Ontkalk je waterkoker voor langere levensduur en lekkere thee
Denk jij er ooit aan om de waterkoker te ontkalken? Nee? Dan ben je zeker niet de enige. Gelukkig is kalk niet schadelijk voor je gezondheid, maar wél voor het apparaat zelf. Wanneer je de waterkoker regelmatig ontkalkt, is het water sneller op temperatuur en gaat het apparaat veel langer mee.
Regelmatig ontkalken is fijn voor je portemonnee en het milieu. Bovendien smaakt je kop thee echt lekkerder zonder die dwarrelende kalkresten. Na het lezen van het artikel weet je: hoe kalkresten ontstaan | met welke natuurlijke middelen je de waterkoker ontkalkt | hoe vaak je dit zou moeten doen.
Ook interessant om te lezen: De airfryer schoonmaken met een vaatwastablet en andere handige tips
Zo ontstaan kalkresten
In iedere waterkoker blijven kalkresten achter, vanwege het simpele feit dat water nu eenmaal kalk bevat. In koud water zie je het niet, maar zodra je water gaat koken neemt de kalk vaste vormen aan. Dit herken je aan de witte of gelige aanslag op de bodem. De hoeveelheid kalk heeft te maken met de hardheid van het water, dit verschilt in ons land per regio: in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg komt het hardste water uit de kraan. Je kunt zelf via je waterleverancier opzoeken hoe hard het water in jouw woonplaats is.
©Torkhov - stock.adobe.com
Waarom de waterkoker ontkalken?
Kalkaanslag zie in de waterkoker meestal terug op de bodem en rondom het verwarmingselement. Wanneer je de kalkresten laat zitten, geleidt de warmte in het apparaat niet meer goed en heeft het water steeds meer tijd nodig om te koken. Voor veel mensen is dit hét moment om een nieuwe waterkoker aan te schaffen en dat is echt zonde: door af en toe te ontkalken is het apparaat weer als nieuw.
Nog een effect van niet ontkalken: na verloop van tijd dwarrelen de wolkjes kalk door de waterkoker en dus je kop thee. Dat ziet er niet alleen onsmakelijk uit, het heeft ook echt een nadelig effect op de smaak.
Zo ontkalk je de waterkoker
Kalk is een stof die niet zomaar oplost, hiervoor heb je een zure tegenhanger nodig. Citroen en azijn zijn van die tovermiddelen die heel goed werken en bovendien niet slecht zijn voor het milieu:
Citroen: knijp twee citroenen uit, verwijder eventuele pitjes en giet het samen 250 ml water in de waterkoker. Je kunt ook citroensap uit een flesje gebruiken, reken dan zo’n 100 ml. Kook het mengsel en laat daarna nog een halfuurtje staan. Spoel de waterkoker dan een aantal keer om of breng wat water aan de kook zodat de geur verdwijnt.
Natuurazijn: giet 250 ml natuurazijn in de waterkoker en laat dit laagje twee uur staan met een gesloten deksel. Schenk er daarna 750 ml water bij en breng het samen aan de kook. Zet wel een raam open of de afzuigkap aan bij dit klusje, want er komen door het gebruik van azijn dampen vrij. Laat het nog even een half uur staan om af te koelen en giet de waterkoker leeg. De geur en smaak van azijn kunnen wat blijven hangen in de waterkoker, dus kook daarna nog een paar keer gewoon water.
Is de aanslag niet weg te krijgen met huismiddeltjes?
Met een (professionele) ontkalker is alles zo weer schoon!
©Yana Sedova | AstFreelancer
Hoe vaak ontkalken?
Gebruik je de waterkoker iedere dag, dan is het zeker aan te raden om iedere maand te ontkalken. Zet je de waterkoker minder vaak aan, dan is om de twee tot drie maanden voldoende. Zie je de kalkresten al eerder dwarrelen, dan weet je ook dat je aan de slag moet.