Review Poco C65 – Prima voor dagelijkse taken
De Poco C65 is een budgetsmartphone voor jongeren (of mensen die nog jong van geest zijn). Het merk biedt doorgaans een soort Xiaomi-ervaring in een goedkoper jasje, terwijl de C-lijn van Poco echt het onderste deel van de markt bedient. Wat mag je verwachten van een smartphone van 150 euro?
Door de lage prijs van 150 euro snappen we dat Poco ergens op heeft moeten bezuinigen. Als je op zoek bent naar een solide smartphone met degelijke prestaties die het tot bijna twee dagen op een accu volhoudt, dan kun je dit model overwegen. Je kunt hier prima je dagelijkse taken op uitvoeren en als je wilt (en misschien wat instellingen aanpast) kun je er zelfs op gamen. De camera's en het opladen vallen tegen, maar het grootste probleem is nog het updatebeleid. We weten niet wanneer Poco de ondersteuning van het toestel stopt en daar kleven tegenwoordig helaas flinke risico’s aan.
- Ontwerp
- Koptelefoonaansluiting
- Prima prestaties
- Accu
- Display
- Oplaadsnelheid
- Updatebeleid
- Camerasysteem
De adviesprijs van de Poco C64 is ongeveer 150 euro. Daar krijg je een toestel voor met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. Voor twee tientjes meer krijg je 8 GB geheugen en 256 GB opslag. Dat is niet ontzettend veel geld, dus vragen we ons af of Poco niet te veel op de specificaties heeft beknibbeld om tot die bodemprijs te komen. Kan het nog goedkoper? Zeker, maar dan kom je al gauw uit bij de echte budgetkneusjes. Als je weinig geld wilt besteden aan een smartphone, is de Poco C65 dan een goede optie? Dat bekijken we in deze recensie.
Net als bij de onlangs geteste Motorola Moto G54 5G (een andere budgetsmartphone), hoeft een lage prijs niet te betekenen dat er bezuinigd is op het ontwerp. Want als je naar de Poco C65 kijkt, dan heb je niet het idee dat je met een budgetmodel te maken hebt. Het toestel oogt en voelt luxe, ondanks het feit dat de behuizing uit plastic bestaat.
De cameralenzen zijn wel een misleidend. Want het lijkt erop dat je twee grote openingen krijgt, terwijl er in die flinke cirkels juist kleinere cameralenzen zitten. Staar je daar dus niet blind op (al doet Poco dat niet als enige, helaas).
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Luxe, maar ook bezuinigingen
De Poco C65 is lekker breed en ligt daardoor goed in de hand. Het scherm is plat, waardoor typen veel fijner is dan op displays met aflopende randen. Daarnaast komen we allerlei onderdelen tegen die je gewoon mag verwachten van een smartphone, ongeacht de prijs. Denk dan aan een usb-c-poort voor het opladen, een vingerafdrukscanner in de powerknop, een dual-simkaartsleuf (waar je ook een microSD-kaart in kunt stoppen) en een koptelefoonaansluiting. Vreemd genoeg is die laatste aansluiting een vreemd soort luxe waar premium modellen zich niet aan willen branden.
Als je kijkt naar het scherm, dan zie je waar Poco op bezuinigd heeft. Het lcd-scherm van 6,7 inch heeft namelijk een 720p-resolutie (van 1600 × 720 pixels). Dat is vrij laag, ook voor de budgetstandaard, maar gelukkig heb je er niet al te veel last van. Websites en foto’s komen nog steeds strak en scherp over, al kun je tijdens het gamen wel kartelranden zien. Qua kleur en warmte scoort het scherm van de Poco C65 prima, maar wat betreft helderheid schiet hij dan weer iets tekort. Tot slot is het fijn om te zien dat de verversingsnelheid 90 Hertz bedraagt, waardoor scrollen soepel gaat.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Poco C65: typische budgetsmartphone?
Tot nu toe lijkt de Poco C65 op een typische budgetsmartphone met logische beperkingen en redelijke mogelijkheden. Datzelfde geldt eigenlijk voor de processor, de Mediatek Helio G85. Je kunt er prima op multitasken en zelfs op gamen, ook al is de cpu al wat ouder. Zo kun je onder meer games als Pokémon Go en Asphalt 9 spelen zonder dat de smartphone ontzettend opwarmt. Maar als een game grafisch veeleisend wordt, dan moet je er rekening mee houden dat dat wél gebeurt. Maar voor dagelijkse taken slaagt de C65.
Op het gebied van de software vallen er een hoop dingen tegen. Niet alleen omdat er onduidelijkheid is over het updatebeleid (de fabrikant wil niet zeggen hoeveel updates het toestel krijgt), ook omdat er echt heel veel bloatware aanwezig is. Ja, je kunt die apps allemaal handmatig verwijderen (op een deel van het aanbod van Google na, maar dat is een verplichting vanuit dat bedrijf), maar dan nog is het vervelend. Tuurlijk, het is een goedkoper toestel en zo verdient Poco wat geld, maar het zadelt eigenaars wel op met vervelende apps en aanbevelingen.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Camera’s stellen weinig voor
Een ander aspect waar de Poco C65 teleurstelt, is het camerasysteem. Achterop zit een 50megapixel-lens en een 2megapixel-macrolens. Helaas zijn ze niet zo degelijk en sterk afhankelijk van voldoende omgevingslicht, en vervolgens zien de foto’s er té scherp uit. Vooral bij randen valt dan een witte waas op, die je er niet achteraf uit kunt halen. Gelukkig zijn de kleuren niet overdreven fel of diep, maar ook niet echt sprankelend of levendig. De camerabeelden ogen helaas wat flets en saai, maar misschien dat je nog iets kunt oplossen met filters vanuit socialmedia-apps.
In de avond scoort de camera helaas ook geen punten. Niet alleen verliezen de foto’s hun scherpte, ook neemt het aantal details flink af. Er zit behoorlijk wat ruis in de avondfoto’s, die je wederom achteraf niet zomaar kunt verwijderen. Inzoomen doet foto’s ook geen goed, omdat de beelden digitaal bijgesneden worden. Allemaal heel logisch op dit prijspunt en we hadden ook niet het idee dat de Poco zou concurreren met smartphones die twee of drie keer zo duur zijn – maar dit valt alsnog tegen. Hetzelfde geldt helaas voor de 8megapixel-camera die voorop zit.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Poco C65 kopen?
De accu, met een vermogen van 5000 mAh, kan nog een reddende factor zijn. Afhankelijk van het gebruik kun je hier de hele dag mee doorkomen en vaak ook nog een eerste helft van de tweede dag. Opvallend is dat de Poco C65 geleverd wordt met een 10watt-lader, terwijl de telefoon 18 watt ondersteunt. Maar zo’n lader moet je dus zelf in huis halen. Met de meegeleverde lader duur het ongeveer tweeëneenhalf uur voordat het toestel vol is (van minder dan vijf naar honderd procent). Niet vreemd in dit segment, maar wel iets wat je keuze wellicht zou kunnen beïnvloeden.
Door die lage prijs van ca. 150 euro snappen we dat Poco ergens op heeft moeten bezuinigen. Als je op zoek bent naar een solide smartphone met degelijke prestaties die het tot bijna twee dagen op een accu volhoudt, dan kun je dit model overwegen. Je kunt hier prima je dagelijkse taken op uitvoeren en als je wilt (en misschien wat instellingen aanpast) kun je er zelfs op gamen. De camera's en het opladen vallen tegen, maar het grootste probleem is nog het updatebeleid. We weten niet wanneer Poco de ondersteuning van het toestel stopt en daar kleven tegenwoordig helaas flinke risico’s aan.