ID.nl logo
Oppo RX17 Pro - Goede smartphone is (nog) blind aan een oog
© PXimport
Huis

Oppo RX17 Pro - Goede smartphone is (nog) blind aan een oog

Hoewel ze één van de aller grootste telefoonfabrikanten ter wereld zijn richt Oppo zijn pijlen slechts sinds afgelopen kwartaal op de Nederlandse markt. In eerste instantie met opvallende Find X (999 euro) met pop-up camera, nu met een model in het midden-hoge segment: de 599 euro kostende Oppo RX17 Pro.

De focuspunten van dit model zijn de camera, de accu, het scherm, en het design. Geen gek idee, want precies dat zijn de aspecten van een smartphone waar de meeste consumenten om geven. Direct bij het uitpakken maakt de RX17 Pro dan ook een goede indruk; hij ziet er aantrekkelijk uit, heeft een uitstekende scherm-to-bezel verhouding met slechts een dun randje onderin en een kleine notch bovenin. Ondanks de dunne randjes blijft het wel een forse telefoon met zijn 6,4 inch aan scherm. Niet geheel ontoevallig lijkt de Oppo RX17 Pro op de OnePlus 6T.

©PXimport

Mooi voor het oog

De achterzijde geeft een aantrekkelijk effect met de juiste lichtinval. Onze groene variant oogt nog relatief ingetogen, de paarse variant met een prachtige kleurovergang naar turquoise die we al even konden vasthouden is ontegenzeggelijk de aantrekkelijkere van de RX17 Pro familie. Om die te beschermen levert Oppo direct een eenvoudige cover mee. Kleinigheidje, maar desalniettemin fijn.

Met zijn amoled-display gooit de RX17 Pro hoge ogen. De resolutie van 2340 bij 1080 is niet zo hoog als die van de Samsung Galaxy S9/S9+, subjectief oogt het prima scherp. Dankzij de amoled-techniek is het contrast hoog, zijn de zwartwaardes perfect en komen de kleuren uitstekend tot hun recht. De maximale helderheid zou wel wat hoger kunnen, niet voor deze tijd van het jaar, maar 420 nits is krap wanneer je komende zomer op het strand ligt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Eigenschappen van de Oppo RX17 Pro

Een 3,5mm jack ontbreekt, als schamel doekje voor het bloeden levert Oppo levert een USB Type-C hoofdtelefoon mee. Tot onze spijt heeft dat niet geholpen met het waterdicht maken van dit model. De vingerafdruklezer zit in het scherm gebouwd, wat een chique oplossing is zelfs als het unlocken van je telefoon een tikkie langer duurt dan een high-end losse scanner. Face unlock a la Apple werkt uitstekend en snel, al zal je in het donker toch op de vingerafdruklezer moeten terugvallen.

Wat specificaties betref is de Oppo RX17 Pro geen monster. Een Snapdragon 710 is echter een prima mid-range CPU die feitelijk alle moderne apps soepel kan draaien. Ook games zoals Fortnite of PUBG mobile lopen soepel, dus als er ergens bespaard moet worden vinden we deze keuze alleszins acceptabel. Een echte die-hard gaming smartphone is het niet, want bij een typische horizontale grip houdt je al snel je vingers op de (verder redelijk klinkende) speakers. 6GB werkgeheugen vinden we ruim voldoende, en we zijn positief verrast dat Oppo niet bespaard heeft op de opslag: maar liefst 128 GB aan geheugen plus de optie om dat uit te breiden met een SD kaart. In dat geval lever je wel de Dual Sim functionaliteit in; vrij gangbaar in moderne telefoons. NFC ontbreekt op de iets goedkopere RX17 Neo, maar is wel aanwezig op deze RX17 Pro.

©PXimport

Uitstekende accu en camera

De ruime 3700 mAh aan accucapaciteit is in twee stukklen gesplitst, een opvallende doch slimme keuze. Met hun snelle SuperVOOC oplader (deze krijg je erbij) zijn ze namelijk in staat deze twee accu’s tegelijk op te laden, en daarmee ongekend snel. Nog geen 45 minuten voor een volle lading is al vlot, maar vooral de mogelijkheid om een lege telefoon in 10 minuten naar 40% te krijgen is erg indrukwekkend. Tel daarbij een uitstekende accuduur op bij gebruik, actieve dagen zijn geen enkel probleem met accu over, en we hebben een batterij topper in handen. Draadloos opladen krijgen we niet, maar is eenvoudig te vergeven gezien het bovenstaande.

De andere uitblinkers zijn de camera’s, want die heeft Oppo uitstekend in orde. Daglicht foto’s met de primaire 12 megapixel f/1,5 camera zijn uitstekend, dualpixel autofocus stelt nimmer teleur, HDR doet zijn ding goed, het is enkel de iets hogere opnamevertraging vergeleken met de Samsung Galaxy lijn waar we een kanttekening van moeten maken. Er is een derde camera op de achterzijde aanwezig, maar gek genoeg is het nog wachten op een update die deze derde camera activeert.

Wat de Oppo goed doet is de selfie camera, want de 25 megapixel f2,0 camera aan de voorzijde is ronduit uitstekend. Niet alleen voorziet de RX17 Pro je van een bovenal aangenaam plaatje om naar te kijken, maar de vele opties in de software om je selfie op tal van (veelal genuanceerde, o.a. de optie tanden iets te witten) manieren nog wat aantrekkelijker te doen ogen zal ze door velen in dank worden afgenomen.

Oppo legt zelf de focus op de nacht modus van de camera. Begrijpelijk, want die laat eveneens weinig te wensen over, vooral de sfeer van beperkte belichting komt goed naar voren. Oppo zal dat grotendeels te danken hebben aan de slimme software. Of in elk geval niet aan de derde camera die ze hebben toegevoegd, want vooralsnog blijft deze extra camera onbenut.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Color OS

Iets minder te spreken zijn we over Oppo’s eigen ColorOS software, hun variant op Android 8.1 Oreo. Ten opzichte van stock Android zijn een aantal basale veranderingen doorgevoerd die wat lastig te begrijpen zijn. Denk aan de locatie van sommige menu en interface opties, zelfs de richting waarin je swipet in de fotogalerij is onnodig omgedraaid. Met een beetje handigheid eenvoudig op te lossen, maar we vragen ons hardop af: waarom tijd investeren in het aanpassen van software die juist in zijn basale vorm zo aangenaam werkt. Tevens geven we Oppo mee dat we anno 2018 een helder update beleid verwachten te zien op de productpagina: welke Android versies en hoe lang zijn security updates gegarandeerd? Informatie die nu ontbreekt.

©PXimport

Conclusie: Oppo RX17 Pro kopen?

Met de RX17 Pro heeft Oppo een sterk product in handen. Precies de elementen die een typische consument waardeert zijn uitstekend in orde: de accuduur is uitstekend, hij laadt uitzonderlijk snel, de foto’s (en vooral de selfies) zijn uitstekend, het scherm oogt aangenaam, en hoewel geen specs-beest is het een vlotte telefoon in de praktijk. De grote uitdager is de eerder genoemde OnePlus 6T en de inmiddels grofweg even dure Samsung Galaxy S9+ zijn, wiens scherm, primaire camera en processor nog wat beter zijn, plus de voordelen heeft van waterdichtheid en veel meer naamsbekendheid in Nederland. In onze optiek zou Oppo door dichter bij een schone Android ervaring te blijven een aantrekkelijk pluspunt kunnen scoren ten opzichte van die concurrent, maar het huidige ColorOS noemen we vooralsnog geen voordeel boven de alternatieven. Aan de andere kant heeft Oppo met dubbel zo veel opslag, een betere selfie camera en vlotter opladen dan een S9 toch een aantal objectief sterke punten in handen die hem de moeite waard maken.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** €599,- **Kleuren** Groen, paars **OS** Android 8.1 **Scherm** 6,4 inch amoled (2340x1080) **Processor** 2,2GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 710) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (Uitbreidbaar met SD kaart) **Batterij** 3700 mAh (2x 1850mAh) **Camera** 12MP F1.5/F2.4 + 20MP F2.6 (achter), 25MP F2.0 (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, NFC, WiFi, GPS, Dual Sim (gedeeld met SD kaart) **Formaat** 15,8 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 183 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, USB-C **Website** [Oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/smartphone-rx17-pro/)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Ontwerp
  • Camera's
  • Snellader
  • Veel (uitbreidbaar) opslaggeheugen
  • Derde camera achterzijde werkt pas na update
  • Niet waterdicht
  • Software kan beter
  • Geen koptelefoonpoort
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇