ID.nl logo
Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
© Maksim Kostenko - stock.adobe.com
Huis

Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig

Hoewel je tuin er op z’n mooist bij staat tijdens de lente, de zomer en het najaar, is er het hele jaar door wel werk te doen in de tuin. Wanneer mag je wat doen, zodat je niet per ongeluk in de verkeerde maand snoeit en maait? Door dit overzicht aan te houden, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar door in topconditie is.

Voordat we uitgebreid gaan kijken naar wat je per maand kunt doen, eerst een handige beknopte tuinkalender. Zo zien je in één oogopslag wat wanneer moet gebeuren. Wil je de kalender overslaan en meteen naar de maandoverzichten? Klik dan hier.

MaandTuinklussen
JanuariBereid de tuin voor, snoei bomen, maak het terras onkruidvrij en bescherm de bodem van de tuin tegen het vriezen.
FebruariJe mag eenjarige zomerbloemen binnen voorzaaien, strooi kalk over de borders en het gazon en snoei de blauwe regen.
MaartHet tuinseizoen is gestart. Je mag grasmaaien, verticuteren en vorstbeschermers verwijderen.
AprilJe mag nu bodembedekkers planten, klimplanten inbinden, de hagen bemesten en de winterjasmijn en forsythia snoeien.
MeiHet is tijd om eenjarige planten te zaaien, zomerbollen in potten planten, de fuchsia te toppen en de buxus in vorm te knippen.
JuniZaai voor het komende jaar al de tweejarige planten, bind de braam en framboos in, geef rozenmest aan de rozen, zodat ze genoeg energie hebben om te bloeien, je mag de laatste hagen snoeien en uitgebloeide bloemen wegknippen.
JuliVoordat je op vakantie gaat, maai je het gras nog een keer. Verwijder uitgebloeide bloemen en geef de rozen mest. Geef in deze warme periode ’s avonds water aan de planten, zodat het water niet verdampt.
AugustusBereid het gazon voor op een nieuwe grasmat of zaai de kale plekken in, oogst de eerste appels en peren en plant najaarsplanten.
SeptemberZaai zomerbloemen voor komend jaar, plant herfst- en winterplanten en snoei de hagen.
OktoberDe winter komt eraan, dus bereid je tuin voor. Haal zomerbollen uit de tuin, kalk de borders, verticuteer het gazon en maai het voor de laatste keer.
NovemberSteek de graskanten voor de laatste keer af, het is nu ook een goed moment om fruitbomen te planten, strooi tuinmest bij de bollen en je mag weer onkruid wieden.
DecemberDit is je laatste kans om nog voorjaarsbollen te planten. Bescherm planten in potten en bakken tegen de vorst en de uitdrogende oostenwind.

Januari

©TRIocean

De tuin ziet er nu nog kaal uit, toch is er genoeg te doen in januari. Dit is namelijk de maand waarin je bepaalt hoe je wilt dat de tuin eruit komt te zien. In januari bepaal je daarom een beplantingsplan. Maak een plattegrond van je tuin en een bloeischema.

Als het vriest, bescherm je de bodem van de tuin met een laag compost, bladeren en takken. Hierdoor bevriezen de wortels van je planten minder snel. Tijdens vorstvrije periodes mag je al bomen, struiken en hagen planten. Wanneer je een appel- en of perenboom hebt, mag je deze al snoeien als je dit nog niet hebt gedaan. Dit doe je op dagen dat het droog en vriesvrij is. Ook de knotwilg en de leilinde mag je nu snoeien.

Sneeuwt het? Schud het sneeuw van groenblijvers zoals hagen af, zodat er door de zware sneeuw geen gaten in de haag ontstaan. Geef zo nu en dan water aan bollen in pot die je binnen of buiten hebt staan. De kuipplanten die je binnen hebt staan hebben af en toe frisse lucht nodig. Zet bij zacht weer daarom af en toe een raam open, zodat ze kunnen luchten.

Dit is ook de maand om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken en de bestrating eventueel op te hogen, zodat er geen water blijft staan na regenval en dooi. Of leg een drainagesysteem aan.

Februari

De dagen worden weer langer en de nachten zijn meestal nog een tikkeltje kouder dan in januari. Als je een nieuw gazon wilt, is dit de tijd om de grond om te spitten en te egaliseren. Deze maand begin je met planten binnen voor te zaaien, zoals eenjarige zomerbloemen.

Uitgebloeide lentebollen kunnen vanuit de pot de grond in. In de eerste twee weken van deze maand strooi je kalk over de borders en over het gazon. Kuipplanten die je binnen hebt staan om te overwinteren mag je wat meer water geven en bij vorst leg je buiten een vliesdoek over de bloeiende bollen in bakken en potten. De camelia bescherm je tegen nachtvorst met een noppenfolie. Dit haal je er overdag af als de temperatuur hoger dan 0 graden is.

Strooi op het terras zand en schrob met een bezem het groene laagje weg. Tijdens een vorstvrije en droge periode steek je de kantjes van het gazon. Verspreid de aarde rondom molshopen over het gazon en blijf onkruid wieden.

Je mag nu de takken van dakplataan snoeien, doe dit bij de takken die recht omhoog groeien. Heb je vorige maand de leilinde nog niet gesnoeid? Dit kan nu nog. Aan het einde van de maand mag je de blauweregen snoeien. Knip ook dorre restanten van planten met de heggenschaar af.


Maart

Het tuinseizoen start! Zodra je ziet dat het gras begint te groeien, mag je weer voor de eerste keer grasmaaien. Verticuteer het gazon ook en verspreid er een laagje compost over. De rozen, hagen, (fruit) bomen en borders mag je nu ook bemesten. Binnen kun je nu de eenjarige klimplanten zaaien en je mag beginnen met het beplanten van de borders.

Plant zomerbollen binnen in potten om ze te laten groeien. Tegen de schutting plaats je klimplanten en uitgegroeide bollen kunnen vanuit de potten en bakken de tuin in. Planten in potten hebben veel water nodig. Verwijder uitgebloeide viooltjes om ze langer te laten bloeien. Je kunt het sneeuwklokje, de krokus, winterakoniet, botanische tulp, sterhyacint, blauwe druif en de dwergiris in de grond laten zitten. Verwijder de bladeren hiervan niet, deze haal je er pas af als ze helemaal vergeeld zijn.

Snoei de wilg en de kornoelje. Haal dode takken uit de bomen, klimplanten en struiken. Doe dit alleen bij takken waar een bruine kleur onder de bast zit. Snoei de clematis terug, snoei de vlinderstruik, snoei de rozen en bemest ze gelijk. Lavendel, alsem, heiligenbloem en maagdenpalm mag je nu ook terug knippen.

Blijf onkruid wieden, want zodra de planten gaan groeien, bereik je het onkruid minder makkelijk. Verwijder de materialen die je hebt gebruikt om planten tegen de vorst te beschermen. Maar controleer wel regelmatig het weerbericht, want ook in maart kan het soms nog vriezen.

April

©DiedovStock - stock.adobe.com

April doet wat ‘ie wil, maar over het algemeen is het regelmatig mooi weer. En dan heb je ook nog eens lange weekenden vrij vanwege de speciale feestdagen, genoeg tijd dus om te tuinieren. Sluit het water weer aan, zodat je de sproeiers weer gebruiksklaar kunt maken. Wied onkruid op opvallende plekken en spit de grond eerst los voor je gaat planten.

Op een zonnige dag mag je al de heiligenbloem of de lavendel planten. Plaats aan het eind van april ook zomerbollen in potten en bakken in de tuin. Voordat je de borderplanten plant, is het slim om bodembedekkers in de borders te planten. Het kan nog behoorlijk waaien, bind daarom de clematis en andere klimplanten goed aan. Geef kuipplanten langwerkende meststoffen, zodat ze genoeg voeding hebben voor het hele seizoen.

Is er nachtvorst voorspeld? Leg dan een vliesdoek over eenjarige planten, bloesembomen en jonge planten. Bemest de haag met haagmeststof en zet de kuipplanten vanaf de derde week van april overdag al buiten. Nieuwe aanplant geef je de eerste weken ruim voldoende water. Voordat je de kale plekken van het gazon inzaait, vul je de kuiltjes op.

Deze maand mag je de winterjasmijn en forsythia snoeien. Winterbloeiende heide knip je met een heggenschaar wat terug.

Mei

Met mooi weer kun je al langer buiten zitten en genieten van je tuin. Zaai nu eenjarige klaprozen op de plekken waar je ze wilt hebben. Je kunt ze beter niet meer verplaatsen, want daar reageren ze niet zo goed op. Binnenshuis kun je de Spaanse vlag planten, deze kan in juni op een zonnige plaats buiten worden gezet. Andere eenjarige planten zaai je meteen op de juiste plek in de borders. Plant nu zomerbollen in potten, zodat je deze in de nazomer in de borders kunt zetten. Zorg dat je genoeg bodembedekkers hebt in de tuin, zodat deze de groei van het onkruid belemmeren. Al ontslaat je dat nu niet van het onkruid wieden, ook deze maand mag je daarmee aan de slag.

Ook nu doe je vliesdoek over de eenjarige planten als er nachtvorst wordt voorspeld. Bescherm jonge planten tegen slakken, door een barrière van zaagsel of fijngemalen eierschalen rondom de planten te strooien. Kuipplanten hard je nu af en dun zaailingen uit.

Van de rododendron breek je de uitgebloeide bloemknoppen voorzichtig eruit. Top de fuchsia, zodat de scheuten vertakken. Knip de uitgebloeide bloeistengels van de kerstroos en knip de buxus halverwege mei in vorm. Klimplanten groeien nu rap, bind ze dus goed vast.

Juni

Veel tuinen zijn in juni en juli op hun hoogtepunt. De planten staan in bloei, waardoor je geniet van een kleurrijke tuin. Tussen nu en eind juli mag je tweejarige planten zaaien voor volgend jaar. Last minute mag je nog eenjarige zomerbloeiers zaaien op vrijgekomen plekken. Andere kale plekken vul je op met andere planten, nu het nog niet te warm is. Controleer iedere dag of de planten in potten water nodig hebben. Bind de jonge scheuten van de braam en framboos aan een draadframe, zodat ze goed groeien. De clematis kan nu wel wat extra houvast gebruiken, zodat de ranken niet ineen strengelen.

De rozen zijn nu volop aan het bloeien. Geef ze extra rozenmest, zodat ze genoeg energie hebben om te bloeien. Wied het onkruid weg in het gazon, de borders en onder hagen. Doe dit wel voordat je de tuin besproeit, want het verwijderen van onkruid met wortel gaat makkelijker als de grond droog is. Laat het gras niet te lang worden. Maai daarom eens in de week of om de vijf dagen.

Snoei de hagen nog voor de langste dag van het jaar (21 juni). De uitgebloeide bosrank mag gekort worden na de bloei, verwijder uitgebloeide bloemen van de sering en knip de uitgebloeide bloemen van de ridderspoor, vrouwenmantel, ooievaarsbekken en het kattenkruid weg.

🌼 Dit tuingereedschap heb je nodig om je tuin bij te houden:

P.S. Op alle items uit deze lijst kun je klikken om voorbeelden bij webwinkels te zien.

Lees ook: Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar

Juli

©ronstik

De tuin staat volop in bloei en het is een mooie tijd om lekker te tuinieren. Ga je op vakantie? Maai dan het gras nog een dag voor vertrek en zet alle bloembakken en potten bij elkaar, zodat de oppas ze makkelijker water kan geven. Koop nu liever geen nieuwe planten, want ze hebben extra water nodig als je ze plant. Vul lege plekken in de borders op met bloeiende planten. De laatbloeiende clematis kun je nu planten, zodat je bloemen hebt tot in oktober. De rozen geef je nu nog een keer rozenmest. De pioenrozen kunnen wel een portie extra meststoffen gebruiken na het bloeien.

In deze warme periode hebben de planten genoeg water nodig; geef dit pas ’s avonds, zodat het water minder snel verdampt. Geef planten bij een muur of schutting extra water, want de muur en schutting nemen veel warmte van de zon op. Hoewel de camelia uitgebloeid is, moet je water blijven geven, zodat de plant de bloemknoppen voor volgend jaar kan maken.

Heb je in juni de borders nog niet bemest? Doe dit dan nu alsnog. Planten die geen langwerkende meststoffen hebben gekregen, mag je eens in de twee weken bemesten. Ondersteun de takken van de pruimenboom, anders breken de takken door het zware gewicht van de vruchten.

Verwijder uitgebloeide bloemen van de planten en knip de jonge scheuten van de blauweregen tot op 15 cm terug vanaf de hoofdtak. De leilinde mag je aan de voor- en achterzijde snoeien. Om druiven optimaal te laten profiteren van de zon, haal je de bladeren voor de druiven weg, zodat ze geen last hebben van de schaduw. Ditzelfde geldt voor de tomatenplant. De uitgebloeide lavendel snoei je terug om de vorm te behouden. Ook nu blijf je onkruid wieden.

Augustus

De tuin ziet er uitbundig uit, kleurrijk en vol. Het is tijd om planten vast te binden. Plant aan het begin van deze maand planten voor het najaar, zoals de herfstkrokus, herfstnarcis en herfsttijloos. Neem stekjes van de geranium, lavendel, fuchsia, lavatera en buxus voor volgend jaar.

Deze maand verwijder je alle uitgebloeide bloemen van de roos en dahlia. Uitgebloeide stengels en lelijk blad van de geranium knip je weg. Voor de laatste keer dit jaar snoei je de buxus in vorm. Snoei ook de coniferenhaag. Let op dat je niet tot op het oude hout knipt, de meeste coniferen (behalve de taxus) lopen dan niet meer uit. Als je de lavendel nog niet hebt gesnoeid, knip je ‘m nu nog een stukje terug. Net als de blauweregen, waarbij je de uitlopers tot 15 cm vanaf het oude hout knipt.

Bind planten goed aan en geef bloeiende planten in potten en bakken één keer in de twee weken vloeibare mest. Halverwege de maand stop je met het bemesten van de kuipplanten, ze gaan nu een rustperiode in. Hortensia’s mogen nog wel wat hortensiamest krijgen.

De eerste appels en peren van de fruitbomen kun je nu oogsten. Dit doe je als de steeltjes makkelijk de tak loslaten. Tijdens warme en droge periodes kun je het gras beter niet te kort maaien, anders verbrandt het gras en wordt het geel. Halverwege augustus zaai je de kale plekken in het gazon bij. Spit de grond om en haal het onkruid uit het gazon als je komende maand een nieuwe grasmat wilt zaaien.

September

De omslag is merkbaar, de dagen worden korter en de nachten zijn kouder. Nu is het verstandig om de planten nog extra zorg te geven, voor het echt winter wordt. Voordat je de winterakoniet en bosanemoon plant, week je de bolletjes een nacht in het water. Plant ook de herfst- en winterbloeiende cyclaam in een bak of onder bomen en struiken. Deze planten kunnen goed tegen de droogte. Om volgend jaar weer mooie bloemen in de tuin te hebben, zaai je nu de goudsbloem, klaproos en korenbloem. Groenblijvende planten verplant of plant je nu. Vaste planten die je al twee tot drie jaar op dezelfde plek hebt staan, deel je om ze te verjongen.

Op het gebied van snoeien mag je nu aan de slag met kuipplanten die nu nog buiten staan. Lavendeltakken knip je 10 cm terug, zodat ze compact blijven. Omdat de hagen nu niet meer echt groeien, is dit het perfecte moment om ze nog eens bij te knippen, waardoor ze er goed bij staan in de winter. Je begint bij de zijkant van de haag en je werkt van boven naar beneden. Laat de hagen taps toelopen, zodat ook de onderste takken nog licht krijgen. Breng daarna een laagje compost onder de hagen aan. De takken van de braam en Japanse wijnbes waar vruchten aan hebben gehangen, snoei je tot de grond af. Knip aangetaste bladeren uit de bomen en struiken en verwijder de bloemen van de hortensia die nu stug aanvoelen. De uitgebloeide bloemen van de roos, eenjarige zomerbloeiers en dahlia’s verwijder je iedere week.

De camelia en rododendron hebben nog steeds water nodig, omdat ze nu de knoppen vormen voor komend jaar. Verhuis de tweejarige planten, zoals de vingerhoedskruid, naar een nieuwe plek om te staan. De monnikskap, aster en leverkruid hebben plantensteunen nodig, net als de zonnebloemen, dahlia’s en andere laatbloeiers.

Zaai het gras in nu het nog kan. Er is zelfs speciaal graszaad voor schaduwrijke plekken. Werk kuiltjes bij, bemest het gazon als je dit in augustus nog niet hebt gedaan. Het gras maai je in september en oktober minder kort. Om het terras netjes te houden, haal je onkruid en mos uit de voegen.

Oktober

©maxbelchenko - stock.adobe.com

Je moet de tuin voorbereiden op de naderende winter. Sluit de buitenkraan af en laat de tuinslang goed leeglopen en drogen voordat je ‘m opbergt. Je kunt nu de rozen, varens, heesters, winterviolen, winterbloeiende struiken zoals de winterjasmijn, het sneeuwklokje, winterakoniet, kievitsbloem en bosanemoon planten.

Pluk de laatste appels en peren en bak er lekkere taarten mee. De sierkalebassen en pompoenen kun je oogsten zodra de stelen scheuren krijgen en als kurk aanvoelen. Knip ze met steel en al af, zodat ze langer goed blijven en bewaar ze ergens koel en vorstvrij. Indien nodig strooi je kalk in de borders. Wied het onkruid en haal alle plantensteunen uit de borders. Na de eerste nachtvorst is het tijd om de bollen en knollen van de dahlia, bloemriet en andere zomerbollen te rooien.

Verticuteer het gazon, waardoor het meer lucht krijgt en het dood gras en mos verwijdert. Voor de winter begint, maai je het gras voor de laatste keer. Hark alle bladeren van het gazon, anders krijg je gele plekken in het gazon. Steek ook nog de graskanten bij. De loshangende takken van de ramblerrozen mag je inkorten.

Lees ook: Zo maak je je (mediterrane) tuin klaar voor de winter


November

Hoewel er in de winter minder groeit en bloeit in de tuin, is het niet zo dat er niets te doen is. Om straks weer te genieten van een mooie tuin, is er onderhoud te doen. Maak je tuin winterklaar, door vliesdoek of noppenfolie klaar te leggen om over de planten te doen als er vorst wordt voorspeld. Steek de graskanten voor de laatste keer recht af en zorg dat je ruimte hebt in huis of in de garage om planten in pot vorstvrij te houden als het gaat vriezen. Lucht deze ruimte regelmatig en zorg dat het er tussen de 2 en 10 graden is. Geef de planten in potten en bakken ook regelmatig water om uitdroging van de grond te voorkomen.

November tot maart is het de beste tijd om een fruitboom te planten. Zet wintergroene planten in bakken en potten, zodat je tuin er ook in de winter mooi uitziet. Plant nu een haag van bramen, bessen of frambozen. Strooi bij bollen in de grond tuinmest en haal alle droge vruchten uit de fruitbomen. Verwijder de gevallen bladeren uit de tuin en wied al het onkruid, het is een never ending klusje.

December

Plan naast alle drukke feestdagen ook tijd in om te tuinieren. Daar heb je profijt van in de lente en de zomer. Een leuke groenblijver voor in de tuin is de skimmia met bessen. Zet de skimmia op een plek met halfschaduw. Voor half december en voordat het vriest plant je nog de voorjaarsbollen: dit is je laatste kans om dit te doen. Je kunt nu ook de winterbloeiende sneeuwbal planten, net als bladverliezende bomen en struiken. Druk de grond rondom de bomen, planten en struiken goed aan, zodat ze niet door de wind worden weggerukt.

Verwijder bladeren bij rots- en vetplanten, want ze gedijen het beste in een droge omgeving. Wanneer er vorst wordt voorspeld, pak je de potten en bakken in met noppenfolie of vliesdoeken. Bescherm planten in potten en bakken ook tegen de oostenwind, omdat deze wind het blad en de grond laat uitdrogen. Kuipplanten die binnen overwinteren geef je water als de aarde lijkt uit te drogen. Haal ook om de twee weken dor blad bij deze planten weg en ventileer bij zacht weer de ruimte, zodat de planten frisse lucht krijgen. Tijdens droge periodes kun je de planten in bakken en potten in de tuin ook water geven.

De leilinde moet tussen december en februari worden gesnoeid. Snoei de oude takken van de braam waar vruchten aan hebben gehangen weg. De druif, esdoorn en berk moet je voor 15 december snoeien, want dan staat de sapstroom stil. Doe dit alleen bij vorstvrij weer. Van de zomerframboos mag je de jonge scheuten snoeien en de takken van de herfstframboos waar vruchten aan hebben gezeten knip je tot de grond aan af. Heb je het water nog niet afgesloten? Tap het water af en sluit de leiding af zodat je vorstschade voorkomt.

©Filip Olejowski

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

▼ Volgende artikel
Films, muziek en meer: beheer al je media met Kodi
© JuanCi Studio - stock.adobe.com
Huis

Films, muziek en meer: beheer al je media met Kodi

We tonen hoe je met het gratis mediacenter Kodi allerlei media uit verschillende bronnen kunt afspelen. Je leert hoe je de app installeert en configureert, hoe je media streamt (inclusief content van streamingdiensten), en hoe je add-ons en skins toevoegt.

In dit artikel laten we zien hoe je Kodi installeert, configureert en gebruikt om je mediabestanden te beheren en te streamen:

  • Installeer Kodi op Android, Windows, of Raspberry Pi en stel de interface naar wens in
  • Voeg mediabestanden toe, zowel lokaal als via een NAS
  • Stream films en muziek via DLNA, Chromecast, of HDMI
  • Installeer add-ons voor extra functies, zoals SoundCloud, Netflix en Disney+

Lees ook: Review Google TV Streamer – Basale upgrade in een slanke jas

Heb je een grote collectie foto’s, muziek en/of films, dan is Kodi een handig gratis opensource-platform. Het biedt diverse voordelen ten opzichte van andere media-apps. Om te beginnen is Kodi veelzijdig: het ondersteunt talrijke bestandsformaten en biedt uitgebreide opties voor het organiseren en afspelen van media.

Alles is vanuit één interface te bedienen, dus je hebt geen aparte apps nodig voor verschillende mediabestanden. Je kunt ook het uiterlijk aanpassen met skins en via talrijke add-ons kun je de functionaliteit verder uitbreiden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ondertitels, weerinformatie en zelfs streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video direct in Kodi te gebruiken.

Kodi is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en Raspberry Pi. Soms is het zelfs vooraf geïnstalleerd op goedkope Android TV-kastjes (mogelijk onder de oorspronkelijke naam XBMC), zodat je media op meerdere apparaten kunt bekijken. Je kunt Kodi via Docker bijvoorbeeld ook nog op een NAS installeren.

Kodi-alternatieven

Kodi is een van de bekendste mediacenter-apps, maar er zijn andere opties zoals Plex, Emby, Jellyfin en Stremio.

  • Plex is gebruiksvriendelijker en biedt cloudopslag, handig voor streaming, maar is minder aanpasbaar en heeft functies achter een betaalmuur.
  • Emby biedt meer controle dan Plex, maar vereist, net als Kodi, meer configuratie. Het freemium-model is helaas minder geschikt voor wie alles gratis wil.
  • Jellyfin is gratis en opensource met focus op privacy en lokale opslag, maar vereist wat meer technische kennis.
  • Stremio ten slotte is goed in het integreren van streamingdiensten met add-ons, maar is minder flexibel voor lokale media.

Kortom, Kodi is alles bij elkaar de veelzijdigste optie, vooral voor lokale media, maar vereist iets meer configuratie.

Het Jellyfin-dashboard (geïnstalleerd via Docker op een NAS).

Installatie

Het begint uiteraard met de installatie van Kodi zelf. We laten zien hoe je dit doet op Android als mobiele app en op Windows als desktopapplicatie. In het kader ‘Kodi op een Raspberry Pi’ bespreken we kort de installatie op Raspberry Pi.

Op Android is de installatie eenvoudig: download de officiële Kodi-app via Google Play Store en installeer deze met de knop Installeren. Open de app, tik op continue, geef de toestemming voor Tijdens gebruik van app en schakel de optie Toegang geven om alle bestanden te beheren in. Kodi is nu bijna klaar voor gebruik.

Op Windows ga je naar www.kodi.tv, klik je op Windows en dan op Installer (64BIT), tenzij je met een oudere 32bit-versie van Windows werkt. Dubbelklik op het gedownloade exe-bestand om de installatie te starten en klik op achtereenvolgend op Ja / Next / I Agree / Next (2x) / Install / Finish. Als de firewall vraagt om toegang tot het netwerk, klik je op Toestaan. Ook hier is Kodi bijna klaar voor gebruik.

Het initiële startscherm van Kodi op Android, nagenoeg gelijk aan het startscherm op Windows.

Kodi op een Raspberry Pi

Kodi installeer je eenvoudig op een Raspberry Pi, bij voorkeur model 4 of 5 voor Full HD. Dit gaat het makkelijkst met LibreELEC of OSMC, besturingssystemen die hiervoor zijn ontworpen. We laten kort zien hoe je dit doet met LibreELEC. Download de LibreELEC USB-SD Creator, installeer en start het programma. Selecteer je Raspberry Pi-model bij Kies versie en klik op Download. Kies vervolgens de microSD-kaart voor de installatie en klik op de knop Schrijf om het image op het microSD-kaartje te zetten. Als alternatief kun je ook een tool als Win32 Disk Imager gebruiken om de image naar de kaart over te zetten.

Plaats vervolgens het microSD-kaartje in je Raspberry Pi, sluit deze via HDMI aan op je tv en zorg voor een internetverbinding. Zet de Pi aan en volg de stappen in de set-upwizard. Zodra LibreELEC is gestart, kom je in de Kodi-interface en kun je mediabronnen toevoegen, instellingen aanpassen en add-ons installeren.

Met LibreELEC USB-SD Creator draait Kodi in een paar klikken op je Raspberry Pi.

Snelle aanpassingen

Je merkt dat de Kodi-interface schermvullend is. Vind je dit vervelend, klik dan op het tandwielpictogram Settings, kies System, open Display en stel de optie Display mode in op Windowed in plaats van Full screen. Via de rechtermuisknop (in Windows) of door naar rechts te vegen (in Android) keer je terug naar het vorige scherm.

Om de interfacetaal te wijzigen, ga je opnieuw naar Settings en kies je Interface. Bij Regional kun je onder meer de taal op Dutch instellen. We gaan hier verder uit van een Nederlandstalige interface.

Nederlands bekt misschien iets beter.

Media toevoegen

Bij de eerste keer opstarten laat Kodi weten dat je mediabibliotheek leeg is. Dat klopt natuurlijk, want zonder media heb je weinig aan een mediacenter. Op een pc gebruik je waarschijnlijk vooral lokale bronnen, maar op een smartphone of ander apparaat verwijs je wellicht liever naar een netwerkbron, zoals gedeelde mappen op je NAS.

In het hoofdmenu vind je de nodige rubrieken, zoals Speelfilms, Series, Muziek, Muziekvideo’s, TV en Radio. We nemen Speelfilms als voorbeeld. Klik op Bestanden / +Toevoegen video’s / Bladeren. De beschikbare locaties worden opgesomd. Selecteer een geschikte map en kies OK. Voer eventueel een andere naam in voor de locatie en druk op OK. Via Voeg toe kun je direct extra locaties toevoegen.

In de locatielijst zie je onder meer Netwerkbestanden (NFS) en Windowsnetwerk (SMB) (zie ook kader ‘Bestanden delen’).

Kodi voorziet al in een aantal typische mediarubrieken.

Bestanden delen

Als je media aan Kodi wilt toevoegen die zich in gedeelde bestanden bevinden, zoals op een netwerk-pc of NAS, gebruik je bij Windows standaard het SMB-protocol (Server Message Block). Op Linux-gebaseerde systemen en Raspberry Pi’s presteert het NFS-protocol (Network File System) vaak beter.

Op een NAS zijn meestal beide protocollen beschikbaar, maar controleer wel of ze zijn ingeschakeld. Op een Synology-NAS open je hiervoor het Configuratiescherm van DSM en ga je naar Bestandsservices. Vink bij SMB de optie SMB-service inschakelen aan. Doe hetzelfde voor NFS via NFS-service inschakelen. Stel daarna de toegangsrechten in voor de gedeelde mappen: klik op Bewerken en open het tabblad Machtigingen (voor SMB) of NFS-machtigingen (voor NFS) om de juiste rechten toe te wijzen.

Wil je gedeelde mappen op je NAS bereiken, controleer dan de protocollen en machtigingen.

Media definiëren

Na je bevestiging met OK opent het venster Inhoud toewijzen, waar je opties hebt voor de gekozen mediamap. Klik naast Deze map op Geen om het inhoudstype te bepalen. Kies bijvoorbeeld Speelfilms en selecteer dan een informatieleverancier, zoals The Movie Database Python. Hier vind je ook opties als Ook onderliggende mappen scannen (die wil je meestal inschakelen) en Locatie uitsluiten van bibliotheekupdates. Bevestig met OK en klik Ja op de vraag Wilt u informatie vernieuwen voor alle items in deze locatie. De nieuwe medialocatie is nu toegevoegd in de gekozen rubriek.

Klik in Windows met rechts op je locatie (in Android druk je langer met je vinger op die optie) en je ziet een menu met duidelijke opties zoals Afspelen, Aan afspeellijst toevoegen, Aan bladwijzers toevoegen, Locatie aanpassen, Locatie verwijderen, Inhoud wijzigen en Naar nieuwe inhoud scannen. Voor andere mediatypes volg je een vergelijkbare aanpak.

Vanuit het contextmenu kun je allerlei bewerkingen uitvoeren op een medialocatie.

Streams bekijken

Je kunt streaming media via Kodi afspelen op de pc of smartphone waarop je Kodi hebt geïnstalleerd, maar ook op je tv of beamer. Dit kan op verschillende manieren.

Met een HDMI-kabel of -adapter (zoals usb-c- of micro-usb-naar-HDMI) sluit je je apparaat direct aan. Op je Windows-pc druk je op Windows-toets+P, en kies je Dupliceren of Uitbreiden in het projectiemenu.

Voor draadloos streamen kun je Miracast gebruiken, mits je tv of beamer dit ondersteunt (of met een Miracast-adapter). Druk op Windows-toets+P en kies Verbinden met een draadloos beeldscherm om het beeld te spiegelen. Een andere optie is via DLNA/UPnP. In Kodi schakel deze functie in via Instellingen / Diensten / UPnP/DLNA , waar je de drie opties aanvinkt. Je tv of beamer moeten wel ook DLNA ondersteunen en met hetzelfde netwerk als je pc verbonden zijn. Zoek hier vervolgens naar netwerkapparaten via de mediabrowser van je tv of beamer.

Via een omweg Kodi-streams op je mobiele apparaat casten.

Voor Chromecast volg je deze stappen (de Kodi-app biedt namelijk geen directe Chromecast-ondersteuning): open Kodi, start de gewenste media en minimaliseer de app. Open de app Google Home op Android (of iOS), selecteer je Chromecast en kies Mijn scherm casten / Scherm casten. Bevestig met Casten starten en selecteer het Kodi-scherm. Op Windows kun je dit via Chrome doen: klik op de drie puntjes, kies Casten, selecteer je Chromecast-apparaat en bij Bronnen kies je Scherm casten.

Kodi streamt via Google Home en Chromecast de beelden naar onze beamer.

Add-ons

Kodi is eigenlijk een eenvoudige mediaspeler die enkel media afspeelt die op het apparaat of binnen het eigen netwerk is opgeslagen. Alle andere functies komen voort uit een goed geïntegreerd systeem van add-ons. Het toevoegen van een taal of een skin (Instellingen / Interface / Skin, kies Meer verkrijgen) gebeurt bijvoorbeeld via deze add-ons. Daarnaast zijn er add-ons die extra inhoud toevoegen aan Kodi, zoals nieuws, documentaires, films of tv-shows. Sommige add-ons bevinden zich in een grijze (of zwarte) zone, waardoor gebruikers vaak een versleutelde en anonimiserende VPN-verbinding inschakelen.

Add-ons vind je in online softwarecollecties, ook wel repository’s genoemd. De officiële Kodi-repository is al toegevoegd, dus je hoeft die niet te installeren. Open het menu Add-ons en kies bijvoorbeeld Muziek add-ons. Bij de eerste keer klik je op Ga naar add-on verkenner, waarna een alfabetische lijst met add-ons verschijnt. Neem SoundCloud als voorbeeld. Klik op Installeren (afhankelijk van de add-on moet je mogelijk nog de installatie van wat extra onderdelen bevestigen). SoundCloud wordt toegevoegd aan je lijst met add-ons en is direct beschikbaar met opties als Zoeken, Hitlijsten en Ontdekken.

Meteen na de installatie van de SoundCloud-add-on kun je op muzikale ontdekkingsreis gaan.

Streamingsdiensten

Via Kodi kun je ook add-ons gebruiken om media van streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ te streamen. Hier laten we zien hoe je Netflix toevoegt. Eerst voeg je de benodigde repository toe. Ga naar Instellingen / Bestandsbeheer, selecteer aan de linkerkant Locatie toevoegen en klik op <Geen>. Vul de url https://castagnait.github.io/respository.castagnait in en bevestig met OK (2x). Ga daarna naar Instellingen / Systeem, kies Add-ons, schakel Onbekende bronnen in en bevestig met Ja.

Ga nu naar Instellingen / Add-ons en selecteer Add-ons installeren via een zipbestand. Kies de bron die je zojuist hebt toegevoegd (repository.castagnait) en selecteer het juiste zipbestand (repository.castagnait-2.0.1.zip). Bevestig met OK om de repository toe te voegen.

De repository is toegevoegd, nu de juiste add-in (in zip-formaat) nog.

De Netflix-add-on is nu te vinden bij Add-ons/Video add-ons. Selecteer de add-on, klik op Installeren en daarna op OK. Start Netflix en klik op Openen om je aan te melden.

Let op, inloggen via E-mail/Wachtwoord werkt niet meer. Je moet inloggen met de optie Authenticatiesleutel. De instructies vind je onder het subkopje For Windows. Dit gaat als volgt: unzip het archief, voer het uitgepakte exe-bestand, meld je aan bij Netflix, noteer de pincode en verwijs in Kodi via Authenticatiesleutel naar het gegenereerde NFAuthentication.key-bestand. Je hebt ook de pincode en je Netflix-wachtwoord nodig. Als alles goed is, kun je nu Netflix-films bekijken, mogelijk na het installeren van Widevine-DRM-systeem van Google voor het afspelen van DRM-content.

Ook streamingdienst Netflix is nu bereikbaar vanaf Kodi.

Welke dienst kies jij? De strijd om de bingekijker: Netflix, Disney+ of Prime Video?

Speciale Kodi-versies

Op een vergelijkbare manier kun je zelfs een volledige nieuwe ‘build’ voor Kodi installeren. Dit verandert niet alleen de skin, maar voegt vaak ook meerdere add-ons toe. Houd er wel rekening mee dat het uiterlijk en de functionaliteit van Kodi na een herstart flink kunnen veranderen. Sommige add-ons kunnen bovendien toegang geven tot illegale content, wat je wellicht juist wilt vermijden.

Via deze webpagina vind je een lijst met dertig populaire en recente Kodi-builds, inclusief bron-url’s en stap-voor-stap instructies (via How to Install <build-naam>). Je zult zien: deze instructies overlappen grotendeels met wat we hebben besproken in de vorige paragraaf.

Het installeren van nieuwe Kodi-build (hier: The Crew Wizard).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.