Back to school: met deze trucs krijg je iedereen weer in het gareel
De zomervakantie is bijna voorbij. Slaak je een zucht van verlichting? Of moet je juist nog even niet denken aan die race tegen de klok iedere ochtend. Met deze gezinsapps en handige memoborden zorg je voor meer structuur in de chaos.
Na het lezen van dit artikel weet je hoe je:
-
Voortaan beter kunt plannen
-
Dit doet in een papieren familyplanner
-
Een gezinsapp gebruikt
-
Elektronische memoborden gebruikt
-
Ook interessant: To snooze or not to snooze? Dit is de fijnste manier om wakker te worden
Familieplanner
Soms is het in je eentje al een opgave om het huishouden te bestieren, maar komen er nog een partner en kinderen bij, dan is het helemaal niet meer te overzien. Werk, school, sportclub, feestjes en vergaderingen, vragen om structuur, zodat je niet de hele dag 'oeps' uitroept.
Een misschien wat ouderwetse, maar zeer effectieve manier om zicht te houden op de planning is een grote familieplanner. In te vullen door iedereen, zelfs de kleinsten van het gezin. Eventueel aangevuld met stickers of magneten.
Aan de slag met een familieplanner?
Shop voor plannersWaarom een planner zo handig is?
- In een oogopslag zie je wie waar en hoe laat wordt verwacht.
- Iedereen kan de planner invullen, zo verdeel je de verantwoordelijkheden.
- Een familieplanner hoort niet altijd bij een bepaald kalenderjaar en heeft geen dagen, die vul je zelf in. Zo is hij jaren achterelkaar te gebruiken.
- De planner beslaat de hele week en heeft genoeg plek om ook meteen de huishoudelijke taken te verdelen.
Een aantal mooie voorbeelden voor aan de keukenmuur:
• Met De handigste Super Family Planner 2024 heb je alle agenda’s van het hele gezin bij elkaar. Deze kalender geeft je elke maand nieuwe huishoudtips en bevat meer dan 1250 superhandige stickers.
• De Spiraal Familieplanner 2023-2024 is een stijlvolle 5-persoons familieplanner op een kartonnen bord in staand A4-formaat. De indeling van deze planner is één week op 1 pagina.
• De Greenstory - Sticky Whiteboard - Maandplanner - Groot is een handige sticky whiteboard planner, die je telkens opnieuw kunt gebruiken. Plak hem bijvoorbeeld op de koelkast, het raam of de deur.
©Rawpixel
Elektronische memo borden & agenda’s
Is niet iedereen in huis te porren voor een papieren agenda, maar des te meer voor een elektronische? Dan zijn er een aantal apps waarin ieder gezinslid op de eigen mobiel jullie gezamenlijke agenda kan bijhouden. Iedereen heeft voor het gemak een eigen kleur en op afstand kun je de agenda vullen. De gezamenlijke agenda kun je ook op een tablet op een centrale plek in huis voor iedereen zichtbaar maken. Klinkt simpel en dat is het ook.
Zo’n gedeelde kalender-app is bijvoorbeeld:
• Klender: samen een agenda bijhouden gaat ontzettend makkelijk. Aanpassingen zijn meteen te zien, het werkt op mobiel, tablet en op de computer en je kunt ook gezamenlijke (boodschappen)lijstjes aanmaken.
• Timetree: werkt vergelijkbaar als Klender. Iedereen kan vanaf zijn eigen device de gezamenlijke agenda bijhouden en je krijgt een seintje als er iets is aangepast. Verder kun je afspraken aanvullen met adresgegevens en foto’s en verschillende groepen aanmaken.
• Google Agenda werkt ook perfect als gezinsagenda. In het artikel Een gezamenlijke Google agenda voor het hele gezin lees je hoe je alles uit deze agenda haalt.
• Cozi is ook zo’n mooi voorbeeld van een gezinsagenda die verrassend gemakkelijk en goed werkt. Je ziet in een oogopslag wat er de komende uren op de planning staat en kunt samen boodschappenlijstjes en andere to do’s maken.
Lees ook: De beste apps voor al je huishoudtaken
©Zinkevych
Leren plannen
Een planner aan de muur of op je mobiel is een mooie start, maar hoe zorg je ervoor dat alles er ook in komt te staan? Vijf gouden plan-tips:
1: Krijg je aan het begin van het schooljaar altijd een jaarplanning? Vul deze dan meteen in voor het hele jaar. Zo mis je geen studiedag en weet je tijdig wanneer het paas- of kerstontbijt plaatsvindt.
2: Heb je goede voornemens op het gebied van het huishouden, zoals iedere twee maanden de ramen wassen, het filter van de afzuigkap reinigen en de waterkoker ontkalken? Vul het in op de kalender en verdeel de taken eerlijk.
3: Laat de kinderen hun bezigheden zelf ook invullen. Zelfs de kleinsten onder ons kunnen met behulp van stickers al duidelijk maken wanneer het een schooldag is of wanneer de balletles is. Zo leer je ze al op jonge leeftijd plannen.
4: Maak gebruik van verschillende kleuren om aan te geven wie de taak oppakt, of iets urgent is en van wie een bepaalde afspraak is.
5: Zet afspraken meteen in de kalender en denk niet bij het maken van de tandartsafspraak dat het nog even kan wachten. Je gaat het namelijk geheid vergeten.