De 6 beste radio-apps voor iPad en iPhone

Naar de radio luisteren is nog nooit zo eenvoudig geweest als nu. Met een paar drukken op je touchscreen heb je zo'n beetje elke radiozender ter wereld wel binnen handbereik. Er zijn heel wat appjes te vinden waarmee je snel radio kunt luisteren, vaak in zeer hoge kwaliteit. Dit zijn de 6 beste radio-apps van allemaal.

Er zijn apps die specifiek zijn gericht op Nederlandse radiozenders, apps die van een enkele zender zijn, en apps die je laten rondkijken wat er op de rest van de wereld allemaal te vinden is. Het aanbod is overweldigend, maar na het lezen van dit artikel weet je welke apps je het beste kunt downloaden. Lees ook: Mac App: Radio is weer terug van weggeweest.

Radio. Tja, is de radio zoals we die van vroeger kennen eigenlijk geen achterhaald concept? Mensen die voor jou gaan lopen beslissen waar je naar mag luisteren? Terwijl je met een service als Spotify of Apple Music helemaal zelf naar je hand kunt zetten waar je naar luistert? Toch niet helemaal. Per slot van rekening is een radiozender een prima plek om eens iets nieuws te ontdekken waar de software achter de populairste muziekapps dan weer niet mee op de proppen komt. En als je een radiozender hebt gevonden die muziek in jouw genre draait is het altijd weer leuk om te horen waar ze je nu weer mee gaan verrassen.

Nederland FM

Geen paniek. Als je bij het lezen van de naam Nederland.FM gelijk associaties krijgt met zenders met foute piratenmuziek, dan hoef je jezelf geen zorgen te maken.

Nederland.FM is juist een app met alle Nederlandse radiozenders, dus ook alle NPO-zenders, Radio 538, Sky Radio en meer. En hee, ieder zijn smaak, dus ook die zenders met Nederlandstalige muziek zijn erop vertegenwoordigd. De app werkt heel simpel. Je drukt op het pictogram van je favoriete zender en deze start meteen op. Genoeg van een bepaalde zender? Dan druk je gewoon op een ander radiostation en je gaat daar naadloos mee verder.

Overzichtelijk alle Nederlandse zenders bij elkaar met Nederland.FM.

© PXimport

Nog meer Nederlandse muziek luisteren met VRadio.

© PXimport

VRadio.nl

VRadio werkt min of meer volgens hetzelfde concept als Nederland.FM, maar gaat dan nog wel een paar stapjes verder. Je krijgt de zenders hier gerangschikt op alfabet te zien. Kies de zender naar je keuze, en dit station begint te spelen. Je krijgt daarbij de titel te zien van het liedje dat je op dat moment aan het luisteren bent, samen met de albumcover.

Vind je het liedje dat gespeeld wordt lekker? Gewoon even op de deelknop drukken en je kunt ervoor kiezen dit liedje bijvoorbeeld in Spotify te openen. Heb je gelijk een leuke link tussen de oude manier van radio luisteren en de nieuwe manier. Je kunt er ook voor kiezen het liedje meteen aan te schaffen in iTunes.

Radio.net

Ga er maar even goed voor zitten als je deze app wilt gebruiken om een leuke radiozender te vinden. Radio.net geeft je namelijk toegang tot 30.000 verschillende zenders van over de hele wereld. Is jouw ding Oost-Europese polka muziek? Dan is de kans erg groot dat hier een zender voor zit. Ook leuk om mee naar bijvoorbeeld de BBC of een Amerikaanse zender te luisteren, en zo te kijken wat voor liedjes daar momenteel hot zijn. Of een Franse zender, waar over het algemeen meer originele muziek wordt gedraaid dan op andere Europese zenders.

Je kunt er echt lekker op los ontdekken met deze app, die heel soepel werkt. Je zet zenders snel tussen je favorieten, en als je een lijstje favorieten hebt kun je hier eenvoudig doorheen zappen. Eerlijk gezegd ziet deze app er niet heel spannend uit, en gebruiksvriendelijker hebben ze ze ook wel eens gezien. Maar als je een dusdanig groot aanbod hebt maakt dat ook eigenlijk niet uit.

Volop keus met de 30.000 zenders in Radio.net.

© PXimport

Dagenlang muziekzenders uitproberen met TuneIn Radio.

© PXimport

TuneIn Radio

Nog zo'n appje waar je dagenlang zoet mee bent, voordat je ook maar een klein deel van het totale aanbod hebt beluisterd. TuneIn Radio ziet er wat beter uit dan Radio.net, het aanbod is misschien nog wel uitgebreider. Je kunt met deze app makkelijk zoeken naar een zender naar je smaak. Zoek op een genre dat je aanspreekt en je krijgt gelijk een groot aantal opties. Deze zenders kun je dan tussen je favorieten zetten en er volgende keer weer snel naartoe manoeuvreren. Je kunt bij deze app een account aanmaken. Als je dan een aantal vrienden hebt toegevoegd, kun je een beetje in de gaten houden wat zij zoal luisteren. Er zou zomaar iets tussen kunnen zitten dat jou ook aanspreekt.

Het is bij apps als deze en Radio.net soms een beetje moeilijk om tussen de bomen het bos te zien, aangezien het gigantische aanbod behoorlijk overrompelend kan werken. Maar, dat maakt het wel des te leuker als je een keer een zender tegenkomt die helemaal op je smaak aansluit! Er is ook een betaalde versie van deze app die een grappige extra functie heeft: radio opnemen. Dat gaat zo een stuk makkelijker dan vroeger met die cassettebandjes, je hoeft hier tenminste niet met je vinger bij de pauzeknop te hopen dat de dj zo lang mogelijk zijn mond houdt...

iHeart Radio

Nou vooruit, dan toch nog een appje waar je zelf ook invloed hebt op wat je luistert. iHeart Radio combineert namelijk het naar radiostations luisteren met de mogelijkheid om zelf een eigen radiostation samen te stellen.

Je hebt hier ook weer de keuze uit een groot aantal radiostations, waarnaast je de keuze hebt uit zo'n 16 miljoen liedjes om je eigen radiostation mee samen te stellen. Het leuke aan deze app is dat je de muziek van je eigen station kunt combineren met een groot aantal verschillende talkshows. Ook hier is weer een grote diversiteit aan onderwerpen.

Bij iHeart Radio kun je zélf bepalen welk soort muziek je te horen krijgt.

© PXimport

Radium valt op vanwege de cleane, duidelijke interface.

© PXimport

Radium

Radium is net als sommige van de andere apps beschikbaar in zowel een gratis als een betaalde versie. De gratis versie is hier echter al behoorlijk compleet, een van de weinige dingen die je extra krijgt bij de betaalde versie is een wekkerradio. Radium heeft verder vooral opties die de andere apps in dit artikel ook hebben. Zo kun je bij elk nummer de platenhoes te zien krijgen en is het mogelijk om een liedje te delen met je sociale netwerk.

Ook kun je hier een liedje toevoegen aan je favorieten als je het later nog een keer terug wilt horen. Mooi aan Radium is dat de app er gelikt uitziet. Sommige van de andere apps hebben nog wel wat moeite de overdaad aan opties een beetje overzichtelijk te presenteren, dat is hier in ieder geval niet zo. Ook mooi is de ingebouwde equalizer, waarmee je de verschillende zenders ook hun eigen presets kunt geven qua weergave van het geluid.

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten