iOS 13 Toetsenbordinstellingen en Quick Path

© PXimport

iOS 13 Toetsenbordinstellingen en Quick Path

Geplaatst: 22 oktober 2019 - 06:22

Aangepast: 24 november 2022 - 13:44

Ronald Smit

iOS 13 en iPadOS komen met het nieuwe Quick Path toetsenbord, waarmee je al vegend woorden vormt. Tegelijkertijd geldt dat er sowieso allerlei interessante settings te vinden zijn voor het virtuele toetsenbord van je iPad of iPhone. Kortom: daar duiken we eens in!

Schermtoetsenborden zijn de afgelopen jaren geëvolueerd van onhandige en vooral onnauwkeurige dingen tot inmiddels zeer bruikbare onderdelen. Om er een compleet boekwerk op te tikken is wellicht wat overdreven, maar een fatsoenlijke mail tikken lukt prima. Zeker op een iPad, maar ook best goed op een iPhone als je onderweg bent. Wat in ieder geval nieuw is in het al even nieuwe iOS 13 is het Quick Path toetsenbord. Maar: op dit moment werkt dat niet bij Nederlandse toetsenborden. Vreemd genoeg wel direct na de upgrade naar 13.0, maar niet meer na de 13.1-update. Hoe dan ook, wil je eventueel toch ‘vegend tikken’ dan voeg je simpelweg het Engelse toetsenbord toe. Start de app Instellingen en tik daarin op Algemeen in de kolom met items. Tik vervolgens op Toetsenbord en dan Toetsenborden. Tik op Voeg toetsenbord toe en selecteer Engels (VS). Start je nu een app waarin je tekst kunt tikken, dan kun je vegend van letter naar letter woorden vormen. Eventueel met als extra hulpmiddel de woordsuggesties die standaard automatisch verschijnen tijdens het swipen (en tikken). We snappen inmiddels ook waarom Quick Path (weer) is uitgeschakeld voor onder meer Nederlands. Probeer maar eens vanaf een klinker (a, e, o etc) te gaan vegen. Dat lukt dus niet, want dan krijg je eerst de beschikbare accentvormen te zien. Tja. Optimaal is dit trucje dus zeker nog niet, maar voor de ware liefhebbers is het te activeren via het toevoegen van een Engels toetsenbord.

iOS 13 Toetsenbordinstellingen, daar zijn er genoeg van!

© PXimport

Meer settings

Zoals beloofd zijn er meer toetsenbordinstellingen. Zit je bijvoorbeeld niet te wachten op suggesties en (of) autocorrectie, dan is dat via de app Instellingen, Algemeen en Toetsenbord te regelen. Om de suggesties uit te zetten, zet je schakelaar achter Suggesties uit. Idem wat autocorrectie betreft. Wil je verder niet dat elk woord na een . Met (dat bedoelen we dus…) ofwel met een hoofdletter begint, dan zet je de optie Hoofdlettergevoelig uit. Er zijn diverse andere opties in de categorie ‘je toetsenbord denkt met je mee’. Het is een kwestie van smaak welke zaken je wel en niet aan laat staan. Maar het is goed om te weten dat het gedrag van ’t toetsenbord te temmen is! Tot slot nog een aardigheidje in het nieuwe iPadOS. Standaard wordt daar een flink uit de kluiten gewassen schermtoetsenbord getoond, zeker als je je tablet in horizontale positie houdt. Je kunt nu middels een knijpbeweging dat toetsenbord verkleinen. En weer groter maken door een spreidbeweging. Komt vast wel een keer van pas!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000