Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!
Zie jij de magnetron ook alleen als een snelle oplossing voor het opwarmen van restjes of kant-en-klaarmaaltijden? Uh-uh: magnetrons kunnen veel meer dan alleen dat. Ontdek hoe je dit ondergewaardeerde keukenapparaat kunt gebruiken om op een nieuwe manier gerechten te bereiden en tijd en energie te besparen.
Het is tijd om de magnetron te heroverwegen. Vaak afgedaan als een apparaat voor haastige maaltijden, verdient de magnetron meer erkenning voor zijn vermogen om snel én smakelijk te koken. Chef-koks van over heel de wereld gebruiken het apparaat als hulpje. Je kunt er allerlei kanten mee op: van het snel stomen van groenten tot het maken van krokante pappadums. Lees meer over onbekende toepassingen van je magnetron.
Lees ook: Ping! 5 dingen die je echt niet in de magnetron moet stoppen
Zo werken magnetrons
Een magnetron verwarmt voedsel door microgolven. Deze golven brengen waterdeeltjes in je voedsel in beweging, wat zorgt voor opwarming. IJs warmt minder goed op omdat de moleculen vastzitten. Magnetrons hebben vaak een draaiplateau om gelijkmatig te verwarmen. De ovenruimte is een zogeheten kooi van Faraday, waardoor de straling niet kan ontsnappen uit je magnetron. Je kunt er van alles in opwarmen en koken. Pas alleen wel op met metalen randjes op borden en met bestek: die gaan vonken.
6 dingen die je niet wist over magnetrons
1. In 1945 ontdekte Raytheon-ingenieur Percy Spencer dat een chocoladereep in zijn zak smolt door microgolven. Dit leidde tot de uitvinding van de magnetron.
2. De eerste commerciële magnetron, de Radarange, was bijna twee meter hoog, woog 340 kilo en kostte in 1947 rond de 5000 dollar.
3. Pas in 1967 werd een betaalbare, compacte magnetron voor huishoudens geïntroduceerd.
4. In 1981 bracht Golden Valley de eerste magnetronpopcorn in de VS op de markt.
5. Onderzoek wees in 2020 uit dat 68 procent van de mensen de magnetron minder dan drie minuten per keer gebruikte.
6. Een onderzoek uit 2006 toonde aan dat het zappen van een spons in de magnetron 99 procent van de bacteriën doodt.
Maaltijd koken of opwarmen?
Kies voor een BPA-vrije magnetronschaal
Maaikroowaaveee
Over de uitspraak van het woord magnetron valt weinig te discussiëren. TV-chef Nigella Lawson ging in 2016 viral met een video waarin ze uitlegde melk graag op te warmen in de microwave. Helaas viel ze door de mand door het te hebben over de maaikroowaavee. Achteraf bleek dat ze dit opzettelijk verkeerd uitsprak, maar toen stond het filmpje al overal op websites.
Energiezuinig
Magnetronkoken is een van de meest efficiënte en geldbesparende manieren om eten op tafel te krijgen. Volgens Finse onderzoekers bespaart een magnetron 75 procent van de tijd en 80 procent van de energie vergeleken met een reguliere oven bij het koken voor één persoon. Bij het koken voor vier personen is de besparing nog steeds aanzienlijk: de kooktijd wordt gehalveerd en de energie met twee derde verminderd.
©Rostislav Sedlacek
7 keer je magnetron inzetten als keukenhulp
✅ Kruiden drogen
Als je verse kruiden in de magnetron doet, drogen ze vrij snel. Je kunt ze tot kruidenpoeders malen en op gerechten strooien. Verdeel ze over wat keukenpapier en begin met een minuut op vol vermogen. Houd het proces wel goed in de gaten via het raampje: kruiden die al vrij droog waren moeten niet verbranden.
✅ Knoflook pellen
De velletjes van teentjes knoflook kunnen soms best stevig vastzetten. Verhit (meerdere) teentjes zo’n 20 seconden in de magnetron op hoog vermogen, laat even afkoelen en voila: de velletjes laten supermakkelijk los.
✅ Citroen persen
Wist je dat citroenen veel meer sap geven als je ze even 20 seconden in je magnetron opwarmt? Handig als je best wat sap nodig hebt en de citroenen niet supervers mee zijn.
✅ Kaastosti
Tip: maak een kaastosti en laat de kaas even smelten in de magnetron. Daarna even krokant bakken in een pan met hete boter. Lekker korstje en zachte binnenkant! Dit werkt het beste met stevig brood en dikke sneden.
©sergemi
✅ Bacon uitbakken
Geen geknoei meer met koekenpannen en vetspetters: spekplakjes bak je snel krokant in de magnetron. Leg een of meerdere plakjes tussen 2 vellen keukenpapier en verwarm ze 15 seconden op vol vermogen. Kijk even of het al naar je zin is en verhit ze eventueel nog wat langer.
✅ Mug cake maken
In een mok maak je met een handjevol ingrediënten een smeuïge cake, gewoon in de magnetron. Heel Holland Bakt heeft op de site 3 makkelijke recepten staan om zelf te maken in je miekroowaavee.
✅ Spinazie laten slinken
Een hele zak spinazie laten slinken in de pan op het vuur kost best wat tijd en je zit met een hele pan vol blaadjes waarvan er maar een handjevol overblijft. Verwarm ze met een lepel water in de magnetron en binnen no-time kun je verder.
En natuurlijk de tip over de pappadums: koop ze ongebakken in de toko of supermarkt. Leg er 1 op een magnetronbestendig bord, ongeveer 20-30 seconden op vol vermogen en klaar is je vetarme krokante pappadum.
Koning van de magnetron: David Chang
Chef-kok, presentator van Ugly Delicious op Netflix en eigenaar van de New Yorkse restaurantketen Momofuku David Chang, wordt ook wel de koning van de magnetron genoemd. Niet voor niets: hij wijdde er een boek aan en maakte een reeks video’s op YouTube waarin hij laat zien wat je er allemaal mee kunt. Snel en makkelijk, zo ziet hij de magnetron.
Kijk maar eens naar dit recept:
Op het kanaal van David Chang staan allerlei video’s waarin hij gerechten kookt in de magnetron (en zijn eigen lijn met magnetronbakjes aanprijst).
Meer inspiratie nodig?
Meer tips en trucs lees je in David Changs boek Thuis koken
👇🏻Enthousiast geworden maar nog geen magnetron? Check dan deze deals!