ID.nl logo
Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?
© PXimport
Huis

Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

Apple heeft een inhaalslag te maken als het aankomt op smartphone-camera’s. Die inhaalslag wordt serieus genomen, want de nieuwe iPhone 11 Pro is een smartphone met drie camera’s en een nachtmodus. Is het genoeg?

Dat je met de duurste iPhone ook meteen over de beste smartphone-camera beschikt, dat is een hardnekkige misvatting. Vooral in onze vorige cameratest van afgelopen zomer bleek dat de Huawei P30 Pro niet alleen de meest veelzijdige, maar ook met afstand de allerbeste smartphone-camera heeft. Maar Apple heeft onlangs de iPhone 11 Pro uitgebracht. Niet alleen de eerste Apple-smartphone die de term ‘Pro’ in de naam draagt, maar ook de eerste iPhone met drie camera’s aan de achterzijde. We gingen met de Huawei P30 Pro en de iPhone 11 Pro op pad om te kijken welke smartphone de beste camera heeft.

©PXimport

Technische specificaties

iPhone 11 Pro

Voordat ik met foto’s ga strooien die ik met de toestellen heb gemaakt, eerst even het technische onderdeel. De iPhone 11 Pro (en de grotere iPhone 11 Pro Max) beschikken over drie camera’s van 12 megapixel aan de achterzijde: een telelens, normale sensor en een groothoeklens. Door te wisselen tussen de lenzen kun je als het ware in- en uitzoomen. De telelens zorgt voor 2x optisch inzoomen, de groothoek zoomt 2x uit met een beeldhoek van 120 graden.

Telelens: 12 megapixel, f/2,0 diafragma, 52 mm Hoofdlens: 12 megapixel, f/1,8 diafragma, 26mm Groothoeklens: 12 megapixel, f/2,0 diafragma, 13mm

Smartphone-camera’s werken anders dan traditionele camera’s. Omdat er zoveel rekenkracht in het toestel zit, worden meerdere foto’s van de camera samengevoegd tot één eindresultaat om zo kleuren, scherpte en details optimaal te kunnen vastleggen. In het geval van de iPhone 11 Pro zijn dat negen foto’s.

Functioneel komt daar nu de nachtmodus bij. Andere smartphonemakers, zoals Google en Huawei bieden deze modus al aan, waardoor je in staat bent in extreem donkere situaties alsnog foto’s te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sluitertijd van enkele seconden, tot wel tien in omgevingen waar je zelf écht niets kunt zien. Het zal je verbazen hoeveel de lens van een smartphone dan nog wel kan zien. De optische stabilisatie, die normaalgesproken gebruikt wordt voor het vastleggen van stabiele video’s wordt gebruikt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je moet de smartphone immers een paar seconden stil houden wanneer je de nachtfoto maakt.

Huawei P30 Pro

Al veel hebben we geschreven over de camera van de Huawei P30 Pro. De hoofdlens telt 40 megapixel, waarbij ruis verminderd wordt door de foto te verkleinen. Een groothoeklens met 20 megapixel zorgt ervoor dat je uit kunt zoomen naar 0,6x. Maar waar de Huawei P30 Pro écht het verschil mee maakt is de 8 megapixel periscoopcamera, die tot 5x optisch kan inzoomen, tot 10x dynamisch en wel tot 50x digitaal. Dat is werkelijk ongekend. Natuurlijk: hoe verder je inzoomt, hoe minder de kwaliteit. Het maakt functioneel echter wel een enorm verschil ten opzichte van de iPhone 11 Pro. Dankzij stabilisatie zijn de foto’s niet eens erg bewogen bij 50x inzoomen, want dat lijkt een flinke uitdaging bij het richten met 50x zoom.

Telelens: 20 megapixel, f/2,2, 16mm Hoofdlens: 40 megapixel, f/1,6, 27mm Groothoeklens: 8 megapixel, f/3,4, 135mm

Ook de Huawei P30 Pro heeft een nachtmodus, die enorm veel indruk maakte. Ik ben in staat geweest surreële kunstwerken te maken met volledig verlicht lijkende onderwerpen op een achtergrond met sterrenhemel, zonder dat ik daar extra licht of flitser voor nodig had. Technisch weet Huawei dit voor elkaar te krijgen door de rgb-sensor net anders af te stellen, waarbij ook geel wordt afgevangen in plaats van groen. Volgens Huawei valt er op deze manier meer licht op te vangen en kan het verschil softwarematig rechtgezet worden.

Zoom Academy Wil je nog betere foto's maken met je iPhone? Neem dan eens een kijkje bij de Zoom Academy, waar een cursus iPhone-fotografie wordt aangeboden.

Camera's iPhone 11 Pro en Huawei P30 Pro in praktijk

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Foto's van de iPhone 11 Pro staan links uitgelijnd, aan de rechterzijde de foto's van de Huawei P30 Pro.

De eerste indruk is gelijk in het voordeel van de iPhone 11 Pro. Of het nu bij kunstlicht is, of zonlicht. De iPhone weet ongekend veel detail prachtig weer te geven en ook de kleuren komen mooier tot hun recht. De kleuren van de Huawei P30 Pro zijn wat onrealistisch gesatureerd en fijne details lijken weg te vallen in de wat overdreven kleuren. Het dynamisch bereik van de iPhone maakt hier het verschil, terwijl de Huawei dit probeert te compenseren door kleuren op te blazen.

©PXimport

©PXimport

Kleuren komen mooier en gedetailleerder tot hun recht bij de iPhone 11 Pro. Maar de gekke RGB-techniek die Huawei gebruikt (om met name in donkere omgevingen meer vast te kunnen leggen), zorgt er ook voor dat witte oppervlaktes beter uit de verf komen. De iPhone weet meer detail vast te leggen in de witte bloemen, maar heeft wat moeite met de schaduwen, die paarsig overkomen. De Huawei kan het gele hart van de bloem onderscheiden van de witte bloemblaadjes.

Van dichtbij bekeken

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Bij een close-up van dezelfde bloem is zowel bij daglicht als kunstlicht te zien hoeveel meer detail de iPhone 11 Pro vastlegt. Het is een kwestie van smaak natuurlijk. De Huawei-foto lijkt een beetje te zijn gladgestreken, waardoor de bloem er wat ‘zachter’ uit ziet. De iPhone-variant is veel gedetailleerder.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Fijne details (bij kunstlicht) worden ook door de iPhone 11 Pro veel beter vastgelegd. Vooral bij bovenste woldraden treedt een bizar effect op. De bruine wol wordt veel te gelig door het kunstlicht. De iPhone komt veel dichter bij de realiteit én weet veel meer detail vast te leggen.

©PXimport

©PXimport

Dat het kunstlicht groot effect heeft op de foto’s van de Huawei P30 Pro is ook te zien op de foto van het (dubieuze) badzout. De houten ondergrond is veel realistischer en let hierbij ook even op de kleuren en fijne details van de blauwe korrels.

Zoom: van nóg dichterbij bekeken

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De drie zoomniveau's van de iPhone 11 Pro.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De Huawei P30 Pro heeft meer zoommogelijkheden (het feit dat de foto's scheef geschoten zijn ligt aan bovengetekende).

De iPhone 11 Pro biedt drie zoomniveau’s. Wat hier opvalt is dat het weinig uit maakt welk zoomniveau je kiest, op alle drie de foto’s is de kleurweergave nagenoeg hetzelfde en treedt er opvallend weinig ruis op. Dat is bij de P30 Pro wel anders. Vooral de groothoeklens is kwalitatief veel minder goed. Deze wil je echt alleen maar gebruiken als je niet verder weg kunt komen van het te fotograferen onderwerp. In andere gevallen wil je altijd naar de hoofdlens overschakelen om er zeker van te zijn de mooiste foto te maken.

Functioneel weet de Huawei echter een troefkaart te spelen. De iPhone 11 Pro kan tot maximaal 10x inzoomen met een hybride vorm van optische en digitale zoom. De P30 Pro kan dit tot maarliefst 50x. En ja, natuurlijk. Bij 50x zoom treedt er ruis op en is het moeilijk fotograferen zonder statief. Maar het is indrukwekkend dat de Huawei smartphone hiertoe in staat is.

Portretmodus

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De portretmodus gebruikt meerdere sensoren om scherptediepte te bepalen. Zo kun je het onderwerp uitlichten door de achtergrond te verscherpen, of juist andersom. De iPhone 11 Pro gebruikt hier zijn drie camera’s voor. De Huawei P30 Pro heeft hier zelfs een Time-of-Flight (TOF) sensor voor. Overigens hoef je de portretmodus niet alleen te gebruiken voor mensen, ook andere onderwerpen zijn vast te leggen met scherptediepte-effect. De uitdaging voor de camera zit hem in de fijne details die in het portret meegenomen moeten worden: sprieterige haren (zoals in mijn geval een baard), lichtinval op het gezicht... Nog geen enkele smartphone kan dit vlekkeloos, en ook deze twee niet. De iPhone lijkt net even een stapje verder bij portretten van mensen, terwijl de bloem veel beter wordt uitgesneden door de Huawei P30 Pro.

Weinig licht

Tot nu toe maakte de iPhone het meest indruk. Maar wanneer er minder licht aan te pas komt, dan valt de Huawei P30 Pro veel positiever op. Bij de Huawei P30 Pro moet je de nachtmodus handmatig selecteren. Gek genoeg is de camera ook zonder nachtmodus in staat om (razendsnel!) een foto te maken waarop veel details zichtbaar zijn. De iPhone heeft een nachtmodus die alleen beschikbaar is wanneer de telefoon merkt dat je een foto wilt maken waarbij weinig licht voorhanden is. Deze modus springt dan automatisch aan, en kan desgewenst uitgezet worden. Wanneer je de nachtmodus (op beide smartphones) gebruikt moet je het toestel een paar seconden stil houden, zodat de camera voldoende licht opvangt. Bij de Huawei kun je hier niks instellen. Op de iPhone kun je desgewenst handmatig ingeven hoe lang er licht opgevangen mag worden, tot wel tien seconden.

©PXimport

©PXimport

Links iPhone 11 Pro zonder de nachtmodus aan, rechts met nachtmodus.

©PXimport

©PXimport

De Huawei P30 Pro nachtmodus uit (links) en aan (rechts).

In een verlichte straat merk je weinig verschil tussen beide smartphones en de nachtmodus van de smartphones. De bovenste foto’s zijn gemaakt met de iPhone 11 Pro, zonder nachtmodus (links) en met (rechts). Daaronder hetzelfde met de Huawei P30 Pro.

©PXimport

©PXimport

Wanneer we het echt donker maken, krijg je misschien niet de foto’s die je graag op Instagram deelt. Maar kun je wel zien waar de smartphones toe in staat zijn. Zoals bij deze opgezette vleermuis. Het is donker buiten, de lichten staan uit en de gordijnen zijn dicht. Kortom, het maken van de foto is al een opgave want ik zie helemaal niks. Het is ronduit knap dat de smartphones al in staat zijn om meer te zien dan het menselijk oog, wat aantoont dat smartphones intussen al verder zijn dan veel camera’s. De Huawei weet hier nog aardig wat vast te leggen. Zelfs zonder de nachtmodus! De schaduwen en weerkaatsing die je ziet op de foto, komen van de straatverlichting die door gordijnen heen sijpelt.

Geen licht: nachtmodus

©PXimport

©PXimport

Nachtmodus van de iPhone 11 Pro: 3 seconden en 10 seconden.

Wanneer ik de nachtmodus inzet kun je het verschil zien tussen drie seconden nachtmodus en tien seconden nachtmodus op de iPhone 10 Pro. Wanneer we het opkrikken naar de maximale tien seconden zijn er zelfs nog wat kleuren te zien: het groen van de plant en het rood en wit van het doosje ervoor.

©PXimport

©PXimport

Huawei P30 Pro nachtmodus uit (links) en aan (rechts).

Bij de iPhone 11 Pro moet er een nachtmodus aan te pas komen om de plant überhaupt vast te leggen. De Huawei kan zelfs zonder nachtmodus aardig wat vastleggen. Wanneer deze modus aan staat zie je nog behoorlijk wat kleuren en details, terwijl de Huawei er minder lang voor nodig had. Ik ben vooral benieuwd hoe de foto uit de verf was gekomen als ik net als met de iPhone 11 Pro ook de modus op tien seconden had gezet.

Conclusie

Heeft de iPhone de beste camera? Die vraag kun je voorzichtig met ja beantwoorden. Kleuren zijn realistischer, het dynamisch bereik is beter, minder ruis en er is geen verschil te zien tussen de verschillende zoomniveau’s. De camera van de Huawei heeft vooral wat meer moeite om kleur even realistisch vast te leggen en eigenlijk wil je te allen tijde voorkomen dat je de groothoeklens nodig hebt, omdat deze ten opzichte van Huawei’s hoofdsensor kwalitatief veel minder mooie plaatjes schiet. Dat gezegd hebbende, de camera van de Huawei P30 Pro is functioneel weer een stuk beter dan die van de iPhone 11 Pro. De periscooplens die tot 50x kan zoomen is ongekend. Ook wanneer je zelf niets ziet, kan de Huawei alsnog een foto maken, wat soms tot een surrealistisch kunstwerk kan leiden. Hoewel de iPhone 11 Pro de mooiste foto’s schiet, kunnen de omstandigheden om de foto te maken lastig zijn: het is te donker of het onderwerp is te ver weg. In dat geval zul je door de extra functionaliteit van de Huawei P30 Pro in staat zijn om alsnog een foto vast te leggen.

Huawei en het handelsverbod In dit artikel hebben we het enkel over de camera’s aan de achterzijde van de Huawei P30 Pro gehad. Mocht je in de markt zijn voor de P30 Pro of een andere smartphone, dan heb je echter wel rekening te houden met een mogelijk handelsverbod van de VS voor het Chinese smartphonemerk. Daar lees je meer over in ons artikel over de stand van zaken.

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.