ID.nl logo
Hoe verwijder je vlekken uit kleding die niet in de wasmachine mag?
Huis

Hoe verwijder je vlekken uit kleding die niet in de wasmachine mag?

Zal je net zien: op die ene favoriete trui waarover je het ene na het andere compliment krijgt zit een gigantische vlek en wassen in de wasmachine is ten strengste verboden. Volgens het label tenminste, want soms zijn er toch manieren om vlekken weg te krijgen uit tere stoffen zonder dat je naar de stomerij hoeft. Gooi ‘m dus niet weg, maar ga wel meteen in de actie met deze tips.

Zo weet je of iets in de wasmachine mag

Van sommige stoffen heb je misschien al het vermoeden dat je extra voorzichtig moet zijn, maar check voor de zekerheid altijd het label met het wasvoorschrift in het kledingstuk. Weet je sowieso al dat er bij jou geen dag voorbij gaat zonder vlek, dan is het bij de aankoop trouwens al slim om even op het label te kijken of jullie wel zo’n goede match zijn. In onderstaande video vind je alle wassymbolen handig uitgelegd, maar zie je vooral veel kruisen, dan weet je eigenlijk al dat voorzichtigheid geboden is.

Watch on YouTube

Alle wassymbolen handig uitgelegd.

Deze 5 stoffen mogen niet in de wasmachine

Het label is dus altijd leidend bij de manier van wassen, maar mocht je ‘m uit de kleding hebben geknipt of zijn de symbolen niet meer leesbaar, dan geven we je hieronder een rijtje stoffen die je beter niet in de wasmachine wast. Hoe je eventuele vlekken er dan toch uit krijgt, verklappen we ook meteen.

Alles voor het wassen

Van machines tot middelen, van wasmanden tot parfums!

1. Zijde

Zijde is afkomstig van de cocon van de zijdevlinder en daardoor een 100 procent natuurlijk materiaal. Het voordeel van zijde is dat het vuil afstoot en goed schoon te maken is, maar helaas niet in de wasmachine. Let bij zijde in het bijzonder op het gebruik van bleekmiddel en alcoholhoudende producten zoals deodorant, haarspray en parfum: deze vlekken zijn bijna niet te verwijderen.

Heb je toch een vlek ontdekt, maak deze dan zo snel mogelijk schoon. Schraap eerst de viezigheid er af en dep de vlek vervolgens droog. Gaat het om een vetvlek, dan kun je deze insprayen met wasbenzine of wat zijdewasmiddel een kwartier op de vlek laten inwerken. Daarna kun je het hele kledingstuk wassen in een teil met koud of lauwwarm water. Verwijder het overtollige water door het kledingstuk in een handdoek te rollen. Daarna laat je het liggend drogen.

Wil je liever niet met water in de weer, dan kun je vetvlekken ook bestrooien met wat bloem of inwrijven met wit brood.

2. Wol

Ook wol is een natuurlijk materiaal en hoef je in principe nauwelijks te wassen. Tenminste, als je geen vlekken maakt, want die zul je zo snel mogelijk moeten verwijderen.

Vloeistoffen trekken langzaam in wol in, dus als je op tijd bent, heb je een grote kans dat de vlek na behandeling niet meer te zien zal zijn. Masseer de vlek in met lauwwarm water en eventueel wat ossengalzeep. Laat dat een paar minuten intrekken en was de zeep er dan voorzichtig met water weer uit. Wanneer je wollen kleding liggend op een handdoek laat drogen, blijft de vorm goed behouden.

3. Viscose

Viscose wordt ook wel rayon of kunstzijde genoemd en is een half-synthetische stof. De basis van de stof is cellulose, ontstaan door een chemisch proces van kleine houtdeeltjes gewonnen uit bomen. Het materiaal lijkt qua uiterlijk op zijde, maar voelt aan als katoen omdat de stof goed ademt. Het nadeel van viscose is het krimpgevaar en bovendien wordt de kans op scheuren van de stof groter als het nat wordt. En dáár komt de no-go voor de wasmachine om de hoek kijken.

Zitten er vlekken op jouw viscose blouse, dan behandel je dat door wat vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan te brengen. Ga daarna voorzichtig te werk, want zodra viscose nat wordt, is de stof extra gevoelig. Deppen dus, en niet hard wrijven of borstelen. Daarna kun je het kledingstuk uitspoelen met koud of lauwwarm water en liggend laten drogen.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

4. Acetaat

Acetaat is een goedkopere vervanger van zijde en heeft dezelfde mooie glans. Het bevat net als viscose cellulose uit hout, bamboe en katoen als basis, maar wordt daarna tot een soort kunststof bewerkt. Krimpen doet acetaat nauwelijks, maar het is wel extra kwetsbaar als het nat wordt. Acetaat wordt vaak gemixt met katoen, zijde en wol, en omdat je dat niet altijd ziet, is het slim om het label goed te checken.

Blijf met kleding van acetaat uit de buurt van oplosmiddelen zoals aceton of terpentine: deze vloeistoffen kunnen de vezels oplossen. Hieronder valt ook nagellakremover; zelfs de damp ervan kan al schade aanbrengen. Vlekken verwijder je zachtjes met wat zachte vlekkenverwijderaar of wasmiddel. Laat dat even intrekken en spoel het dan uit. Laat het kledingstuk met acetaat aan de lucht drogen, maar pas op met te veel warmte.

5. Leer

Prachtig, die leren rok of jurk, maar met vlekken ben je helaas de sigaar. Voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen, dus voorzie nieuw leer daarom altijd van een beschermlaag. Behandel het voordat je het gaat dragen met een speciale vlek- en waterafstotende impregneerspray en herhaal dat regelmatig.

Toch een vlek? Gebruik dan speciale reinigingsmiddelen voor leer en nooit chemische producten. Lichte vlekjes of regendruppels kun je zacht wegpoetsen met een leersponsje. Gaat het om vetvlekken, dan is het slim om de vlek met een droge doek te deppen om zo veel mogelijk vet op te nemen. Daarna kun je er talkpoeder of maïzena op strooien en dat een nacht laten intrekken. Vervolgens veeg je het leer schoon met de lederspons. Vergeet niet om het leer daarna opnieuw te impregneren.

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe gasbarbecues voor gezellige avonden
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe gasbarbecues voor gezellige avonden

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je van plan om deze zomer - als het weer het toelaat - weer lekker te gaan barbecuen? Met een gasbarbecue heb je in een handomdraai vlees, groente en vis op tafel, zonder gerommel met aanmaakblokjes, kolen of krantenpapier.

Een gasbarbecue werkt op propaan of butaan. In plaats van houtskool gebruik je gasflessen die je aansluit op de barbecue. Met een draaiknop steek je de branders aan, waardoor het rooster snel heet wordt. Een groot voordeel is dat je weinig rook hebt en de temperatuur makkelijk kunt regelen. Je hoeft ook niet lang te wachten tot de barbecue warm is, dus je kunt snel beginnen met grillen. Gasbarbecues zijn handig in gebruik, schoon in onderhoud en perfect voor wie vaak en snel wil barbecueën zonder gedoe met kolen of aanmaakblokjes.

Weber Traveler Gasbarbecue

De Weber Traveler is een gasbarbecue die je makkelijk kunt meenemen, bijvoorbeeld naar de camping of een familiedagje. Hij is inklapbaar en voorzien van een stevig onderstel, waardoor je hem makkelijk kunt vervoeren. De barbecue werkt op gas en heeft één brander met een vermogen van 3,8 kW. Er zit een thermometer in de deksel om de temperatuur in de gaten te houden. Met drie haken voor gereedschap en een inklapbare zijtafel is hij praktisch in gebruik.

Max aantal personen: 10
Vermogen: 3,8 kW
Gewicht: 22 kg
Garantie: 5 jaar

Napoleon Freestyle 365

De Freestyle 365 van Napoleon is een gasbarbecue met drie hoofdbranders en een grilloppervlak van 51 bij 45 centimeter. De branders zijn afzonderlijk regelbaar en de barbecue heeft een ontstekingssysteem waarmee je het gas snel aansteekt. De roosters zijn gemaakt van porselein-gecoat gietijzer. Dat zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Het ontwerp is eenvoudig en functioneel, met een grafietkleurige afwerking. De barbecue is met 47 kg wel aan de zware kant.

Max aantal personen: 11
Vermogen: 12 kW
Gewicht: 47 kg
Garantie: 10 jaar

Hendi Grill‑Master Maxi

De eenvoudig ogende Hendi Grill‑Master Maxi heeft twee branders met een gezamenlijk vermogen van 11,6 kW. Het rooster is verchroomd en er is ook een geëmailleerde braadpan aanwezig. De poten zijn afneembaar, zodat de barbecue ook op een tafel geplaatst kan worden. Met de elektrische ontsteking is hij eenvoudig aan te zetten. De barbecue wordt geleverd met een gasslang en drukregelaar.

Max aantal personen: niet opgegeven
Vermogen: 11,6 kW
Gewicht: 28 kg
Garantie: 1 jaar

Campingaz 3 Series Classic LS D

Deze gasbarbecue van Campingaz heeft drie hoofdbranders en een aparte zijbrander. Het kookoppervlak is ongeveer 2800 cm², wat voldoende ruimte biedt om voor zo’n 10 personen te koken. De barbecue heeft een inklapbare zijtafel, een warmhoudrek en wielen met remmen, wat het gebruik praktisch maakt. Dankzij het InstaClean-systeem kunnen onderdelen eenvoudig worden verwijderd en gereinigd, en kunnen ook gewoon in de de vaatwasser. De barbecue is bovendien modulair, waardoor accessoires zoals een pizzasteen of wok kunnen worden toegevoegd. Met 53 kilo is het wel een zware jongen.

Max aantal personen: 10
Vermogen: 11,9 kW
Gewicht: 53 kg
Garantie: 3 jaar

Weber Q1200N

De Weber Q1200N is een compacte gasbarbecue met één brander en gietijzeren rooster, ideaal voor balkons of kleine terrassen. Wat deze variant bijzonder maakt, is het geïntegreerde onderstel met twee inklapbare zijtafels – praktische werkruimte bij het grillen. De porseleinen geëmailleerde deksel en rooster zorgen voor optimale warmte-isolatie en eenvoudige reiniging. Hij is weliswaar wat kleiner, maar is desondanks erg veelzijdig en kan daardoor ook makkelijk gebruikt worden op plekken waar minder ruimte is.

Max aantal personen: 7
Vermogen: 3 kW
Gewicht: 70 kg
Garantie: 2 jaar