Jouw woning in perfecte staat: onderhoudsklussen voor buitenshuis
Met regelmatig onderhoud voorkom je onnodige schade en het uitvoeren van grote herstelprojecten. Bovendien zien je woning en tuin er een stukje verzorgder uit. Als trotse klusser is dat uiteraard een doel op zich. In deze handleiding lees je hoe je de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden voor buitenshuis aanpakt.
Ben je een echte aanpakker of stel je projecten liever uit? Een kwart van de Nederlanders schuift onderhoud voor zich uit. Kom van die bank en lees hier hoe je de buitenkant van je woning verzorgt:
- Ontdek waarom het onderhoud belangrijk is
- Volg het stappenplan voor onderhoud
- Lees waar je specifiek op moet letten
Lees ook: Jouw woning in perfecte staat: onderhoudsklussen voor binnenshuis
Dakgoot schoonmaken
In een dakgoot blijven onder meer afgevallen blaadjes steken en dat leidt tot verstoppingen. Water loopt niet goed weg, de dakgoot stroomt over en er ontstaan mogelijk lekkages. Een dakgoot kan zelfs breken doordat het opgehoopte water te zwaar is. In de winter bestaat het risico op gevaarlijke ijspegels door water dat over de randen heen komt. Kortom: je dakgoot af en toe schoonmaken is geen overbodige luxe!
©Alena - stock.adobe.com
Hoe vaak is afhankelijk van waar je woont. Als er veel (hoge) bomen rondom je woning staan zullen er meer bladeren in je dakgoot terechtkomen. Het beste moment om je dakgoot schoon te maken is vlak na de herfst.
Lees hier hoe je stap voor stap je dakgoot schoonmaakt
Tip: ga veilig het dak op met een stabiele ladder
Schilderwerk buiten
Houten onderdelen zoals kozijnen worden dankzij een goede verflaag niet aangetast door water en vocht. Niemand zit te wachten op lekkages en houtrot en schoonmaken speelt ook een belangrijke rol om dat te voorkomen. Want (groene) aanslag zorgt ervoor dat vocht minder makkelijk verdampt. Het is verstandig om je kozijnen één keer per jaar schoon te maken. Je kunt dan ook meteen controleren of de verflaag nog in orde is. Hoe vaak je hout rondom je woning moet schilderen, is niet zo makkelijk te zeggen. Het hangt van meerdere factoren af, zoals de kwaliteit van het schilderwerk en hoelang de zon er gemiddeld op schijnt. Constateer je dat de verf afbladdert, scheurt of erg vaal is geworden? Dan is het tijd voor een schilderbeurt!
Volg deze handleiding voor het beste resultaat
Kunststof kozijnen onderhouden
Je kunststof kozijnen vragen ook om onderhoud. Als ze vies zijn kan de kunststof namelijk beschadigen en poreus worden. Als dat eenmaal gebeurt, kun je de kozijnen zelf niet meer repareren en moet je een professional inschakelen. Daarom adviseren we om kunststof kozijnen minstens één keer per jaar schoon te maken en het liefst twee keer.
©Evgen - stock.adobe.com
Dat doe je gewoon met water en zeep. Spoel eerst met een spons en lekker veel water het zand van de kozijnen af. Dat doen we om te voorkomen dat zandkorrels de kozijnen beschadigen als je eroverheen veegt. Neem vervolgens een beetje zeep en een doek voor het overige vuil. Kies voor afwasmiddel of een allesreiniger en niet voor agressieve schoonmaakmiddelen zoals aceton, wasbenzine of schoonmaakazijn. Vergeet ook de binnenkant van de kozijnen niet! Die zijn meestal lang niet zo vies, dus daar ben je zo mee klaar.
De oplossing voor groene aanslag in de tuin
Als liefhebber zorg je vanzelfsprekend goed voor je tuin. Bovendien breng je er graag tijd in door. Maar lekker op een tuinstoel zitten is minder aantrekkelijk door de groene aanslag. Nog erger: je tuin maakt een onverzorgde indruk. Aanslag op je tegels of gevel is al bijna net zo vervelend. Gelukkig ben je hier met een beetje onderhoud zo vanaf. Zolang je het maar op de juiste manier aanpakt!
Lees in deze handleiding hoe je snel verlost bent van de groene aanslag op je tuinmeubels
De beste methode om groene aanslag van je terras verwijderen vind je hier
Scharnieren onderhouden
Niemand wordt vrolijk van piepende scharnieren. Met name ’s nachts is een krakende deur nogal vervelend. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen. Dat doen we met een schoonmaakbeurt en kruipolie als spray.
Zand en vet gaan na verloop van tijd in het scharnier zitten en zorgen voor het piepende geluid. Met regelmatige schoonmaakbeurten kun je dat voorkomen. Gebruik daarvoor gewoon warm water en een ontvetter, zoals afwasmiddel of allesreiniger. Niet alle delen van een scharnier zijn makkelijk te bereiken. Gebruik daarom eventueel een wattenstaafje om moeilijk bereikbare gedeeltes schoon te maken. Je kunt de deur natuurlijk ook uit de scharnieren halen en zodoende alles reinigen. Maar meestal is dat overbodig en kost het onnodig veel tijd.
©nagornyisergiy - stock.adobe.com
Met kruipolie zorg je ervoor dat een scharnier weer soepel loopt. Voorbeelden zijn siliconenspray en WD-40. Spray het middel eenvoudig zo goed als dat gaat tussen de bewegende delen van het scharnier. Wrijf het nog even in met een doek.
Lees hier alle toepassingen over wondermiddel WD-40
Geen huis kan zonder WD-40
Haal een busje in huis: je gebruikt hem vaker dan je denkt!
Onderhoud schoorsteen
Wie geniet er niet van ’s avonds gezellig bij de openhaard zitten? Zorg er wel voor dat je goed voor je schoorsteen zorgt. Want verstoppingen leiden tot brand. Bovendien ondervindt de rook weerstand in de schoorsteen waardoor het (gedeeltelijk) in de woonkamer terechtkomt, met een mogelijke koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.
Lees hier alles over onderhoud aan je schoorsteen