Zo heb je meer controle over de links die je opent op je Android-telefoon

© denis_vermenko

Zo heb je meer controle over de links die je opent op je Android-telefoon

Geplaatst: 19 mei 2024 - 12:04

Kevin Krikhaar

Zomaar op een link in een app klikken, dat kan voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er 'linkcheckers' waarmee je links kunt controleren op malware en kunt zien op welke pagina je precies uitkomt, vóórdat je naar de website wordt gestuurd. Handig dus, als je niet graag op onbekende links klikt. In dit artikel leggen we uit hoe je daarvoor je de Android-app URLCheck kunt gebruiken.

Ook interessant: Malafide apps op Android? Zo ontwijk je ze!

Dit artikel richt zich specifiek op de URLCheck-app, aangezien deze, in tegenstelling tot veel van dergelijke apps, gewoon te downloaden is in de Google Play Store. Ook zijn er meer dan genoeg opties. De app is helaas niet beschikbaar voor iPhones.

Als je URLCheck voor het eerst opstart, krijg je een uitleg te zien. Tussendoor wordt je gevraagd om de app als je standaardbrowser in te stellen. Alleen dan is URLCheck in staat om links te 'onderscheppen' voordat ze in je browser worden geopend. Op sommige Android-telefoons moet je daarnaast toestemming geven dat de app 'ondersteunde koppelingen' kan openen.

Zo heb je meer controle over de links die je opent op je Android-telefoon-A-obbK-wS5SXKjglClyeEw

Modules aanpassen

Op de volgende tutorialpagina krijg je de vraag of je de Modules wilt aanpassen. Hiermee kun je zelf kiezen welke opties je te zien krijgt als je een link opent met URLCheck. De meeste modules zijn standaard geactiveerd. Over het algemeen zullen deze standaardopties waarschijnlijk voldoende zijn, maar als je meer mogelijkheden zoekt (of juist een optie wilt deactiveren), kun je de modules even langs gaan.

Wat in ieder geval handig is, is dat je bepaalde opties automatisch kunt activeren. Normaal gesproken moet je op een aantal verschillende knoppen drukken om een link volledig uit te kunnen pakken, maar door wat in de instellingen te prutsen kunnen we dat in de meeste gevallen reduceren naar één knop. Het is daarom aan te raden om het schuifje achter URL Cleaner -> Automatisch toepassen op aan te zetten, en onder Status code de optie Vervang omleidings-URL’s automatisch te activeren.

Zo heb je meer controle over de links die je opent op je Android-telefoon-RIz0qH0NTVK9w61D6e-nbg

Links uitpakken

Als je klaar bent met instellen, druk dan op de Google-link onderaan. Daarmee kun je testen of de app werkt. Als het goed is wordt je niet meteen naar Google gebracht, maar krijg je eerst een pop-up in beeld met verschillende opties. Doordat wij wat modules hebben aangepast, hebben we het aantal opties tot een minimum beperkt. Bij de meeste links hoef je alleen nog op de knop Controleer de status te klikken. De url wordt dan automatisch uitgepakt, mits deze door een url-shortener is gehaald. De link https://bit.ly/VerkorteURL wordt dan bijvoorbeeld https://id.nl/zekerheid-en-gemak/veilig-online/beveiligingssoftware/zo-bescherm-je-jezelf-tegen-phishing.

Sommige links bevatten daarnaast wat trackinginformatie; elementen waarmee de 'linkmaker' kan zien dat je op de url hebt gedrukt. In veel gevallen geldt dat alles na de '?' in een link weggelaten kan worden. Als daarachter nog een hoop variabelen staan, is de kans dus groot dat de link trackingparameters bevat (al zijn er zeker uitzonderingen, zoals bij YouTube-videolinks). Soms worden die variabelen meteen weggehaald nadat je op de Controleer de status-knop drukt, maar soms is de link wat taaier. Als je nogmaals op die knop drukt, wordt de link meestal wel volledig opgeschoond.

Zo heb je meer controle over de links die je opent op je Android-telefoon-T-MHko-mT0SeLq-44sKrVw

Veiligheid links controleren

De Hosts-optie onderaan kun je gebruiken om gewaarschuwd te worden voor potentieel onveilige sites. Hierbij wordt namelijk gebruikgemaakt van een uitgebreide database van domeinnamen waarvan bekend is dat ze schadelijke content zoals malware en adware bevatten, maar ook zitten er nepnieuws-, gok- en pornosites tussen. Als je op de url klikt van een site die op deze lijst staat, krijg je in de pop-up een waarschuwing te zien. Om de hostdatabase te activeren, moet je eenmalig op de Hosts-knop drukken en vervolgens op Ok.

Links openen in de gewenste browser/app

Als je helemaal klaar bent, kun je met de grote knop onderaan de gewenste app of browser kiezen om de link mee te openen. Je opent standaard de meestgebruikte app/browser, maar met het pijltje omlaag kun je een andere app/browser kiezen. Met de optie rechts van die knop kun je links direct in een incognitotabblad openen, al werkt dit alleen in de FireFox-browser. Ook is het mogelijk om de link te kopiëren en te delen.

Zo heb je meer controle over de links die je opent op je Android-telefoon-TYMP6sDJSI6plCnkrtad_A

5x Populaire smartphones

Welke past het best bij jou?

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten