Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

© Creativebird

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Koelen & vriezen

Geplaatst: 1 oktober 2022 - 09:48

Aangepast: 3 oktober 2022 - 08:29

Gertjan Groen

Koelkasten worden steeds zuiniger. Daarom loont het soms om een oud exemplaar te vervangen. Maar welk verbruik kun je nu precies verwachten met moderne exemplaren? En hoe kun je koelkasten het beste onderling vergelijken?

Koelkasten zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden. Als je een oud model hebt, loont het soms de moeite deze te vervangen. Maar wat verbruikt een modern exemplaar? En maakt het uit wat voor model je koopt? Amerikaanse koelkasten hebben wat energieverbruik betreft geen goede reputatie, maar klopt dat nog steeds? Bij aanschaf zul je goed op het stroomverbruik moeten letten of het recent vernieuwde energielabel. In dit artikel zetten we enkele modellen op een rijtje en geven een indicatie van de aanschafprijs, het verbruik per jaar en de verwachte energiekosten per jaar.

Berekening energiekosten

We raden je aan op basis van deze voorbeelden zelf te gaan rekenen. Kijk bijvoorbeeld wat de modellen die je op het oog hebt verbruiken en vergelijk dit onderling of met je oude koelkast. We gaan bij alle voorbeelden uit van een elektriciteitsprijs van €0,50 per kWh. In jouw situatie kan dit hoger of lager zijn. Recent zien we namelijk grote schommelingen in deze prijs! Als je meer betaalt voor elektriciteit, is de terugverdientijd uiteraard korter. Heb je zonnepanelen, dan zal je stroomprijs waarschijnlijk lager zijn.

Maak zelf een berekening, aan de hand van onze voorbeelden, om in te schatten of een investering zich terugverdient.

Nieuwe energielabels

In maart 2021 zijn de energielabels voor witgoed vernieuwd. Behalve bij koelkasten zie je de nieuwe labels ook bij onder andere wasmachines en vaatwassers. De labels liepen voorheen van A+++ tot en met D. De vele plusjes zorgden echter voor onduidelijkheid. Het energielabel loopt bij het nieuwe systeem van A (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig).

 

Let bij aanschaf goed op het label, en verzeker je ervan dat het vernieuwde label wordt gebruikt. Een koelkast met label A kom je nog niet veel tegen. Een model met label D of E hoeft volgens het nieuwe systeem dus helemaal niet zo’n slechte keuze te zijn. Overigens is het meestal makkelijker en nauwkeuriger om naar de opgave van het verbruik in kWh per jaar te kijken. Fabrikanten geven deze zelf op. Je weet dan ook wat je ongeveer op jaarbasis moet betalen. Het maakt onderling vergelijken met andere modellen ook gemakkelijker.

In maart 2021 zijn de energielabels voor witgoed vernieuwd. Let hier op bij de aanschaf van een koelkast. Foto van Milieu Centraal

Tafelmodel koelkast

Een eenvoudige tafelmodel koelkast is geschikt voor kleine gezinnen of alleenstaanden. Ze worden ook vaak als tweede koelkast gebruikt. Soms worden ze alleen aangezet bij feestjes, of als het zeer warm weer is, om de drankjes koel te houden. Er zijn modellen met en zonder vriesvak. De meeste tafelmodel koelkasten hebben een inhoud van ongeveer 100 tot 130 liter. De modellen in de tabel hebben geen vriesvak. Tafelmodel koelkasten zijn relatief goedkoop maar niet heel zuinig. We vonden ook geen modellen met een energielabel lager dan D op de markt.

Energiekosten tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast wordt vaak als tweede koelkast gebruikt.

© surachetsh

Vrijstaande koel-vriescombinatie

Een koel-vriescombinatie is een zuinige keuze. In vergelijking met een aparte koelkast en aparte vriezer bespaar je ongeveer 20% tot 40% in het gebruik. Een koel-vriescombinatie heeft over het algemeen een totale inhoud van ongeveer 350 tot 450 liter. Hiervan is voor het vriesgedeelte veelal zo’n 100 tot 115 liter ruimte gereserveerd. Hieronder hebben we enkele modellen van vergelijkbare kwaliteit op een rijtje gezet met een indicatie van de energiekosten per jaar. Je ziet dat de zuinige modellen meestal ook een stuk duurder zijn. Je verdient de keuze van een zuiniger model niet altijd terug binnen de levensduur van het apparaat.

Let op: we laten hier enkele gangbare vrijstaande koel-vriescombinaties zien. Bij inbouw kom je weinig modellen tegen die zuiniger zijn dan label D.

Energiekosten vrijstaande koel-vriescombinatie

Amerikaanse koelkast

In Amerika is alles groter en dat geldt ook voor de koelkast. Kenmerkend voor dit type zijn de twee openslaande deuren en uiteraard de enorme inhoud, Hieronder hebben we twee vergelijkbare Amerikaanse koelkasten van dezelfde fabrikant op een rijtje gezet. Deze hebben allebei een koelinhoud van ongeveer 409 liter en een vriesgedeelte van ongeveer 225 liter. Dat is gangbaar voor deze koelkasten. Ook bieden ze vaak veel extra’s, bijvoorbeeld een functie om ijsblokjes te maken.

Hoewel er goedkopere opties zijn, zijn Amerikaanse koelkasten zoals je ziet relatief duur in aanschaf. Ook verbruiken ze verhoudingsgewijs veel energie. Wel is het energieverbruik al veel gunstiger dan veel oudere modellen. In dat opzicht gaan ze mee met hun tijd. Let er wel goed op bij aanschaf. Er zijn ook nog veel Amerikaanse koelkasten met label F te koop die meer dan 400 kWh per jaar verbruiken. Dat is zo’n veertig procent meer dan modellen met label D.

Energiekosten Amerikaanse koelkast

Toe een een nieuwe koelkast? Bekijk het aanbod op Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000