Oppo Find X2 - Beeld spreekt tot verbeelding
De Oppo Find X2 is de nieuwste topsmartphone van het Chinese merk Oppo, dat hier in Nederland misschien nog niet heel bekend is. Wereldwijd is het één van de grotere smartphonemerken. Maar biedt Oppo’s Find X2 genoeg om de concurrentie met Samsung en Apple aan te gaan?Lees het in onze Oppo Find X2 review.
De Find X2-serie van Oppo bestaat uit twee toestellen: de Oppo Find X2 met een adviesprijs van 999 euro en de luxere Oppo Find X2 Pro, met een prijskaartje van 1200 euro. Dat zijn forse prijzen en Oppo moet ook alles uit de kast gaan halen om mensen te overtuigen voor het (in Nederland) minder bekende merk te kiezen.
Oppo Find X2 kenmerken
De Find X2 moet klaar zijn voor de toekomst dankzij 5G-connectiviteit met de Snapdragon 865-chipset, biedt een geavanceerde camera met drie lenzen (groothoek, regulier en zoom) en valt vooral door de schermkwaliteit positief op. Het toestel is fors vanwege het 6,7 inch oledpaneel en daarmee niet geschikt voor iedere hand of broekzak: 16,5 bij 7,5 centimeter. Het scherm van de Find X2 loopt gebogen af, heeft aan de boven- en onderzijde dunne schermranden en beschikt over een cameragat in de linkerbovenzijde om zo de gehele voorkant te benutten voor het indrukwekkende scherm.
Want indrukwekkend is dat schermpaneel wel degelijk. Het oledscherm biedt hoogwaardige beeldkwaliteit en verversingssnelheid van 120 hertz, met een hoge 1440p-resolutie. Tot nu toe is dit het mooiste beeld dat ik ooit op een smartphone mee heb mogen maken.
Andere opvallende kenmerken zijn de 65(!) watt snellader, die ongehoord snel op kan laden. Je ziet het percentage oplopen en binnen een half uur ben je klaar om uren met de smartphone door te kunnen. Er is een vingerafdrukscanner onder het scherm aanwezig en het toestel draait op de meest recente versie van Android (Android 10), met Oppo’s Color OS-interface.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Oppo Find X2 Pro Wij kregen de gewone uitvoering van de Find X2 te reviewen. De Oppo Find X2 Pro-uitvoering beschikt over een keramische of leren achterkant. Tevens beschikt de Finds X2 Pro over meer opslag (512GB, in plaats van 256GB) en een periscooplens, waarmee je tot 60x (digitaal) kunt inzoomen.
Ontbrekende zaken
Voor dit prijskaartje mag je verwachten dat er niks ontbreekt, om zo positief mogelijk op te vallen tussen de andere hooggeprijsde smartphones. Allereerst is het toestel niet waterdicht (IP-68). Ook missen we draadloos opladen, de mogelijkheid opslagcapaciteit uit te breiden met een geheugenkaartje, een koptelefoonaansluiting en dualsim-ondersteuning. Met een toestel van dit formaat zou je niet kunnen stellen dat er geen ruimte is voor deze onderdelen. Over een opvallend grote accu beschikt de Find X2 namelijk ook niet.
Beeldig scherm
Nog even over dat beeldscherm. Gebruik je je smartphone regelmatig om onderweg video’s te streamen op bijvoorbeeld YouTube en Netflix, of ben je juist een mobiele gamer. Dan is deze smartphone zeker het overwegen waard. Je hebt stereogeluid, maar vooral het oledpaneel met QHD-resolutie, 120 hertz verversingssnelheid en HDR-ondersteuning is niet alleen in het specificatielijstje schitterend, ook in het echt is het scherm een waar genot om naar te kijken. Het cameragat in de linkerbovenhoek is niet fraai, vooral niet bij een schermpaneel als deze, maar storend ook niet. Vooral als je in Android de nachtmodus activeert valt het zwarte randje rondom de frontcamera ook minder op.
Een helder scherm, met hoge verversingssnelheid en QHD-resolutie zorgt echter wel voor een hoog stroomverbruik. De accugrootte van 4200 mAh is niet bovengemiddeld. Wanneer je de scherminstellingen hoog hebt staan en de smartphone regelmatig gebruikt, zul je merken dat een hele dag accuduur soms wat lastig is. Hierdoor schakelde ik in praktijk de resolutie en verversingssnelheid omlaag af, want mindere beeldkwaliteit is nog altijd beter dan een smartphone die niet te gebruiken is omdat de accu leeg is. Met deze instellingen kwam ik de dag wel probleemloos door met een opgeladen accu.
©PXimport
©PXimport
Camera
Oppo investeert flink om naam te maken op cameragebied. En dat werpt vruchten af, zo was Oppo vorig jaar samen met Huawei de eerste smartphonemaker met een periscoopcamera, die meer inzoommogelijkheden biedt. Zo’n camera is ook te vinden op de Pro-uitvoering van de Oppo Find X2, onze reguliere uitvoering heeft dat niet. Er zijn drie lenzen aan de achterzijde: een groothoeklens (12 megapixel), een reguliere lens (48 megapixel) en een macrolens (13 megapixel), waarmee je keur aan opties hebt om je foto te maken. De reguliere lens is een bekende sensor, de Sony IMX586. Deze wordt ook gebruikt in de OnePlus 7 en 7t-serie, maar ook in veel goedkopere smartphones als de Xiaomi Mi 9T Pro.
Ondanks dat de Sony-lens door vele andere fabrikanten wordt gebruikt, is het de softwarematige afstelling die een groot verschil maakt. Die heeft Oppo dik in orde, want vooral bij natuurlijk licht worden foto’s haarscherp en gedetailleerd. Meer moeite heeft de camera bij kunstlicht, waarbij kleuren vaak iets te opgeblazen worden en er wat ruis te bespeuren is. Daar mag nog iets aan gesleuteld worden. Bij weinig licht is de camera uitmuntend, sterker nog, op een foto is nog meer te zien dan in het echt. Zonder nachtmodus. Wanneer je deze wel gebruikt, is de foto nog een tikje scherper, waardoor zelfs teksten leesbaar zijn.
De afstelling van de zoomlens en groothoeklens is ook dik in orde. In tegenstelling tot de iPhone 11 Pro merk je wel dat de twee extra lenzen kwalitatief iets minder sterk zijn. Dus wanneer je de hoofdlens kunt gebruiken, dan zou de voorkeur daar altijd naar uit moeten gaan. Desondanks weten de extra lenzen genoeg kleur en detail vast te leggen voor een uitstekende foto. Het maakt de camera-opstelling van de Find X2 veelzijdig, en kwalitatief goed genoeg.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: groothoek, regulier, zoomlens
ColorOS
Net als veel andere Chinese smartphonemakers heeft ook Oppo een behoorlijk ingrijpende skin over Android 10 uitgerold: ColorOS. Het oogt niet helemaal zoals je mag verwachten van een smartphone in deze prijsklasse. Uitlijning van teksten is vaak niet op orde en de harde kleuren laten Android er vaak wat kinderlijk en onverzorgd overkomen.
Desondanks valt er op te merken dat Oppo de ontwikkeling van ColorOS steeds serieuzer neemt. Los van wat eigen apps is er weinig bloatware te vinden, zoals suffe spelletjes of een onnodige virusscanner verscholen in de Telefoonbeheer-applicatie. Ook de prestaties lijden niet onder de skin. Het toestel reageert vlot en ik merkte geen dalen op. De snelle verversingssnelheid van het scherm zorgt er ook voor dat je continu een smartphone in handen hebt die snelheidsrecords probeert te verbreken. De 12GB aan werkgeheugen is natuurlijk ook niet verkeerd. Hopelijk weet Oppo de serieuzere benadering van ColorOS ook door te zetten naar de ondersteuning, want net als bij veel andere fabrikanten zouden updates sneller en over een langere periode uitgerold mogen worden.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alternatieven voor de Oppo Find X2
De prijs van de Oppo Find X2 is wellicht wat te hoog ingezet, waardoor er veel interessante alternatieven zijn voor de Find X2. Zo kun je voor een vergelijkbaar bedrag Samsung’s Galaxy S20 krijgen, een smartphone met vergelijkbare eigenschappen en een vertrouwder merk. Hetzelfde geldt voor de goedkopere Apple iPhone 11: een smartphone die vooral qua beeldscherm niet vergelijkbaar is, maar ook een vertrouwd merk en update-ondersteuning die naar behoren is.
Maar denk ook aan de OnePlus 7T, die ook over een scherm met hoge verversingssnelheid beschikt en een prettige software, met een snelle update-uitrol. Saillant detail is dat Oppo als OnePlus hetzelfde moederbedrijf hebben.
Conclusie: Oppo Find X2 kopen?
De Oppo Find X2 is een goede smartphone, die opvalt vanwege zijn uitmuntende beeldscherm, absurd snelle oplader en ook met zijn camera veel te bieden heeft. Wie zit te springen om 5G zometeen, is ook klaar voor de toekomst. Toch ontbreken een paar zaken om de hoge prijs te kunnen rechtvaardigen, zoals draadloos laden, uitbreidbare opslag, dualsim, ColorOS en een 3,5mm poort. Daardoor lijkt de Find X2 misschien wat te hoog geprijsd.
**Prijs** € 999,- **Kleur** Blauwgroen **OS** Android 10 (ColorOS) **Scherm** 6,7 inch oled (3168 x 1440, 120hz) **Processor** 2,8 Ghz octacore (Snapdragon 865) **RAM** 12GB **Opslag** 256GB **Batterij** 4.200 mAh **Camera** 48, 13, 12 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,5 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 192 gram **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/smartphone-find-x2/)
- Scherm
- Specs
- Veelzijdige camera
- Snellader
- Prijs
- Geen 3,5mm jack
- ColorOS nog niet goed genoeg