ID.nl logo
Nokia 2.4: op de kleintjes letten
© PXimport
Huis

Nokia 2.4: op de kleintjes letten

De Nokia 2.4 is een 130 euro kostende smartphone met een langdurig updatebeleid, een grote accu en een flink scherm. Dat klinkt als een mooie combinatie, maar is de praktijk net zo rooskleurig? Computer!Totaal testte de telefoon en praat je bij in deze Nokia 2.4 review.

Nokia – in handen van het bedrijf HMD Global – verkoopt meerdere budgetsmartphones, van absolute instappers als de Nokia 1.3 tot de completere Nokia 3.4. De 2.4 zit qua prijs en specificaties tussen deze modellen in en kost op moment van schrijven net geen 130 euro. Ik liep anderhalve week rond met de smartphone.

Ontwerp

De Nokia 2.4 komt duurder over dan ik had verwacht. Dat is te danken aan de stevige plastic behuizing die dankzij de geribbelde achterkant prettig vasthoudt en niet gevoelig is voor vingerafdrukken. De randen rond het scherm zijn smal en het toestel heeft een vingerafdrukscanner. Die werkt goed, mits je ‘m op de juiste manier aanraakt. Omdat de scanner nauwelijks reliëf kent, vind ik het lastig om ‘m op de tast te vinden.

©PXimport

Dat de Nokia 2.4 een budgetsmartphone is, merk je vooral aan de matige speaker en de aanwezigheid van een micro-usb-poort. Dat laatste is vandaag de dag opvallend, want de meeste goedkope Android-toestellen zijn overgestapt op usb-c. Met de Nokia 2.4 heb je een oudere kabel nodig en duurt het opladen langer – waarover zo meer.

©PXimport

©PXimport

Scherm

Het scherm van het toestel is met 6,5 inch groot en niet voor iedereen met één hand te bedienen. Door de hd-resolutie oogt het display scherp genoeg voor tekst, foto’s en apps. Althans, zolang je nu geen smartphone met een scherper full-hd-display gebruikt. Zo ja, dan zie je wel wat verschil. Op andere vlakken scoort het scherm ook prima gezien de prijs.

©PXimport

Hardware

In een budgetsmartphone tref je geen indrukwekkende hardware aan, zo bewijst de Nokia 2.4 maar weer. Het toestel draait op een eenvoudige MediaTek-processor met 2 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte. Deze combinatie is vlot genoeg om populaire apps als Google Maps, Spotify en Facebook te draaien, maar liever niet allemaal tegelijk. Dan hapert de smartphone bij het wisselen tussen recent gebruikte apps en duurt het langer om een nieuwe app op te starten. De Nokia 2.4 is ook niet bedoeld om op te gamen. Op het opslaggeheugen kun je voldoende apps, foto’s en filmpjes kwijt en als je meer geheugen nodig hebt, plaats je een micro-sd-kaartje.

Achterop de Nokia 2.4 tref je een 13 megapixel camera aan. Die presteert zoals verwacht niet zo goed. De foto’s en video’s zijn flets en missen wat detail, maar zijn wel voldoende om te delen via WhatsApp. In het donker doet de camera het iets beter dan ik had verwacht. Dankzij de nachtmodus in de camera-app kun je ’s avonds best bruikbare plaatjes schieten en dat lukt niet alle smartphones in deze prijsklasse. Waarbij ik moet zeggen dat de resultaten van de Nokia 2.4 nog steeds niet denderend zijn. Foto's ogen uitgewassen en wat wazig, kijk maar.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Accuduur

In de Nokia 2.4 zit een 4500 mAh-accu. Dat is groter dan gebruikelijk voor dit type smartphone en dat merkte ik. Het lukte me niet om de accu op één lange dag leeg te krijgen, en dan ben ik een best intensieve gebruiker. Ik denk dat veel mensen twee dagen vooruit kunnen voordat ze de oplader moeten pakken. Trek daar een paar uur voor uit trouwens, want het opladen gaat vanwege de 5 Watt micro-usb-lader erg langzaam.

©CIDimport

Software

HMD Global levert de Nokia 2.4 met Android 10 en gebruikt hier het Android One-programma voor. Dit betekent dat de software nauwelijks is aangepast en dus vrij is van reclames, extra apps en visuele wijzigingen. Zo blijft de software lekker opgeruimd en gebruiksvriendelijk. Prettig is dat de smartphone kan rekenen op een Android 11-update. Omdat HMD Global spreekt van twee jaar versie-updates, volgt er misschien zelfs een Android 12-update.

©CIDimport

Belangrijker is dat de Nokia 2.4 gegarandeerd drie jaar beveiligingsupdates ontvangt, die de smartphone beschermen tegen opgeloste kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem. Deze updates verschijnen tot september 2023. Het updatebeleid is hiermee beter dan dat van concurrerende budgetsmartphones.

©CIDimport

©CIDimport

Conclusie: Nokia 2.4 kopen?

De Nokia 2.4 is met zijn lage prijs een interessante keuze voor een eerste smartphone, bijvoorbeeld voor je kind of een oudere. Het toestel heeft een duidelijk scherm, een lange accuduur en gebruiksvriendelijke software met gegarandeerde updates. Verwacht geen wonderen van de snelheid of de camera’s, maar onder de streep werkt de Nokia 2.4 wel naar behoren. Wie daar genoeg aan heeft, koopt voor nog geen 130 euro een smartphone die zeker een paar jaar mee kan.

Interessante alternatieven zijn er genoeg, maar die kosten ook een paar tientjes meer. De prijs-kwaliteitsverhouding van de Nokia 2.4 is daarom dik in orde. Onder andere de Oppo A53 en Motorola Moto G9 Play zijn het bekijken waard.

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** € 129,- **Kleuren** Zwart, paars en groen **OS** Android 10 **Scherm** 6,5 inch lcd (1500 x 720, 60 Hz) **Processor** 2 GHz octacore (MediaTek Helio P22) **RAM** 2 GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.500 mAh **Camera** 13 en 2 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi b/g/n, gps **Formaat** 16,6 x 7,6 x 0,87 cm **Gewicht** 195 gram **Overig** Hoofdtelefoonpoort, micro-usb **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-2-4)

Plus- en minpunten
  • Werkt naar behoren
  • Accuduur
  • Software(beleid)
  • Langzaam
  • Micro-usb-poort
  • Plaatsing vingerafdrukscanner
▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.