ID.nl logo
Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig
© Maksim Kostenko - stock.adobe.com
Huis

Van januari tot en met december tuinieren: tips voor het hele jaar buiten bezig

Hoewel je tuin er op z’n mooist bij staat tijdens de lente, de zomer en het najaar, is er het hele jaar door wel werk te doen in de tuin. Wanneer mag je wat doen, zodat je niet per ongeluk in de verkeerde maand snoeit en maait? Door dit overzicht aan te houden, zorg je ervoor dat je tuin het hele jaar door in topconditie is.

Voordat we uitgebreid gaan kijken naar wat je per maand kunt doen, eerst een handige beknopte tuinkalender. Zo zien je in één oogopslag wat wanneer moet gebeuren. Wil je de kalender overslaan en meteen naar de maandoverzichten? Klik dan hier.

MaandTuinklussen
JanuariBereid de tuin voor, snoei bomen, maak het terras onkruidvrij en bescherm de bodem van de tuin tegen het vriezen.
FebruariJe mag eenjarige zomerbloemen binnen voorzaaien, strooi kalk over de borders en het gazon en snoei de blauwe regen.
MaartHet tuinseizoen is gestart. Je mag grasmaaien, verticuteren en vorstbeschermers verwijderen.
AprilJe mag nu bodembedekkers planten, klimplanten inbinden, de hagen bemesten en de winterjasmijn en forsythia snoeien.
MeiHet is tijd om eenjarige planten te zaaien, zomerbollen in potten planten, de fuchsia te toppen en de buxus in vorm te knippen.
JuniZaai voor het komende jaar al de tweejarige planten, bind de braam en framboos in, geef rozenmest aan de rozen, zodat ze genoeg energie hebben om te bloeien, je mag de laatste hagen snoeien en uitgebloeide bloemen wegknippen.
JuliVoordat je op vakantie gaat, maai je het gras nog een keer. Verwijder uitgebloeide bloemen en geef de rozen mest. Geef in deze warme periode ’s avonds water aan de planten, zodat het water niet verdampt.
AugustusBereid het gazon voor op een nieuwe grasmat of zaai de kale plekken in, oogst de eerste appels en peren en plant najaarsplanten.
SeptemberZaai zomerbloemen voor komend jaar, plant herfst- en winterplanten en snoei de hagen.
OktoberDe winter komt eraan, dus bereid je tuin voor. Haal zomerbollen uit de tuin, kalk de borders, verticuteer het gazon en maai het voor de laatste keer.
NovemberSteek de graskanten voor de laatste keer af, het is nu ook een goed moment om fruitbomen te planten, strooi tuinmest bij de bollen en je mag weer onkruid wieden.
DecemberDit is je laatste kans om nog voorjaarsbollen te planten. Bescherm planten in potten en bakken tegen de vorst en de uitdrogende oostenwind.

Januari

©TRIocean

De tuin ziet er nu nog kaal uit, toch is er genoeg te doen in januari. Dit is namelijk de maand waarin je bepaalt hoe je wilt dat de tuin eruit komt te zien. In januari bepaal je daarom een beplantingsplan. Maak een plattegrond van je tuin en een bloeischema.

Als het vriest, bescherm je de bodem van de tuin met een laag compost, bladeren en takken. Hierdoor bevriezen de wortels van je planten minder snel. Tijdens vorstvrije periodes mag je al bomen, struiken en hagen planten. Wanneer je een appel- en of perenboom hebt, mag je deze al snoeien als je dit nog niet hebt gedaan. Dit doe je op dagen dat het droog en vriesvrij is. Ook de knotwilg en de leilinde mag je nu snoeien.

Sneeuwt het? Schud het sneeuw van groenblijvers zoals hagen af, zodat er door de zware sneeuw geen gaten in de haag ontstaan. Geef zo nu en dan water aan bollen in pot die je binnen of buiten hebt staan. De kuipplanten die je binnen hebt staan hebben af en toe frisse lucht nodig. Zet bij zacht weer daarom af en toe een raam open, zodat ze kunnen luchten.

Dit is ook de maand om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken en de bestrating eventueel op te hogen, zodat er geen water blijft staan na regenval en dooi. Of leg een drainagesysteem aan.

Februari

De dagen worden weer langer en de nachten zijn meestal nog een tikkeltje kouder dan in januari. Als je een nieuw gazon wilt, is dit de tijd om de grond om te spitten en te egaliseren. Deze maand begin je met planten binnen voor te zaaien, zoals eenjarige zomerbloemen.

Uitgebloeide lentebollen kunnen vanuit de pot de grond in. In de eerste twee weken van deze maand strooi je kalk over de borders en over het gazon. Kuipplanten die je binnen hebt staan om te overwinteren mag je wat meer water geven en bij vorst leg je buiten een vliesdoek over de bloeiende bollen in bakken en potten. De camelia bescherm je tegen nachtvorst met een noppenfolie. Dit haal je er overdag af als de temperatuur hoger dan 0 graden is.

Strooi op het terras zand en schrob met een bezem het groene laagje weg. Tijdens een vorstvrije en droge periode steek je de kantjes van het gazon. Verspreid de aarde rondom molshopen over het gazon en blijf onkruid wieden.

Je mag nu de takken van dakplataan snoeien, doe dit bij de takken die recht omhoog groeien. Heb je vorige maand de leilinde nog niet gesnoeid? Dit kan nu nog. Aan het einde van de maand mag je de blauweregen snoeien. Knip ook dorre restanten van planten met de heggenschaar af.


Maart

Het tuinseizoen start! Zodra je ziet dat het gras begint te groeien, mag je weer voor de eerste keer grasmaaien. Verticuteer het gazon ook en verspreid er een laagje compost over. De rozen, hagen, (fruit) bomen en borders mag je nu ook bemesten. Binnen kun je nu de eenjarige klimplanten zaaien en je mag beginnen met het beplanten van de borders.

Plant zomerbollen binnen in potten om ze te laten groeien. Tegen de schutting plaats je klimplanten en uitgegroeide bollen kunnen vanuit de potten en bakken de tuin in. Planten in potten hebben veel water nodig. Verwijder uitgebloeide viooltjes om ze langer te laten bloeien. Je kunt het sneeuwklokje, de krokus, winterakoniet, botanische tulp, sterhyacint, blauwe druif en de dwergiris in de grond laten zitten. Verwijder de bladeren hiervan niet, deze haal je er pas af als ze helemaal vergeeld zijn.

Snoei de wilg en de kornoelje. Haal dode takken uit de bomen, klimplanten en struiken. Doe dit alleen bij takken waar een bruine kleur onder de bast zit. Snoei de clematis terug, snoei de vlinderstruik, snoei de rozen en bemest ze gelijk. Lavendel, alsem, heiligenbloem en maagdenpalm mag je nu ook terug knippen.

Blijf onkruid wieden, want zodra de planten gaan groeien, bereik je het onkruid minder makkelijk. Verwijder de materialen die je hebt gebruikt om planten tegen de vorst te beschermen. Maar controleer wel regelmatig het weerbericht, want ook in maart kan het soms nog vriezen.

April

©DiedovStock - stock.adobe.com

April doet wat ‘ie wil, maar over het algemeen is het regelmatig mooi weer. En dan heb je ook nog eens lange weekenden vrij vanwege de speciale feestdagen, genoeg tijd dus om te tuinieren. Sluit het water weer aan, zodat je de sproeiers weer gebruiksklaar kunt maken. Wied onkruid op opvallende plekken en spit de grond eerst los voor je gaat planten.

Op een zonnige dag mag je al de heiligenbloem of de lavendel planten. Plaats aan het eind van april ook zomerbollen in potten en bakken in de tuin. Voordat je de borderplanten plant, is het slim om bodembedekkers in de borders te planten. Het kan nog behoorlijk waaien, bind daarom de clematis en andere klimplanten goed aan. Geef kuipplanten langwerkende meststoffen, zodat ze genoeg voeding hebben voor het hele seizoen.

Is er nachtvorst voorspeld? Leg dan een vliesdoek over eenjarige planten, bloesembomen en jonge planten. Bemest de haag met haagmeststof en zet de kuipplanten vanaf de derde week van april overdag al buiten. Nieuwe aanplant geef je de eerste weken ruim voldoende water. Voordat je de kale plekken van het gazon inzaait, vul je de kuiltjes op.

Deze maand mag je de winterjasmijn en forsythia snoeien. Winterbloeiende heide knip je met een heggenschaar wat terug.

Mei

Met mooi weer kun je al langer buiten zitten en genieten van je tuin. Zaai nu eenjarige klaprozen op de plekken waar je ze wilt hebben. Je kunt ze beter niet meer verplaatsen, want daar reageren ze niet zo goed op. Binnenshuis kun je de Spaanse vlag planten, deze kan in juni op een zonnige plaats buiten worden gezet. Andere eenjarige planten zaai je meteen op de juiste plek in de borders. Plant nu zomerbollen in potten, zodat je deze in de nazomer in de borders kunt zetten. Zorg dat je genoeg bodembedekkers hebt in de tuin, zodat deze de groei van het onkruid belemmeren. Al ontslaat je dat nu niet van het onkruid wieden, ook deze maand mag je daarmee aan de slag.

Ook nu doe je vliesdoek over de eenjarige planten als er nachtvorst wordt voorspeld. Bescherm jonge planten tegen slakken, door een barrière van zaagsel of fijngemalen eierschalen rondom de planten te strooien. Kuipplanten hard je nu af en dun zaailingen uit.

Van de rododendron breek je de uitgebloeide bloemknoppen voorzichtig eruit. Top de fuchsia, zodat de scheuten vertakken. Knip de uitgebloeide bloeistengels van de kerstroos en knip de buxus halverwege mei in vorm. Klimplanten groeien nu rap, bind ze dus goed vast.

Juni

Veel tuinen zijn in juni en juli op hun hoogtepunt. De planten staan in bloei, waardoor je geniet van een kleurrijke tuin. Tussen nu en eind juli mag je tweejarige planten zaaien voor volgend jaar. Last minute mag je nog eenjarige zomerbloeiers zaaien op vrijgekomen plekken. Andere kale plekken vul je op met andere planten, nu het nog niet te warm is. Controleer iedere dag of de planten in potten water nodig hebben. Bind de jonge scheuten van de braam en framboos aan een draadframe, zodat ze goed groeien. De clematis kan nu wel wat extra houvast gebruiken, zodat de ranken niet ineen strengelen.

De rozen zijn nu volop aan het bloeien. Geef ze extra rozenmest, zodat ze genoeg energie hebben om te bloeien. Wied het onkruid weg in het gazon, de borders en onder hagen. Doe dit wel voordat je de tuin besproeit, want het verwijderen van onkruid met wortel gaat makkelijker als de grond droog is. Laat het gras niet te lang worden. Maai daarom eens in de week of om de vijf dagen.

Snoei de hagen nog voor de langste dag van het jaar (21 juni). De uitgebloeide bosrank mag gekort worden na de bloei, verwijder uitgebloeide bloemen van de sering en knip de uitgebloeide bloemen van de ridderspoor, vrouwenmantel, ooievaarsbekken en het kattenkruid weg.

🌼 Dit tuingereedschap heb je nodig om je tuin bij te houden:

P.S. Op alle items uit deze lijst kun je klikken om voorbeelden bij webwinkels te zien.

Lees ook: Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar

Juli

©ronstik

De tuin staat volop in bloei en het is een mooie tijd om lekker te tuinieren. Ga je op vakantie? Maai dan het gras nog een dag voor vertrek en zet alle bloembakken en potten bij elkaar, zodat de oppas ze makkelijker water kan geven. Koop nu liever geen nieuwe planten, want ze hebben extra water nodig als je ze plant. Vul lege plekken in de borders op met bloeiende planten. De laatbloeiende clematis kun je nu planten, zodat je bloemen hebt tot in oktober. De rozen geef je nu nog een keer rozenmest. De pioenrozen kunnen wel een portie extra meststoffen gebruiken na het bloeien.

In deze warme periode hebben de planten genoeg water nodig; geef dit pas ’s avonds, zodat het water minder snel verdampt. Geef planten bij een muur of schutting extra water, want de muur en schutting nemen veel warmte van de zon op. Hoewel de camelia uitgebloeid is, moet je water blijven geven, zodat de plant de bloemknoppen voor volgend jaar kan maken.

Heb je in juni de borders nog niet bemest? Doe dit dan nu alsnog. Planten die geen langwerkende meststoffen hebben gekregen, mag je eens in de twee weken bemesten. Ondersteun de takken van de pruimenboom, anders breken de takken door het zware gewicht van de vruchten.

Verwijder uitgebloeide bloemen van de planten en knip de jonge scheuten van de blauweregen tot op 15 cm terug vanaf de hoofdtak. De leilinde mag je aan de voor- en achterzijde snoeien. Om druiven optimaal te laten profiteren van de zon, haal je de bladeren voor de druiven weg, zodat ze geen last hebben van de schaduw. Ditzelfde geldt voor de tomatenplant. De uitgebloeide lavendel snoei je terug om de vorm te behouden. Ook nu blijf je onkruid wieden.

Augustus

De tuin ziet er uitbundig uit, kleurrijk en vol. Het is tijd om planten vast te binden. Plant aan het begin van deze maand planten voor het najaar, zoals de herfstkrokus, herfstnarcis en herfsttijloos. Neem stekjes van de geranium, lavendel, fuchsia, lavatera en buxus voor volgend jaar.

Deze maand verwijder je alle uitgebloeide bloemen van de roos en dahlia. Uitgebloeide stengels en lelijk blad van de geranium knip je weg. Voor de laatste keer dit jaar snoei je de buxus in vorm. Snoei ook de coniferenhaag. Let op dat je niet tot op het oude hout knipt, de meeste coniferen (behalve de taxus) lopen dan niet meer uit. Als je de lavendel nog niet hebt gesnoeid, knip je ‘m nu nog een stukje terug. Net als de blauweregen, waarbij je de uitlopers tot 15 cm vanaf het oude hout knipt.

Bind planten goed aan en geef bloeiende planten in potten en bakken één keer in de twee weken vloeibare mest. Halverwege de maand stop je met het bemesten van de kuipplanten, ze gaan nu een rustperiode in. Hortensia’s mogen nog wel wat hortensiamest krijgen.

De eerste appels en peren van de fruitbomen kun je nu oogsten. Dit doe je als de steeltjes makkelijk de tak loslaten. Tijdens warme en droge periodes kun je het gras beter niet te kort maaien, anders verbrandt het gras en wordt het geel. Halverwege augustus zaai je de kale plekken in het gazon bij. Spit de grond om en haal het onkruid uit het gazon als je komende maand een nieuwe grasmat wilt zaaien.

September

De omslag is merkbaar, de dagen worden korter en de nachten zijn kouder. Nu is het verstandig om de planten nog extra zorg te geven, voor het echt winter wordt. Voordat je de winterakoniet en bosanemoon plant, week je de bolletjes een nacht in het water. Plant ook de herfst- en winterbloeiende cyclaam in een bak of onder bomen en struiken. Deze planten kunnen goed tegen de droogte. Om volgend jaar weer mooie bloemen in de tuin te hebben, zaai je nu de goudsbloem, klaproos en korenbloem. Groenblijvende planten verplant of plant je nu. Vaste planten die je al twee tot drie jaar op dezelfde plek hebt staan, deel je om ze te verjongen.

Op het gebied van snoeien mag je nu aan de slag met kuipplanten die nu nog buiten staan. Lavendeltakken knip je 10 cm terug, zodat ze compact blijven. Omdat de hagen nu niet meer echt groeien, is dit het perfecte moment om ze nog eens bij te knippen, waardoor ze er goed bij staan in de winter. Je begint bij de zijkant van de haag en je werkt van boven naar beneden. Laat de hagen taps toelopen, zodat ook de onderste takken nog licht krijgen. Breng daarna een laagje compost onder de hagen aan. De takken van de braam en Japanse wijnbes waar vruchten aan hebben gehangen, snoei je tot de grond af. Knip aangetaste bladeren uit de bomen en struiken en verwijder de bloemen van de hortensia die nu stug aanvoelen. De uitgebloeide bloemen van de roos, eenjarige zomerbloeiers en dahlia’s verwijder je iedere week.

De camelia en rododendron hebben nog steeds water nodig, omdat ze nu de knoppen vormen voor komend jaar. Verhuis de tweejarige planten, zoals de vingerhoedskruid, naar een nieuwe plek om te staan. De monnikskap, aster en leverkruid hebben plantensteunen nodig, net als de zonnebloemen, dahlia’s en andere laatbloeiers.

Zaai het gras in nu het nog kan. Er is zelfs speciaal graszaad voor schaduwrijke plekken. Werk kuiltjes bij, bemest het gazon als je dit in augustus nog niet hebt gedaan. Het gras maai je in september en oktober minder kort. Om het terras netjes te houden, haal je onkruid en mos uit de voegen.

Oktober

©maxbelchenko - stock.adobe.com

Je moet de tuin voorbereiden op de naderende winter. Sluit de buitenkraan af en laat de tuinslang goed leeglopen en drogen voordat je ‘m opbergt. Je kunt nu de rozen, varens, heesters, winterviolen, winterbloeiende struiken zoals de winterjasmijn, het sneeuwklokje, winterakoniet, kievitsbloem en bosanemoon planten.

Pluk de laatste appels en peren en bak er lekkere taarten mee. De sierkalebassen en pompoenen kun je oogsten zodra de stelen scheuren krijgen en als kurk aanvoelen. Knip ze met steel en al af, zodat ze langer goed blijven en bewaar ze ergens koel en vorstvrij. Indien nodig strooi je kalk in de borders. Wied het onkruid en haal alle plantensteunen uit de borders. Na de eerste nachtvorst is het tijd om de bollen en knollen van de dahlia, bloemriet en andere zomerbollen te rooien.

Verticuteer het gazon, waardoor het meer lucht krijgt en het dood gras en mos verwijdert. Voor de winter begint, maai je het gras voor de laatste keer. Hark alle bladeren van het gazon, anders krijg je gele plekken in het gazon. Steek ook nog de graskanten bij. De loshangende takken van de ramblerrozen mag je inkorten.

Lees ook: Zo maak je je (mediterrane) tuin klaar voor de winter


November

Hoewel er in de winter minder groeit en bloeit in de tuin, is het niet zo dat er niets te doen is. Om straks weer te genieten van een mooie tuin, is er onderhoud te doen. Maak je tuin winterklaar, door vliesdoek of noppenfolie klaar te leggen om over de planten te doen als er vorst wordt voorspeld. Steek de graskanten voor de laatste keer recht af en zorg dat je ruimte hebt in huis of in de garage om planten in pot vorstvrij te houden als het gaat vriezen. Lucht deze ruimte regelmatig en zorg dat het er tussen de 2 en 10 graden is. Geef de planten in potten en bakken ook regelmatig water om uitdroging van de grond te voorkomen.

November tot maart is het de beste tijd om een fruitboom te planten. Zet wintergroene planten in bakken en potten, zodat je tuin er ook in de winter mooi uitziet. Plant nu een haag van bramen, bessen of frambozen. Strooi bij bollen in de grond tuinmest en haal alle droge vruchten uit de fruitbomen. Verwijder de gevallen bladeren uit de tuin en wied al het onkruid, het is een never ending klusje.

December

Plan naast alle drukke feestdagen ook tijd in om te tuinieren. Daar heb je profijt van in de lente en de zomer. Een leuke groenblijver voor in de tuin is de skimmia met bessen. Zet de skimmia op een plek met halfschaduw. Voor half december en voordat het vriest plant je nog de voorjaarsbollen: dit is je laatste kans om dit te doen. Je kunt nu ook de winterbloeiende sneeuwbal planten, net als bladverliezende bomen en struiken. Druk de grond rondom de bomen, planten en struiken goed aan, zodat ze niet door de wind worden weggerukt.

Verwijder bladeren bij rots- en vetplanten, want ze gedijen het beste in een droge omgeving. Wanneer er vorst wordt voorspeld, pak je de potten en bakken in met noppenfolie of vliesdoeken. Bescherm planten in potten en bakken ook tegen de oostenwind, omdat deze wind het blad en de grond laat uitdrogen. Kuipplanten die binnen overwinteren geef je water als de aarde lijkt uit te drogen. Haal ook om de twee weken dor blad bij deze planten weg en ventileer bij zacht weer de ruimte, zodat de planten frisse lucht krijgen. Tijdens droge periodes kun je de planten in bakken en potten in de tuin ook water geven.

De leilinde moet tussen december en februari worden gesnoeid. Snoei de oude takken van de braam waar vruchten aan hebben gehangen weg. De druif, esdoorn en berk moet je voor 15 december snoeien, want dan staat de sapstroom stil. Doe dit alleen bij vorstvrij weer. Van de zomerframboos mag je de jonge scheuten snoeien en de takken van de herfstframboos waar vruchten aan hebben gezeten knip je tot de grond aan af. Heb je het water nog niet afgesloten? Tap het water af en sluit de leiding af zodat je vorstschade voorkomt.

©Filip Olejowski

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Handige AI-apps voor mobiel
© grooveisintheheart - stock.adobe.com
Huis

Handige AI-apps voor mobiel

Tools met AI-technieken zijn zeker niet beperkt tot de desktopcomputer. Ook op mobiele apparaten kun je ze volop benutten. Of het nu via een specifieke app is of via een webapplicatie in je mobiele browser, de mogelijkheden zijn legio. En je zult merken dat er meer bestaat dan alleen ChatGPT.

Wat je ook met AI wilt doen, er is een app voor. In dit artikel sommen we er een flink aantal op:

  • Google Foto's
  • Google Gemini
  • Obsidentify
  • StarryAI
  • Wonder
  • Microsoft Designer
  • Perplexity AI
  • Character AI
  • Replika
  • Suno
  • Kaiber
  • Capcut
  • Speechify
  • Otter
  • Seeing AI

Ook leuk: Puzzels oplossen, quizzen maken, kennis opdoen: leer meer met AI

1 Google Foto’s

De app Google Foto’s is al langer beschikbaar, maar heeft nu ook enkele handige AI-updates, geschikt voor Android 8 en iOS 15, en hoger. Bij het selecteren van een foto kun je onderaan verschillende AI-functies kiezen. Met Magische editor verplaats en schaal je geselecteerde objecten, terwijl je via Tools met Magische gum objecten of personen verwijdert en vervolgens een passende achtergrond toevoegt. Scherp maken verbetert wazige foto’s door details duidelijker te maken, terwijl Portretvervaging juist alles vervaagt behalve het ingestelde focuspunt.

Wil je meer lezen over de AI-functies in Google Foto's, lees dan dit artikel: AI in Google Foto's: van snapshot naar showstopper

Magische editor: objecten verplaatsen en schalen.

2 Google Gemini

Google introduceert met Gemini, de opvolger van Google Assistent, nieuwe AI-functies. Door op het microfoonpictogram te drukken, kun je vragen inspreken, waarna het LLM (zoals Gemini 2.0 Flash Experimental) antwoorden hardop voorleest. Met het menupictogram (met drie verticale streepjes) activeer je Gemini Live, waarmee je natuurlijke, doorlopende gesprekken voert en tijdens het gesprek van onderwerp kunt wisselen. Deze functie is momenteel beschikbaar voor Android-gebruikers met een Gemini Advanced-abonnement. Met het fotopictogram kun je ook foto’s van je camera of uit de galerij aan je prompt toevoegen.

Je kunt je vragen ook inspreken en (mogelijk) zelfs heuse conversaties houden.

3 Obsidentify

Obsidentify is een gebruiksvriendelijke app waarmee je snel wilde planten, dieren en paddenstoelen identificeert door een foto te maken of te uploaden. De app gebruikt AI-technologie, specifiek beeldherkenning, om waarnemingen nauwkeurig te analyseren en te matchen met een uitgebreide soorten-database. Na identificatie ontvang je directe informatie over de soort, zoals naam en kenmerken.

Waarnemingen kun je opslaan, delen en koppelen aan je Obsidentify-account, waarmee je ook bijdraagt aan onderzoek en natuurbescherming. Verder krijg je een overzicht van je persoonlijke ontdekkingen, die je kunt bijhouden via www.waarneming.nl of www.waarnemingen.be.

Upload een duidelijke foto en de kans is groot dat de plant of het dier meteen wordt geïdentificeerd.

4 StarryAI

StarryAI is een gebruiksvriendelijke AI-tool waarmee je binnen enkele seconden leuke afbeeldingen kunt maken. Door simpelweg een tekstprompt in te voeren, genereert de app fraaie beelden op basis van je beschrijving. Daarnaast biedt StarryAI diverse functies zoals het verbeteren en vergroten van beelden, het verwijderen van achtergronden, en Magic Fusion, waarmee je verschillende stijlen kunt combineren. Je kunt ook eigen beelden uploaden en verder aanpassen. De app laat je bovendien uit talrijke artistieke stijlen kiezen. De krachtiger Pro-versie kost circa 8 euro per week.

Een vegetarisch wrattenzwijn met StarryAI.

5 Wonder (AI Art Generator)

Net als StarryAI kun je ook met Wonder allerlei artistieke afbeeldingen genereren op basis van tekstinvoer. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende stijlen, zoals Hyper Realistic, Photo, Tattoo en Oil Painting. Je kunt ook je eigen foto omzetten naar uiteenlopende animes of naar digitale portretten, handig voor wie naar een originele avatar zoekt.

Wonder blijkt vooral goed te werken bij minder complexe prompts. Je kunt de gratis versie beperkt gebruiken; de Pro-versie kost zo’n 36 euro.

Je kunt dezelfde prompt in uiteenlopende visuele stijlen gieten.

6 Microsoft Designer

Microsoft Designer biedt veelzijdige tools waarmee je creatieve ontwerpen snel kunt realiseren, ondersteund door AI. Met de functie Maken met AI kies je uit diverse sjablonen, zoals sociale posts, uitnodigingen en stickers, die je eenvoudig personaliseert. Bewerken met AI biedt praktische functies zoals Generatief wissen, Achtergrond verwijderen en Afbeelding kadreren. Daarnaast kun je ontwerpen helemaal zelf samenstellen door specifieke kenmerken te selecteren. De mogelijkheden zijn ook afhankelijk van je Microsoft-abonnement.

AI kan je op diverse manieren helpen bij het optimaliseren van je afbeeldingen.

7 Perplexity AI

Perplexity AI is een chatbot die veel lijkt op ChatGPT, maar ook kenmerken heeft van een zoekmachine, min of meer vergelijkbaar met ChatGPT met de wereldbolfunctie. Boven en tussen de antwoorden staan de aanklikbare, vaak actuele bronnen waarop het antwoord is gebaseerd. De app haalt ook informatie uit sociale media zoals Reddit en X.

Met de mediaknop bekijk je gerelateerde foto’s en video’s. Onderaan verschijnen opvolgvragen die aansluiten bij je eigen hoofdvraag. Zowel vragen als antwoorden zijn beschikbaar in meerdere talen, waaronder Nederlands. De Pro-versie (ca. 22 euro per maand) biedt krachtiger zoekopdrachten, laat je een onbeperkt aantal bestanden (ter analyse) uploaden en laat je uit diverse AI-modellen kiezen.

Een geslaagde combinatie van AI-chatbot en zoekmachine

8 Character AI

Character.ai is een chatbot waarmee je uit honderden personages kunt kiezen om mee te chatten. Dankzij AI sluiten de reacties naadloos aan bij de stijl van het gekozen personage. Dit kunnen zowel fictieve als historische figuren zijn, met thema’s als Taalonderwijs, Religie, Geschiedenis en Dieren. Je kunt ook eigen personages ontwerpen en hun persoonlijkheid en spreekstijl aanpassen. Daarnaast kun je een personage bellen voor gesproken conversaties. Je spreekt bijvoorbeeld Nederlands, terwijl het personage in het Engels antwoordt.

Een diepgaand filosofisch gesprek met Socrates of Nietzsche? Je kiest maar.

9 Replika

Replika biedt een interactieve AI-chatpartner die je volledig persoonlijk kunt samenstellen. Je kiest de outfit, stem, persoonlijkheid en interesses van je partner en voert gesprekken, voornamelijk in het Engels (de Nederlandse uitspraak is minder overtuigend). Het personage reageert natuurlijk en leert van eerdere interacties.

De gratis versie heeft helaas flink wat beperkingen. Met de betaalde Pro-variant (ongeveer 22 euro per maand) krijg je toegang tot krachtigere modellen, onbeperkte stemberichten en extra functies zoals specifieke rollenspellen en andere activiteiten.

Mijn AI-gesprekspartner vindt het niet zo leuk dat ik ander gezelschap wil.

10 Suno (AI music)

Met Suno kun je – ook zonder muzikale achtergrond – eenvoudig nummers maken. Beschrijf waar het lied over moet gaan, en kies of het instrumentaal wordt of met vocals (mannelijk of vrouwelijk). In Custom mode bepaal je tempo, sfeer en muziekstijl. Je kunt eigen ideeën voor de songtekst invoeren of de knop Make Random Lyrics gebruiken. Het gegenereerde lied, inclusief songtekst en passende cover art, kun je direct beluisteren en delen. Je dient je bij deze app wel aan te melden, en eerder gegenereerde nummers worden in je persoonlijke bibliotheek bewaard.

Je eerder gemaakte liedjes worden in je persoonlijke bibliotheek opgeslagen.

11 Kaiber

Met Kaiber genereer je eenvoudig indrukwekkende videobeelden. Geef een beschrijving en kies een stijl zoals Cinematic, Photorealistic, Watercolour of Oil painting. Je kunt ook eigen beelden of video’s uploaden om te animeren of van stijl te veranderen. Het renderen kan tot een halfuur of langer duren, maar je kunt een notificatie instellen voor wanneer het klaar is. Voor meer, langere of kwalitatief betere video’s zonder watermerk kun je een abonnement nemen vanaf 5,49 euro per maand voor Kaiber Explorer.

Mijn werkruimte, voorgesteld in een wat psychedelische videoclip.

Lees ook: Dit zijn de populairste AI-tools voor het creëren van video's

12 CapCut

CapCut, afkomstig van Bytedance, omschrijven we als een video-composer die op de eerste plaats is gericht op sociale media. Je kunt namelijk uit verschillende media en formaten kiezen, met opties zoals For Reels, For TikTok, Memes en Fandom. Vervolgens selecteer je een geschikt sjabloon en vul je dit met eigen foto’s en video’s. Afhankelijk van het model kun je ook eigen tekst toevoegen en deze naar wens vormgeven, of je zorgt voor een aangepast achtergrondmuziekje. Er zijn ook extra effecten mogelijk, zoals keyframe-animatie, slow-motion en stabilisatie.

Van foto of videoclip naar reel, meme en meer.

13 Speechify

Moet je vaak teksten doornemen, bijvoorbeeld voor je werk, dan kun je Speechify gebruiken om deze luidop te laten voorlezen, ook in het Nederlands. Je geeft eerst informatie op over jezelf, zoals de soorten teksten die je leest en hoeveel tijd je hieraan besteedt. Vervolgens kies je een luisterstem en stel je de snelheid in (bijvoorbeeld 1,2x). Daarna verwijs je naar een online document of een Word- of pdf-bestand in je cloudopslag. De app is drie dagen gratis te gebruiken, daarna kost hij 9,17 euro per maand).

Vind je lezen te tijdrovend? Laat je teksten dan gewoon luidop voorlezen!

14 Otter

Otter biedt automatische transcriptie van spraak naar tekst. Met de gratis versie kun je tot 300 minuten per maand opnemen en transcriberen. Je kunt ook audio-opnames uploaden voor transcriptie en deze als txt-bijlage via e-mail versturen. De app ondersteunt vooral Engels, Spaans en Frans, en sinds kort ook Nederlands (nog niet beschikbaar op onze app tijdens het testen). Daarnaast kan Otter online meetings via Zoom, Google Meet en Microsoft Teams opnemen en automatisch transcriberen. Vaak gebruikte woorden die Otter niet herkent kun je toevoegen aan een woordenboek.

Audio kun je zowel live als opgenomen laten transcriberen.

15 Seeing AI

Deze app, afkomstig van Microsoft, is speciaal ontwikkeld om mensen met een visuele beperking te helpen hun omgeving te verkennen. Richt de camera op een tekst en deze wordt direct voorgelezen (ook in het Nederlands). Of je scant streepjescodes en de app vertelt welk product het is. Maak een foto van je omgeving en ontvang een korte beschrijving inclusief een inschatting van afstanden. Verder is er nog een functie om valuta en kleuren te herkennen, en om via toonhoogtes de actuele lichtsterkte in je omgeving aan te duiden.

Seeing AI helpt je de omgeving te verkennen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo Pad SE – Betrouwbaar en vlot
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Pad SE – Betrouwbaar en vlot

De Oppo Pad SE is een budgettablet met een prijskaartje van 269 euro. Dat ligt aan de bovenkant van wat je meestal onder budget verstaat, dus dan is het de vraag of de tablet de verwachtingen waarmaakt. We verklappen alvast van wel, en dit is waarom.

Goed
Conclusie

De Oppo Pad SE is een lichte en slanke tablet met een modern ontwerp en een lcd-scherm dat vloeiende beelden en scherpe details levert. De helderheid van het scherm kan buitenshuis wat beperkt zijn, maar binnenshuis is het beeld prettig om naar te kijken. De prestaties zijn goed voor alledaagse taken en lichte games; bij zwaardere apps merk je soms wat vertraging. De tablet valt op door zijn indrukwekkende batterijduur. Met vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates biedt Oppo bovendien uitzonderlijk lange ondersteuning in deze prijsklasse. Een betrouwbare keuze voor wie een eenvoudige tablet zoekt voor dagelijks gebruik.

Plus- en minpunten
  • Prima bouwkwaliteit en gewicht
  • Kleurrijk en vlot scherm
  • Fijne software
  • Sterk softwarebeleid
  • Weinig warmte-ontwikkeling
  • Goede accuduur
  • Geen hoogvlieger qua camera's
  • Heeft soms moeite met zwaardere taken

De Oppo Pad SE pakt uit met een modern en verfijnd design. Met afmetingen van 25,5 bij 16,6 bij 0,7 cm en een gewicht van rond de 530 gram is dit een relatief lichte en dunne tablet voor zijn formaat. Je hebt bovendien de keuze uit chique kleuren als Starlight Silver en Night Blue. Hoewel een vingerafdrukscanner ontbreekt, ontgrendel je de tablet gelukkig snel via gezichtsherkenning. De Pad SE voelt solide aan en ligt comfortabel in de hand. Qua ontwerp doet dit model sterk denken aan de OnePlus Pad Go; beide hebben op de achterkant een horizontale strook die visueel afwijkt van de rest van de behuizing.

Scherpe beelden

Het scherm stelt gelukkig allesbehalve teleur, maar is tegelijkertijd vrij standaard op dit prijspunt. De tablet heeft 11-inch lcd-paneel met een scherpe resolutie van 1920 bij 1200 pixels en een prettige 16:10 beeldverhouding. Het biedt scherpe beelden en levendige kleuren. Welkom is ook vooral de adaptieve beeldverversing tot 90 Hertz, waardoor alles ook heel vloeiend oogt (vooral games). De piekhelderheid van 500 nits zorgt er wel eens voor dat je buitenshuis tegen je eigen onderkin aankijkt, maar voor gebruik binnenshuis volstaat dat gelukkig gewoon.

©Wesley Akkerman

Snel genoeg voor de meeste scenario's

De Oppo Pad SE draait op een MediaTek Helio G100-processor, een chipset die zorgt voor fijne prestaties bij alledaagse taken en lichte games. De processor wordt vergezeld door 6 GB aan werkgeheugen, waardoor je ook redelijk kunt multitasken. Hier zit wel een grens aan: wanneer je te veel apps opent of zware games draait, dan kan het systeem, geheel volgens verwachting, wat gaan stotteren. Je hebt daarnaast maximaal 128 GB aan opslag tot je beschikking. Dat is niet veel; en je kunt die opslag helaas ook niet verder uitbreiden.

Lange accuduur

Daarnaast heeft de Oppo Pad SE een vrij grote batterij aan boord, waarmee je het gemakkelijk dagen uithoudt. Dat is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Maar als je af en toe wat leest, je dagelijkse spelletjes speelt of even een video kijkt, dan hoef je hem echt niet meerdere keren per week aan de lader te leggen. Fijn is dat de tablet nooit echt heet wordt: niet tijdens het gebruik en ook niet tijdens het opladen. Dat betekent dat je hem altijd comfortabel kunt vasthouden, ongeacht wat je op dat moment aan het doen bent.

©Wesley Akkerman

(Beveiligings)updates

De tablet draait uit de doos op Android 15, voorzien van Oppo's eigen interface: ColorOS. Die combinatie zorgt, zoals vaker, voor een soepele gebruikerservaring. Houd er rekening mee dat de Oppo Pad SE alvast voorzien is van wat (verplichte) Google- en Oppo-apps, maar het aanbod blijft gelukkig relatief beperkt. Verder is het goed om te zien dat de budgettablet vier Android-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates ontvangt. Dat kunnen we haast uitzonderlijk veel noemen in dit segment – maar tegelijkertijd vinden we het ook de absolute mininum.

Camera's functioneel, maar niet meer dan dat

De Oppo Pad SE beschikt over twee vijf megapixelcamera's: een voorop en een achterop. Verwacht geen baanbrekende fotografische prestaties; die camera's zijn primair bedoeld voor de typische tablettaken. Denk dan aan het scannen van een document of echt even een snel kiekje. De frontcamera voldoet prima voor heldere videogesprekken of vergaderingen. De focus ligt hier duidelijk op functionaliteit. En dat is gewoon oké, omdat de meeste mensen foto's maken met hun smartphones en hun tablets niet (altijd) meenemen naar concerten of andere plekken.

©Wesley Akkerman

Oppo Pad SE kopen?

De Oppo Pad SE is een lichte en slanke tablet met een modern ontwerp en een lcd-scherm dat vloeiende beelden en scherpe details levert. De helderheid van het scherm kan buitenshuis wat beperkt zijn, maar binnenshuis is het beeld prettig om naar te kijken. De prestaties zijn goed voor alledaagse taken en lichte games; bij zwaardere apps merk je soms wat vertraging. De tablet valt op door zijn indrukwekkende batterijduur. Met vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates biedt Oppo bovendien uitzonderlijk lange ondersteuning in deze prijsklasse. Als we kijken naar de prijs, de solide basis, de lange accuduur en de uitstekende softwareondersteuning, vinden we de Oppo Pad SE zeker zijn geld waard voor als je een betrouwbare en simpele tablet zoekt voor alledaagse taken en lichte spelletjes.