ID.nl logo
Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!
© shkliarov
Huis

Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!

Zie jij de magnetron ook alleen als een snelle oplossing voor het opwarmen van restjes of kant-en-klaarmaaltijden? Uh-uh: magnetrons kunnen veel meer dan alleen dat. Ontdek hoe je dit ondergewaardeerde keukenapparaat kunt gebruiken om op een nieuwe manier gerechten te bereiden en tijd en energie te besparen.

Het is tijd om de magnetron te heroverwegen. Vaak afgedaan als een apparaat voor haastige maaltijden, verdient de magnetron meer erkenning voor zijn vermogen om snel én smakelijk te koken. Chef-koks van over heel de wereld gebruiken het apparaat als hulpje. Je kunt er allerlei kanten mee op: van het snel stomen van groenten tot het maken van krokante pappadums. Lees meer over onbekende toepassingen van je magnetron.

Lees ook: Ping! 5 dingen die je echt niet in de magnetron moet stoppen

Zo werken magnetrons

Een magnetron verwarmt voedsel door microgolven. Deze golven brengen waterdeeltjes in je voedsel in beweging, wat zorgt voor opwarming. IJs warmt minder goed op omdat de moleculen vastzitten. Magnetrons hebben vaak een draaiplateau om gelijkmatig te verwarmen. De ovenruimte is een zogeheten kooi van Faraday, waardoor de straling niet kan ontsnappen uit je magnetron. Je kunt er van alles in opwarmen en koken. Pas alleen wel op met metalen randjes op borden en met bestek: die gaan vonken.

6 dingen die je niet wist over magnetrons

1.      In 1945 ontdekte Raytheon-ingenieur Percy Spencer dat een chocoladereep in zijn zak smolt door microgolven. Dit leidde tot de uitvinding van de magnetron.
2.      De eerste commerciële magnetron, de Radarange, was bijna twee meter hoog, woog 340 kilo en kostte in 1947 rond de 5000 dollar.
3.      Pas in 1967 werd een betaalbare, compacte magnetron voor huishoudens geïntroduceerd.
4.      In 1981 bracht Golden Valley de eerste magnetronpopcorn in de VS op de markt.
5.      Onderzoek wees in 2020 uit dat 68 procent van de mensen de magnetron minder dan drie minuten per keer gebruikte.
6.      Een onderzoek uit 2006 toonde aan dat het zappen van een spons in de magnetron 99 procent van de bacteriën doodt.

Maaltijd koken of opwarmen?

Kies voor een BPA-vrije magnetronschaal

Maaikroowaaveee

Over de uitspraak van het woord magnetron valt weinig te discussiëren. TV-chef Nigella Lawson ging in 2016 viral met een video waarin ze uitlegde melk graag op te warmen in de microwave. Helaas viel ze door de mand door het te hebben over de maaikroowaavee. Achteraf bleek dat ze dit opzettelijk verkeerd uitsprak, maar toen stond het filmpje al overal op websites.

Watch on YouTube

Energiezuinig

Magnetronkoken is een van de meest efficiënte en geldbesparende manieren om eten op tafel te krijgen. Volgens Finse onderzoekers bespaart een magnetron 75 procent van de tijd en 80 procent van de energie vergeleken met een reguliere oven bij het koken voor één persoon. Bij het koken voor vier personen is de besparing nog steeds aanzienlijk: de kooktijd wordt gehalveerd en de energie met twee derde verminderd.

©Rostislav Sedlacek

7 keer je magnetron inzetten als keukenhulp

Kruiden drogen

Als je verse kruiden in de magnetron doet, drogen ze vrij snel. Je kunt ze tot kruidenpoeders malen en op gerechten strooien. Verdeel ze over wat keukenpapier en begin met een minuut op vol vermogen. Houd het proces wel goed in de gaten via het raampje: kruiden die al vrij droog waren moeten niet verbranden.

Knoflook pellen

De velletjes van teentjes knoflook kunnen soms best stevig vastzetten. Verhit (meerdere) teentjes zo’n 20 seconden in de magnetron op hoog vermogen, laat even afkoelen en voila: de velletjes laten supermakkelijk los.

Citroen persen

Wist je dat citroenen veel meer sap geven als je ze even 20 seconden in je magnetron opwarmt? Handig als je best wat sap nodig hebt en de citroenen niet supervers mee zijn.

Kaastosti

Tip: maak een kaastosti en laat de kaas even smelten in de magnetron. Daarna even krokant bakken in een pan met hete boter. Lekker korstje en zachte binnenkant! Dit werkt het beste met stevig brood en dikke sneden.

©sergemi

Bacon uitbakken

Geen geknoei meer met koekenpannen en vetspetters: spekplakjes bak je snel krokant in de magnetron. Leg een of meerdere plakjes tussen 2 vellen keukenpapier en verwarm ze 15 seconden op vol vermogen. Kijk even of het al naar je zin is en verhit ze eventueel nog wat langer.

Mug cake maken

In een mok maak je met een handjevol ingrediënten een smeuïge cake, gewoon in de magnetron. Heel Holland Bakt heeft op de site 3 makkelijke recepten staan om zelf te maken in je miekroowaavee.

Spinazie laten slinken

Een hele zak spinazie laten slinken in de pan op het vuur kost best wat tijd en je zit met een hele pan vol blaadjes waarvan er maar een handjevol overblijft. Verwarm ze met een lepel water in de magnetron en binnen no-time kun je verder.

En natuurlijk de tip over de pappadums: koop ze ongebakken in de toko of supermarkt. Leg er 1 op een magnetronbestendig bord, ongeveer 20-30 seconden op vol vermogen en klaar is je vetarme krokante pappadum.

Koning van de magnetron: David Chang

Chef-kok, presentator van Ugly Delicious op Netflix en eigenaar van de New Yorkse restaurantketen Momofuku David Chang, wordt ook wel de koning van de magnetron genoemd. Niet voor niets: hij wijdde er een boek aan en maakte een reeks video’s op YouTube waarin hij laat zien wat je er allemaal mee kunt. Snel en makkelijk, zo ziet hij de magnetron.

Kijk maar eens naar dit recept:

Watch on YouTube

Op het kanaal van David Chang staan allerlei video’s waarin hij gerechten kookt in de magnetron (en zijn eigen lijn met magnetronbakjes aanprijst).

Meer inspiratie nodig?

Meer tips en trucs lees je in David Changs boek Thuis koken Of: hoe ik ben gestopt me druk te maken om recepten (en van mijn magnetron ben gaan houden)


👇🏻Enthousiast geworden maar nog geen magnetron? Check dan deze deals!

 

 

 

 

 

 

 

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy A56 – Weer een hit

De Galaxy A-serie levert Samsung al jaren verkoopknallers op, en grote kans dat ook de nieuwe Galaxy A56 een hit wordt. Dit toestel biedt namelijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en krijgt zes jaar updates. Lees alles over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy A56 review.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
  • Functioneel, luxe ontwerp
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Geen microSD-kaartslot voor uitbreiding opslag
  • Macrocamera voegt weinig toe
  • Te veel nadruk op aanmaken Samsung-account

De Galaxy A-reeks van 2025 bestaat op moment van schrijven uit de A26, A36 en A56. Hoe hoger het getal, hoe completer en duurder het toestel. De adviesprijs van de A56 bedraagt 480 euro, maar na de release medio maart is de straatprijs van de smartphone eind april al gezakt naar 380 euro. Een veel vriendelijkere prijs. Ook de versie met meer opslagcapaciteit (256 GB in plaats van 128 GB) is al tientallen euro's in prijs gezakt.

©Rens Blom

Premium ontwerp

Kijk je naar de A56, dan kijk je zonder twijfel naar een moderne Samsung-smartphone. De A56 past precies in Samsungs straatje en dat vinden we helemaal prima, want het ontwerp komt luxe over en de smartphone houdt prettig vast. Ook fijn is dat de A56 waterdicht is en wat minder weegt dan zijn voorganger, de A55. Met 198 gram is het gewicht nu gangbaar voor een toestel met 6,7 inch-scherm. Door zijn afmetingen is de A56 wel lastig met één hand te bedienen. Daar staat tegenover dat het grote scherm zich goed leent voor het bekijken van filmpjes, het typen met twee handen en het spelen van games.

©Rens Blom

Het scherm bevalt ons sowieso erg goed. Het oledscherm heeft een Full-HD-resolutie, soepele 120Hz-verversingssnelheid en kan erg fel. De zomers aanvoelende dagen medio en eind april brachten een krachtig zonnetje met zich mee, maar we konden het scherm van de Galaxy A56 buiten goed aflezen.

Complete specificaties

Zoals we gewend zijn van de Galaxy A-serie, biedt ook de A56 een mooi totaalpakket aan functies voor een sympathieke prijs. Dat begint bij de processor. De nieuwe, door Samsung zelf ontwikkelde processor, is lekker snel en werkt samen met 8 GB werkgeheugen. Er zijn wat toestellen die beter omgaan met zware games, maar voor de meeste toepassingen is de A56 goed uitgerust.

©Rens Blom

De A56 heeft daarnaast ondersteuning voor e-sim (een digitale simkaart), lekker duidelijke luidsprekers en keuze uit 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Omdat het prijsverschil tussen de twee opslagversies slechts enkele tientjes bedraagt, raden wij de meeste mensen aan om de 256GB-variant te kiezen. Waarom? Die heeft veel meer ruimte voor je apps, foto's, filmpjes en andere bestanden en niet te vergeten: updates die jarenlang beschikbaar komen. Omdat de smartphone geen microSD-kaartslot heeft, moet je het doen met de ingebouwde opslagcapaciteit. Als je de A56 jaren wilt gebruiken, lijkt het ons verstandig om eenmalig iets meer te betalen voor veel meer opslagruimte.

©Rens Blom

Snel opladen, voor Samsungs doen

Dan de accuduur, een punt waarop Galaxy A-smartphones al jaren (meer dan) prima scoren. De A56 zet die traditie voort. Hoewel de accucapaciteit met 5000 mAh zeker niet groter is dan gebruikelijk en het scherm met 6,7 inch van gangbare grootte is, weet de A56 toch een lange accuduur te realiseren. Wij hebben in de testperiode nooit moeite gehad om een lange dag door te komen, ook niet als we het toestel een uur als hotspot gebruikten om op onze laptop te kunnen internetten in de trein. Dat soort zaken trekken de smartphone-accu sneller leeg, maar de A56 is lekker zuinig.

Het opladen kan helaas niet draadloos, maar dat is een logische bezuiniging in een betaalbare smartphone. Opladen via de usb-c-kabel dus, die in de doos zit. De adapter dien je zelf te regelen. Het loont om een adapter te pakken of kopen die via het juiste protocol 45 watt of meer aan stroom levert. De Galaxy A45 kan namelijk laden met maximaal 45 watt. Dat is veel sneller dan de meeste andere Samsung-smartphones, waardoor de accu sneller vol is. In vergelijking met de concurrentie is 45 watt prima, maar niet bijzonder. Er zijn genoeg smartphones die 65 tot 100 watt aankunnen.

©Rens Blom

Camera's

Met de Galaxy A56 kun je mooie foto's schieten, vooral met de hoofdcamera van 50 megapixel. Die staat echt zijn mannetje. De groothoekcamera van 12 megapixel is minder goed, maar volstaat ook en legt een lekker wijd deel van de situatie vast. De macrocamera van 5 megapixel voegt naar onze mening weinig toe, maar zit ook niet in de weg. De A56 kan zoomen via de hoofdcamera, maar dan holt de kwaliteit wel achteruit.

De selfiecamera vinden we opvallend goed, wat een opsteker is voor wie graag selfies neemt of videogesprekken voert met zijn telefoon.

©Rens Blom

Van boven naar beneden: de hoofdcamera, groothoekcamera en een paar keer zoom.

Zes jaar updates

Een prettige gedachte bij de Galaxy A56 is dat Samsung zes jaar complete updates belooft. Je krijgt dus de komende jaren verschillende Android-upgrades en kunt ook zes jaar lang beveiligingsupdates verwachten. Erg netjes, gelet op de prijs van de telefoon.

©Rens Blom

Samsungs OneUI-softwareschil over Android heen is wat druk en wil héél graag dat je een Samsung-account aanmaakt. Dat is echter niet verplicht. OneUI biedt allerlei handigheidjes, waarvan een deel leunt op kunstmatige intelligentie (AI). Er valt veel te proberen.

Conclusie: Samsung Galaxy A56 kopen?

De Samsung Galaxy A56 is een typische smartphone voor het grote publiek. Hij laat geen steken vallen en blinkt eigenlijk ook nergens echt in uit. Het is gewoon een fijne smartphone met een goed scherm, lange accuduur en zes jaar updategarantie. Gelet op de straatprijs van circa 380 euro is de Galaxy A56 daarom een toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog