Review Nokia 2660 Flip - Overtuigend toestel voor ouderen
Vouwtelefoons waren jaren geleden populair. Hoewel Samsung nu furore maakt met de Galaxy Flip-serie, waren het vooral Motorola en Nokia die de weg vrijmaakten voor het succes. Met de Nokia 2660 Flip, van ongeveer 80 euro, keert licentiehouder HMD Global terug naar het verleden.
Hoewel de Nokia 2660 Flip een aantal nadelen overneemt van de Nokia 8210 4G (zoals veel apps en diensten willen aanbieden, geen notitieblok of navigatiesysteem en een micro-usb-poort), kan ik dit toestel toch waarderen. Ik heb ernaar gekeken als dumbphone, om minder met m’n smartphone bezig te zijn. En hoewel dat lukt, door een beetje creatief om te gaan met wat vreemde keuzes, zie ik ook vooral hoe oudere mensen van dit toestel kunnen profiteren. Een aanpasbare interface, een goed leesbaar scherm en relatief grote knoppen dragen bij aan een positieve ervaring.
- Opties voor ouderen
- Handzaam formaat
- Ruimte voor twee simkaarten
- Accuduur
- Prijs
- Goed leesbaar scherm
- Micro-usb-poort
- Veel slimme functies
- Geen notitiefunctie
- Schermcontrast
De Nokia 2660 Flip is een dumbphone. Dat is een type mobiele telefoon die van veel moderne foefjes ontdaan is, zodat je er minder mee bezig bent. Smartphone- en socialmediaverslaving bestaan en veel mensen hebben daar last van. Geen smartphone op zak hebben, en daarmee niet bereikbaar zijn, is voor veel mensen ondenkbaar. Daarom is het goed om te zien dat verschillende bedrijven dit soort telefoons uitbrengen. Ze zijn relatief betaalbaar, bieden de basisfuncties aan die je zoekt en zorgen ervoor dat je minder met je telefoon bezig bent. Hoe lukt dat met de Nokia 2660 Flip?
Lees ook: een maand zonder smartphone
Nokia 2660 Flip is voor verschillende mensen
De toevoeging van Flip in de titel laat weinig aan de verbeelding over. De Nokia 2660 Flip is een ouderwetse vouwtelefoon, maar dan net even moderner. Wanneer je hem dichtklapt, dan zie je voorop een klein display zitten. Dat scherm gaat niet aan wanneer je het toestel oppakt en laat alleen informatie zien wanneer je op de aanknop aan de rechterkant drukt. Dat is net even een extra handeling die kan voorkomen dat je constant checkt of je nog een bericht hebt of niet. Druk je er wel op, dan zie je de tijd en wat meldingen staan (mits je natuurlijk meldingen hebt).
De Nokia 2660 Flip is een vrij compacte telefoon en met niets moderns te vergelijken. Hij is smaller dan een Galaxy Flip en in opgevouwen modus dikker dan menig high-end toestel. En hoewel we blij zijn dat dit toestel volumeknoppen aan de zijkant heeft (die de Nokia 8210 4G bijvoorbeeld niet heeft), kleeft hier ook een duidelijk nadeel aan. Die knoppen zijn niet vergrendeld wanneer je het apparaat dichtklapt. Dat betekent dat die in je handtas of broekzak ingedrukt kunnen worden en dus het volume kunnen aanpassen. Daardoor zou je gesprekken of berichten kunnen missen.
Toegegeven, als je minder met je smartphone bezig wil zijn klinkt zoiets als een pré. Maar eerlijk is eerlijk; dit gebeurt zonder jou toedoen, waardoor we het toch als vervelend ervaren. Want je wil toch – al dan niet op een basale manier – bereikbaar zijn. En als het volume ineens uitstaat, dan krijg je dus niets binnen. Wanneer je het toestel openklapt, dan moet je hem nog even van de toetsblokkade afhalen. Dat is een beetje vreemd, aangezien je de toetsen niet kunt indrukken wanneer de Flip dicht zit. Maar ook dit kun je ervaren als een extra grens tussen jou en je smartphone(verslaving).
Goochelen met eigenschappen
Het is een beetje goochelen met wat je als negatief en positief kunt ervaren. Maar we bekijken dit toestel vanuit het idee dat we minder met onze smartphones bezig willen zijn. En tot nu toe slaagt de Nokia 2660 Flip daar prima in. In tegenstelling tot de eerdergenoemde Nokia 8210 4G heeft dit toestel grote knoppen, waardoor je er prettig op kunt typen. De knoppen zijn blind niet van elkaar te onderscheiden, behalve dan het cijfer 5 (en de daarbij horende T9-letters). Dit hoeft op zich niet in de weg te staan. Mettertijd went de indeling van het toetsenbord, dus dat komt wel goed.
De grotere knoppen en het handzame formaat maakt dit toestel overigens geschikt voor de wat oudere gebruiker. Alleen de navigatietoetsen zijn wat smal en compact, maar voor de rest is er ruimte genoeg. Daarnaast zijn de teksten in beeld ook relatief groot (en goed leesbaar, al valt het contrast van het display wat tegen) en is het zo dat je de interface voor een deel kunt aanpassen. Zo kun je in plaats van drie keer drie apps op het scherm, simpelweg één app tentoonstellen. Mocht je dus problemen met je zicht hebben, dan zou de Flip hier een prima rol in kunnen spelen.
Het voordeel van die andere weergave, is dat een hoop functies en diensten naar de achtergrond verdwijnen. Net als de Nokia 8210 4G biedt de Nokia 2660 Flip moderne opties aan als (gratis uit te proberen) games, Facebook en een camera-app. Dat je Snake wil aanbieden snappen we nog, want dat is pure nostalgie. Maar een groot deel van de apps (zoals een browser) die we op dit toestel tegenkomen, hadden achterwege gelaten kunnen worden. We zijn dan wel te spreken over de agenda, zaklamp, rekenmachine en meer van dat soort functies; die voegen daadwerkelijk iets toe.
Ruimte voor twee simkaarten
Ook vinden we het positief dat de Nokia 2660 Flip ruimte biedt voor twee simkaarten. Hoewel het duidelijk is dat HMD Global de pijlen richt op wat seniore gebruikers (in tegenstelling tot de 8210 4G), kunnen mensen die aan een smartphone detox toe zijn hier ook prima gebruik van maken. Je zou dit toestel zowel privé als zakelijk kunnen gebruiken en in die ervaring niets tekort komen. Nee, je bent niet bereikbaar via WhatsApp of Signal (zoals op de Punkt MP02), maar dat is ook helemaal de bedoeling. Als iemand je nodig heeft, belt diegene maar (op je eigen of zakelijke nummer).
Verder is er ook nog ruimte voor een micro-sd-kaart. Aangezien er een camera aanwezig is, van 0,3 megapixel, snappen we dat. Maar we verwachten niet dat iemand hier gretig gebruik van maakt. We hoeven denk ik niet uit te leggen dat je hier slechte foto’s mee maakt, waardoor dit eigenlijk geen meerwaarde heeft in een moderne wereld. De mensen achter bijvoorbeeld de Light Phone II hebben dit begrepen. Wellicht is het handig als je echt even snel ergens een foto van moet maken, maar dat lijkt me uitzonderlijke situatie. Foto’s die je maakt, zijn via die kaart wel over te zetten naar een pc.
Tot slot is het handig om te weten dat de Nokia 2660 Flip voorzien is van een micro-usb-poort. Hoewel de fabrikant er een eigen oplader bij geeft, is het toch een beetje onhandig. Een groot deel van de wereld is inmiddels overgestapt op usb-c, waardoor je niet snel een oplader van een vriend(in) kunt lenen. Mogelijk hoeft dat ook niet, aangezien de dumbphone gemakkelijk twee, drie dagen meegaat, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Verder is de koptelefoonaansluiting handig voor iedereen die nog geen draadloze koptelefoon heeft (maar er is ook bluetooth).
Conclusie: Nokia 2660 Flip kopen?
Hoewel de Nokia 2660 Flip een aantal nadelen overneemt van de Nokia 8210 4G (zoals veel apps en diensten willen aanbieden, geen notitieblok of navigatiesysteem en een micro-usb-poort), kan ik dit toestel toch waarderen. Ik heb ernaar gekeken als dumbphone, om minder met m’n smartphone bezig te zijn. En hoewel dat lukt, door een beetje creatief om te gaan met wat vreemde keuzes, zie ik ook vooral hoe oudere mensen van dit toestel kunnen profiteren. Een aanpasbare interface, een goed leesbaar scherm en relatief grote knoppen dragen bij aan een positieve ervaring.