Met deze gezondheidsapps houd jij een vinger aan de pols
Gezondheidsapps houden je voedingspatroon in de gaten, ze stimuleren je om gezonder te leven en waarschuwen als je naar de dokter moet. In een tijd waarin onze gezondheidszorg onder druk staat, zijn deze mobiele adviseurs altijd en overal beschikbaar.
In dit artikel bespreken we 15 apps die jou kunnen ondersteunen bij je gezondheid, waaronder:
- Moet je de huisarts bezoeken?
- Hoe goed is je geheugen nog?
- Stop met roken
- Laat je smartphone wat vaker links liggen
- Ga mediteren
Ook interessant om te lezen: 19 gadgets die goed zijn voor je gezondheid
Ondersteuning Inmiddels zijn er honderdduizenden gezondheidsapps op de markt en per dag komen er nog honderden bij. Maar hoe slim een app ook mag zijn, hij zal nooit de vertrouwensband met een zorgverlener kunnen vervangen. Je kunt zo’n app wel gebruiken als geheugensteun om het gesprek met de arts aan te gaan en vooral als ondersteuning voor een gezonde levensstijl.
Moet ik naar de dokter?
Ruim 42 procent van de mensen die een dokter bezoekt, hoeft daar eigenlijk helemaal niet naartoe. Deze gratis app helpt mensen beter inzicht in hun klachten te krijgen. Vaak stelt de app mensen gerust en tegelijk geeft hij een betrouwbaar advies. Je voert eerst enkele persoonlijke gegevens in, zoals je leeftijd en geslacht. Vervolgens wijs je bijvoorbeeld aan waar de klachten zich bevinden en beantwoord je enkele vragen. Daarna weet je of het nodig is om naar de huisarts te stappen. Het systeem is gebaseerd op de Nederlandse Triage Standaard.
EHBO-app – Rode Kruis
Met deze gratis app heb je de meest voorkomende EHBO-instructies op zak, en kun je altijd en overal opzoeken hoe je eerste hulp verleent. Je kunt de app slimmer maken door aan te geven welke EHBO-tips je het meest interesseren: heb je jonge kinderen, ben je een buitenmens of sport je regelmatig ... Dankzij het stap-voor-stap advies en de video’s is de hulp van de vernieuwde officiële EHBO-app van het Rode Kruis nog nooit zo efficiënt geweest. Of het nu gaat om een tekenbeet, een beroerte of een angstaanval, deze app vertelt precies wat je moet doen.
Ongelukje gehad?
Een EHBO-kit is altijd handig om in huis te hebbenMijn Eetmeter
Wil je gezonder eten of gewoon meer inzicht krijgen in wat je eet? Mijn Eetmeter van Voedingscentrum.nl helpt. De gratis app is een interactief dagboek waarin je bijhoudt wat je naar binnen werkt. Daarbij krijg je de voedingsstoffen en calorieën te zien. Tegelijk weet je of de voedingsstoffen binnen de Schijf van Vijf passen, het systeem om een gezond voedingspatroon in balans te houden. Er staan meer dan honderdduizend producten in de app en je kunt eenvoudig producten toevoegen met de geïntegreerde barcodescanner, of je voert ze handmatig in. Wil je afvallen, dan houd je je gewicht bij met de ingebouwde BMI-meter of je gebruikt de hulp Mijn nieuwe balans.
VGZ Mindfulness Coach
De Mindfulness Coach van VGZ Zorgverzekering combineert yoga-, met mindfulness- en meditatieoefeningen. De gratis app bevat meer dan honderd oefeningen in het Nederlands. Je kunt die oefeningen trouwens filteren op duur (van 1 tot 40 minuten), stem (man of vrouw), houding (zittend, liggend of staand), het moment van de dag en op het middel (visualisatie, mindfulness, yoga of ontspanning). Het doel van de app: je lekker in je vel voelen met minder stress. Het programma duurt in totaal vijf weken.
Hoe belangrijk een goede ademhaling is, lees je in dit artikel: Adem in, adem uit: de kracht van de ademhaling
Adidas Running
Adidas is een gebruiksvriendelijke app die vooral gericht is op hardlopen en fitness. Het is de bedoeling om meer doelgericht te sporten, want de app houdt afstanden, routes, calorieverbranding, snelheid en hoogte bij. Ook deze app is gratis, maar je moet inloggen. Er is een premiumversie met gepersonaliseerde trainingsschema’s die 49,99 euro per jaar kost. Om een sessie op te nemen, open je het tabblad Activiteit. Via het tandwieltje kun je van sport veranderen. Tijdens het sporten kun je met de app ook je favoriete muziek afspelen.
Max Geheugentrainer
Met Max Geheugentrainer houd je je brein fit. Je hoeft je niet te registreren in deze gratis app, maar als je dat wel doet, kun je dagelijks een test doen en worden je resultaten bijgehouden in de statistieken. Je hebt de keuze uit veertien laagdrempelige spellen die niets met geluk, maar alles met geheugen en inzicht te maken hebben. Alle spelletjes hebben drie verschillende moeilijkheidsgraden. Speciaal voor de app heeft Max nog een tiental extra hersenkrakers ontwikkeld.
Houd je hersenen in goede conditie
Speel een potje schaak!Sleep Cycle
Sta voortaan fris als een hoentje op. Iedere ochtend krijg je een grafiek te zien die aangeeft wanneer je in een remslaap was verzonken en wanneer die overging in een diepe slaap. Om je slaappatroon te registeren, leg je de telefoon op het nachtkastje en dan volgt de app je slaapgeluiden. Je kunt de telefoon ook onder je kussen leggen, zodat de bewegingssensor voelt wanneer je slaapt. Bovendien produceert Sleep Cycle rustgevende geluiden die helpen in slaap te vallen. Daarnaast zal de app je wakker maken met muziek, of door een kunstmatige zonsopgang te simuleren als je hem verbindt met Philips Hue-lampen. De app kost 29,99 euro per jaar en je mag hem zeven dagen gratis proberen.
Smoke Free
Smoke Free motiveert je bij het stoppen met roken. De app is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is beoordeeld door ORCH, een internationale organisatie die gezondheidsapps tegen het licht houdt. In een logboek houd je bij wanneer je zin hebt in een sigaret. Op die momenten zal Stop Free je persoonlijk advies geven. Daarbij tonen grafieken en plaatjes hoe je gezondheid erop vooruitgaat en hoeveel geld je ondertussen hebt bespaard. Voor extra stimulans kun je je successen delen met vrienden. De volledige toegang kost eenmalig 11,99 euro.
Zwangerschap+
Onder de zwangerschapsapps is dit een topper. De app van Philips Digital is al door vele miljoenen aanstaande moeders gedownload. Iedere dag ontvang je zwangerschapsinformatie afgestemd op het stadium waarin je je bevindt, en een tijdlijn vertelt je de onderzoeken die je dan kunt ondergaan. Je beschikt over uitgebreide zwangerschapsgidsen voor borstvoeding, beweging en voeding. Bovendien kun je een visueel zwangerschapsdagboek samenstellen met foto’s van je buik. De premiumversie (4,99 euro) bevat nog meer mogelijkheden.
Instant Heart Rate
Plaats het topje van je wijsvinger tegen de lens van de smartphone om je hartslag te meten. Instant Heart Rate gebruikt de kleurverandering in de vinger iedere keer als je hart klopt, waarna je een realtime grafiek te zien krijgt, vergelijkbaar met die van de hartslagmeter in het ziekenhuis. De meting is zeer nauwkeurig. In de gratis versie kun je alleen de vijf laatste metingen opslaan en krijg je belachelijk veel reclame, maar van de prijs van de premiumversie gaat je hartslag sowieso omhoog: 62,99 euro per jaar!
SkinVision
Huidkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Met SkinVision maak je een foto van de vlek en ontvang je direct de risicobeoordeling. De app is mede ontwikkeld door ervaren dermatologen en zou naar eigen zeggen door middel van AI 95 procent van de huidkankers kunnen detecteren. Eerst geef je het huidtype aan, daarna bepaal je de plaats van de huidvlek en vervolgens neem je een foto. Een enkele huidcheck met risicobeoordeling kost 6,99 euro en voor een jaarplan met onbeperkte controles betaal je 49,99 euro.
MyFitnessPal
Als je wilt afslanken, moet je minder calorieën innemen dan je verbrandt, maar omdat je de hele dag door beweegt, eet en drinkt, betekent dat een hele administratie. MyFitnessPal gebruikt een database van meer dan veertien miljoen voedingsmiddelen en je kunt zelf eigen producten toevoegen door de streepjescode te scannen. De app volgt je caloriebehoefte en de verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten die je naar binnen werkt. Bovendien maakt de app verbinding met gezondheidsapps die al op je smartphone staan, zoals Fitbit en Apple HealthKit. Je mag de app een maand gratis proberen, daarna kost hij 49,99 euro per jaar.
Je voeding liever handmatig bijhouden?
Een eetdagboek biedt uitkomstHeadspace
Leer je hoofd leeg te maken om daarna weer fris en ontspannen verder te gaan. Headspace is veertien dagen gratis, een abonnement kost 57,99 euro. Eerst krijg je enkele informatievideo’s te zien over de werking van ons brein, daarna kun je aan de slag met de introductiecursus. In deze Engelstalige app volg je hoelang je hebt gemediteerd en hoeveel dagen na elkaar je de app hebt gebruikt. Leuk is dat Headspace down-to-earth blijft; er komen dus geen theorieën over chakra ’s, verlichting of innerlijke kracht aan te pas.
Een heel ander soort meditatie is seksuele meditatie, in dit artikel lees je er alles over: Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?
Forest
Soms heb je een app nodig om wat minder afhankelijk van je telefoon te worden. Forest is bedoeld als digitale detox. Wanneer jij de smartphone niet gebruikt, plant Forest een virtuele boom en hoe langer je de telefoon in je zak laat, hoe sneller de boom groeit. Na verloop van tijd ontstaat er zo een bos. Je kunt de app naar je hand zetten, zodat je bijvoorbeeld nog wel je mail kunt checken. Forest is gratis en bevat in-app-aankopen. Het team van Forest spendeert een deel van de opbrengst aan het planten van echte bomen.
Lifesum
Lifesum is een voedingsapp die je voeding en je beweging bijhoudt. Je voert je streefgewicht in en daarna berekent de app hoeveel calorieën je kunt eten om dit doel te bereiken. De gratis opties zijn beperkt, zodat je al snel naar de premiumversie wordt geleid waarvoor je 49,99 euro per jaar betaalt. Daarvoor krijg je dan wel een voedingsdagboek met barcodescanner, een tracker die bijhoudt hoeveel water je drinkt en de integratie met de fitnesstrackers die al op je smartphone staan. De app heeft ook een gevarieerd aanbod aan dieetplannen, of je nu geïnteresseerd bent in Oosterse of mediterrane keuken.
Maaltijden preppen hoort bij gezond eten. Nou zijn plastic bakjes niet het meest milieuvriendelijk, maar wat dan wel? Weg met plastic: gebruik duurzame en veilige bewaarbakjes