Hoe zien iOS 7 en de iPhone 5S eruit?

© CIDimport

Hoe zien iOS 7 en de iPhone 5S eruit?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 april 2013 - 06:58

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Redactie

De kans is groot dat Apple met de iPhone 5S een of meerdere grote veranderingen doorvoert. Industrievolgers verwachten innovaties wat betreft het scherm, scherpere prijsstellingen, gezichtsherkenning en ondersteuning voor NFC.

Nu we de koude winter achter ons gelaten hebben en de wereld zich opmaakt voor een fantastische zomer, is het inmiddels traditie dat er rond deze tijd geruchten over een nieuwe iPhone gaan gonzen. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde krant Wall Street Journal kunnen we ons gaan opmaken voor niet alleen een update van de succesvolle iPhone 5, maar zal ook iOS 7 het levenslicht zien.

De huidige iPhones zijn het jaar goed begonnen. Uit onderzoek van Comscore naar de marktaandelen in de smartphoneland blijkt dat de iPhone de onbetwiste leider blijft en groeide van 35 procent in november 2012 naar een aandeel van 38,9 procent in februari 2013. Die groei gaat ten koste van rivalen als HTC, LG en Nokia. Alleen Samsung wist met de Galaxy-lijn eveneens een groei te realiseren.

Eerlijk gezegd weet niemand hoe de nieuwe iPhone eruit ziet en wat deze kan doen. Maar dat houdt analisten en media niet tegen om over de eigenschappen van het nieuwe toestel te speculeren. Dit zijn de vijf zaken die het vaakst opduiken.

1. Meerdere schermgrootten

Komt de nieuwe iPhone beschikbaar in verschillende schermgrootten? Analist Brian White van Topeka Capital Markets denkt van wel. “Wij denken dat Apple terugkomt op het huidige beleid van één schermgrootte. Dit werkt niet voor iedereen, vandaar dat Apple deze kans zal aangrijpen om het marktaandeel verder te vergroten”, schreef hij aan investeerders.

Andere analisten denken eerder aan een uitklapmodel. Jazeker, zij geloven dat Apple terug in de tijd gaat door een flip phone te introduceren die sterke gelijkenissen zal vertonen met de Star Trek Communicator.

2. Een goedkope iPhone

Geruchten over een goedkopere iPhone doen al jaren de ronde, maar naar verluidt hield wijlen Steve Jobs die optie altijd tegen. Nu de CEO Tim Cook de leiding over het bedrijf heeft, is er een kans dat een low-end iPhone er alsnog gaat komen. Cook is een meer traditionele bestuurder dan zijn voorganger en zal zich eerder door de wensen van de markt laten leiden. Een goedkopere iPhone kan beter concurreren met Android-concurrenten en nieuwe markten aanboren. Het is goed mogelijk dat er naast een iPhone 5S met alle toeters en bellen een goedkoper model verschijnt.

3. De iPhone Deluxe

De iPhone 5S zou standaard met 128GB geheugen uitgerust worden, een extreem hoge beeldscherm resolutie kennen, een ingebouwde vingerafdrukscanner aan boord met zich meedragen en ondersteuning bieden voor near-field communications (NFC). Laatstgenoemde moet Apple laten concurreren met Google Wallet, meldt Expert Reviews.

4. Er verandert helemaal niets

Over een paar jaar zou de verschijningsvorm van de smartphone drastisch kunnen veranderen, kijk maar naar projecten als Google Glass en de iWatch. Maar deze ontwikkelingen komen te vroeg voor de iPhone 5S. Als we iets van de geschiedenis kunnen leren, is dat Apple voor een nieuw model in de S-serie helemaal niets verandert aan het uiterlijk van het toestel.

5. iOS 7 moet baanbrekend worden

De grootste verandering in de nieuwe iPhone zit ‘m waarschijnlijk in de software. Apple’s ooit vernieuwende besturingssysteem is vastgeroest. Rivalen als Google, Microsoft en BlackBerry hebben intussen veel innovatiever besturingssystemen getoond.

Vrijwel iedereen verwacht dat iOS 7 een stap voorwaarts zal zijn en een mijlpaal in het tijdperk Cook gaat betekenen. Apple blogger John Gruber heeft gehoord dat het bedrijf de ontwikkelaars van OS X aan iOS 7 laat werken omdat het nieuwe mobiele besturingssystemen achter op schema zou liggen.

Maar hoe gaat het eruit zien? Apple moet op een evenwichtsbalk balanceren, omdat het met een nieuwe interface niet de miljoenen trouwe Apple-klanten wil afschrikken. Hoofd design Johathan Ive kiest waarschijnlijk voor een vlak, schoon, minimalistisch design zonder de kenmerkende op de echte wereld gelijkende elementen die in voorgaande versies de gebruiker een authentiek gevoel moesten opleveren, zoals de boekenkast van iBooks.

Macworld UK hoopt op meer geavanceerde veegbewegingen bijvoorbeeld om een iPhone te ontsleutelen. Ook verwachten zij gezichtsherkenning, meerdere gebruikersaccounts op één apparaat,verbeterde beheermogelijkheden voor bezorgde ouders (parental control), Facetime met meerdere gebruikers tegelijk, een aanpasbare AutoCorrect-module en nieuwe batterijbesparingsmogelijkheden.

Uiteindelijk blijft het gissen naar wat iOS 7 te bieden zal hebben. Ontwerper Federico Bianco geeft in onderstaande video alvast zijn visie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000