Dit wil je! Slimme tuinspullen om je leven makkelijker te maken
Wist je dat je ook je tuin smart maakt met slimme tuinspullen? Van tuingereedschap tot bewateringssystemen; deze slimme systemen maken het buitenleven een stuk makkelijker en leuker.
In dit artikel ontdek je alles over:
- Hoe de slimme robotmaaier jou ontslaat van je taak om het gras te maaien
- Slimme bewateringssystemen die de planten precies genoeg water geven
- Altijd op de hoogte van het weer met een slim weerstation
- Buitenlampen die je met de app bedient
- Warm buiten zitten tijdens koele zomeravonden dankzij de slimme terrasverwarmer
- Zonnewering dat automatisch uit- of inklapt wanneer de zon schijnt
Dit vind je vast ook interessant om te lezen: Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar
Nooit meer zelf grasmaaien dankzij de slimme robotmaaier
Vanaf maart mag je beginnen met grasmaaien en tot en met oktober ben je daar wel wekelijks of tweewekelijks mee bezig. Vooral als je een groot gazon hebt, is dit nogal een klus. Ben je het grasmaaien beu of kom je er simpelweg niet aan toe? Dan is de slimme robotmaaier een uitkomst. Plof met een drankje lekker neer op de loungebank en kijk toe hoe de robotmaaier z’n werk doet. De robotgrasmaaier maait het gazon op de perfecte lengte en berekent de meest efficiënte maairoute. Is ‘ie klaar? Dan keert de robotmaaier zelf weer terug naar het laadstation.
Liever zelf onder controle houden wat de grasmaaier doet? Dat kan ook. Je bestuurt de grasmaaier via een app en stelt ‘m op jouw wensen in. Sommige robotmaaiers ontvangen informatie over het weer, zodat ze weten wanneer ze wel en niet mogen maaien. En er zijn maaiers bij die een connectie maken met het slimme sproeisysteem, zodat je het maaien en sproeien automatisch op elkaar afstemt. Nog een voordeel aan de slimme robotmaaier: je hoeft ook nooit meer je buren te vragen om het gras te maaien tijdens de vakantieperiode.
Ben je bang dat iemand je slimme robotmaaier uit de tuin steelt? Sommige robotmaaiers hebben een diefstalbeveiliging, zodat je 'm met een gerust hart alleen in de tuin laat.
Automatisch water geven aan je planten
Te weinig water is niet goed voor je planten, maar te veel ook weer niet. Planten zijn gevoelig voor de hoeveelheid water die ze krijgen. Naast dat het een secuur klusje is, moet je er ook maar net aan denken om te zeulen met gieters of de tuinslang te pakken. Vergeet je het een paar keer tijdens een droge zomer te doen, dan zie je je planten, het gazon en de heggen al gauw verpieteren.
Een slim bewateringssysteem met sproeicomputer is de oplossing voor dit probleem. Zo’n systeem geeft de juiste hoeveelheid water, dankzij de sensoren die de vochtigheid in de bodem meten. Afhankelijk van welk systeem je hebt, geeft het alarm aan dat je de sproeiers aan moet zetten of gebeurt het automatisch. Met het systeem bespaar je geld, want je geeft nooit te veel water.
©Kirill Gorlov - stock.adobe.com
Er zijn slimme bewateringssystemen die je koppelt aan een weerstation, zodat ze bij regenachtige dagen geen of minder water geven.
Het kan vriezen of dooien: met een slim weerstation ben je altijd op de hoogte
Is vandaag een geschikte dag om te gaan zaaien of bemesten? Met een slim weerstation krijg je antwoord op deze vraag. Dankzij het slimme weerstation zie je realtime informatie over het weer in jouw tuin. Het station meet de zonnestralen, windrichting, windsnelheden, temperatuur, gevoelstemperatuur, neerslag, luchtdruk en luchtvochtigheid. Het systeem kan ook persoonlijke meldingen sturen bij extreme hitte, harde windvlagen en kou. Hierdoor weet je of je de buitenkranen moet afsluiten, of je de parasols in moet klappen en je tuinmeubels in veiligheid moet brengen voor een storm.
Automatisch een gezellige sfeer in de tuin met slimme buitenverlichting
Binnen heb je misschien al slimme verlichting, voor de tuin is er ook slimme verlichting. Je stelt slimme buitenverlichting met de app in zodat het op bepaalde tijden aan- of uitgaat of dat het aangaat als er beweging in de tuin is. De tuinverlichting is weerbestendig en je kunt de verlichting helemaal aanpassen aan het ontwerp van je tuin. Zo kun je meerkleurige lampen kiezen om verschillende sferen te creëren, de lampen dimmen voor een romantisch avondje met z’n twee of een feestelijke kleur voor een avondje barbecueën met vrienden.
Lees ook: Zo stel je scenes in voor je slimme buitenverlichting
©Tomasz Zajda - stock.adobe.com
Slimme zonwering beschermt je tegen felle zonnestralen
Het zonnetje in je tuin kan heerlijk zijn, maar soms ook iets te fel en warm. Bescherm je huis en de tuin tegen de felle zomerzon met slimme zonwering. Je bedient de zonwering aan de gevel van het huis of aan de pergola met je smartphone of tablet en laat ‘m zonder handmatig te hoeven zwengelen uit- of inklappen. Je kunt de besturing ook volledig uit handen geven. Dan detecteren de sensoren de zonnestralen, wind of regen en past het systeem zich automatisch aan door uit te klappen bij zonnestralen en naar binnen te klappen als het regent of waait. Je kunt het systeem zelfs zo instellen dat het in de zomer beschermt tegen de zon en in de winter juist omhoog blijft, zodat je huis of serre wordt verwarmd door de zon.
Bescherm jezelf tegen de zon
Met een mobiele parasol zit je overal in de schaduwLekker lang buiten zitten met een slimme terrasverwarmer
Wanneer je graag ook in het voor-, najaar en tijdens koele zomeravonden graag buiten zit, is een terrasverwarming geen overbodige luxe. Wanneer je kiest voor een slimme terrasverwarming bedien je ‘m via een app op je smartphone. Met een druk op de knop bepaal je hoe warm je het buiten wilt hebben. Ook zie je op de app of je de terrasverwarming per ongeluk nog aan hebt laten staan; je zet ‘m dan op afstand uit.
Zin in een extra gezellig sfeertje buiten? Er zijn terrasverwarmers die ook nog eens een ingebouwde luidspreker hebben.