Weg met plastic: gebruik duurzame en veilige bewaarbakjes
Een koelkast of vriezer vol plastic diepvriesbakjes lijkt misschien de perfecte oplossing voor je voedselopslag. Maar wist je dat deze plastic bakjes verschillende nadelen hebben, zowel voor jou als voor het milieu? Wij geven je een aantal prima bruikbare alternatieven.
In dit artikel vertellen we je de verborgen nadelen van plastic bewaarbakjes. We geven je een aantal eco-vriendelijke alternatieven die net zo effectief en zo niet beter zijn voor het bewaren en invriezen van je voedsel.
Eten dat je over hebt, kun je bewaren in een plastic diepvriesbakje. Handig, maar plastic diepvriesbakjes hebben twee grote nadelen. Ten eerste kunnen ze schadelijke stoffen in je voedsel lekken. Dat gebeurt vooral als je ze verwarmt in de magnetron. Sommige plastics kunnen bisfenol A (BPA) en ftalaten bevatten, die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. BPA-vrij plastic is meestal geen oplossing; dergelijke plastics bevatten meestal andere chemische verbindingen die qua effecten lijken op BPA.
Het tweede nadeel betreft de impact op het milieu. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en kan honderden jaren blijven liggen in stortplaatsen of de oceanen vervuilen. Daarnaast worden bij de productie van plastic aanzienlijke hoeveelheden energie verbruikt en CO₂ uitgestoten. Plastic diepvriesbakjes zul je waarschijnlijk regelmatig vervangen omdat ze slijten of verkleuren.
Er zijn gelukkig verschillende duurzame alternatieven voor plastic diepvriesbakjes. We hebben de meest effectieve voor je op een rij gezet.
Plastic-vrij eten bewaren?
Hier vind je de beste bewaarbakjes!Glazen diepvriesbakjes
Glazen diepvriesbakjes zijn een prachtig alternatief voor plastic. Ze zijn herbruikbaar, gemakkelijk te reinigen en volledig veilig om voedsel in te bevriezen. Bovendien zijn ze bestand tegen hoge temperaturen, waardoor je ze rechtstreeks vanuit de vriezer in de oven of magnetron kunt plaatsen. De meeste glazen bakjes hebben luchtdichte deksels die ervoor zorgen dat je voedsel vers blijft en geen geuren in je vriezer verspreidt. Die deksels zijn vaak nog wel van plastic, al zijn er ook bakjes met bijvoorbeeld bamboe deksels. Zorg er wel voor dat je ruimte overlaat voor het voedsel om uit te zetten bij het bevriezen, om te voorkomen dat het glas barst.
TIP: BEGIN KLEIN Je hoeft niet in één keer al je plastic bakjes te vervangen. Begin met een paar alternatieven en breid geleidelijk uit. Zorg voor een mix: afhankelijk van wat je wilt invriezen, kunnen verschillende alternatieven beter werken. Een mix van glazen potten, siliconen zakken en roestvrijstalen bakjes kan het meest praktisch zijn.
Siliconen diepvrieszakken
Siliconen diepvrieszakken zijn een uitstekende optie voor het invriezen van vlees, groenten, fruit en zelfs soepen. Ze zijn herbruikbaar, lekvrij en nemen minder ruimte in beslag dan plastic bakjes. Bovendien bevatten ze geen schadelijke chemicaliën zoals BPA.
©LAPUSHKIN A.A.
Roestvrijstalen bakjes
Roestvrijstalen bakjes zijn duurzaam, herbruikbaar en ideaal voor het invriezen van voedsel. Ze houden de temperatuur goed vast en ze roesten niet. Onthoud wel dat roestvrij staal niet in de magnetron mag, terwijl dat met glas meestal wel mag, dus je moet het voedsel in een ander bakje doen voordat je het opwarmt.
Bijenwas wraps
Bijenwas wraps zijn herbruikbare doeken, geïmpregneerd met bijenwas, die je kunt gebruiken om voedsel te verpakken. Hoewel ze misschien niet ideaal zijn voor vloeibaar voedsel, zijn ze prima geschikt voor het koel bewaren of invriezen van vast voedsel zoals brood, kaas of gesneden groenten en fruit. Het is een goed alternatief voor vershoud- of aluminiumfolie waarmee je bijvoorbeeld ook schalen of pannen kunt afdekken. Het is daarnaast een goede vervanger van plastic boterhamzakjes om je lunch in mee te nemen.
©Oksana Shufrych
HET VERMINDEREN VAN JE PLASTIC VOETAFDRUK Het vervangen van plastic diepvriesbakjes door duurzame alternatieven is slechts een van de vele manieren om je plastic voetafdruk te verminderen. Je kunt nog meer doen. Koop in bulk om onnodige plastic verpakkingen te vermijden. Neem je eigen boodschappentassen, waterflessen en koffiebekers mee. Kies kortom voor producten die verpakt zijn in recyclebare materialen.