Maak van je kleine tuin een sfeervolle buitenruimte
Een postzegeltuintje is natuurlijk beter dan helemaal geen tuin. Of je nu een kleine stadstuin hebt, een balkon, een paar vierkante meters aan voortuin of achtertuin (of allebei), je bent niet de enige. Maakt ook niet uit, want ook een kleine tuin kun je hartstikke leuk maken. Juist zelfs! Lees de tips over wat je kunt doen met een kleine tuin.
In dit artikel:
- Een kleine tuin kun je optisch groter laten lijken door paden aan te leggen of spiegels op te hangen.
- Gebruik verlichting om je tuin sfeervol te maken en groter te laten lijken.
- Kies voor groot in klein: gebruik geen kleine tuinmeubels en accessoires, kies ook grote terrastegels.
- Een klein moestuintje kan ook. Meer weten over moestuinieren? Lees dan: Zo maak je een moestuin - met stappenplan!
Wat kun je met een kleine tuin?
In een kleine tuin kan geen groot gazon. Maar er kan wel een stukje gras in, net als planten, struiken en zelfs bomen. In feite moet je keuzes maken: je kunt meestal geen perken aanleggen én een moestuintje maken, of een vijver én een terras. Daarom is het handig om vooraf goed over je tuin na te denken. Wat wil je er doen en wanneer maak je er het meest gebruik van? Hoe wil je dat je tuin er door de seizoenen uitziet? Ben je in de zomer veel weg, dan kun je bijvoorbeeld denken aan een kleine overkapping met buitenhaard of terrasverwarming, zodat je in het voor- en najaar lekker buiten kunt zitten. Vind je het belangrijk dat het er netjes uitziet en het hele jaar door groen is, dan kies je daar je meubels en planten op uit. Met deze tips en ideeën maken we het je hopelijk een beetje makkelijker.
Verticaal tuinieren is ideaal voor een kleine tuin
Maak gebruik van de verticale ruimte in je kleine tuin met een verticale tuin. Hang bijvoorbeeld plantenzakken aan de muur of maak een verticale tuin met behulp van een modulair systeem. Gezellig! Je kunt zelfs slimme irrigatiesystemen gebruiken die je via een app bedient, zodat je planten altijd de juiste hoeveelheid water krijgen.
Je kunt ook aan een pergola denken. Hier kun je klimplanten tegenaan laten groeien, voor een groene schaduwplek.
Lees ook: Een pergola in de tuin? Die bouw je gewoon zelf!
©MrPreecha - stock.adobe.com
Planten kunnen overal
Je hoeft je kleine tuin echt niet dicht te tegelen. Dat kan wel, naast je verticale tuin, waarbij je de wanden gebruikt, kun je dan altijd gebruikmaken van potten. Daar kunnen trouwens ook kruiden in. Of bestraat één strook niet, om te beplanten.
Je kunt ook kiezen voor bloembakken of perken. Zelfs een kleine moestuin kan.
Kies in je kleine tuin niet alleen lage plantjes, maar varieer in hoogte. Als je heesters plant, kies dan juist voor grotere exemplaren, maar ga niet voor heel dichte soorten. Dan lijkt het alsof ze meer ruimte innemen en laten ze geen licht door. Als je een boom wilt, kijk dan eens naar meerstammige bomen die minder massief zijn omdat je door de stammen heen kunt kijken naar de rest van de tuin. Ook bomen die hoog op de stam groeien werken vaak goed in een kleine tuin.
Houd rekening met de seizoenen en probeer ook voor groenblijvende vaste planten te kiezen. En bloemen in de zomer is natuurlijk in elke tuin leuk. Tuin op het noorden? Met varens en bamboe kun je nog steeds een ‘jungle-tuin’ maken. Ook op een paar vierkante meter.
Voorkom woekeren Zorg dat je planten kiest die niet woekeren. Dat is in elke tuin vervelend, maar een klein tuintje wordt al snel helemaal overgenomen door deze soorten. Plant munt in potten en kies een niet-woekerende bamboesoort. Wil je toch graag een woekerende soort in je tuin? Overweeg dan wortelbegrenzer. Dit graaf je grotendeels in om de wortels heen, zodat ze niet verder door kunnen groeien.
Eigen groente en fruit oogsten?
Dat kan zelfs in de kleinste achtertuin + op je balkon
Spiegels en verlichting
Optische illusies kunnen wonderen verrichten in een kleine tuin. Hang strategisch geplaatste spiegels op om de ruimte groter te laten lijken en gebruik buitenverlichting om bepaalde gebieden te accentueren. Slimme verlichtingssystemen helpen je om sfeer te creëren en zelfs de kleur van het licht aan te passen. Je kunt ook paadjes aanleggen die je smaller laat weglopen. Daarmee lijkt het pad langer. Je kunt hagen zetten, langs zo’n pad maar ook haaks erop. Een spiegel aan het einde zorgt dat je tuin groter lijkt. Tip: om energie te besparen kun je veel tuinverlichting toepassen die gebruikmaakt van zonne-energie.
©Marat Yakhin
Denk groot
Net als in kleine woningen kun je het beste groot denken. Daar worden veel kleine meubeltjes rommelig, wat trouwens voor een kleine tuin ook geldt. Ook kleine tegels of klinkers maken je tuin optisch kleiner. Kies voor grote terrastegels, allemaal in dezelfde kleur. Zet je potten neer? Doe dan een paar grote potten, met bijpassend formaat plant (of boompje), bij voorkeur in dezelfde kleur of tint. Een paar grote potten staan beter dan een heleboel kleintjes. Je kunt ook kiezen voor grote plantenbakken op wielen. Die zet je gemakkelijk ergens anders neer.
Kleine of grote tuin? In 2020 was het gemiddelde oppervlakte van een tuin in Nederland 236 vierkante meter. De meeste hoveniers rekenen van 100 tot 500 meter als een middelgrote tuin. In de provincies is het gemiddelde tuinoppervlak groter dan in de Randstad. De gemiddelde oppervlakte van tuinen gaat omhoog, want in de jaren ‘80 was het maar 150 vierkante meter.
Tuinmeubels met een functie
Dat geldt ook voor je tuinmeubels: het is verleidelijk om voor kleine tuinmeubels te kiezen, maar een paar slim gekozen grotere stukken staan meestal beter. Eigenlijk moet je bij een kleine tuin keuzes durven maken. Meestal is er geen plaats voor een loungehoek en eettafel. Wel kun je een uitschuifbare tuintafel kiezen. Of klapstoelen, die je aan een haak aan de schutting kunt hangen, bijvoorbeeld. Je pakt ze erbij als ze nodig zijn. Een hangende stoel neemt geen terrasruimte in, waardoor het ook ruimtelijker oogt. Zorg dat je tuinmeubels passen in de ruimte. Als je steeds tegen de schutting stoot wanneer je je stoel naar achteren schuift, voelt je tuin echt klein aan.
Maak gebruik van slimme technologie
Een kleine tuin moet je nog steeds onderhouden. Maak gebruik van technologie om het onderhoud makkelijker te maken. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van een robotmaaier om het gras automatisch te maaien, of een weerstation om neerslag en luchtvochtigheid te meten. Er zijn zelfs vochtmeters voor planten, die je laten weten wanneer je water moet geven.
©Joanne Dale
Doorkijkjes
De meeste stadstuintjes zijn ingesloten door schuttingen, heggen of muurtjes. Maar heb je aan één kant een park, weiland of andere vorm van ruimte? Overweeg dan om je schutting of heg (deels) open te laten. Je maakt dan gebruik van de ruimte buiten je tuin. Dit geeft meer ‘lucht’ en geeft het idee dat je tuin groter is. Natuurlijk moet de ruimte zich hiervoor lenen; als jij naar buiten kunt kijken, kunnen mensen van buiten ook naar binnen kijken.
Gebruik alle buitenruimte
Als je geen ruimte hebt voor wat je wilt met je kleine tuin, dan kun je misschien uitwijken naar… het dak! Dit is een geweldige manier om je buitenruimte maximaal te benutten en tegelijkertijd de isolatie van je huis te verbeteren.
Neem ook je balkon mee. Plantenbakken onder een raam met groenblijvende planten geven ook direct een groene opkikker aan je tuin en huis.
Een kleine tuin is snel sfeervol
Een kleine tuin is een leuke uitdaging. Door slim met de ruimte om te gaan benut je de beschikbare ruimte, terwijl je de tuin optisch zo groot mogelijk maakt. Met sfeerlicht en leuke meubels in je eigen stijl maak je het gezellig. Kun je lekker buiten zijn, genietend van het groen, in jouw kleine postzegeltje.