ID.nl logo
Zo gebruik je Microsoft Office in je browser
© Reshift Digital
Huis

Zo gebruik je Microsoft Office in je browser

Om Microsoft Office te gebruiken, heb je in principe al genoeg aan je browser. Alle bekende onderdelen zijn namelijk ook in web app-vorm beschikbaar binnen je Office 365-account.

De meeste gebruikers van de diverse onderdelen van Microsoft Office zullen ongetwijfeld wel eens een diepe zucht slaken. Want ja: op je Windows-pc draait Office best, en ook op een Mac. Maar onder Linux kun je het vergeten. De mobiele apps zijn aardig, maar in de praktijk wel heel magere aftreksels van de volledige applicaties. Gelukkig zijn er ook nog de web-apps, die je onder meer bij je Office 365-account krijgt. 

Wat met name die optie – 365 dus – handig maakt is dat je naadloos door kunt werken aan een document. Sla je bestand online op op je clouddrive en je kunt vanaf je Windows-pc moeiteloos switchen naar bijvoorbeeld een Chromebook om er verder aan te werken. Ga in dat geval niet voor de vereenvoudigde Android-app, maar log in bij je Microsoft-account op de webportal. Het adres daarvan is https://login.microsoftonline.com.

Eenmaal ingelogd beland je op een overzichtspagina met aan de linkerkant een verticale knoppenbalk die je snel naar de bekende Office-onderdelen leiden. Rechts vind je onder meer een lijst met recent gemaakte en/of bewerkte documenten. Heb je net zoals beloofd iets vanaf je Windows-systeem opgeslagen, dan kun je het hier openen om er verder aan te werken. Op ieder apparaat dat een moderne browser aan boord heeft, that is.

©PXimport

Uitgebreider

Wat we in ieder geval zien als we – om te beginnen – een Word-document openen, is dat de web-app van Word duidelijk uitgebreider is dan die van de Android- en iOS/iPadOS-apps. Zéker als je even op het kleine naar beneden gerichte dakje klikt helemaal rechts van het lint dat in eerste instantie in compacte weergave wordt getoond. Deze truc kennen de web-apps alvast niet. Het uitgevouwen lint geeft niet alleen meer opties, het geeft ook direct meer een ‘desktopgevoel’. Alvast een tipje tussendoor: heb je een Chromebook met aanraakscherm, dan kun je door een eenvoudige spreidbeweging met twee vingers de tekst vergroten of verkleinen, zonder de browserweergavegrootte zelf aan te passen, handig.

©PXimport

Meer dan mobiele apps

Wat je ook zult zien is dat de web-app van Word duidelijk meer stijlen aan boord heeft dan de gewone mobiele apps. We maken die vergelijking trouwens niet voor niets, want de eerlijkheid gebied te zeggen dat de web-apps gewoon prettiger werken en beter afgewerkt ogen. Wat dan tegelijkertijd weer vreemd is, is dat je deze apps niet op je Chromebook kunt installeren als progressive web-app, ofwel een app die je kunt toevoegen en eventueel ook offline kunt gebruiken. Je moet dus online zijn om gebruik te maken van de Microsoft web-apps. Of dat anno nu echt een limitering is met nagenoeg overal snel mobiel internet? Die beslissing laten we wijselijk aan jou over.

Nog niet perfect

Het is in ieder geval interessant om te zien dat Microsoft z’n web-apps nog altijd omarmt. Tegelijkertijd lijkt er ook een soort angst te zijn, want hoewel er inmiddels heel wat functies in te vinden zijn, is het ook weer geen volledig pakket aan functies. Voor de meeste thuisgebruikers zal het trouwens meer dan voldoende zijn en ook studenten en scholieren kunnen er een heel eind mee uit de voeten. Niet in de laatste plaats vanwege de samenwerkingsmogelijkheden. 

Tik je bedrijfsmatig vooral platte teksten, of gebruik je een van de andere onderdelen als Excel of PowerPoint voor meer basic toepassingen dan zit je online eveneens goed. Wat jammer is, is dat eigen sjablonen – net als in de mobiele apps – ook online niet ondersteund worden. Veel gebruikers vragen daar al heel lang om, maar de kans lijkt klein dat Microsoft ooit overstag gaat.

 Tenzij ze – eindelijk – inzien dat ze geen klanten kwijtraken door (meer) complete web-apps online te zetten. Integendeel zelfs, want dan kunnen ook Linux-gebruikers moeiteloos mee doen. Maar misschien is precies dat waar de terughoudendheid van Microsoft vandaan komt: de angst om Windows-klanten definitief kwijt te raken.  

Rekenen maar!

Terug naar de online-omgeving. Naast Word is ook Excel prima bruikbaar; de web app blijkt breed inzetbaar en zonder meer geschikt voor stevig rekenwerk. Bedenk daarbij wel hele zware klussen op een lichte Chromebook (lees: een exemplaar met een simpele cpu en weinig ram) mogelijk wat trager verlopen dan je hoopte. Maar da’s geen tekortkoming van de web app, maar van de hardware waarop die draait. Alle rekenwerk wordt namelijk – via de browser – lokaal uitgevoerd. Verder is het gebruik van grafieken geen enkel probleem en is het geheel verrassend goed bruikbaar. Denk daarbij ook aan het verwerken van meetgegevens van bijvoorbeeld natuurkundeproeven en dergelijke, altijd leuk.

©PXimport

Presenteren

Ook prima bruikbaar is de webversie van PowerPoint (zie afbeelding bovenaan), je vindt alles wat je nodig hebt om een fatsoenlijke presentatie te maken. Inclusief animaties, Vormen, SmartArt, overgangseffecten, online video en meer. De app die zich ook als een vis in het water voelt is verder OneNote. Wat de online apps van Office erg praktisch maken is de integratie met je online opslag die je bij je abonnement krijgt. Je kunt daardoor overal en altijd bij je documenten en zelfs software hoef je niet te installeren om ergens even snel een presentatie af te spelen of een Word-document te laten zien en (of) bewerken. Heb je eens geen inspiratie, dan zijn allerlei sjablonen beschikbaar voor zowel Word, Excel als PowerPoint. Alleen die vermaledijde gebruikerssjablonen worden dus niet als zodanig ondersteund.

De toekomst?

Is de online-versie van Office 365 een complete vervanging van de dekstopsoftware? Nee, dat zeker niet. Maar voor verrassend veel klussen zal het dat wel zijn. Heel veel functionaliteit in het offline installeerbare Office-pakket voor Windows en Mac bestaat uit zaken die ‘gewone’ gebruikers zelden tot nooit gebruiken. 

Verder geldt dat het geheel duidelijk meer te bieden heeft dan bijvoorbeeld ‘concurrent’ Google Docs. Google Docs heeft dan wel weer als groot voordeel dat je het als progressive web app op een Chromebook kunt installeren. Wat onder meer betekent dat het ook offline bruikbaar is.

Heb je de web-apps van Microsoft Office een jaar of wat geleden eens bekeken en ze vervolgens schouderophalend gelaten voor wat ze zijn? Dan is het beslist de moeite waard om weer eens een kijkje te nemen. De opbouw van het portal zit veel logischer in elkaar, en het loopt allemaal een stuk lekkerder. Bedenk daarbij dat de werkwijze anno nu heel anders is dan die van pak ‘m beet vijf jaar geleden. Alles vindt veel meer online plaats en vaak wordt een tekstverwerker weer meer in z’n oervorm voor het tikken van platte tekst gebruikt. Vervolgens wordt een artikel geüpload naar bijvoorbeeld een CMS, pas daar wordt de opmaak toegevoegd. 

Precies zo is dit artikel ook ontstaan!

▼ Volgende artikel
In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap
© sara_winter - stock.adobe.com
Huis

In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap

Gezellig, zo'n avondje gourmetten. Maar na afloop blijft er op het gourmetstel vaak aangebakken vet, gesmolten kaas en saus achter. Logisch dat je niet meteen zin hebt om de boel schoon te maken. Als je het slim aanpakt, is alles binnen een half uurtje weer schoon!

In dit artikel

Je leest hoe je je gourmetstel stap voor stap schoonmaakt zonder de antiaanbaklaag te beschadigen. We leggen uit wanneer je het beste begint met schoonmaken, hoe je losse onderdelen en het elektrische deel veilig reinigt en welke fouten je beter niet kunt maken. Ook krijg je praktische tips om je tafel tijdens en na het gourmetten schoon te houden, zodat je na afloop snel klaar bent.

Lees ook: Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken

Laten afkoelen, maar wacht niet te lang

Zet het gourmetstel na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat het geheel afkoelen tot het handwarm is. Wacht je te lang, dan koeken vet en kaas vast en wordt schoonmaken lastiger. Haal losse onderdelen zoals pannetjes, spatels en bakplaatjes eraf voordat je begint met schoonmaken.

Losse onderdelen schoonmaken

Gourmetpannetjes en bakplaatjes hebben meestal een antiaanbaklaag. Die blijft het mooist als je ze niet hardhandig schoon schrobt. Leg ze in warm water met een beetje afwasmiddel en laat ze tien tot vijftien minuten weken. Aangekoekte resten laten dan vanzelf los. Gebruik daarna een zachte spons of borstel en spoel alles goed af. Controleer altijd even de handleiding: sommige onderdelen kun je in de vaatwasser doen, andere juist niet.

©Saskia van Weert

Zo maak je het elektrische deel veilig schoon

Terwijl de pannetjes, spatels en losse bakplaatjes staan te weken, ga je door met het verwarmingselement. Dat element zelf mag nooit nat worden. Zie je vetspetters of etensresten, veeg die dan weg met keukenpapier zodra het gourmetstel is afgekoeld. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een licht vochtige doek met een klein beetje afwasmiddel. Knijp de doek goed uit en zorg dat er geen water bij het snoer of in openingen komt. Droog alles direct na met een schone doek.

De bak- of grillplaat weer vetvrij krijgen

Heeft je gourmetstel een losse bak- of grillplaat, haal dan eerst het overtollige vet weg met keukenpapier. Leg de plaat vervolgens in warm water, zodat aangekoekte resten kunnen losweken. Is de bakplaat vast onderdeel van het gourmetstel, dan kun je deze uiteraard niet in water onderdompelen. Neem in dat geval de plaat af met een licht vochtige doek zodra hij is afgekoeld, eventueel met een beetje afwasmiddel. Zo voorkom je dat vet tijdens het schoonmaken uitsmeert. Gebruik vooral geen schuursponsjes of schrapers om het vet weg te krijgen, want die beschadigen de coating en zorgen ervoor dat eten de volgende keer sneller blijft plakken. 

Watch on YouTube

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van een gourmetstel

Aangekoekte resten wegkrabben met een mesje of staalwol lijkt misschien slim (want: snel), maar beschadigt de antiaanbaklaag blijvend. Ook bij het elektrische deel gaat het vaak mis. Het verwarmingselement onderdompelen in water is onveilig en kan het gourmetstel onbruikbaar maken. Alles direct in de vaatwasser zetten is ook geen goed idee. Vaatwasprogramma's duren vaak lang en werken op hoge temperaturen. Antiaanbaklagen en dunne metalen onderdelen kunnen daardoor sneller slijten of kromtrekken. Twijfel je, dan is met de hand afwassen altijd de veiligste keuze.

Vergeet je tafel niet!

Vetspetters en gemorste saus zijn bijna niet te voorkomen. Leg daarom vooraf een afwasbaar tafelkleed of gebruik een papieren tafelkleed. Dat kan na het gourmetten rechtstreeks de vuilnisbak in. Houd tijdens het eten keukenpapier of doekjes bij de hand om gemorste resten meteen weg te vegen. Is de tafel toch vies geworden, neem hem dan zo snel mogelijk af met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Schoon wegzetten voor de volgende keer

Laat alle onderdelen volledig drogen voordat je het gourmetstel opbergt. Berg je alles nog vochtig op in de doos of kast, dan kunnen er snel muffe geurtjes ontstaan. Bewaar pannetjes en platen apart van elkaar, eventueel met een vel keukenpapier ertussen. Berg pannetjes en platen apart op, eventueel met een velletje keukenpapier ertussen. Zo voorkom je krassen. Zo is het volgende keer alleen nog maar een kwestie van de boel weer tevoorschijn halen en lekker gaan eten. Veel gourmetplezier!

▼ Volgende artikel
Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?
© ER | ID.nl
Huis

Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Grote kans dat de afkortingen je om de oren vliegen. 4K, OLED, QLED... en dan ook nog die eindeloze lijst aan HDR-formaten. Vandaag zoomen we in op een specifieke term die je vaak op de doos ziet staan, vooral bij televisies van Samsung, Panasonic en Philips: HDR10+. Is het een marketingkreet of zie je het echt?

Het is een bekend scenario: je staat in de elektronicawinkel of scrolt door een webshop, en de specificatielijst van je droomtelevisie lijkt wel een geheimtaal. Fabrikanten beloven gouden bergen met termen die indrukwekkend klinken, maar waarvan de betekenis vaak vaag blijft. Toch is het zonde om deze termen zomaar te negeren, want achter die cryptische afkortingen gaan technieken schuil die je filmavond aanzienlijk kunnen upgraden. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer alleen om hoeveel pixels je scherm heeft, maar vooral om de kwaliteit van die pixels. Om te begrijpen waarom die plus in de naam HDR10+ zo belangrijk is, moeten we terug naar de basis.

Eerst even terug: Wat is HDR ook alweer?

HDR staat voor High Dynamic Range. Simpel gezegd zorgt deze techniek ervoor dat de beelden op je tv een groter contrast en meer kleuren hebben. Het zwart is dieper zwart en de felle lichten, zoals een explosie of de zon, knállen echt van je scherm zonder dat de rest van het beeld flets wordt. De standaardvorm hiervan heet HDR10. Dit is de basislaag die bijna elke moderne 4K-televisie ondersteunt. Maar HDR10 heeft één beperking: hij bepaalt aan het begin van de film de instellingen voor helderheid en contrast, en houdt die vervolgens de hele film vast.

©ER | ID.nl

De plus maakt het dynamisch

Hier komt HDR10+ om de hoek kijken. Die plus staat eigenlijk voor dynamische metadata. In plaats van één instelling voor de hele film, stuurt HDR10+ extra informatie mee naar je tv. Hierdoor kan de televisie het beeld scène voor scène of zelfs frame voor frame aanpassen. Zie het als een lichttechnicus die continu aan de knoppen draait om te zorgen dat elk specifiek shot er perfect uitziet, in plaats van dat hij het licht aan het begin instelt en daarna rustig koffie gaat drinken.

Wanneer zie je het verschil echt?

Klinkt goed op papier, maar merk je dit in de praktijk? Het antwoord is ja, vooral in films met veel wisselingen tussen licht en donker. Stel, je kijkt een film die begint met een scène in een zonovergoten woestijn, gevolgd door een scène in een pikdonkere grot. Bij standaard HDR10 stelt de tv zich in op het gemiddelde van de hele film. Omdat die woestijn zo fel is, kan de grot-scène er daarna wat te donker of dichtgelopen uitzien, waardoor details in de schaduw wegvallen.

Bij HDR10+ krijgt je tv, zodra de camera de grot in gaat, een seintje dat het donker wordt en het contrast moet worden aangepast. Hierdoor zie je opeens wél de details op de rotswanden en de texturen in de schaduw, terwijl de felle scènes nog steeds spathelder blijven. Kortom, HDR10+ haalt meer detail uit zowel de donkerste schaduwen als de felste hooglichten, precies op het moment dat het nodig is.

©Gorodenkoff - stock.adobe.com

Wat heb je nodig?

Om van HDR10+ te genieten, moeten alle schakels in de ketting kloppen. Allereerst heb je een geschikte televisie nodig. Vooral Samsung is de grote aanjager van HDR10+, maar ook merken als Panasonic, Philips en TCL ondersteunen het vaak. Let er wel op dat LG en Sony meestal kiezen voor de concurrent Dolby Vision.

Daarnaast moet de content (de film of serie die je kijkt) in HDR10+ geschoten zijn. Amazon Prime Video is de grootste aanbieder van HDR10+-materiaal op streaming-gebied, maar ook Apple TV+ en Google Play Movies bieden het aan. Netflix gebruikt helaas voornamelijk concurrent Dolby Vision. Tot slot ondersteunen veel 4K Ultra-HD Blu-rays het formaat ook als je liever fysieke schijfjes kijkt.

Direct aanschaffen dan maar...?

Is HDR10+ een reden om je huidige tv direct bij het grofvuil te zetten? Nee, dat niet. Maar sta je op het punt een nieuwe tv te kopen, bijvoorbeeld een Samsung, dan is het wel een hele fijne bonus. Het zorgt ervoor dat je films en series ziet zoals de regisseur ze bedoeld heeft: levendig, contrastrijk en vol detail. En ze hoeven tegenwoordig al helemaal niet meer de wereld te kosten.