ID.nl logo
Nokia Lumia 1020 - De beste cameratelefoon?
© PXimport
Huis

Nokia Lumia 1020 - De beste cameratelefoon?

Voor sommige mensen klinkt Nokia misschien nog wat achterhaald en verouderd in de oren. Maar Nokia is al enige tijd bezig dit imago te doorbreken met hippe Lumia-toestellen die op Windows Phone 8 draaien. Zo ook de Lumia 1020 met zijn 41 megapixel-sensor. Weer een stap in de goede richting?

Aan de slag met Windows Phone 8

De overstap van Android naar Windows Phone 8 verliep voor mij verrassend snel. Windows Phone 8 maakt van de Lumia 1020 namelijk een zeer overzichtelijke telefoon ondanks de vele opties. Na een kleine wandeling door de verschillende menuopties kom je er snel achter waar alles te vinden is.

Daarnaast biedt Windows Phone 8 je de mogelijkheid je thuisscherm geheel te personaliseren. Dit is niet alleen heel handig, maar ook erg leuk om te doen. Je kunt bepalen wat je bovenaan wilt zien, welke kleuren je gebruikt en zelfs hoe groot de pictogrammen (live tiles) moeten zijn. Het ziet er allemaal zeer dynamisch uit door de wisselende foto's van zowel jezelf als je die van je contactpersonen, en de kleurrijke tegels worden ook nog eens geüpdatet met real time informatie. Een unieke ervaring, waar Microsoft en Nokia de laatste jaren gestaag meer harten mee weten te winnen.

©PXimport

De knallende kleuren en vele foto's maken het startscherm erg modern.

Sociale media op de Lumia 1020

De Nokia Lumia 1020 scoort ook op het sociale aspect goed. De smartphone beschikt namelijk over een diepe integratie van Facebook, LinkedIn en Twitter. In één app zie je jouw eigen updates, de notificaties en ook wat nieuw is bij je vrienden. Een makkelijke en niet te opdringerige manier om op de hoogte te blijven van het sociale land.

Het enige nadeel is dat je niet alle notificaties op één centrale plek ziet, zoals we gewend zijn van Android en iOS. Je moet zelf naar de desbetreffende live tile scrollen om te checken of er nieuwe berichten zijn. Ook op het vergrendelscherm zijn de notificaties slechts beperkt zichtbaar. Je ziet bijvoorbeeld wel dat je een nieuw WhatsApp-bericht hebt, maar van wie deze afkomstig is blijft onduidelijk tot je de app opent.

Camera

Hoewel het internet wordt overspoeld door lovende verhalen over de gigantische 41 megapixel-sensor, moet ik toegeven dat deze mij enigszins is tegengevallen. Het probleem ligt niet zozeer bij de 41 megapixel-sensor, maar vooral bij het scherpstellen. Het is namelijk erg moeilijk om met de Lumia 1020 scherp te stellen van dichtbij. Het duurt even voordat hij het juiste punt vindt, of de foto blijft zelfs helemaal wazig. En bij een wazige foto zien we uiteraard weinig terug van de grote sensor. Daarnaast is de camera ook redelijk traag, snel een kliekje maken zit er dus niet in. Hopelijk brengt Nokia hier met toekomstige software-updates nog verbetering in.

Bij een overzichtsfoto komt de camera gelukkig beter tot zijn recht en zeker bij slechte lichtomstandigheden weet hij zich goed staande te houden. Door het aanpassen van de ISO-waarden (die oploopt tot een mooie 4000) kan je schitterende foto's maken bij deze omstandigheden. Nokia maakt voor zijn PureView-camera weer gebruik van de zogenoemde 'oversampling' techniek. Dit maakt het mogelijk om achteraf in te zoomen op foto's zonder kwaliteitsverlies. Het blijft een indrukwekkende functie.

Vervanging voor je camera?]/h]

Een volwaardige vervanging van je camera zou ik de Lumia 1020 nog niet willen noemen. Maar door de vele instellingen en fotografietoepassingen is het zeker een leuke camera om mee te experimenteren. En als de camera wel goed heeft scherpgesteld, zijn de foto's ook zeker van goede kwaliteit.

©PXimport

©PXimport

Ontwerp en specificaties

Zoals we inmiddels gewend zijn van Nokia, straalt de Lumia 1020 stevigheid uit. Het scherm ziet er sterk uit en ook de behuizing lijkt tegen een stootje te kunnen. Deze degelijkheid komt ook naar voren in het gebruik. Door de 1,5 GHz dualcore-processor, 2 GB aam RAM en de lichte Windows Phone 8-software is de smartphone snel in gebruikt. Je bladert dan ook soepel en zonder hapering door de verschillende menu's. Daarbij doet ook de accu prima dienst; bij normaal gebruik houd je het gemakkelijk een hele dag vol.

Wel is de camera op de achterkant een groot nadeel. En dan doel ik op de manier waarop deze in het toestel is verwerkt. Hierdoor kan je de telefoon niet plat op zijn rug leggen en is het even zoeken bij het vasthouden van het toestel. Het 4,5 inch touchscreen (1280 x 720 pixels) ziet erg scherp uit en kleuren komen erg mooi over. Een prachtscherm om video's en foto's op te kijken.

©PXimport

Conclusie

De Lumia 1020 is een kleurrijke en dynamische smartphone met zeer veel mogelijkheden. Met de ingebouwde sociale functies, het degelijke uiterlijke en de mogelijkheid alles zelf in te richten, heeft de telefoon veel pluspunten in huis. Hij is dan ook erg fijn in gebruik en volstaat in alle basisbehoeftes. Wel is de Windows-applicatiewinkel nog niet op het niveau van Android en iOS, en dat blijft jammer. Nokia zet zwaar in op de camera-prestaties van de 1020, en hoewel er zeker mooie kiekjes te maken zijn met de 41 megapixel-sensor, werd ik niet omver geblazen door het eindresultaat. Software-updates brengen hier hopelijk nog wat verbetering is.

Goed
Conclusie

Nokia Lumia 1020 ---------------- **Prijs** € 612,69 **Besturingssysteem** Windows Phone 8 **Scherm** 4,5 inch **Schermresolutie** 1280 x 768 pixels **Processor** Dualcore (1,5 GHz) **opslag** 32 GB **Gewicht** 158 gram **Accu** 2000 mAh **Camera achterkant** 41 megapixel **Camera voorkant** 1,2 megapixel **Afmetingen** 130,4 x 71,4 x 10,4 mm

Plus- en minpunten
  • Praktisch
  • Vormgeving
  • Personaliseren
  • Social media integratie
  • Sterke Nokia-apps
  • Trage camera
  • Geen notificatiecentrum
▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube