ID.nl logo
De handigste extensies om je browser mee uit te breiden
© buraratn
Huis

De handigste extensies om je browser mee uit te breiden

Wil je nóg meer plezier beleven met je browser? Breid deze dan uit met extensies. Zo krijg je bijvoorbeeld toegang tot nieuwe AI-functies, blokkeer je irritante advertenties en heb je je wachtwoorden altijd bij de hand. Aan welke browserextensies heb je nu echt iets? Lees verder en ontdek de mogelijkheden.

Er zijn enorm veel extensies voor je browser te vinden. In dit artikel benoemen we de 8 handigste:

  • OneTab
  • Bitwarden
  • Grammarly
  • Marinara
  • Ublock Origin
  • ChatGPT for Google / Monica
  • Dark Reader
  • Google Translate

Lees ook: Geconcentreerd werken doe je met deze handige Chrome-extensies

Wist je dat je browser in potentie meer in huis heeft dan je mogelijk verwacht? Met behulp van browserextensies kun je de functionaliteit van je surfprogramma een flinke oppepper geven. Er bestaan verschillende extensies van een groot aantal uitgevers. Zo zijn er extensies die je helpen op het gebied van productiviteit, Office, entertainment en media. De extensie moet wel geschikt zijn voor de browser die je gebruikt. In dit artikel gaan we uit van uitbreidingen voor Chrome, Edge en Firefox.

Waar vind je extensies?

Er zijn verschillende locaties waar je extensies kunt vinden. Zo staan ze bijvoorbeeld op de website van de uitgevers. Ook worden ze door browsermakers op een eigen pagina aangeboden, vergelijkbaar met een appstore.

Op https://chromewebstore.google.com vind je de downloadpagina’s van Google voor Chrome-extensies. Het merendeel hiervan werkt overigens ook in Microsoft Edge. Die uitwisselbaarheid is niet zo vreemd: beide browsers zijn gebaseerd op hetzelfde fundament: Chromium.

Dit is de centrale locatie van Microsoft Edge. En op deze plek vind je de extesies voor Firefox. Populaire extensies zijn over het algemeen voor alle browserplatformen beschikbaar. Vergelijk het met apps voor je telefoon.

Elke browser biedt de mogelijkheid om de extensies te beheren. In Edge kies je bijvoorbeeld voor Instellingen en meer / Extensies. Een overzicht van geïnstalleerde extensies verschijnt. Hier heb je ook de mogelijkheid om extensies van andere ‘winkels’ te installeren. Zet de schuif op Aan bij de optie Sta extensies van andere winkels toe.

Je vindt de extensies via de uitgever of via de eigen ‘winkel’ van je browser.

OneTab

Opgeruimd staat netjes: waarschijnlijk hanteren de makers van OneTab dit motto bij het maken van de extensie. OneTab komt goed van pas als je vaak een flinke hoeveelheid tabbladen in je browser hebt geopend. Klik op de knop van de extensie en je geopende tabs worden op één pagina samengebracht. Vanuit de pagina kun je de individuele websites bezoeken of herstellen naar een eigen tab.

Naast een opgeruimder omgeving, is een belangrijk voordeel dat de browser minder werkgeheugen in beslag neemt. Dit is vooral merkbaar bij websites waarop scripts lopen en die voorheen op een eigen tab in de achtergrond actief waren. De extensie heeft nog een paar aanvullende opties: zo kun je je lijst van tabs exporteren, zodat je ze ook nog bij de hand hebt nadat je de tabs of browser hebt afgesloten. Overigens blijft de lijst met tabs in OneTab ook bewaard nadat je de browser hebt afgesloten of de computer opnieuw wordt opgestart.

OneTab helpt je bij een opgeruimde werkomgeving.

Bitwarden

Wachtwoordmanagers zijn er in alle soorten en maten. Met de flinke hoeveelheid aanmeldgegevens kun je er maar beter eentje gebruiken. Een populaire wachtwoordmanager is Bitwarden. Je kunt deze namelijk zelf hosten, zodat je niet afhankelijk bent van externe servers, of voor een relatief bescheiden bedrag als online dienst afnemen.

Met de extensie Bitwarden Password Manager kun je je aanmeldgegevens snel invoeren op websites, zonder dat je de app los hoeft te openen. Op de tab Kluis vind je de verschillende categorieën, zoals wachtwoorden, creditcardinformatie en veilige notities. Ook handig is de tab Generator. Hiermee genereer je nieuwe, veilige gebruikersnamen en wachtwoorden. Je geeft hierbij zelf de variabelen op, zoals vereiste wachtwoordlengte en de samenstelling van het wachtwoord (zoals hoofdletters, leestekens en cijfers).

Standaard licht het pictogram van Bitwarden op zodra je een website bezoekt waarvoor de wachtwoordmanager aanmeldgegevens heeft. Nog handiger is om de gegevens automatisch te laten invullen. Kies Instellingen / Auto-invullen en schakel de optie in Auto-invulmenu op formuliervelden weergeven.

Je krijgt direct toegang tot je aanmeldingsgegevens.

Met beleid! Erg fijn, al die extensies. Gebruik alleen je gezond verstand en installeer niet klakkeloos elke extensie die voorbijkomt. Een extensie heeft namelijk aardig wat vrijheden binnen je browser. Installeer alleen extensies die je vertrouwt, bijvoorbeeld omdat ze afkomstig zijn van een betrouwbare uitgever, of omdat ze door meerdere partijen als degelijk worden beoordeeld.

Gebruik alleen extensies die je vertrouwt.

Grammarly

Als het gaat om het schrijven van goede Engelse teksten, kun je de hulp van Grammarly inschakelen. Deze dienst helpt je bij het beoordelen en aanpassen van zelfgeschreven proza. Uiteraard kun je telkens de website openen en de teksten daar laten controleren, maar eenvoudiger is om gebruik te maken van de Grammarly-extensie.

Eenmaal toegevoegd merkt Grammarly het meteen als je een tekst opstelt, bijvoorbeeld in Google Docs, Gmail of Outlook. Via de extensie geef je het gewenste taalmodel op, bijvoorbeeld Brits-Engels. Een relatief recente toevoeging is generatieve AI. Deze optie helpt je bij het (her)schrijven van een tekst op basis van je eigen tekst.

Standaard verbetert Grammarly je tekst automatisch. Wil je hierover meer controle houden, dan schakel je de functie Correct text automatically uit. Je vindt de instellingen door te klikken op het pictogram van Grammarly op de menubalk van de browser. Je kunt via de extensie ook snel een tekst opzetten op de website van Grammarly zelf. Kies in het extensievenster voor New Document.

Dankzij de extensie hoef je de pagina van Grammarly nauwelijks meer te bezoeken.

Vragen over Nederlandse taalkwesties?

Dit boek is dé vraagbaak

Marinara

Ongestoord doorwerken op de computer is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Een beetje hulp kan geen kwaad, bijvoorbeeld in de vorm van de pomodoro-tactiek. Hierbij werk je aaneengesloten perioden geconcentreerd door en wissel je die focusperioden af met een kortere of langere pauze. De Marinara-extensie helpt je hierbij.

De makers hebben gekozen voor een minimalistische aanpak, zodat je ook niet wordt afgeleid door de extensie. Het pictogram van de extensie geeft aan hoeveel minuten je focusperiode bedraagt en laat je de perioden met een simpele klik ook pauzeren. Ondanks de no-nonsensaanpak kun je aardig wat instellingen aanpassen. Klik met rechts op het pictogram en kies Extensieopties. Hier kun je de lengte van de ‘sprints’ en pauzes aanpassen. Ook kun je een geluidssignaal activeren en meldingen op je bureaublad inschakelen, om te voorkomen dat je een periode mist. Op de tab Geschiedenis zie je hoe je je kostbare tijd hebt ingedeeld en kun je deze statistieken zelfs exporteren als csv-bestand, zodat je in Excel of Sheets met de cijfers aan de slag kunt. Je kunt hier ook een export maken, waarmee je je statistieken meeneemt naar een nieuwe computer.

Nog even doorwerken of op tijd stoppen?

Deze magnetische wekker kun je voor alles met een tijdslimiet gebruiken

Ublock Origin

Irrelevante advertenties waarop je inmiddels bent uitgekeken. Met een advertentieblocker bezoek je websites zonder dat je advertenties te zien krijgt. Het lijkt haast of het principe van een browserextensie voor deze categorie programma’s is uitgevonden. De advertentieblocker draait tijdens het browsen op de achtergrond en komt in actie wanneer het nodig is, bijvoorbeeld door browsers of cookies te blokkeren.

Een populaire blocker is uBlock Origin. De extensie is beschikbaar voor een groot aantal browsers, waaronder Chrome, Edge, Firefox en Opera. De makers proberen het beslag op de processor tot een minimum te beperken: dat is prettig voor een onderdeel dat continu actief is. Klik op het pictogram om te zien welke onderdelen op de geopende website zijn geblokkeerd.

Bij deze extensie is het openen van de instellingen zeker de moeite waard. Klik op Dashboard openen, rechtsonder in het venster van de extensie. De instellingen zijn opgebouwd uit meerdere tabs. Op de tab Vertrouwde websites maak je uitzonderingen voor websites waarop je juist geen elementen wilt blokkeren. Op de tab Filterlijsten geef je aan welke blokkeerlijsten als bron moeten dienen. Deze sectie is vooral interessant voor de gevorderde gebruiker die meer controle wil hebben over de sites die worden geblokkeerd.

Ook nog handig: het exporteren van je voorkeuren, zodat je deze ook op andere computers kunt gebruiken. Open de tab Instellingen en klik op Back-up maken naar bestand. Op de andere computer kies je voor Terugzetten uit bestand.

Bepaal zelf welke reclame je te zien krijgt op je favoriete websites.

Overzicht Standaard wordt een beperkt aantal extensies door je browser getoond op de werkbalk. Daarmee wordt voorkomen dat de balk overvol raakt bij gebruikers die een flinke hoeveelheid extensies installeren. De volledige lijst extensies verschijnt zodra je in de werkbalk klikt op Extensies.

Voor extensies die op de achtergrond hun werk doen, zoals Ublock Origin, is een verscholen plek niet hinderlijk. Voor andere extensies die bijvoorbeeld advies geven, zoals Grammarly, geef je mogelijk de voorkeur aan een zichtbare plek op de werkbalk. Open de lijst met extensies. Bij de extensies die je graag ziet, kies je voor Weergeven op werkbalk. Klik op de knop Meer acties bij een extensie voor meer specifieke mogelijkheden.

Welke extensies krijgen een vaste plek op de werkbalk?

AI

In deze tijden mag uiteraard een extensie voor AI niet in je lijst ontbreken. Er zijn verschillende extensies beschikbaar voor ChatGPT. Goed voorbeeld hiervan is ChatGPT for Google. Deze richt zich op het verrijken van zoekopdrachten (van bijvoorbeeld Google of Bing) met de intelligentie van ChatGPT. Nadat je een zoekopdracht hebt opgegeven, verschijnt het resultatenvenster en kan ChatGPT onder meer een samenvatting maken van de inhoud van de gevonden pagina’s. Om de extensie te gebruiken, heb je een ChatGPT-account nodig. Heb je die nog niet, dan maak je deze aan via https://chat.openai.com.

Een andere interessante extensie is Monica. Hiermee heb je toegang tot verschillende AI-modellen, waaronder GPT-4o en Claude 3. De extensie helpt je met uiteenlopende taken. Zo kun je lange e-mailberichten laten samenvatten en op basis hiervan een antwoord laten formuleren. Bovendien kun je via de extensie ook artikelen maken, op basis van zelfgekozen zoekwoorden. Je kunt via de extensie gratis veertig zoekopdrachten per dag invoeren. Heb je er meer nodig, dan kun je een betaald abonnement afsluiten.

Lees zeker ook het artikel: Boost de bot! Met deze extensies kan ChatGPT nog veel meer

Dark Reader

De donkere modus voor het besturingssysteem kennen we inmiddels allemaal. Ook steeds meer websites doen mee aan de trend en bieden een schakelaar aan waarmee je tussen een lichte en donkere variant schakelt. Doen je favoriete websites nog niet mee, dan neem je met de browserextensie Dark Reader het heft in eigen hand.

Eenmaal geïnstalleerd kun je met de extensie nagenoeg elke website in een donkere modus schakelen. Het gaat hier om een opensource-project, waaraan door een grote groep enthousiaste programmeurs al tien jaar wordt gesleuteld. Klik op het pictogram van Dark Reader om de instellingen te openen. Uiterst bovenin vind je de schakelaar om de donkere modus te activeren, maar de instellingen eronder zijn minstens even interessant.

Alle opties zijn erop gericht om websites beter leesbaar te maken, ook voor wie minder zicht heeft. Zo kun je onder meer de helderheid en het contrast van de pagina’s via een schuifregelaar bijstellen. De instellingen kunnen per pagina worden bewaard. Je kunt ook een sneltoets configureren, waarmee je bij een sitebezoek snel naar een andere kleurmodus schakelt. Prettig is dat de extensie in de Nederlandse taal beschikbaar is. Ben je tevreden over de functionaliteit, dan vragen de makers om een vrijwillige financiële bijdrage.

Met Dark Reader bepaal je onder meer de helderheid en het contrast van een pagina.

Google Translate

Heb je een website geopend in een vreemde taal die je niet beheerst? Dat is geen probleem meer als je de browserextensie van Google Translate gebruikt. Klik op het pictogram voor directe toegang tot een invoerbalk waarin je het te vertalen woord typt. Via een meerkeuzelijst bovenin kies je de gewenste taal. Je kunt ook een los woord op een website selecteren en in een pop-upvenster de vertaling zien.

Dit gedrag kun je aanpassen via de extensieopties. In de sectie Pop-upvertalingen bepaal je wat er moet gebeuren als je een woord of zin selecteert. Zo kun je kiezen voor Pop-up onmiddellijk bekijken of Icoon tonen waarop ik kan klikken om pop-up te tonen. Bovendien kun je bovenin de instellingenpagina je primaire taal opgeven. Bevestig de instellingen met een klik op Opslaan.

Snel woorden vertalen met de browserextensie van Google Translate.

▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur