ID.nl logo
Zo overleeft je tuin je vakantie: 10 tips
© Jennifer J. Taylor
Huis

Zo overleeft je tuin je vakantie: 10 tips

Eindelijk tijd voor vakantie! Even helemaal niets, nergens aan hoeven denken. Het zou alleen zo fijn zijn als je mooie tuin er na thuiskomst niet uitziet als een verdord hoopje ellende. Daar hebben we uiteraard tips voor! Zo overleeft je tuin tijdens je vakantie: 10 tips.

Dit lees je hieronder:

  • Tips om de planten in je potten mooi te houden terwijl je weg bent.
  • Ga je langer dan twee weken op vakantie en is er mooi weer. voorspeld in Nederland? Zo houd je je planten in leven.
  • Door je tuin goed voor te bereiden overleven je planten, bloemen en zelfs je moestuin!

Lees ook: Dit wil je! Slimme tuinspullen om je leven makkelijker te maken

1* Plaats bloempotten in de schaduw en op een schaal

We beginnen met een makkelijke en praktische tip: zet alle bloempotten in de schaduw voordat je vertrekt. Zo staan je planten niet de hele dag in de felle zon uit te drogen. Heb je geen goede schaduwplek, kies dan in elk geval een plek in je tuin waar de zon niet de hele dag schijnt, zodat de grond niet uitdroogt. Ook zorgt minder zon ervoor dat de fotosynthese, waar planten hun energie van krijgen, minder snel gaat. Zo redden ze het net iets langer zonder je.

Als je wel iemand hebt die voor de plante zorgt, zet de planten dan het liefst in de buurt van een kraan of tuinslang. Hebben ze een makkie. Vergeet ook je kamerplanten niet! Tijdens je vakantieperiode kunnen ze prima buiten staan, maar ook zij verdienen een schaduwrijke plek. Koop even geen nieuwe planten vlak voor je vakantie, omdat ze meer water nodig hebben en sneller uitdrogen.

Zet je potten op een schaal of dienblad. Dit helpt om de behoefte aan constante bewatering te verminderen terwijl je weg bent. Geef je planten vlak voordat je vertrekt een goede waterbeurt; het overtollige water dat de planten niet opnemen, zal via de drainagegaten in de schaal eronder terechtkomen. Zo kunnen ze het in de dagen erna alsnog opnemen.

2* Bescherm je perken tegen extreme hitte

De potten staan allemaal al in de schaduw en hebben water gekregen. Maar wat als je op vakantie gaat en er in Nederland ook veel hitte voorspeld wordt? Dan zul je de planten en bloemen in de perken ook willen beschermen. Je kunt een parasol neerzetten als de tuin niet zo groot is. Anders kun je met vliesdoek over de planten werken. Dat is wit en weerkaatst veel van het felle zonlicht. Een partytent over je planten werkt ook.

3* Stop een week voor vakantie met voeding

Geef je je planten regelmatig extra voeding, om ze lekker te laten groeien? Extra voeding maakt ze ook extra actief en groeizuchtig. En dat betekent ook dat ze meer water nodig hebben om die groeispurt bij te kunnen houden. Dus, voordat je op vakantie gaat, is het slim om ongeveer een week van tevoren te stoppen met het geven van voeding aan je planten. Op die manier geef je ze de kans om hun vochtbehoeften te verlagen en zich voor te bereiden op de drogere periode.

4* Maak zelf een bewateringssysteem

Een praktische oplossing om je planten tijdens je vakantie van water te voorzien, is het creëren van je eigen bewateringssysteem.

Een handige en makkelijke manier om je potten vochtig te houden, is het gebruik van een wollen draadje. Neem een grote vaas, emmer of pot en vul deze tot de rand met water. Plaats de vaas naast je pot. Leg het uiteinde van het wollen draadje op de bodem van de waterbak en zorg ervoor dat de rest van het draadje goed nat wordt. Vervolgens leg je het natte uiteinde op de aarde van de plantenbak. Langzaam zal het water door het draadje naar de plant worden getransporteerd, waardoor je planten geleidelijk worden bewaterd.

Een andere optie is het gebruik van een gevuld waterflesje. Plaats een waterflesje ondersteboven in de grond van de plantenbak en maak een klein gaatje in de dop. Hierdoor kan het water geleidelijk in de pot stromen en je planten van vocht voorzien. Een omgekeerde wijnfles (gevuld met water) werkt ook.

Voor je buitenplanten die in de volle grond staan kun je een jerrycan met water naast de planten neerzetten. Maak wat gaten in de dop van de jerrycan en steek er meerdere, dikke draadjes doorheen. Deze draadjes werken als kleine 'drinkrietjes', ze zuigen het water op. Vervolgens kun je de draadjes in de grond van je planten steken. De draadjes transporteren een langzame stroom water, net als het wollen draadje voor je potten.

Deze methodes moet je voor je vakantie wel even testen. Zo weet je precies hoelang het duurt voor het water ‘op’ is. Meestal werkt dit systeem alleen voor korte vakanties.

©Brandusa

5* Of gebruik technische snufjes voor tuinonderhoud

Waarom zou je geen techniek inzetten om je tuin gezond te houden tijdens je vakantie? Een automatisch bewateringssysteem zorgt ervoor dat er niets staat te verdrogen terwijl jij weg bent. Toch weer een zorg minder.

Je kunt kiezen voor een slim bewateringssysteem. Hiermee regel je met een app, vanaf je vakantieadres, hoe vaak je tuin water krijgt en hoe veel. Regent het in Nederland? Dan hoeven de sproeiers ook niet aan.

Ook zijn er besproeiingssystemen waar je verschillende zones in kunt stellen. Niet alle planten hebben evenveel water nodig, dus dat is ook meteen geregeld.

En hoe zou je het vinden als je gras gemaaid wordt, zodat het niet tot aan je knieën komt bij thuiskomst? Met een robotmaaier kan dat. Je hoeft niet eens thuis te zijn voor een strak gazon. De meeste robotmaaiers kun je met een app bedienen. Let er wel op dat je de maaier al eerder gebruikt hebt, want hij moet ‘weten’ waar het gras begint en ophoudt. Terwijl jij op je ligbedje ligt, wordt je grasmat keurig onderhouden. Voor het echte vakantiegevoel.

Schakel timers in voor verlichting Als je ze nog niet had, zijn timers op je buitenverlichting (en eventueel binnenverlichting) geen slecht idee. Zo is het niet overduidelijk dat je niet thuis bent, wat inbrekers meestal als eerste doorhebben. Maar let op: schakel de verlichting niet iedere dag op dezelfde tijd in. Dat hebben diezelfde inbrekers haarfijn in de gaten. Het is dan overduidelijk een schakelaar, want geen mens knipt de lampen elke dag stipt op dezelfde dag aan. Je maakt het per ongeluk júist duidelijk dat er niemand thuis is. Ga voor verlichting met een lichtsensor of voor slimme lampen, die je bedient met een app.

6* Gebruik mulch om water vast te houden

Behalve extra water toevoegen, kun je natuurlijk ook proberen om extra vocht vast te houden in de bodem. Dit kan met mulch. Mulch is een laag van organisch materiaal, zoals compost, bladaarde, cacaodoppen of schorssnippers, die je over je bloembedden (en eventueel potten) kunt verspreiden. Door het gebruik van mulch verminder je de waterbehoefte van je planten en ga je tegelijkertijd de groei van onkruid tegen. Ook voegt het voedingsstoffen toe aan de bodem. Een ideale laag mulch is ongeveer 5 tot 7 centimeter dik. Zorg dat de bodem vochtig is en onkruid verwijderd is voordat je de laag mulch stort.

Ook interessant? Maak van je kleine tuin een sfeervolle buitenruimte

7* Maai het gras vlak voordat je weggaat (maar niet te kort)

Maai het gras vlak voordat je vertrekt, maar zorg ervoor dat je het niet te kort maait. Het is namelijk belangrijk om het gras voldoende lengte te laten behouden, zodat het niet verschroeit of uitdroogt door de zon. Heel kort gras is gevoeliger.

Als de zon direct op het gazon schijnt, kan dit leiden tot bruine plekken. Door het gras niet te kort te maaien, geef je het meer bescherming tegen de hitte en helpt het om vocht vast te houden.

Geef het gras ook een goede waterbeurt voordat je vertrekt, bij voorkeur de dag ervoor. Op die manier heeft het gazon voldoende vocht om de periode van afwezigheid te overbruggen.

©Piotr Wawrzyniuk

8* Haal uitgebloeide bloemen weg

Om ervoor te zorgen dat je planten gedurende je afwezigheid goed blijven groeien, verwijder je alle uitgebloeide (en bijna uitgebloeide) bloemen. Dit doe je eenvoudig door de bloemsteel net onder de verwelkte bloem af te knijpen of af te snijden, vlak boven de eerste volle en gezonde bladeren.

Door deze dode bloemen regelmatig weg te halen, stimuleer je nieuwe groei. De plant verspilt namelijk geen energie aan het onderhouden van deze bloemen, waardoor meer energie beschikbaar is voor de gezonde delen van de plant. Bovendien bevordert het wegknippen van uitgebloeide bloemen de vorming van nieuwe knoppen en bloemen, waardoor de bloei langer kan aanhouden. Je voorkomt ook dat je bij terugkomst wordt begroet door een tapijt van gevallen bloemblaadjes.

©Nedopekin Yuriy

Onkruid weg Zorg dat je tuin er goed verzorgd bij ligt op het moment van vertrek. Dat betekent onkruid wieden. Het lijkt een open deur, maar het is wel belangrijk. Het is niet alleen omdat er dan minder werk op je wacht bij terugkomst, maar onkruid neemt een hoop vocht en voedingsstoffen op uit de grond. Dat komt dan niet bij jouw mooie planten terecht. Zorg dus voor minder ‘concurrentie’ en haal alles weg.

9* Pluk rijpe groenten en fruit uit de moestuin (en vries ze eventueel in)

Voordat je op vakantie gaat, is het verstandig om rijpe groenten en fruit uit je moestuin te plukken. Het is sowieso goed voor je moestuin. En je verliest geen groenten, fruit of kruiden doordat het wegrot terwijl je weg bent. Rottende groenten trekken ook allerlei nare beestjes aan.

Als je voor meer dan een paar dagen weggaat, pluk dan ook alles wat bijna rijp is. Op deze manier voorkom je dat het overrijp wordt en bederft terwijl je weg bent. Let extra op courgettes, die groeien door tot monsterlijke proporties. Je kunt ze dan nog wel eten, maar er zit meestal minder smaak aan.

Een handige tip voor het bewaren van kruiden is om ze fijn te hakken en in ijsblokjes in te vriezen. Op deze manier behouden de kruiden hun smaak veel beter dan wanneer je ze droogt. Deze bevroren kruiden kun je later in het jaar gebruiken om je gerechten smaakvol te maken.

Nog niet rijp fruit kun je best even bewaren in de fruitschaal en nog langer in de groentela van je koelkast. Ook kun je heel veel fruit invriezen. Ga je lang op vakantie, geef het dan weg. Tip: geef het aan je buren, en vraag meteen of ze een keertje de tuin water kunnen geven.

Lees ook: 🍅 Zo maak je een moestuin - met stappenplan!

10* Vraag je buren om hulp (en neem wat lekkers voor hen mee terug)

Dat brengt ons bij de volgende tip: je kunt natuurlijk ook je buren vragen of ze één of twee keer een rondje door je tuin willen doen. Als je elkaar nog niet goed kent, is dit een mooi moment. Houd in je achterhoofd dat zij ook vast een keer op vakantie gaan en je de dienst terug kunt bewijzen. Bovendien is het meestal een kleine moeite. Als het niet regent, overleeft je tuin het best een poosje als er één keer per week goed water gegeven wordt. Mits je natuurlijk alle voorgaande tips serieus hebt genomen. Neem wat lekkers mee van je vakantiebestemming als bedankje, dat wordt door iedereen gewaardeerd. Wie weet maak je wel nieuwe vrienden.


Hydrokorrels houden water vast ...

... en voorkomen dat je plant te veel uitdroogt

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.