Ping! 5 dingen die je echt niet in de magnetron moet stoppen
Je kent het wel: je hebt haast en wilt snel iets opwarmen in de magnetron. Maar pas op: je kunt niet zomaar alles in de magnetron stoppen. In dit artikel vertellen we je precies wat je beter kunt vermijden en waarom.
In dit artikel lees je wat je echt niet in de magnetron mag zetten. Omdat het kan smelten, exploderen (geen ping! maar pang! dus) of brand veroorzaken. Ook lees je hoe je kunt controleren of iets magnetronbestendig is en welke materialen je er wél in mag stoppen.
Lees ook: De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?
1: Metaal
Metalen zoals aluminiumfolie, lepels en vorken reflecteren de microgolven in de magnetron. Dit veroorzaakt vonken en kan zelfs brand veroorzaken. Als je per ongeluk toch metaal in de magnetron hebt gestopt, haal dan meteen de stekker uit het stopcontact. Laat de magnetron afkoelen voordat je het metalen voorwerp verwijdert. Zelfs kleine stukjes metaal kunnen al voor problemen zorgen, dus check altijd of er geen metalen randjes of decoraties op servies zitten, of dat er nog ergens een randje aluminiumfolie aan zit. Ook chique keramiek met een gouden randje zet je, wegens vonkgevaar, beter niet in de magnetron.
2: Plastic & piepschuim
Niet al het plastic is geschikt voor de magnetron. Kijk daarom altijd op de onderkant van het plastic bakje of beker. Staat hier het magnetronbestendig symbool? Dan weet je zeker dat het veilig is. Anders is het beter om het bakje niet te gebruiken. Plastic dat niet magnetronbestendig is kan namelijk smelten of giftige stoffen afgeven in de magnetron. Ook piepschuim mag niet in de magnetron. Twijfel je? Gebruik dan glazen of keramische schalen.
3: Eieren
Nooit doen: een ei in de magnetron leggen om het te koken. Door de opwarming bouwt druk zich op in het ei, wat kan leiden tot een explosie. Dit geeft een enorme rotzooi en je magnetron kan er stuk van gaan. Wil je toch eieren klaarmaken? Prik dan van tevoren een gaatje in de dooier om de druk te verminderen. Of klop losgeklopte eieren in een magnetronbestendig schaaltje - dat is wel veilig.
©Suttiruk.ok
4: Appels, druiven en perziken
Het is niet zo dat je helemaal geen fruit in de magnetron mag doen. Je moet alleen oppassen met fruit dat nog in de schil zit, zoals appels, druiven en perziken. Als je dit soort fruit met schil en al in de magnetron stopt, houdt de schil het vocht tegen. Hierdoor gaat het fruit koken komt heel je magnetron onder de plakkerige jam te zitten. Wil je toch fruit met schil en al in de magnetron doen, snijd het dan eerst in stukjes. Zo kan het vocht er wel uit.
5: Natte kledingstukken
Snel even een paar natte handschoenen of een favoriet shirt dat net gewassen is drogen in de magnetron? Doe maar niet. Kleding bestaat vaak uit een mix van uit verschillende materialen zoals katoen, polyester en soms zelfs metaaldraad. Deze materialen gedragen zich allemaal anders bij verhitting in de magnetron. Synthetische stoffen kunnen smelten en metaalgaren kan zorgen voor vonken en in het ergste geval brand. Net zoals knopen en ritsen trouwens. P.S. Hoe je natte kleding dan wél snel droog krijgt lees je in dit artikel.
Lees ook: Zo maak je je magnetron schoon met middelen die je al in huis hebt
Kat in de magnetron? Ken je dat verhaal van die man die zijn kat in de magnetron stopte en die, toen het beestje dat niet overleefde, de maker van de magnetron aanklaagde? Er had immers niet in de handleiding gestaan dat katten níet in de magnetron mogen! Dat verhaal is een urban myth, een broodje aap dus. Het doet al sinds midden jaren 70 de ronde, maar er is geen bewijs dat het echt gebeurd is. We gaan er overigens van uit dat je wel weet dat je katten (of honden, cavia's, konijnen, parkieten enzovoorts) nooit in de magnetron moet stoppen!
©Didik Saputra
❓ Zo controleer je of iets in de magnetron mag
Als je niet zeker weet of een voorwerp magnetronbestendig is, kun je dit op twee manieren controleren:
1: Kijk of er een magnetronbestendig symbool op het voorwerp staat. Dit geeft aan dat het veilig is.
2: Doe de vuistregeltest: zet het voorwerp 30 seconden met een kop water in de magnetron. Wordt het heet? Dan absorbeert het de microgolven en is het niet veilig. Blijft het koud? Dan is magnetrongebruik waarschijnlijk geen probleem.
©Olga Klyushina
✅ Dit mag wél veilig in de magnetron
Glas, keramiek of aardewerk kun je veilig in de magnetron stoppen. Deze materialen absorberen geen microgolven en zijn dus altijd veilig. Ook stevig plastic met magnetronsymbool is prima. Vis bereiden en papillotte, dus in papier, is ook geen probleem, zolang het papier maar geen coating heeft. Potjes babyvoeding en groenten kun je er ook in zetten. Zorg wel dat je het deksel er eerst af haalt. Overigens wordt voor babyvoeding aangeraden om het liever au bain-marie te verwarmen, dus in een pan met warm water op het fornuis.