Jouw woning in perfecte staat: onderhoudsklussen voor binnenshuis
Onderhoudsklusjes voorkomen schade en lange klusprojecten. Bovendien verhogen ze het wooncomfort. In dit artikel lees je over de belangrijkste onderhoudsklussen binnenshuis die je echt niet moet uitstellen.
Lees ook: Onderhoudsklussen voor buitenshuis
Ontkalken van de douchekop
Je geniet pas echt onder de douche als er een prettige waterstroom uit de douchekop komt. Kalk gooit helaas roet in het eten en hoopt zich na verloop van tijd automatisch op in de kleine gaatjes van je douchekop. Met schoonmaakazijn maak je hier snel een einde aan.
1: Draai de douchekop los van de slang en leg deze in een emmer of afwasteil.
2: Voeg een mengsel van ongeveer ¼ schoonmaakazijn en ¾ water toe, zodat de douchekop helemaal ondergedompeld is.
3: Laat het een paar uur of een nacht intrekken.
4: Haal de douchekop er weer uit, droog deze af en maak hem weer vast een de slang.
5: Zet de kraan aan en spoel de kop nog even goed door.
Lees hier meer tips om kalkaanslag aan te pakken
Met een zuinige douchekop bepaar je water
zonder in te leveren op comfort!
Radiatoren ontluchten
Wordt een radiator niet meer goed warm en/of zijn er klotsende of tikkende geluiden te horen? Dan zit er waarschijnlijk lucht in. Het is verstandig om daar wat aan te doen. Want lucht in je verwarmingssysteem betekent dat er minder efficiënt verwarmd wordt. Voor deze klus heb je alleen een ontluchtingssleutel nodig.
Lees hier hoe je stap voor stap zelf je radiatoren ontlucht
CV-ketel controleren/bijvullen
Het is een goed idee om je cv-ketel periodiek na te kijken. Na de zomer is een geschikt moment, want dan ga je de verwarming weer gebruiken. Tijdens de koude maanden van het jaar is het extra vervelend als je plotseling zonder warm water en verwarming zit. De meeste cv-ketels werken tot een waterdruk van minimaal 1 bar. Maar het is verstandig om te zorgen dat deze altijd tussen de 1,5 en 2 ligt.
In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de cv-ketel perfect afstelt
Rook- en koolstofmonoxidemelders controleren
Voor de veiligheid is het verstandig om je rook- en koolstofmonoxidemelders regelmatig te controleren. Dat doe je bij beide apparaten op dezelfde manier.
1: Controleer iedere maand alle melders in je huis. Dat doe je door de testknop in te drukken. Gaat het alarm af en is het nog luid genoeg? Als het antwoord daarop Nee is, is het tijd om de batterij te vervangen.
2: Ga iedere maand met een stofzuiger over de rook- en koolstofmonoxidemelders heen. Daarmee voorkom je dat stof in de gaatjes trekt en de functionaliteit aantast.
Rook- en koolstofmonoxidemelders gaan doorgaans ongeveer tien jaar mee. Daarna zijn ze onbetrouwbaar en is het tijd voor vervanging.
Lees hier alles over het onderhouden van je rookmelders
Powered by
Mechanische ventilatieroosters schoonmaken
Je mechanische ventilatie werkt alleen optimaal als de doorstroming van lucht niet belemmerd wordt. Daarom raden we je aan om de roosters eens per halfjaar schoon te maken.
1: Haal de roosters los van de ventilatiekanalen.
2: Verwijder het sponsachtige/stoffen gedeelte en leg dit apart.
3: Neem vervolgens een teil met water en zeep en maak de plastic roosters grondig schoon.
4: Zet alles weer in elkaar en plaatst de roosters terug.
Om het complete systeem schoon te maken zul je de ventilatiebox en de kanalen onder handen moeten nemen. Daarvoor heb je specialistisch gereedschap nodig. Dat laat je het beste over aan een professional en is ongeveer eens per vijf jaar nodig.
Voegen en kieren controleren/dichtkitten
Zonder kit zouden we allemaal een stuk minder prettig leven. Want het zorgt voor een lucht- en waterdichte constructie. Maar het is wel belangrijk dat kitranden regelmatig nagekeken worden. Doorgaans gaat kit lang mee, van tien tot wel twintig jaar. Maar vocht, langdurige blootstelling aan direct zonlicht en ongedierte hebben een negatief effect. Soms is kit ook gewoon niet goed aangebracht, waardoor het sneller vergaat.
Kijk kit altijd in de winter na, want dan staat er de meeste spanning op en zie je gebreken sneller. Doe dat ongeveer iedere twee jaar. Let op algemene tekenen van verwering, scheuren en of de kit nog goed hecht aan de materialen. Verwijder slechte kitvoegen en breng nieuwe aan.
1: Snijd de slechte kit zoveel mogelijk weg met een scherp mes.
2: Met een voegenkrabber schraap je vastzittende stukje weg. Gebruik speciale kitremover, aceton of wasbenzine om de resten te verwijderen.
3: Maak de voegen schoon met ontvetter voordat je een nieuwe kitvoeg aanbrengt.
Vriezer ijsvrij maken
Het idee van een vriezer is het koud bewaren van etenswaren zodat ze langer goed blijven. Maar een dikke ijslaag aan de binnenkant zorgt ervoor dat een vriezen een stuk minder efficiënt is.
Daardoor kost het veel meer energie om ijs, vlees en andere bevroren producten te koelen. Bovendien kan de inhoud van je vriezer een stuk kleiner worden door een laag ijs van een paar centimeter. Maak je vriezer dus regelmatig ijsvrij.
In deze handleiding lees je alle methodes om je vriezer ijsvrij te maken