Apple iPad 2021 (9e generatie) - Instap-tablet mét kantoorextra's

© PXimport

Apple iPad 2021 (9e generatie) - Instap-tablet mét kantoorextra's

Geplaatst: 5 oktober 2021 - 09:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:11

Redactie

De 9e generatie van de iPad, wij noemen hem Apple iPad 2021 of iPad 9, heeft een paar kleine vernieuwingen die waarvan er twee zeer de moeite waard zijn. Verder is de jaarlijkse opfrisbeurt niet heel spannend maar erg is dat niet, de instap-iPad is gewoon al jaren heel goed.

Grotendeels is de iPad 2021 hetzelfde als de iPad van 2020, aan de buitenkant zie je er niets van. Of je moet heel goed kijken en alle specs uit je hoofd weten, dan zie je dat de zilveren variant nu een zwarte voorkant heeft in plaats van wit. Blingbling-liefhebbers zullen ook de gouden versie missen, die is er nu niet meer. Zilver of spacegrijs zijn nu de enige kleuropties. Ook qua afmetingen is alles hetzelfde gebleven. Je oude hoesjes of toetsenbord-covers kun je dus moeiteloos hergebruiken.

© PXimport

Accu en opladen

Qua accu en aansluitingen is alles ook hetzelfde gebleven. Een vertrouwde 3,5 inch audio-aansluiting voor wie een koptelefoon met draad wil aansluiten en een Lightning-poort. Je Lightning-kabeltjes kun je dus ook hergebruiken. Je krijgt er een usb-c naar Lightning-kabeltje bij én, in tegenstelling tot de iPhones, ook een 18 Watt usb-c-voeding. In de praktijk laadt de iPad 2021 daar met ruimt 17 Watt mee op. Sluit je hem op een zwaardere voeding aan, dan laadt hij ongeveer net zo snel, alleen als je de iPad tijdens het laden gebruikt, kan er wel zo’n 24-25 Watt uit de zwaardere adapter worden gebruikt. Kortom, die meer dan die 18 Watt lader heb je dus zelden nodig. Blijft dat het opladen nog best een tijd duurt.

Net als bij het vorige model heeft Apple het over tot 10 uur mediagebruik, dat is in de praktijk ook vrij realistisch. Alleen bij gamen of bij VPN-gebruik zul je flink eerder moeten laden. 

© PXimport

Kantoormaatje met True Tone scherm

Als kantoormaatje gaat de iPad 2021 ook makkelijk een werkdag mee. Dankzij de compatibiliteit met de Apple Pencil en de Smart Connector die al bij iPad 2019 werd geïntroduceerd, kun je Apple’s eigen pennetje en Smart Keyboard gebruiken om er een behoorlijk volwaardige kantoorlaptop van te maken. Persoonlijk kan ik goed zonder zo’n pennetje en qua toetsenbord zou ik liever de Logitech Slim Folio nemen. Die tikt een stuk prettiger en is veel goedkoper.

© PXimport

Tot zover het ‘oude bekende’, wat nieuw is aan de iPad 2021 is de ondersteuning voor True Tone. Daarmee worden de kleuren van het scherm aangepast aan de kleur en lichtintensiteit van je omgeving. Niet heel spannend, wel prettig. Ook de camera’s zijn verbeterd wat vooral bij videobellen en videovergaderen een groot verschil geeft omdat hij je gezicht zoveel mogelijk in het midden probeert te houden. Dat werkt in de praktijk opvallend goed.

A13 Bionic processor

Qua processorkracht is er ook een kleine vooruitgang. In de nieuwste iPad is gebruik gemaakt van de A13 Bionic procesor met Neural Engine. Deze is in 2019 geïntroduceerd in de iPhone 11-lijn. De oudere iPads waren al niet sloom en dat is nog minder het geval bij de iPad 2021. Alle apps worden vlot geopend en ook het schakelen tussen apps en vensters gaat vloeiend en moeiteloos. Tuurlijk, de iPad Air en iPad Pro doen alles nog net even vloeiender en sneller, maar je komt echt niets tekort bij kantoorgebruik en het kijken van films en video. Grotere verschillen merk je bij hele intensieve games en zwaardere videobewerkingsprogramma’s. Maar dat doet de gemiddelde gebruiker toch niet.

© PXimport

Conclusie

De nieuwste versie van de iPad heeft een flinke stap richting prettig kantoorgebruik gemaakt. De eerste stapjes zijn twee jaar geleden al gezet met de ondersteuing voor de Apple Pencil en de Smart Connector. Nu zijn er voor een bredere groep bruikbaarder functies zoals True Tone-ondersteuning en de betere hardware- en software-ondersteuning voor videobellen en videovergaderen. Je zou er bijna een instap-iPad bijnemen om voor altijd van het microfoon- en camera-gedoe bij Windows-laptops verlost te zijn.

De instapprijs van 389 euro is niet gewijzigd, maar, laten we het de ‘one more thing’ van deze review noemen, je krijgt er tweemaal zoveel geheugen voor! 64 GB in plaats van de 32 GB die sinds 2017 normaal was. Geen enkele Android-tablet komt voor deze prijs in de buurt qua degelijkheid, snelheid, hardware, software en totale bruikbaarheid.

Heb je al een iPad 2019 of 2020? Kijk het dan nog een jaartje of wat aan. Los daarvan is de iPad 2021 zeker een aanrader.

8,0

ONS OORDEEL

Apple iPad 2021

Pluspunten

Comfort bij videobellen

64 GB instapmodel

Lange accuduur

Toekomstbestendige hardware

Minpunten

Opladen duurt nog steeds lang

Meerprijs geheugen

Geen usb-c

Conclusie

**Prijs**€ 389,- (64 GB) / € 559,- (256 GB) 4G-versie: € 529,- / € 699,- **Kleuren**Grijs, zilver **Scherm**10,2 inch IPS True Tone (2160x1620 pixels) **Processor**2,65 GHz A13 Bionic met Neural Engine **Werkgeheugen**3 GB **Opslag**64 GB of 256 GB **Accu**32,4 Wh **Afmetingen**25,06 × 17,41 × 0,75 cm **Gewicht**487 gram (4G-versie 498 gram) **Overig**Lightning- en 3,5mm-aansluiting, Ondersteuning voor 1e generatie Apple Pencil, Smart Keyboard **Website** [www.apple.nl](https://www.apple.com/nl/ipad-10.2/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000