Oppo A53: interessante budgetsmartphone
De Oppo A53 is een betaalbare Android-smartphone met verrassend complete specificaties en een grote accu. Is dit de beste budgettelefoon van het moment? Computer!Totaal testte het toestel en praat je bij in deze Oppo A53 review.
Oppo verkoopt de A53 voor zo’n 179 euro in de kleuren zwart en lichtgroen. Ik ontving die laatste uitvoering. Goed om te weten: er is ook een Oppo A53s te koop. Die kost 189 euro en verschilt op één vlak: hij heeft 128 GB opslagruimte, tegenover 64 GB in de A53.
Ontwerp
De Oppo A53 is gemaakt van plastic en voelt degelijk aan. Hoewel de achterkant glad is en vingerafdrukken toont, kun je dit verhelpen door een hoesje te gebruiken. Het toestel heeft een enorme 5000 mAh-accu maar is met 186 gram lichter dan ik verwacht had. Het ontwerp is lekker compleet, met een nfc-chip (om contactloos te pinnen in winkels), een usb-c-poort en een hoofdtelefoonaansluiting. Achterop zit een prima vingerafdrukscanner.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Scherm
Het 6,5inch-scherm laat een gemengde indruk achter. Je moet de smartphone met twee handen bedienen en kijkt naar een minder scherp display. Dit is te wijten aan de relatief lage hd-resolutie. Sommige concurrerende smartphones hebben een scherper full-hd-scherm. Het scherm van de Oppo A53 oogt verder prima. De verversingssnelheid is met 90 Hz (negentig keer per seconde) hoger dan gebruikelijk (60 Hz) in dit prijssegment. Omdat het scherm zichzelf vaker ververst, oogt het beeld soepeler. Dit merk je onder andere bij het lezen van tekst, wisselen tussen apps en spelen van geoptimaliseerde games.
Toch komt de hogere verversingssnelheid niet helemaal uit de verf. De gebruikte processor is niet de snelste en daardoor oogt het scherm wat minder vloeiend dan op de OnePlus 7 Pro, een dure smartphone met een 90 Hz-display.
©PXimport
Hardware
In de Oppo A53 zit een Snapdragon 460-processor en die is gelukkig wel vlot genoeg om populaire apps te draaien. WhatsApp, Instagram en nieuws-apps kennen nauwelijks haperingen en wisselen tussen de apps gaat vlot. Dit is mede te danken aan het werkgeheugen van 4 GB – gebruikelijk in deze prijsklasse. Het opslaggeheugen is met 64 GB ook van gangbare grootte en voldoende om veel apps, foto’s en andere media op te slaan. Denk je dat je niet genoeg hebt aan 64 GB? Je kunt het geheugen vergroten met een micro-sd-kaartje of – mijn advies – twee tientjes meer uitgeven en de Oppo A53s met 128 GB geheugen kopen.
De selfiecamera van de Oppo A53 zit in een gaatje in het scherm en werkt naar behoren. Achterop zijn drie cameralenzen geplaatst. Dat klinkt indrukwekkender dan het is. De 13 megapixel hoofdcamera schiet prima foto’s en video’s, maar verwacht geen wonderen. Het nut van de 2 megapixel macrocamera is beperkt omdat de resolutie zo laag is. Foto’s van heel dichtbij, bijvoorbeeld van een bloem of insect, ogen onscherp en tonen minder realistische kleuren. De 2 megapixel dieptesensor kan de achtergrond op foto’s vervagen voor een portreteffect. Dit werkt aardig.
©PXimport
Lange accuduur
Meer indruk maakt de Oppo A53 met zijn grote 5000 mAh-accu. Tel daar een energiezuinige processor en een hd-scherm bij op en je komt uit op een accuduur van twee dagen. Het is fijn om je geen zorgen te hoeven maken over een bijna lege accu. In de doos zit een 18 Watt-oplader die de accu in een half uur oplaadt van 0 naar 30 procent. Een volledige oplaadbeurt duurt bijna 2,5 uur.
©PXimport
Software en updates
Oppo levert de A53 met Android 10 en garandeert twee jaar complete updates. Je bent dus tot oktober 2022 verzekerd van regelmatige beveiligingsupdates en kunt rekenen op Android 11 en 12. Dat is een fijne zekerheid. Concurrenten als Nokia en Samsung bieden een vergelijkbaar updatebeleid, terwijl een merk als Motorola slechts één Android-update beschikbaar stelt.
De Oppo ColorOS-schil over Android heen is niet mijn favoriet, maar wordt wel elk jaar wat beter. Het gaat nu om versie 7.2, die nog wat apps toevoegt en visueel het een en ander aanpast. In 2021 komt versie 11 uit (samen met de Android 11-update) en die oogt rustiger en logischer.
©PXimport
©PXimport
Conclusie: Oppo A53 kopen?
De Oppo A53 is een vriendelijk geprijsde smartphone met een degelijk ontwerp, complete specificaties en updates tot eind 2022. De camera’s en het scherm zijn niet bijster indrukwekkend, maar wel goed genoeg. Prettig is de lange accuduur. Als je een smartphone onder de 200 euro zoekt, kun je de Oppo A53 zeker overwegen. Gewaagde alternatieven zijn de Xiaomi Redmi Note 9, OnePlus Nord N100 en Motorola Moto G8 Power.
Ons oordeel
8Score
Oppo A53
Adviesprijs € 179,-
Kleuren Zwart en groen
OS Android 10
Scherm 6,5 inch lcd (1600 x 720, 90 Hz)
Processor 1,8 GHz octacore (Snapdragon 460)
RAM 4GB
Opslag 64GB (uitbreidbaar)
Batterij 5.000 mAh
Camera 13, 2 en 2 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc
Formaat 16,4 x 7,5 x 0,84 cm
Gewicht 186 gram
Overig Hoofdtelefoonpoort
Website www.oppo.com/nl
Pluspunten
Ontwerp
Complete specificaties
Updates tot eind 2022
Lange accuduur
Minpunten
Ingrijpende ColorOS-schil
Schermkwaliteit
Camera's beperkt nuttig