Nokia X20 - betaalbare smartphone kan jaren mee

© PXimport

Nokia X20 - betaalbare smartphone kan jaren mee

Smartphone & tablet

Geplaatst: 13 mei 2021 - 08:27

Aangepast: 25 november 2022 - 10:56

Rens Blom

De Nokia X20 is een betaalbare 5G-smartphone die opvalt met zijn drie jaar garantie en drie jaar software-updates. Deze zogeheten 3+3+3-strategie moet het toestel onderscheiden van de concurrentie. In deze Nokia X20 review lees je of dat lukt en hoe de smartphone op andere punten presteert. 

Nokia presenteerde de X20 in april en brengt ‘m half mei in Nederland uit voor 379 euro. Je kunt kiezen uit de kleuren blauw (getest) en brons. Ik heb de Nokia X20 al twee weken kunnen gebruiken en in deze review lees je mijn bevindingen. 

Ontwerp

De Nokia X20 is qua uiterlijk een typische Nokia-smartphone. Dat komt met name door de grote en karakteristieke cameramodule op de achterkant. Die geeft de telefoon een eigen smoel en dat kan ik wel waarderen. Met name omdat veel smartphones erg op elkaar lijken. De Nokia X20 is gemaakt van kunststof en heeft een mat afgewerkte achterkant die minder vingerafdrukken toont. Je ziet ze wel nog steeds.

Het toestel is met zijn 6,67 inch-scherm niet bedoeld voor wie een compact model zoekt. Deze smartphone bedien je het beste met twee handen. Hij is simpelweg lomp en met 220 gram ook erg zwaar. Dat merk je met name als je ‘m met één hand bedient. 

© PXimport

De Nokia X20 kan dankzij zijn IP52-certificering tegen een kleine regenbui en heeft een usb-c-poort en 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Op de linkerzijkant vind je een knop die de Google Assistent-start. Rechts zitten de volumeknoppen en aan- en uitknop. Die laatste bevat een vingerafdrukscanner. Het vergde opvallend veel aanrakingen om mijn vingerafdruk in te stellen, maar daarna werkte de scanner naar behoren. De scanner is wel merkbaar langzamer dan die van dure smartphones.  

Prettig is dat Nokia een hoesje meelevert dat de smartphone echt beschermt. Het hoesje maakt het toestel wel nóg lomper.

© PXimport

© PXimport

Scherm

Als gezegd heeft de Nokia X20 een groot scherm van 6,67 inch. Het display zelf lijkt afkomstig van een toestel van één tot twee jaar terug. Het gaat namelijk om een lcd-scherm met slechts aardige kleuren, een gemiddelde maximale helderheid en een standaard verversingssnelheid van 60 Hz. Veel concurrerende smartphones hebben een mooier lcd- of oled-scherm dat feller kan en vaker een 90- of 120 Hz-verversingssnelheid biedt. Een hogere verversingssnelheid verbruikt wat meer stroom maar levert merkbaar soepeler beeld. Omdat ik dergelijke toestellen gewend ben, komt het scherm van de Nokia X20 wat stotterend over. Als je huidige smartphone een 60 Hz-scherm heeft, is de Nokia X20 dus geen stap terug maar ook niet vooruit. Dat is jammer, maar in de basis is het scherm prima. Zo oogt het beeld scherp door de full-hd-resolutie en kun je op het grote scherm lekker naar je favoriete films kijken of gamen. Typen met twee handen gaat ook prettiger dan op een handzame smartphone. 

© PXimport

Hardware

De hardware van de Nokia X20 is lekker compleet. Het toestel ondersteunt 5G-internet, heeft een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels en beschikt over veel opslaggeheugen (128 GB). Dit kun je vergroten met een micro-sd-kaartje. De smartphone slikt twee simkaarten en heeft opvallend veel opslaggeheugen (8 GB). In dit prijssegment is 6 GB gebruikelijker. Meer werkgeheugen betekent dat de telefoon meer apps in het geheugen actief kan houden en dus sneller wisselt tussen recent gebruikte apps. Dat doet de Nokia X20 dan ook goed, mede bijgestaan door de Snapdragon 480-processor.

Vooraf had ik mijn bedenkingen over de processorkeuze. De Snapdragon 400-reeks bestond jarenlang uit eenvoudige chips voor budgetsmartphones die relatief langzaam waren. Tot mijn verbazing breekt de Snapdragon 480 met die trend. De processor is lekker vlot en zet in benchmarks goede resultaten neer. Ook in dagelijks gebruik is ‘ie rap genoeg om de Nokia X20 snel aan te laten voelen. Natuurlijk zijn de prestaties niet vergelijkbaar met een duurdere smartphone, maar in dit prijssegment is het ruim voldoende. Waarbij gezegd mag worden dat je voor hetzelfde geld wel degelijk snellere smartphones kunt kopen, waaronder de Poco F3.

© PXimport

Accuduur en opladen

In de Nokia X20 zit een relatief grote 4470 mAh-accu. Die houdt het bij mij probleemloos een lange dag vol. Ik verwacht dat de meeste mensen anderhalve dag vooruit kunnen met de smartphone. Daarna laad je ‘m eenvoudig op via de usb-c-poort.

De focus op duurzaamheid zie je overigens ook terug aan de oplader. Of beter gezegd: die zie je niet, want in de doos zit geen oplaadadapter. Nokia levert alleen een usb-kabel mee en redeneert (terecht) dat het niet-produceren van oplaadadapters veel materialen scheelt. Je hebt ongetwijfeld een geschikte oplaadadapter liggen om de Nokia X20 op te laden. Gebruik bij voorkeur een adapter met output van 18 Watt, want dan laadt de smartphone zo snel mogelijk op. 

© PXimport

Nokia X20 camera getest

Op de achterkant van de Nokia X20 is een cameramodule met vier lenzen geplaatst. De fabrikant werkt hiervoor samen met het gerenommeerde fotografiemerk Zeiss. Indrukwekkend, maar temper je verwachtingen. Zo had de 2 megapixel macrocamera beter weggelaten kunnen worden. Foto’s van heel dichtbij zien er namelijk dof en onscherp uit. En de 2 megapixel dieptesensor helpt de hoofdcamera weliswaar prima bij het vervagen van de achtergrond, maar sommige concurrerende telefoons kunnen dit zonder speciale sensor. Nokia loopt op dit vlak dus wat achter. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

De kwaliteit van de 5 megapixel groothoekcamera is prima, maar zeker niet bovengemiddeld. Foto’s zijn te snel wazig aan de zijkanten en vertonen soms een streep van het zonlicht - ook als de lens net is schoongemaakt. Tot slot de hoofdcamera. Die heeft een erg hoge resolutie van 64 megapixel en schiet standaard 16 megapixel foto’s voor meer detail en betere resultaten in het donker. Een bekende aanpak die helaas niet goed uit de verf komt. Bij minder daglicht zijn de foto’s al snel wat bewogen. In de meeste situaties kun je gelukkig wél een prima plaatje schieten, maar verwacht geen wonderen. 

Software en updatebeleid

De Nokia X20 draait bij zijn release op Android 11 en gebruikt het Android One-programma. Dit betekent dat Nokia de standaard Android-versie gebruikt en slechts minimale aanpassingen doet. Er zijn twee extra apps vooraf geïnstalleerd (Netflix en Amazon Shopping), die je allebei kunt verwijderen. De software bevat verder geen onnodige wijzigingen, reclames of extra functies. Ik vind dat erg fijn omdat Android van zichzelf compleet en gebruiksvriendelijk is, maar dat is subjectief. Sommige mensen vinden een softwareschil van een merk als Samsung, Xiaomi of Oppo juist prettiger.

© PXimport

Het updatebeleid is een sterk objectief punt van de Nokia X20. Als onderdeel van de 3+3+3-strategie belooft Nokia drie jaar versie-updates en drie jaar maandelijkse beveiligingsupdates voor de smartphone. Het toestel kan dus rekenen op updates naar Android 12, 13 en 14. Beveiligingsupdates rollen uit tot mei 2024. De Nokia X20 krijgt hiermee langer updates dan veel concurrerende smartphones. Alleen Google’s Pixel-serie (officieel niet in Nederland te koop) en de Samsung Galaxy A51 en A52 hanteren eenzelfde of langer updatebeleid. 

Conclusie: Nokia X20 kopen?

De Nokia X20 is een smartphone die het niet van zijn specificaties moet hebben maar van zijn 3+3+3-strategie. Nokia laat namelijk een goede sier achter door de telefoon drie jaar garantie te geven en drie jaar software-updates uit te rollen. Uniek in dit prijssegment. Alleen de Samsung Galaxy A52 en Google Pixel-smartphones kennen hetzelfde updatebeleid, maar komen met twee jaar garantie. Als ik zeg dat de Nokia X20 geen specificatiemonster is, bedoel ik dat het scherm en de camera’s ondergemiddeld zijn. Nokia maakt dat deels goed met een vlotte processor, 5G-ondersteuning en opvallend veel opslaggeheugen. De accuduur is ook dik in orde, al geldt dat vandaag de dag voor vrijwel alle smartphones. De Nokia X20 is makkelijk aan te raden als je een ‘gewoon goede’ smartphone zoekt waar je zeker drie jaar mee vooruit kunt. Wil je een betaalbaar toestel met het mooiste scherm of de beste camera’s? Richt je ogen dan liever op de Google Pixel 4a (5G), Samsung Galaxy A52 of Poco X3 Pro

8,0

ONS OORDEEL

Nokia X20

Pluspunten

Opgeruimde software

Drie jaar updates

Drie jaar garantie

Complete specificaties

Minpunten

Eenvoudig scherm

Simpele camera's

Lomp

Conclusie

**Adviesprijs** € 379,- **Kleuren** Blauw en brons **OS** Android 11 **Scherm** 6,67 inch lcd (2400 x 1080, 60 Hz) **Processor** 2,0 GHz octacore (Snapdragon 480) **RAM** 8 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 4.470 mAh, opladen met max. 18 Watt, geen oplaadadapter meegeleverd **Camera** 64, 5, 2, en 2 megapixel (achter), 32 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.0, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 16,9 x 7,9 x 0,91 cm **Gewicht** 220 gram **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-x-20)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000