Verwijderde bestanden terughalen

Soms verwijder je iets per ongeluk en dan is het handig om deze bestanden toch terug te kunnen halen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met Recuva.

Met Recuva is het mogelijk om verwijderde bestanden terug te halen. Het kan bovendien helpen als extra controle of de schijf ook echt leeg is. Daar moet wel bij opgemerkt worden dat Recuva geen complete garantie biedt. Overigens is natuurlijk de beste strategie om het gebruik van Recuva in zijn geheel te vermijden door regelmatig back-ups te maken, bijvoorbeeld door middel van Windows Bestandsgeschiedenis of een ander programma.

Recuva is een erg eenvoudig programma dat je zo geïnstalleerd hebt. Je downloadt Recuva vanaf de website. Klik op de groene downloadknop Free Download en daarna opnieuw op Free Download. Kies een downloadsite, bij voorkeur Piriform, en voer het gedownloade bestand uit.

Kies bij Select your language voor Nederlands en klik een aantal keer op Next / Volgende. Let op dat je de aanbieding van een extra programma afwijst, in ons geval werd CCleaner als extra aangeboden. Klik achteraf op Voltooien waarna Recuva zich vanzelf opent. Recuva opent nu een wizard waarmee je bestanden terug kunt halen.

Klik op Volgende en kies nu voor het bestandstype dat je per ongeluk verwijderd hebt. Je hebt onder meer de keuze uit Afbeeldingen, Muziek, Documenten en Video’s. Als je het type niet weet of meerdere soorten bestanden kwijt bent, kies je simpelweg voor Alle bestanden. Selecteer nu de locatie waar de bestanden voor het laatst gezien zijn. Dat kan zijn op een mediakaart, in de prullenbak of op een specifieke locatie, waarna je op Bladeren kunt klikken en er naartoe kunt bladeren. Klik daarna opnieuw op Volgende en daarna op Start.

© PXimport

Je kunt op een aantal voorgeselecteerde locaties bestanden terughalen of zelf het pad waar gezocht moet worden selecteren.

Recuva gaat nu scannen naar wat er nog voor bestanden aanwezig zijn op de schijf. Dat proces kan een aantal minuten in beslagnemen. Je hebt de meeste kans op het terugvinden van bestanden als je dat zo snel mogelijk na verwijderen doet en geen andere, grote bestanden aan het wegschrijven bent. In de scanresultaten geven de bolletjes voor de bestandsnaam aan wat de staat van het verwijderde bestand is, van groen dat goed is naar rood minder goed. Als je zoekt op afbeeldingen, zie je meteen een voorvertoning, indien mogelijk. Vink de bestanden die je wilt proberen terug te halen aan en klik daarna op Terughalen.

Heeft de scan niets opgeleverd? Loop dan de Recuva-wizard nog een keer door maar vink dan in de laatste stap de optie Uitvoerig Scannen inschakelen aan. Het uitvoerig scannen kan wel aanzienlijke tijd in beslagnemen, maar er is meer kans dat je bestand dan alsnog wordt teruggevonden.

Als je juist bestanden terugvindt waar je liever permanent vanaf wilt, dan klik je er met de rechtermuisknop op en kies je voor Veilig Verwijderen geaccentueerd. Je kunt ook meerdere bestanden aanvinken en tegelijk verwijderen door te kiezen voor Veilig Verwijderen aangevinkt. Let op dat dit dus niet werkt op SSD’s, maar alleen op traditionele harde schijven.

© PXimport

Bij afbeeldingen zie je direct een voorvertoning van de gevonden afbeeldingen op de schijf.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000