Een frisse start van het jaar: tuinonderhoud in januari
Geplaatst: 3 januari 2024 - 09:31
Jolien van der Post
Nu je de kerstlampjes weer uit de bomen in de tuin haalt, ziet je tuin er nog kaler uit dan dat hij al was. Het lijkt alsof je deze maand je taken in de tuin kunt overslaan, maar niets is minder waar. Januari is een belangrijke maand waarin je bepaalt hoe je tuin er later in het jaar gaat uitzien. Er zijn dus een aantal to do’s die niet op je lijstje mogen ontbreken.
Beplantingsplan maken voor de zomer
Januari is de maand om te dromen van een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak in een van deze weken een beplantingsplan om te bepalen waar je wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog een sprankje kleur in de tuin hebt.
Vorstbescherming en kleur in je wintertuin
Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de bodem. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig heeft januari ook wel vorstvrije periodes. En dat zijn goede periodes om bomen, hagen en struiken te planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of viooltjes in plantenbakken of in de borders.
🌺 Winterviolen!
(daar fleurt elke wintertuin van op)
Overwinterende planten verzorgen
De kuipplanten die je in de schuur of garage hebt gezet om te overwinteren, hebben ook regelmatig water nodig. Als het niet vriest, zet je een raam of deur open, zodat de kuipplanten even goed luchten. De bollen in pot die je binnen of buiten hebt staan, geef je ook af en toe wat water, zodat ze niet uitdrogen.
Zagen en knippen: januari is de snoeimaand
Deze maand en februari zijn uitstekende maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien. Denk ook aan de knotwilg en de leilinde. Je maakt ze hiermee klaar voor het voorjaar. Snoeien doe je alleen als het niet vriest en het zacht weer is. Heb je een druif? Die mag je tot halverwege januari nog terugsnoeien, daarna komt de sapstroom op gang, waardoor ‘ie doodbloedt als je ‘m nog snoeit.
Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
Onkruidvrije bestrating
Heeft het gesneeuwd? Neem dan even een pauze van het sneeuwballengevecht en schud het sneeuw uit de groenblijvers, zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dan hoog je dit op, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.
Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten
Powered by