ID.nl logo
Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?
© Maya Kruchenkova - stock.adobe.com
Gezond leven

Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?

Meditatie is goed voor het brein. Elke dag of meerdere malen per week even pas op de plaats maken en tijd nemen om je hoofd leeg te maken, dat werkt. Maar hoe zit het dan met seksuele meditatie? Doe je dat alleen of met zijn tweeën? Waar is het precies voor? Na het lezen van dit artikel weet je het precies.

🧘 Aan het einde van dit artikel weet je: ❧ Wat seksuele meditatie is ❧ Hoe je de beginstappen richting seksuele meditatie aanpakt ❧ Welke apps je hierbij kunt gebruiken

Wil je meer weten over bijvoorbeeld orgasmes, maar dan door middel van seksspeeltjes? Lees dan ‘Seksspeeltjes voor beginners’.

Wat is seksmeditatie?

Seksuele meditatie, seksmeditatie, orgasmic meditation, sensuele meditatie: er zijn veel namen voor, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. Het is een vorm van mediteren die zich niet zozeer concentreert op het op een rijtje zetten van je gedachten, maar bedoeld is om het sensuele in jezelf aan te wakkeren. Dat doe je door je meer bewust te worden van je lichaam - dat overigens iets is wat ook in andere vormen van meditatie vaak wordt ingezet. Een bekende meditatieoefening is bijvoorbeeld om, terwijl je rustig en bewust ademhaalt, van boven naar beneden langs je lichaamsdelen te gaan om daar de ontspanning als het ware in te laten glijden.

Bij seksmeditatie is die bewustwording van je lijf ook heel belangrijk. Immers: je gebruikt je je lichaam om seks te hebben en eventueel tot een orgasme te komen. Even voor alle duidelijkheid: het doel van seksmeditatie is niet om een orgasme te hebben, al is dat wel een fijne bijkomstigheid mocht het gebeuren. Seksmeditatie is bedoeld om je lijf en je hoofd met elkaar te verbinden.

Wat is het doel van seksmeditatie?

Seksmeditatie doe je om te zorgen dat je tijdens de seks (of dat nu met jezelf is of met een ander) aanwezig bent. Met je lijf aanwezig zijn is niet zo moeilijk, maar hoe houd je je brein betrokken? Sommige mensen hebben bijvoorbeeld het gevoel hebben dat alleen hun lichaam aanwezig is, maar ze qua geest bijna uit hun lichaam treden. Anderen willen niet aan de boodschappen en die presentatie van morgen op kantoor denken wanneer ze seks hebben. Door je geest en je lichaam wat meer met elkaar in contact te brengen, ben je tijdens de seks bewuster bezig met wat je doet. Het uiteindelijk doel is om je meer verbonden te voelen met jezelf en eventueel met de ander(en).

Het doel van seksmeditatie is niet om een orgasme te hebben, al is dat wel een fijne bijkomstigheid mocht het gebeuren

- ID.nl

©adrenalinapura - stock.adobe.com

Doe je dat alleen of samen?

Seksmeditatie kun je samen doen, maar het is ook heel goed mogelijk om het alleen te doen. Het is een meditatie en die begint alleen in je hoofd met je ogen dicht. Jij bent met jouw hoofd en jouw lijf bezig, dus op dat moment niet met dat van je partner. Er zijn echter ook seksmeditaties waarbij je in eerste instantie begint als een gewone meditatie, maar later je ogen opent en kijkt naar je partner. En dan is er de meditatie waarbij je elkaar ook fysiek aanraakt. Het is maar net welke variant je kiest.

Tip: Doe wat goed voelt voor jou én voor je partner Er zijn veel verschillende variaties te bedenken in seksuele meditatie. Kijk wat jij fijn vindt. Vindt je partner iets anders fijn? Kies er dan voor om in eerste instantie los van elkaar te mediteren.

Zo werkt een seksmeditatie

Om een seksmeditatie te doen, kun je een yogamat op de grond leggen in een ruimte waarin je je lekker voelt. Zorg dat je kleding draagt waarin je je comfortabel voelt (of geen kleding, als dat beter bij je past). Een prettige temperatuur in de kamer en geen afleiding zoals katten of kinderen helpt ook. Je kunt op die manier volledig focussen zonder dat je wordt gestoord. Neem daarna eerst de tijd om je te concentreren op je ademhaling. Adem rustig in, en rustig uit. Vervolgens concentreer je je van top tot teen op elk lichaamsdeel. Voel de energie stromen en voel dat het onderdeel uitmaakt van jou. 

Tot nu toe is het nog een vrij normale meditatie, maar daar komt nu verandering in. Het hangt er in dit geval van af of je seksmeditatie doet voor zelfbevrediging of voor seks met je partner. Gaat het vooral om zelfbevrediging, dan kun je nog een keer van top tot teen je lichaamsdelen afgaan en ze nu met een wat meer seksuele blik bekijken. Wat is er aantrekkelijk aan je voeten? Wat kan je opwinden aan je lijf? Kies hiervoor zelf of je elk lichaamsdeel langsgaat en deze vragen stelt, of dat je alleen op bepaalde lichaamsdelen focust. 

©kieferpix - stock.adobe.com

Mediteer je met je partner, dan kun je ofwel door te denken aan de lichaamsdelen en wie je partner is bedenken wat je zo aan hem of haar opwindt. Je kunt echter ook kiezen voor de variant waarbij je je ogen opent en juist kíjkt naar je partner. Niet alleen naar de delen die hem of haar extra aantrekkelijk voor je maken, maar ook hoe hij of zij ademhaalt. Of visualiseer hoe hij of zij je aanraakt.

Er zijn mensen die hier stoppen met de meditatie, maar er zijn ook mensen die het juist wat fysieker willen maken. Daarbij raak je elkaar aan en vertel je elkaar wat je bijzonder vindt, of aantrekkelijk. Het wordt hierdoor een langer proces en het uitspreken wat je fijn vindt, naast het zachtjes aanraken van de ander, zorgt voor een heel sensuele sfeer. Let ook op iemands ademhaling en volg met je brein wat je lichaam doet (en andersom). Zo ben je volledig in het moment en deel je dit met je partner. Of, als je het solo houdt, is het een prettiger moment met jezelf, wanneer je jezelf aanraakt. Je kunt daarbij zelf kiezen of je ook dingen hardop naar jezelf wilt uitspreken.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf prettig voelt: seksuele meditatie is niet het moment om over je grenzen heen te gaan. Je kunt ze verleggen wanneer je dat wilt en wanneer dat natuurlijk komt, maar blijf altijd dicht bij jezelf: laat het een prettige ervaring zijn. Het kan ook voorkomen dat het de eerste paar keren ontzettend raar voelt, terwijl je na vijf keer al merkt dat je lichaam en je hoofd meer getraind zijn en je zelfs resultaat merkt in de slaapkamer.

Tip: Ga je mediteren met je partner, spreek dan van te voren af wat de doelen zijn en hoeveel sessies je eraan wil besteden. Check ook regelmatig hoe je partner het ervaart, zodat het voor iedereen een waardevolle en leerzame activiteit is.

Apps om te gebruiken

De apps die je kunnen helpen met een seksuele meditatie zijn onder andere Guided By Glow en Petit Bambou. Dit zijn apps die ook gewone meditaties bieden, maar ook seksuele varianten. Hierbij word je gegidst door het proces en kun je jezelf vaak sneller aanleren om te mediteren dan wanneer je het zelf doet. Dat komt omdat veel mensen zich heel zelfbewust zijn en zich afvragen of ze het wel goed doen. Door simpelweg te volgen wat de stem zegt, heb je alle ruimte om verder zelf op ontdekkingstocht te gaan. Let wel, soms kosten de apps geld (of bepaalde programma’s binnen de app). 

Je kunt eventueel ook kiezen voor een podcast. Het Nederlandse The Peep Show biedt seksuele meditatie-podcasts om naar te luisteren en je hopelijk op een fijne manier tot een hoogtepunt te brengen. Ze noemen het zelf ‘pleasure meditaties’, maar dit komt uiteindelijk op hetzelfde neer: mediteren voor een beter seksleven met jezelf en met een ander. Het voordeel van Peep Show is dat het gratis beschikbaar is. Je vindt The Peep Show gewoon op Spotify en er zijn vijf afleveringen om te beluisteren.

©vetre - stock.adobe.com

Boeken om te gebruiken

Wil je liever een boek lezen in plaats van andermans stem in je hoofd horen? Geen probleem. Mindful & Mindblowing Seks van Jessica Graham is verkrijgbaar als e-book en als gewoon boek om te lezen en je te helpen om in die meditatieve, seksuele staat te komen. Er zijn ook allerlei boeken over bijvoorbeeld tantraseks, maar Mindful & Mindblowing Seks is toegankelijk en specifiek toegespitst op seksuele meditatie op een heel praktische manier.

Het eindresultaat van seksuele meditatie

Net als seks is ook seksuele meditatie heel persoonlijk. Je aanpak, je wensen en het resultaat zijn dus zeker niet altijd hetzelfde. Wel kan seksuele meditatie ervoor zorgen dat je makkelijker een orgasme beleeft en je je in het algemeen beter kan overgeven aan een seksueel moment. Je kunt op die manier een sterkere band met je partner opbouwen, of een positievere blik naar je eigen lijf creëren. Kortom, er is veel winst te halen uit seksuele meditatie. Veel plezier!

Meer van dit soort artikelen lezen?

Ga dan naar ons Dossier Erotiek
▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens

▼ Volgende artikel
Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates
Huis

Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates

Tijdens het persevent van Sony op het Europese hoofdkwartier in Weybrigde in het Verenigd Koninkrijk werden de nieuwe soundbars en tv's van 2025 aangekondigd. Het bedrijf zegt het misschien niet met zoveel woorden, maar de boodschap is duidelijk: minder frequente updates van alle modellen, en miniled blijft de technologie voor het topmodel.

 De 2023 A95L qd-oled-tv heeft twee jaar in het aanbod gestaan, ondanks het feit dat er vorig jaar wel degelijk een nieuw paneel beschikbaar was. In 2025 krijgt het model wel een update. De Bravia 8 II - te lezen als Bravia 8 Mark 2 - zal uitgerust zijn met het nieuwste (3e generatie) qd-oled-paneel van Samsung Display. Sony claimt dat dit paneel een 25% hogere piekhelderheid zal leveren ten opzichte van de A95L. Als we kijken naar wat Samsung Display (de panelfabrikant) claimde op CES, dan kan dit paneel tot 4.000 nits piekhelderheid leveren. We vermoeden dat Sony daar onder zal blijven, het merk is over het algemeen wat voorzichtiger en pusht zijn oled-panelen niet tot het uiterste op het gebied van piekhelderheid. Opmerkelijk genoeg vermeldde Sony expliciet dat de Bravia 8 II goedkoper zal zijn dan de A95L, maar concrete prijzen zijn er nog niet. De Bravia 8 II zal beschikbaar zijn in 55 en 65 inch.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De Bravia 5 en Bravia 3

Verder naar onder in de line-up worden de Bravia 5 en Bravia 3 aangekondigd, ze vervangen respectievelijk de X90L en de X75WL. De Bravia 5 wordt uitgerust met de XR-processor (ook te vinden op de hogere modellen) en een XR Backlight Master Drive, een miniled-achtergrondverlichting die zes keer meer zones zal gebruiken dan de X90L. Hij zal beschikbaar zijn in 55, 65, 75,85, en 98 inch. De Bravia 3 is een instap 4K-model met direct led-achtergrondverlichting en de X1-processor. Dit model zal beschikbaar zijn in 43, 50, 55, 65, 75, en 85 inch. Beide modellen ondersteunen Dolby Vision en Dolby Atmos.

Demo's van nieuwe modellen

Sony toonde een aantal demonstraties van de nieuwe modellen, in vergelijking met een aantal concurrenten (dat waren uiteraard 2024-modellen). De Bravia 8 II stond opgesteld naast de voorganger de A95L, een Sony referentie studiomonitor, en een LG G4 en Samsung S95D. Zowel in Vivid Mode als de Filmmaker Mode (of vergelijkbaar want Sony gebruikt geen Filmmaker Mode) liet de Bravia 8 II een sterke indruk na. Zijn beelden leunen erg dicht tegen de studioreferentie aan. Kleuren in zeer heldere accenten zijn beter, en donkere gradaties worden nauwkeuriger weergegeven.

De Bravia 5 stond opgesteld naast een X85L (wat overigens een ietwat vreemde vergelijking is, want het toestel vervangt de X90L) en een Samsung QN85D. De XR Backlight Master Drive geeft de Sony flink wat extra helderheid en een duidelijke verbetering in contrast. Sony toonde ook een nieuwe techniek voor ruisonderdrukking bij oude bronnen (SD-content zoals Friends). Dat presteerde in sommige gevallen goed, maar liet in andere gevallen meer ruis zien. Mogelijk verfijnt Sony dit nog voordat het model op de markt komt. Het feit dat de testen in Vivid beeldmode gedaan werden, maakt de vergelijking ook moeilijk, vermits fabrikanten daar vaak veel vrijheid nemen.

Audioverwerking, beeldverwerking en Studio Calibrated

Op het gebied van beeldverwerking liet Sony dit keer geen belangrijke nieuwigheden zien. Ons oordeel over het nieuwe ruisonderdrukkingsalgoritme dat tijdens de Bravia 5 demo getoond werd, laten we nog even achterwege totdat we het zelf kunnen testen. De Bravia 3 heeft een nieuw algoritme voor beeldkwaliteit, maar dat werd alleen in Vivid-mode getoond en dat is een test waaruit weinig op te maken valt.  

©Eric Beeckmans | ID.nl

Sony benadrukte verder nog de aanwezigheid van Voice Zoom 3 op de Bravia 8 II en Bravia 5. Daarmee kan de processor nauwkeurig stem of dialogen isoleren van de rest van de audio. Zo kun je die selectief versterken (voor film kijken ’s avonds) of verzwakken (om de commentator bij sport wat stiller te maken).

De tagline van Sony, ‘Cinema is coming home', wil de fabrikant garanderen met een aantal Studio Calibrated beeldmodes: Netflix Adaptive Calibrated Mode, Prime Video Calibrated Mode en Sony Pictures Core Calibrated Mode. Die modi zijn specifiek in samenwerking met de respectievelijke streamingdienst opgezet. Voor alle andere content is er de ‘Professional’-beeldmode.

Tweejaarlijkse cyclus en miniled als toptechnologie

Net als vorig jaar heeft Sony alleen een deel van line-up vernieuwd. Dat is een aanpak die we toejuichen, want het maakt de verbeteringen die een nieuw model krijgt veel duidelijker. Sony kan daar eventueel nog wel van afwijken, bijvoorbeeld als een model het slecht doet in de markt. Maar we hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

De 2024 Bravia 9 - een miniled-model - geldt nog steeds als het topmodel, ondanks de vernieuwde Bravia 8 II QD-OLED. Sterker nog, Sony kondigde voor volgend jaar een RGB-miniled technologie aan die duidelijk voorbestemd is om het nieuwe topmodel te worden.

Wat is een rgb-miniled achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting is het onderdeel van een lcd-tv dat licht produceert. Dat kunnen witte leds zijn, maar een moderne premium lcd-tv gebruikt doorgaans talloze minileds die blauw licht produceren, dat via een quantum dot-folie wordt omgezet naar wit licht. De leds worden onderverdeeld in zones die de processor individueel kan aansturen om het contrast te verbeteren. In donkere zones dimt hij het licht, in heldere zones kan hij de leds sterker aansturen. Om kleur te produceren wordt elke pixel met behulp van een kleurfilter opgedeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.

©Sony

RGB-miniled technologie vervangt dit systeem door trio's van rode, groene en blauwe minileds te gebruiken die samen wit licht creëren, waardoor de quantum dot-laag overbodig wordt. Omdat er nog steeds veel minder leds dan pixels zijn, blijft het kleurenfilter nodig om per pixel de juiste kleuren te creëren. Net zoals bij een huidige miniled-tv worden de leds onderverdeeld in zones om het contrast te verbeteren.

©Sony

Maar deze technologie kan nog een stapje verder gaan. Als de processor detecteert dat er in een bepaalde zone enkel groen licht nodig, dan kan hij de rode en blauwe leds uitschakelen. Dat is alvast veel efficiënter dan het overbodige licht weg te filteren.

Wachten tot 2026 voor nog rijkere, helderdere kleuren

Sony claimt dat dit soort achtergrondverlichting een piekhelderheid van 4.000 nits en kleurbereik van 99 % P3 kan bereiken en 90% Rec.2020. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de beste tv’s die momenteel wel 4000 nits halen, maar eerder 95% P3 en 75% Rec.2020 leveren. Concreet kan een rgb-miniled veel helderdere kleuren tonen, die toch erg intens zijn.

©Sony

Daarnaast zijn ook meer nauwkeurige kleurgradaties mogelijk, en dat zowel in heel donkere als heel heldere tinten. Een aangezien meer en meer filmmakers vaak erg donkere scènes gebruiken, zou dat een welkome verbetering zijn. De technologie heeft nog twee extra voordelen. Ze is schaalbaar naar grote tv-maten. En een rgb-miniled tv zou ook een betere kijkhoek hebben, al liet Sony niet weten hoe dat gerealiseerd wordt. Sony zal een eerste model vermoedelijk in 2026 lanceren.

Ook bij audio een beperkt aantal nieuwe modellen

Net als bij de televisies worden ook de audioproducten niet meer elk jaar vernieuwd zo blijkt. Vorig jaar kreeg de top van het aanbod een make-over, dit jaar is de onderste helft aan de beurt. De Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2 soundbar met subwoofer. De Bravia Theatre System 6 is een 5.1 soundbar met bijgeleverde surroundluidsprekers en subwoofer. Beide ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X, Voice Zoom 3. We kregen een korte demo van de vernieuwde Bravia Bar 6, die een duidelijk vollere en stevigere klank produceerde dan de voorganger.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Daarnaast zijn er ook twee optionele accessoires. De Bravia Theatre Rear 8 bestaat uit één paar draadloze surroundluidsprekers die je kunt gebruiken om de Bar 6 uit te breiden. De Bravia Theatre Sub 7 is een compacte draadloze subwoofer van 100W.

Bekijk andere Sony-tv's op Kieskeurig.nl: