Amazon-klanten krijgen geld terug van Apple-kartel

Amazon-klanten krijgen geld terug van Apple-kartel

Smartphone & tablet

Geplaatst: 15 oktober 2012 - 08:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Amazon geeft mensen die de afgelopen 2 jaar een e-book hebben gekocht een gedeelte van het betaalde bedrag terug. Aanleiding is het e-bookkartel van Apple en enkele uitgevers.

Een deel van de Amazon-klanten wordt gecompenseerd voor de prijsafspraken die Apple heeft gemaakt met 5 e-bookuitgevers. Drie van deze uitgevers zijn bereid op te draaien voor de extra kosten die dit heeft opgeleverd voor kopers van e-books op de Kindle Fire.

In een door Slashgear bemachtige e-mail krijgen eigenaren van een Kindle Fire-tablet uitgelegd dat ze recht hebben op geld terug wanneer zij tussen april 2010 en mei 2012 een e-book hebben gekocht. De actie is het gevolg van een schikking in de langlopende antitrustzaak over e-books.

Apple en uitgevers willen schikken

In de antitrustzaak wordt onderzocht hoeveel schade het e-bookkartel van Apple met vijf uitgevers van e-books heeft bezorgd bij de concurrentie. De zaak loopt in Europa nog steeds, al hebben daar zowel Apple en de Europese Commissie aangegeven graag te willen schikken. Daarbij hebben ook 4 van de 5 uitgevers al aangegeven af te zien van verdere prijsafspraken en verkooprestricties, nu en in de toekomst.

Begin 2010 maakte Apple samen met 5 uitgevers de zeer omstreden deal, vlak voor de lancering van de iPad en de iBookstore. Veel uitgevers waren op dat moment bang dat Amazon de e-bookmarkt zou gaan beheersen. Omdat Amazon stuntte met bodemprijzen voor e-books vreesden de uitgevers voor hun toekomstige marges.

Geheime afspraken lekken uit

Apple kwam met de 'redding' voor de uitgevers: zij mochten zelf de verkoopprijs van e-books bepalen voor de iBookstore. De enige twee voorwaarden: Apple roomde zelf 30 procent van de inkomsten af en uitgevers beloofden de e-books elders niet goedkoper aan te bieden. Daardoor werden de e-books bij Amazon ook duurder.

Al snel lekten deze afspraken uit en kwam zowel het Amerikaanse ministerie van Justitie als de Europese antitrus-waakhond in actie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000