ID.nl logo
De OnePlus 6T markeert het einde van een tijdperk
© PXimport
Huis

De OnePlus 6T markeert het einde van een tijdperk

De OnePlus 6T werd vandaag gepresenteerd. Opvallend is de vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit: een nieuwe techniek die we nog niet eerder in Nederland hebben gezien. Daarmee is OnePlus (samen met Huawei) is hiermee een pionier. Niet alleen de smartphones veranderen, maar ook het hele bedrijf.

Met de komst van de eerste OnePlus smartphone liet het Chinese merk zien dat ze dezelfde specificaties en kwaliteit kunnen bieden, maar dan voor de helft van de prijs. Om die prijs laag te houden werd het toestel alleen online verkocht via de OnePlus site. Sterker nog, de productie kon gecontroleerd verlopen omdat het toestel alleen via een invite te koop was... Wat ook nog eens een flinke hype creëerde die het jonge merk een goede kickstart gaf, en een wildenthousiaste community.

Met de termen ‘Never Settle’ en ‘Flagship Killer’ werd het merk OnePlus (volkomen terecht) geladen. De OnePlus smartphones die erna verschenen, lieten deze idealen heel langzaam maar zeker los. De OnePlus 6 van eerder dit jaar is intussen al bijna twee keer zo duur als de OnePlus One en in oktober kostte de uitgebreidste uitvoering van het toestel ongeveer even veel als een Galaxy S9. Toestellen werden niet alleen duurder, maar ook generieker. Deze nieuwe OnePlus 6T, lijkt net als zijn voorganger dankzij de scherminkeping en glazen behuizing afgekeken.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Pionier

Met de OnePlus 6T meet OnePlus zichzelf een nieuwe rol aan: pionier. Met de vingerafdrukscanner in het scherm introduceert OnePlus een nieuwe techniek (in Nederland tenminste). Hiermee is OnePlus niet meer het bedrijf dat flagship killers maakt: dezelfde kwaliteit voor de helft van de prijs.

Deze pioniersrol start echter wat stroef: ik ben niet wildenthousiast over de vingerafdrukscanner in het scherm. De paar keer dat ik het heb uit kunnen proberen werkte het accuraat genoeg. Het is echter de optelsom van het feit dat hij wat langzamer ontgrendelt en dat je het scherm eerst aan moet zetten voordat je de vingerafdrukscanner kunt gebruiken, waardoor het niet echt een vooruitgang lijkt ten opzichte van de vingerafdrukscanner die eerst achterop OnePlus-smartphones zat.

Dat is wat suf, want deze vingerafdrukscanner (en grotere accucapaciteit) zijn de veren waarmee OnePlus pronkt tijdens de presentatie van de OnePlus 6T. Want verder is de smartphone identiek gebleven aan de OnePlus 6. Ondanks de nieuwe druppelvormige scherminkeping en iets kleinere rand onder het scherm is het ontwerp nog altijd generiek en teveel geïnspireerd op de iPhone X. De achterzijde is weer van glas, wat natuurlijk breekbaarder is, maar wel draadloos opladen mogelijk maakt: een functie die nog altijd niet aanwezig is op de OnePlus 6T. Intern is er al helemaal geen verschil. De specificaties en zelfs de camera zijn identiek. Ook ligt de prijs wederom weer een stukje hoger.

©PXimport

Prijzen

OnePlus kon wellicht niet anders dan de prijzen geleidelijk te laten stijgen, met 559 euro is de OnePlus 6T twee keer zo duur als de OnePlus One. Om te kunnen groeien heeft OnePlus deals moeten sluiten met doorverkopers en webwinkels, zoals Belsimpel in Nederland voor meer zichtbaarheid en betere verkrijgbaarheid. Dat zijn extra tussenpersonen. Overigens heeft de tactiek wel gewerkt, in Nederland is OnePlus de op drie na grootste smartphonemaker. Dat is indrukwekkend. Volgens OnePlus zijn de prijzen van de 6T extra gestegen, omdat componenten (zoals de nieuwe vingerafdrukscanner) gewoonweg duurder zijn. Ook dat klinkt logisch.

©PXimport

Marketingblunder

Dan komen we nu bij het punt aan waar mijn gezicht scheef begint te trekken. Volgens de CEO van OnePlus, Pete Lau, zouden deze extra’s (de vingerafdrukscanner en grotere accu) dusdanig de moeite waard zijn, dat je het ontbreken van de koptelefoonpoort voor lief neemt. Persoonlijk ben ik na een korte uitprobeerperiode niet overtuigd en ik kan me voorstellen dat een meerderheid van de community zich ook vervreemd voelt met het merk door deze onnozele keuze. In navraag heb ik, net als bij andere fabrikanten zoals HTC, Apple en Huawei geen overtuigend argument gehoord voor het weghalen of verouderd verklaren van de universele poort: “geen ruimte". Wat hetzelfde betekent als: “we hebben het toestel te klein gemaakt”. Bovendien is het niet ondenkbaar dat commerciële belangen zwaarder hebben gewogen dan het communitybelang, in de verkoop van de nieuwe usb-c-oortjes, draadloze koptelefoon en dongels. Dat OnePlus het niet kan onderbouwen blijkt wel uit de timing van de marketeers: het koptelefoonpoort-nieuws werd enkele uren na de aankondiging van de iPhone XS bekendgemaakt, vervolgens poogde het bedrijf dit een werkdag later te begraven onder het luchtballonnetje dat OnePlus misschien met een smart-tv komt.

Wanneer je op Twitter of Reddit over de OnePlus 6T-geruchten leest, raak je overspoeld door teleurgestelde reacties. Deze community is bovendien lekker gemaakt door de marketingafdeling, die sinds de iPhone 7 heeft benadrukt dat Oneplus-smartphones gewoon een koptelefoonpoort hebben. Zou het de extra winst die OnePlus maakt met het verkopen van een usb-c headset en dongels dit marketing-gezichtsverlies en verontwaardigde community waard zijn? Het lijkt mij lastig te verkopen, vooral omdat de prijs ook nog eens gestegen is tot 559 euro. De kernwaardes ‘Never Settle’ en ‘Flagship Killer’ lijken moeilijk te rijmen met de beslissingen die zijn gemaakt voor de OnePlus 6T. Vooralsnog ziet het er naar uit dat eigenaren van de OnePlus 6 de enige echte winnaar van de aankondiging van de OnePlus 6T zijn.

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.