ID.nl logo
Huis

Van Netflix tot usenet: deze online diensten zijn onmisbaar

Een internetabonnement volstaat niet (meer) om voor je entertainment alles uit internet te halen. Je wilt bijvoorbeeld ook genieten van de laatste muziek en veilig over het web surfen zonder dat je te maken hebt met pottenkijkers. Om over online opslag, usenettoegang en streaming video nog maar te zwijgen. Welke betaalde online diensten zijn anno 2017 in een moderne huishouding nagenoeg onmisbaar?

Zo’n twintig jaar geleden fungeerde de internetverbinding vooral als toegangspoort tot een enorme informatiebron. Hierbij was het lezen van nieuws en artikelen over specifieke onderwerpen de voornaamste bezigheid. Verder onderhielden gebruikers contact met elkaar via chatclients, e-mail en fora. Met de opkomst van snelle breedbandverbindingen heeft internet een veel uitgebreidere rol gekregen. We gebruiken de verbinding bijvoorbeeld om video’s in hoge kwaliteit te streamen of te downloaden. Verder bewaren we onze belangrijkste documenten op een online server en willen we internetten via een beveiligde verbinding. Extra abonnementen zijn voor dergelijke activiteiten onoverkomelijk. Hoog tijd om de belangrijkste diensten eens op een rijtje te zetten, waarbij we je voordelige opties voorschotelen.

Netflix

Netflix behoeft eigenlijk geen introductie meer. Vanwege het aantrekkelijke aanbod en de laagdrempelige interface gebruiken ruim een miljoen Nederlanders deze dienst. Netflix produceert verschillende eigen series die bij veel mensen in de smaak vallen. Verder ondersteunt deze Amerikaanse streaming-videodienst talloze apparaten, zoals computers, smartphones, tablets, smart-tv’s, mediastreamers, gameconsoles en blu-ray-spelers. Logischerwijs nemen veel mensen daarom een abonnement.

Na een gratis probeermaand betaal je 9,99 euro voor een standaardabonnement. Hiermee stream je films en series in hd-kwaliteit tegelijkertijd naar maximaal twee apparaten. Kun je nog besparen? Ja, voor gezinnen is het premiumabonnement van 11,99 euro per maand aantrekkelijker, aangezien je hiermee tegelijkertijd op vier schermen kunt kijken. Overigens staat Netflix het gebruik van verschillende ip-adressen toe. Niet alleen heb je hierdoor overal toegang tot de catalogus, maar je kunt het abonnement ook delen met buren of familieleden. Als je een premiumabonnement bijvoorbeeld met drie andere huishoudens deelt, betaalt iedereen slechts drie euro. Bedenk wel dat het hiervoor nodig is om accountgegevens uit te wisselen. Een premiumabonnement heeft als extra voordeel dat je sommige series in ultra hd-kwaliteit kunt bekijken.

©PXimport

Cadeaubonnen

Heb je voor je verjaardag nooit wensen? Bespaar geld en vraag cadeaubonnen (gift cards) van je favoriete streamingdiensten. Vooral cadeaubonnen van populaire diensten als Netflix, Videoland en Spotify zijn breed verkrijgbaar. Via je persoonlijke profiel vul je een code in, waarna je korting ontvangt op de eerstvolgende factuur.

Videoland

Niet iedereen vindt Amerikaanse series en films even leuk. Hoewel Netflix ook wat Nederlandstalig videomateriaal bevat, richt Videoland zich meer op de lokale kijker. De eerste twee weken kost het gebruik één cent, daarna betaal je 8,99 euro per maand. Met je account stream je films en series tegelijkertijd naar maximaal vier apparaten. Je kunt dus overwegen om het account met anderen te delen. Voor gebruik op een smart-tv dien je het account wel eenmalig te verifiëren met een koppelcode. In navolging van Netflix ontwikkelt Videoland onder de paraplu van RTL Nederland ook eigen series, zoals Weemoedt en Zwarte Tulp. Verder heb je ook toegang tot films die al iets ouder zijn. Wil je toegang tot recente films, dan kun je die eventueel apart afrekenen. Je huurt in dat geval een titel voor 48 uur. Videoland organiseert samen met Google vaak acties voor kopers van de Chromecast (Ultra). Klanten krijgen dan vaak twee of drie maanden gratis toegang tot de streamingdienst. Hier bekijk je de huidige aanbieding.

©PXimport

Spotify

Een online muziekdienst geeft je toegang tot een catalogus met miljoenen liedjes van uiteenlopende artiesten. Met zo’n vijf miljoen gebruikers is Spotify in Nederland de populairste aanbieder. Bij een gratis abonnement heb je toegang tot de volledige muziekbibliotheek, al komen er dan wel regelmatig gesproken advertenties voorbij. Zeker omdat het volumeniveau van deze reclameboodschappen nogal hoog is, loont het de moeite om deze advertenties af te kopen als je regelmatig luistert. Dat kan voor 9,99 euro per maand, het eerste kwartaal betaal je maar 99 cent per maand. Abonnees van KPN krijgen korting en betalen 7,50 euro per maand. Bij de meeste alles-in-één-abonnementen van KPN en Xs4all is Spotify Premium zelfs inbegrepen. Handig om te weten als je van plan bent over te stappen naar een andere internetaanbieder en je graag gebruikmaakt van Spotify.

Naast een reclamevrije catalogus geniet je met een betaald abonnement van een hogere geluidskwaliteit en sla je nummers offline op. Laatstgenoemde functie is bijvoorbeeld handig wanneer je onderweg mobiele datakosten wilt besparen. Zodra meerdere gezinsleden Spotify gebruiken, is het prijzig om voor iedereen een premiumabonnement af te sluiten. In dat geval is de abonnementsvorm Premium for Family interessant. Voor 14,99 euro voegt de hoofdbeheerder maximaal vijf gezinsleden toe.

©PXimport

Overige muziekdiensten

In plaats van Spotify kun je natuurlijk ook bij een andere muziekdienst een abonnement afsluiten als je veel muziek luistert. Gebruik je veel apparatuur van Apple, dan ligt Apple Music bijvoorbeeld voor de hand. Verder zijn Deezer, Google Play Music, Napster en Tidal bekende aanbieders van online muziek. Na een gratis proefperiode betaal je bij alle genoemde diensten een tientje per maand. Deezer en Tidal bieden daarnaast voor zo’n vijftien euro ook een familieabonnement aan. Laatstgenoemde muziekdienst onderscheidt zich van de rest door voor 19,99 euro per maand lossless-muziek (cd-kwaliteit) aan te bieden. Check ook even eventuele aanbiedingen bij je telefoonprovider, want wellicht biedt die een interessante deal aan voor online muziek. Zo werken Napster en Deezer met respectievelijk Vodafone en T-Mobile samen.

Vpn-diensten

Wie privacy hoog in het vaandel heeft staan, surft via een vpn-server. Middels een versleutelde verbinding leg je contact met de vpn-server, vanwaar je het openbare web betreedt. Je ip-adres is op deze wijze gecamoufleerd, dus internetproviders en overheidsdiensten zien niet wat je online uitspookt. Neem bij voorkeur een abonnement bij een vpn-dienst die geen loggegevens van gebruikers bewaart. Verder is voor streamingdoeleinden een acceptabele downloadsnelheid wel zo prettig. Veel gebruikers van illegale downloaddiensten als usenet en bittorrent (Popcorn Time) downloaden via een vpn-server. Usenetprovider Giganews biedt sommige abonnementen inclusief vpn-toegang aan. Verder is een vpn-dienst bruikbaar voor diegenen die anoniem op internet willen surfen of regiorestricties van streamingdiensten willen omzeilen, omdat je via die vpn-dienst ook gemakkelijk een ip-adres uit een ander land aanneemt. Wil je zo’n beveiligde verbinding eens gratis uitproberen? Via de Opera-browser leg je eenvoudig verbinding met een vpn-server. Houd er wel rekening mee dat de beveiligde verbinding alleen actief is vanuit de deze browser. Bovendien is de downloadsnelheid laag.

©PXimport

Mediabestanden downloaden

Als je nieuwe films of series op verschillende apparaten wilt afspelen, kun je ze het beste downloaden. De illegale dienst Popcorn Time werkt bijvoorbeeld niet rechtstreeks vanaf een smart-tv, mediastreamer of gameconsole. Usenet bevat nog altijd een omvangrijke catalogus met muziek, series, films en e-books. Het enige nadeel is dat veruit de meeste mediabestanden illegaal naar dit downloadnetwerk zijn geüpload. Het downloaden van deze bestanden is dan ook onrechtmatig. Wie evengoed een kijkje op usenet wil nemen, heeft toegang tot een nieuwsserver nodig. Voor een kwalitatief goede nieuwsserver betaal je geld.

Veel usenetproviders bieden gratis een vrijblijvende proefperiode aan, waaronder Hitnews, NewsXS, SnelNL, Pure Usenet, Cheapnews en TweakNews. Door telkens van aanbieder te switchen, ontloop je dus kosten. Overigens is het ook geen ramp als je bij een aanbieder blijft hangen, want usenetabonnementen zijn doorgaans zeer betaalbaar. Verder bieden sommige internetproviders als aanvullende dienst een nieuwsserver aan, zoals KPN. Houd er rekening mee dat de mediabestanden hierbij relatief kort op de nieuwsserver blijven staan. Een gespecialiseerde usenetprovider geniet de voorkeur, want de meeste betaalde aanbieders hanteren een downloadretentie van enkele jaren.

©PXimport

Netwerkgames

Bij de moderne gameconsoles PlayStation 4 en Xbox One zorgen netwerkgames voor extra speelplezier. Wie zo’n apparaat in bezit heeft, kan eigenlijk niet om een PlayStation Plus- of Xbox Live Gold-abonnement heen. Dat heb je namelijk nodig om tegen online vrienden te spelen. Je kunt weliswaar iedere maand afrekenen, maar het is goedkoper om een bedrag per jaar te betalen. Een Xbox Live Gold-abonnement kost ieder jaar 59,99 euro, terwijl Sony voor een PlayStation Plus-abonnement een tientje minder vraagt. Naast het spelen van netwerkgames biedt het abonnement ook allerlei extra’s, zoals bonusgames en kortingen. Beide abonnementen probeer je desgewenst eerst veertien dagen vrijblijvend uit.

©PXimport

Online opslag

Je bewaart belangrijke bestanden op een pc of misschien wel op een nas. Het is verstandig om ook buitenshuis een back-up te hebben. Bij brandschade of diefstal heb je dan in ieder geval je dierbare foto’s en persoonlijke documenten nog. Een online opslagdienst is bij uitstek geschikt voor back-ups van je belangrijkste bestanden. Een bijkomend voordeel is bovendien dat je vanaf verschillende apparaten toegang hebt tot deze gegevens.

Op ieder apparaat heb je, na tussenkomst van de online server, toegang tot de recentste bestanden. Er zijn talloze aanbieders waarbij je terecht kunt. Wil je alleen de belangrijkste bestanden back-uppen in de cloud, dan kun je bij zo’n beetje iedere aanbieder terecht. Zowel Google Drive, Microsoft OneDrive, iCloud Drive als Dropbox bieden enkele gigabytes gratis aan. Voor online opslag van je persoonlijke foto- en videocollectie is dat doorgaans te weinig. MEGA is met 50 GB gratis cloudruimte wellicht een interessant alternatief. Een relatief nieuwe dienst is Stack van de hoster TransIP. Je moet je inschrijven en even (enkele dagen tot een aantal weken) wachten op een invite-code, maar dan heb je toegang tot 1 TB gratis opslagruimte. Bezitters van een Office 365-abonnement hebben ook toegang tot 1 TB online opslagruimte bij Microsoft OneDrive. Verder hanteert Google Drive betaalbare tarieven. Voor 1 TB opslagruimte betaal je tien dollar per maand. Ook Strato HiDrive is met 7,50 euro per maand voor 1 TB cloudopslag een betaalbare optie.

©PXimport

Conclusie

Welke diensten je daadwerkelijk nodig hebt, is natuurlijk voor ieder persoon verschillend. Besluit je om diverse abonnementen te nemen, dan kun je met een beetje creativiteit behoorlijk wat kosten besparen. Kijk bijvoorbeeld of je internetprovider toevallig al toegang geeft tot een muziekdienst als Spotify of Deezer. Verder bespaar je geld door je Netflix- of Videolandaccount met buren te delen. Voor online opslag is Stack met maar liefst 1 TB vrije opslagcapaciteit een absolute aanrader, al is het soms wel even wachten op de uitnodigingscode. Overigens ligt de goedkoopste optie bij het afnemen van abonnementen niet altijd voor de hand. Wie privacy hoog in het vaandel heeft staan, kiest veiligheidshalve het beste voor een betaalde vpn-dienst om zonder pottenkijkers te surfen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: