De beste navigatie apps Deel 1: Apple Maps

© PXimport

De beste navigatie apps Deel 1: Apple Maps

Smartphone & tablet

Geplaatst: 4 april 2013 - 07:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Robin Smit

Het zomerseizoen staat weer bijna voor de deur en dat betekent dat een groot deel van de Nederlanders er binnenkort op uit gaat trekken. Het is geen geheim dat de reis naar onze vakantiebestemming of weekendje weg de nodige wrijving kan veroorzaken. Om je daar voor te behoeden testen wij de komende zes weken elke donderdag een navigatie-app voor de iPhone. Alle apps worden beoordeeld op zes verschillende criteria. De eerste app die we hebben getest is Apple Maps.

Apple Maps is de veel besproken navigatie-app van Apple zelf. Iedereen lijkt er wel een mening over te hebben, maar is de app nu echt zo slecht als vaak wordt beweerd?

Wat direct opvalt bij het openen van Apple Maps is dat de app een minimalistische interface heeft die eigenlijk weinig vragen kan oproepen. Bijna het hele scherm wordt gevuld met een kaart van jouw huidige omgeving en boven in het scherm heb je de mogelijkheid een locatie op te zoeken. Wanneer je hierbij zoekt op een combinatie van plaats en straatnaam weet de app deze bijna altijd wel te vinden. Zoeken op namen van bijvoorbeeld bedrijven is echter een zwak punt van de app. Bij de lancering van Apple Maps in oktober 2012 was hier al veel kritiek op, maar het lijkt erop dat dit probleem nog steeds niet verholpen is.

Wanneer je jouw eindbestemming hebt gevonden in de app kun je met een druk op de knop de navigatie starten. Een groot voordeel hierbij is dat de Apple Maps rekening houdt met met file-informatie. Hierdoor zal het je niet zo snel meer gebeuren dat je onnodig vast komt te staan.

Tijdens het navigeren zie je op het scherm een kaart en een groen vlak dat aangeeft hoe lang je jouw weg nog moet vervolgen voor je moet afslaan. Informatie zoals bijvoorbeeld de naam van de weg, de huidige snelheid of de verwachte aankomsttijd ontbreekt. Dit heeft als voordeel dat het scherm niet overladen is met informatie die je kan afleiden van het verkeer, maar toch is het ontbreken van veel van deze elementen wel een gemis.

© CIDimport

De aanwijzingen op het scherm worden redelijk duidelijk weergegeven, maar hulpmiddelen zoals gedigitaliseerde borden of duidelijke omgevingsschetsen ontbreken. Dit zou bij complexe verkeerssituaties tot problemen kunnen leiden. Helaas weet de gesproken navigatie ons niet meer zekerheid te geven, want Apple heeft er hierbij voor gekozen een volledig computergestuurde stem te gebruiken. Deze stem is erg snel en klinkt bovendien binnensmonds. Tijdens het testen van de app resulteerde dit in het nodige ‘Wat?’ en ‘Huh?’ geroep in de auto.

Naast de gratis geïntegreerde file informatie in Apple Maps biedt de app ook de mogelijkheid om de navigatie te besturen via Siri. Dit wil zeggen dat je tijdens het rijden veilig een route kunt invoeren of aanpassen. Helaas moet dit nog wel steeds in het Engels worden gedaan en daarnaast zorgt het probleem met de kaarten ervoor dat niet alle locaties worden herkend.

Kortom

Apple Maps is een navigatie-app die in de basis redelijk eenvoudig is, maar toch enkele leuke extra’s biedt, zoals gratis file-informatie en spraakbesturing. Helaas is deze laatste functie nog niet geoptimaliseerd voor gebruik in Nederland. Zowel de interface van de app als de aanwijzingen die worden gegeven zijn strak en eenvoudig.

Dit zorgt voor een goed overzicht, maar Apple heeft deze eenvoud in bepaalde gevallen iets te veel voor functionaliteit en duidelijkheid laten gaan. Doordat Apple Maps ook nog steeds te kampen heeft met problemen wat betreft het vinden van locaties willen we je aanraden deze app nog even links te laten liggen totdat alle fouten eruit zijn gehaald.

© PXimport

Platform: iPad, iPhone

Prijs: Gratis

Online/Offline: Online

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000