ID.nl logo
Tips om je kleding op de juiste manier te strijken
Huis

Tips om je kleding op de juiste manier te strijken

Vind jij strijken ook één van de vervelendste taken in het huishouden? Als je het met tegenzin dan toch doet, pak het dan meteen goed aan. Want of de kreukels wel of niet uit je strijkgoed gaan, hangt helemaal af van jouw strijk-skills. Met deze strijktips wordt het in ieder geval een stuk makkelijker.

In dit artikel lees je hoe je je kleding, ook de kwetsbare stoffen, het best kunt strijken.

Misschien ook interessant om te lezen: Hoe verwijder je vlekken uit kleding die niet in de wasmachine mag?

Op welke temperatuur moet je strijken?

Dankzij het verwarmen van de textielvezels verdwijnen kreukels als sneeuw voor de zon tijdens het strijken. Toch is het niet slim om een te hoge temperatuur te gebruiken, want daarmee beschadig je de stof. De stof verbrandt dan of krijgt een vreemde glans. Dit hangt wel af van de stof die je strijkt. Controleer daarom voor het strijken altijd eerst het wasvoorschrift in het label; hierop staat ook strijkadvies.

Synthetische stoffen kunnen bij het strijken met een te hoge temperatuur tegen je strijkbout smelten. Controleer dus altijd eerst het wasetiket, zodat je het strijkijzer niet te heet instelt. Weet je niet of er wel of geen synthetische stoffen in je kleding zit? Strijk dan met een zo laag mogelijke lage temperatuur. Ook interessant om te lezen: Welke wasprogramma moet ik gebruiken? Alle wassymbolen uitgelegd

Strijksymbolen uitgelegd

©SpicyTruffel

SymboolHoe te strijken?Welke stof?
Kruis door het strijkijzerNiet strijkenNylon en leer
Strijkijzer met één puntjeWarm strijken, maximaal 110 °CZijde
Strijkijzer met twee puntjesTussen warm en heet strijken, max. 150 °CWol, polyester en viscose
Strijkijzer met drie puntjesHeet strijken, max. 200 °CKatoen en linnen

©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)

De juiste volgorde van strijken

Heb je een stapel kleding en linnengoed te strijken? Sorteer je strijkgoed dan op basis van de hoogte van temperatuur waarop je het mag strijken. Begin bij strijkgoed dat je op een lage temperatuur moet strijken en eindig met strijkgoed dat je op een hogere temperatuur mag strijken.

Zo strijk je het beste je T-shirts

Keer T-shirts of truien eerst binnenstebuiten, zodat je niet over eventuele prints strijkt. Span dan het shirt over de strijkplank (bijvoorbeeld deze populaire op bol.com) en zorg ervoor dat de stof al kreukvrij over de plank ligt. Strijk niet over de naad van je T-shirt, dan krijg je juist kreukels. Ga met lichte druk over het shirt heen en blijf bewegen om brandplekken te voorkomen. Strijk nu het gehele shirt rondom, door het steeds een beetje op de strijkplank mee te spannen. Ben je helemaal rondom gegaan? Draai het T-shirt dan strijk de mouwen aan allebei de kanten glad. Wanneer je er per ongeluk een vouw in hebt gestreken, trek je het shirt weer strak en strijk je er nog een keertje overheen.

Je overhemden en blouses strijken

Een overhemd of blouse is wat lastiger om te strijken dan een T-shirt of truitje. Houd vooral de goede volgorde aan voor het strijken en gebruik hulpmiddelen, zoals een mouwplank (dat is zo'n ding). De juiste volgorde:

  • Begin eerst met het strijken van de kraag, de schouderpanden, mouwen en knoopsluitingen. Strijk de kraag vanuit het midden naar buiten. Doe dit aan beide kanten.

  • Open daarna het overhemd en leg de binnenkant van de mouw over de punt van je strijkplank. Strijk nu het overhemd vanaf de kraag over de schouders glad. Gebruik voor de mouwen een mouwplank waar je de mouwen doorheen steekt.

  • Om de knoopsluiting te strijken, leg je het overhemd dat nog open is op de andere kant. Nu strijk je langs de achterkant van de knoopsluiting. Draai het overhemd om en strijk met het puntje van het strijkijzer tussen de knopen door.

  • Daarna is het tijd om de grote stukken van de voor- en achterpanden te strijken. Begin aan de voorkant en ga daarna over de achterkant met een lichte strijkbeweging totdat je geen kreukels meer ziet.

Extra tip: hang je gestreken overhemd meteen op aan een kledinghanger, zodat je de kans verkleint dat er weer nieuwe kreukels in komen. Andere kledingstukken laat je eerst even uithangen, waarna je het opvouwt om in je kast te leggen.

©TOMASZ MAJCHROWICZ

Het strijken van kwetsbare stoffen

Een jurk met pailletten, een gebreide trui of een zijden rok; kwetsbare stoffen moet je voorzichtig strijken, zodat je het materiaal niet beschadigt. Strijk kwetsbare items en donkere stoffen het liefst binnenstebuiten en op een lage temperatuur. Of bescherm de stof door een persdoek tussen het strijkijzer en de kwetsbare stof te leggen. Een andere manier: houd het strijkijzer niet tegen de stof aan, maar vlak boven de stof, zodat de warmte niet direct op de stof komt en probeer de kreukels er met je (schone) hand uit te strijken. Voor delicate stoffen kan een kledingstomer ook uitkomst bieden, daar lees je meer over in: Kledingstomer of stoomstrijkijzer: wat gebruik je waarvoor?

Kleding met pailletten, een opdruk of zijde strijk je dus in elk geval binnenstebuiten, zodat de strijkzool de stof niet beschadigt. Kunstzijde kun je beter niet besproeien, want dan krijg je vlekken in je kleding. Dus strijk je deze stof wanneer het nog wat vochtig van het wassen is. Een gebreide trui kun je beter helemaal niet strijken. Als je toch een poging wilt wagen, beweeg dan niet met het strijkijzer over het breisel, maar plaats het steeds kort op een stuk breisel en haal het er weer af. Heb je een kledingstuk wat expres geplooid is? Zet de plooien dan vast met bijvoorbeeld een paperclip of een speld, en strijk vanaf de onderkant de plooi van de binnenkant naar de buitenkant.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Hoe gebruik je het beste stoom bij het strijken?

Textiel is het makkelijkst te strijken als het licht vochtig is. Hierdoor strijk je de kreukels sneller glad. Gebruik daarom wat stoom tijdens het strijken. Doe dit niet te snel of te vaak achter elkaar, want dat kan voor problemen met je strijkijzer zorgen. Dan krijg je bijvoorbeeld druppels op je wasgoed, wat voor vlekken kan zorgen. Gebruik de stoomfunctie pas als het strijkijzer op de gewenste temperatuur is, anders gaat het strijkijzer lekken. Zitten er diepe kreukels in je wasgoed? Gebruik dan wel wat extra stoom. Nadat de kreukels eruit zijn, strijk je nog met het warme strijkijzer over het wasgoed heen, zonder stoom te gebruiken. Hierdoor strijk je het strijkgoed weer droog, zonder kreukels.

Wil je het liefst zo min mogelijk kleding hoeven te strijken? Hang je kleding dan meteen aan kledinghanger te drogen. Sommige kledingstukken drogen hierdoor vrijwel kreukvrij op.

Op zoek naar een stoomstrijkijzer? Dit zijn de drie populairste op Kieskeurig.nl: