Aanpassing regels maakt Retina-MacBook toch groen

© CIDimport

Aanpassing regels maakt Retina-MacBook toch groen

Geplaatst: 16 oktober 2012 - 08:07

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

De MacBook met Retina-scherm krijgt een label voor milieuvriendelijkheid, ondanks de interne integratie die upgraden en recycling bemoeilijkt. Externe uitbreiding is ook groen, aldus EPEAT.

De organisatie achter het, vrijwillige, milieukeurmerk EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) heeft namelijk de regels aangepast. Voorheen kon een elektronisch product geen groen label van EPEAT krijgen als het niet - door een gewone gebruiker - volledig uit elkaar gehaald kon worden. Die regel is voor de upgradebaarheid van een apparaat om de bruikbare levensduur te verlengen. Daarnaast dient deze regel om recycling van individuele componenten mogelijk te maken.

Vastgelijmd

De nieuwe MacBook Pro met Retina-scherm heeft intern echter componenten, waaronder de batterij, die zijn vastgelijmd en daardoor nauwelijks te demonteren. Apple weet daarmee zijn laptop zo dun mogelijk te houden. Reparatiebedrijf iFixit heeft al geoordeeld dat de Retina-MacBook in de praktijk niet te repareren valt.

In juli heeft Apple plots zijn producten afgemeld voor EPEAT. Daar is de Mac-maker later op teruggekomen, mogelijk mede doordat dit grote klanten kost waaronder overheidsinstanties.

EPEAT heeft nu zelf demontagetests laten uitvoeren, op vijf ultradunne laptops van Apple, Lenovo, Samsung en Toshiba. Dit is gedaan door een ingehuurd laboratorium, nadat EPEAT demontage-instructies heeft gevraagd en gekregen van de fabrikanten.

Uit de tests concludeert de keurmerkorganisatie dat die apparaten wel voldoen aan de eco-vereisten. Zo zijn ze in zo'n 20 minuten te demonteren en kunnen batterijen in slechts 3 minuten worden verwijderd, aldus EPEAT tegenover de Nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG.

Demontagetools

De vlotte uitvoering van de demontage is mede mogelijk door gereedschappen waarover eerder ook ophef was. Volgens reparatie-experts zijn er gespecialiseerde, en dure, hulpmiddelen nodig om bijvoorbeeld vastgelijmde batterijen los te maken. Daarbij speelt ook het risico van beschadigingen door gebruikt gereedschap of aantasting door toegepaste chemicaliën.

Eén van de EPEAT-regels stelt dat een product upgradebaar moet zijn met algemeen beschikbare tools. De organisatie heeft nu bepaald dat daaronder moet worden verstaan elk hulpmiddel dat door een individu of bedrijf zonder beperkingen kan worden aangeschaft en dat vrij verkrijgbaar is op de open markt.

Definitie aangepast

De organisatie stelt ook dat het zijn verificatieproces van de unibody-laptops is begonnen met een "verduidelijking van ambigue woordkeuze in enkele delen van de vereisten". De definitie van upgrade is uitgerekt om ook externe apparaten te omvatten.

Voor een upgrade is namelijk niet per sé toegang tot het inwendige van een computer nodig, verklaart EPEAT nu. Een van buitenaf toegankelijke aansluitingspoort zoals usb zorgt ervoor dat producten zijn te upgraden. Deze mogelijkheid voor de "toevoeging een harde schijf, dvd-speler, floppydrive, geheugen en [geheugen]kaarten" zorgt ervoor dat de bewuste apparaten volgens EPEAT voldoen aan de criteria.

Greenpeace protesteert

Milieuvoorvechter Greenpeace reageert ontstemd op de goedkeuring door EPEAT. Dit leidt tot minder recycling en dus meer e-waste, stelt Greenpeace. De organisatie hekelt ook de laboratoriatests die EPEAT heeft laten uitvoeren. Dit zouden geen realistische scenario's voor gewone gebruikers zijn.

"Consumenten riskeren niet een schending van hun productgarantie door een batterij te verwisselen op basis van instructies die ze niet hebben en waarvoor ze geen tools in hun bezit hebben", klaagt Greenpeace. De organisatie voorspelt dat consumenten het hele proces te complex zullen vinden en er dus van afzien om maar een nieuw product te kopen. Elektronica krijgt hierdoor een kortere levensduur, aldus Greenpeace.

Update:

EPEAT protesteert tegen Amerikaanse media dat het zijn regels niet heeft aangepast. Het heeft ze verduidelijkt, meldt techblog TalkingPointsMemo in een update.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000