⏰ To snooze or not to snooze? Dit is de fijnste manier om wakker te worden
Hoe word jij écht goed wakker? Is dat van een old skool wekker die je iedere keer weer een hartverzakking bezorgt, door zacht tjilpende vogeltjes of juist een subtiele wake up-light? Wat is eigenlijk de beste manier om aan de dag te beginnen? En wat zijn de beste wekkergeluiden? Wij gingen voor je op onderzoek uit.
In dit artikel lees je wat voor effect een luide wekker heeft, welk liedje ervoor zorgt dat je goed aan je dag begint en of je nou mag snoozen of liever niet. Lees meer over het effect van een goede nachtrust in het artikel Waarom goed slapen zo belangrijk is.
Een goede nachtrust is alles
Uitgerust wakker worden heeft vooral te maken met hoe je geslapen hebt. Ben je op tijd naar bed gegaan zonder een borrel of kop koffie teveel op, heb je voldoende frisse lucht in de slaapkamer en heb je je rondje socials in bed overgeslagen, dan heb je dikke kans op een goede nachtrust. En dat is belangrijk, want een goede slaap zorgt er namelijk voor dat je alle slaapfases doormaakt en fris en fruitig aan een nieuwe dag begint. Lees hier nog even wat je zelf kunt doen om je slaap te verbeteren.
©Gorodenkoff Productions OU
Schrikken van de wekker
Of je schrikt van de wekker ligt natuurlijk aan het soort geluid en het volume, maar ook aan het feit of je wel uitgeslapen bent. Ben je laat naar bed gegaan en heb je niet voldoende slaap achter de rug, dan is je biologische klok nog niet zover om wakker te worden als de wekker gaat. Je biologische klok bereidt je lichaam namelijk voor op het wakker worden door je lichaamstemperatuur en hartslag alvast te laten stijgen. Zit jouw lichaam nog niet in die fase, dan schrik je je een hoedje als de wekker ineens gaat. Late slapers maken ook meer kans op lichamelijke en mentale klachten.
Alarm of vogeltjes
Sommige mensen komen alleen hun bed uit door een keiharde bliep of luide pieptoon. Maar doet het ook nog iets lichamelijk met je, als je met een hard geluid wakker wordt? En wat werkt beter? Wetenschappers van de RMIT University in Australië deden onderzoek naar de invloed van wekkergeluid op hoe je je voelt na het opstaan. De conclusie? Hoe melodieuzer het wekgeluid, hoe alerter je bent als je opstaat. Hoofdonderzoeker Adrian Dyer pleit daarom voor nummers zoals Good vibrations van de Beach Boys en Close to me van The Cure op je wekkerradio.
Mensen die wakker werden van een hoge pieptoon of snoeiharde bliep werden juist slaapdronken wakker en het duurde even voordat ze bijkwamen. Nu werd het onderzoek onder slechts vijftig personen gedaan en werd er maar eenmalig getest, dus heel harde bewijzen levert het natuurlijk niet op.
Tip! Word je liever niet wakker met een liedje in je hoofd dan zijn er ook apps die je helpen fijn wakker te worden met rustige geluiden. Sunrise en Sleep cycle bijvoorbeeld.
"Good vibrations van de Beach Boys is een uitstekend nummer om mee wakker te worden."
- Adrian Dyer, onderzoeker aan de RMIT University in Australië
©Philips
Geleidelijk wakker worden
Wakker worden door een wekker zorgt altijd voor een stressreactie, al heeft dat verder weinig negatieve gevolgen voor je lichaam. Volgens wetenschapper Marijke Gordijn, gespecialiseerd in humane chronobiologie en slaap, blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen die geleidelijk wakker worden beter functioneren overdag. Bovendien zijn deze mensen gedurende de dag in een betere stemming. Een wake up-light is de bekendste manier van rustig aan wakker worden. Doordat het licht geleidelijk aan feller wordt, weet je lichaam dat het tijd wordt om wakker te worden.
Snoozen of niet?
Nog één keertje snoozen en dan ga ik er echt uit. Ook voor jou een heel bekende gedachte? Probeer het opstaan volgende keer toch anders aan te pakken. Snoozers zetten hun wekker namelijk meestal een half uur vroeger zodat ze nog even lekker een aantal keer die snoozeknop kunnen indrukken, maar het is veel beter om de wekker gewoon op de normale tijd te zetten. Zo pak je meer slaap en krijgt je lichaam voldoende tijd om de laatste slaapfase te voltooien. Als je steeds snoozet, dan beland je lichaam iedere keer weer in een korte slaap van negen minuten en word je alleen maar vermoeider wakker.
Het populairwetenschappelijke platform Quest legt het je graag nog even op een simpele manier uit:
Quest legt het je graag nog even op een simpele manier uit.
Conclusie
We vatten de belangrijkste aanbevelingen nog even voor je samen.
🛌 Goed slapen doe je door:
• Op tijd naar bed te gaan
• Voor het slapen gaan geen of weinig koffie of alcohol drinken
• Te zorgen voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer
• Niet uitgebreid op je smartphone kijken vlak voor het slapengaan
🌅 Uitgerust wakker worden doe je door:
• Liever voor een melodieus wekkergeluid te kiezen dan voor een keiharde piep
• Een wake up-light te gebruiken
• Juist níet te snoozen