ID.nl logo
Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?
© Maya Kruchenkova - stock.adobe.com
Gezond leven

Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?

Meditatie is goed voor het brein. Elke dag of meerdere malen per week even pas op de plaats maken en tijd nemen om je hoofd leeg te maken, dat werkt. Maar hoe zit het dan met seksuele meditatie? Doe je dat alleen of met zijn tweeën? Waar is het precies voor? Na het lezen van dit artikel weet je het precies.

🧘 Aan het einde van dit artikel weet je: ❧ Wat seksuele meditatie is ❧ Hoe je de beginstappen richting seksuele meditatie aanpakt ❧ Welke apps je hierbij kunt gebruiken

Wil je meer weten over bijvoorbeeld orgasmes, maar dan door middel van seksspeeltjes? Lees dan ‘Seksspeeltjes voor beginners’.

Wat is seksmeditatie?

Seksuele meditatie, seksmeditatie, orgasmic meditation, sensuele meditatie: er zijn veel namen voor, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. Het is een vorm van mediteren die zich niet zozeer concentreert op het op een rijtje zetten van je gedachten, maar bedoeld is om het sensuele in jezelf aan te wakkeren. Dat doe je door je meer bewust te worden van je lichaam - dat overigens iets is wat ook in andere vormen van meditatie vaak wordt ingezet. Een bekende meditatieoefening is bijvoorbeeld om, terwijl je rustig en bewust ademhaalt, van boven naar beneden langs je lichaamsdelen te gaan om daar de ontspanning als het ware in te laten glijden.

Bij seksmeditatie is die bewustwording van je lijf ook heel belangrijk. Immers: je gebruikt je je lichaam om seks te hebben en eventueel tot een orgasme te komen. Even voor alle duidelijkheid: het doel van seksmeditatie is niet om een orgasme te hebben, al is dat wel een fijne bijkomstigheid mocht het gebeuren. Seksmeditatie is bedoeld om je lijf en je hoofd met elkaar te verbinden.

Wat is het doel van seksmeditatie?

Seksmeditatie doe je om te zorgen dat je tijdens de seks (of dat nu met jezelf is of met een ander) aanwezig bent. Met je lijf aanwezig zijn is niet zo moeilijk, maar hoe houd je je brein betrokken? Sommige mensen hebben bijvoorbeeld het gevoel hebben dat alleen hun lichaam aanwezig is, maar ze qua geest bijna uit hun lichaam treden. Anderen willen niet aan de boodschappen en die presentatie van morgen op kantoor denken wanneer ze seks hebben. Door je geest en je lichaam wat meer met elkaar in contact te brengen, ben je tijdens de seks bewuster bezig met wat je doet. Het uiteindelijk doel is om je meer verbonden te voelen met jezelf en eventueel met de ander(en).

Het doel van seksmeditatie is niet om een orgasme te hebben, al is dat wel een fijne bijkomstigheid mocht het gebeuren

- ID.nl

©adrenalinapura - stock.adobe.com

Doe je dat alleen of samen?

Seksmeditatie kun je samen doen, maar het is ook heel goed mogelijk om het alleen te doen. Het is een meditatie en die begint alleen in je hoofd met je ogen dicht. Jij bent met jouw hoofd en jouw lijf bezig, dus op dat moment niet met dat van je partner. Er zijn echter ook seksmeditaties waarbij je in eerste instantie begint als een gewone meditatie, maar later je ogen opent en kijkt naar je partner. En dan is er de meditatie waarbij je elkaar ook fysiek aanraakt. Het is maar net welke variant je kiest.

Tip: Doe wat goed voelt voor jou én voor je partner Er zijn veel verschillende variaties te bedenken in seksuele meditatie. Kijk wat jij fijn vindt. Vindt je partner iets anders fijn? Kies er dan voor om in eerste instantie los van elkaar te mediteren.

Zo werkt een seksmeditatie

Om een seksmeditatie te doen, kun je een yogamat op de grond leggen in een ruimte waarin je je lekker voelt. Zorg dat je kleding draagt waarin je je comfortabel voelt (of geen kleding, als dat beter bij je past). Een prettige temperatuur in de kamer en geen afleiding zoals katten of kinderen helpt ook. Je kunt op die manier volledig focussen zonder dat je wordt gestoord. Neem daarna eerst de tijd om je te concentreren op je ademhaling. Adem rustig in, en rustig uit. Vervolgens concentreer je je van top tot teen op elk lichaamsdeel. Voel de energie stromen en voel dat het onderdeel uitmaakt van jou. 

Tot nu toe is het nog een vrij normale meditatie, maar daar komt nu verandering in. Het hangt er in dit geval van af of je seksmeditatie doet voor zelfbevrediging of voor seks met je partner. Gaat het vooral om zelfbevrediging, dan kun je nog een keer van top tot teen je lichaamsdelen afgaan en ze nu met een wat meer seksuele blik bekijken. Wat is er aantrekkelijk aan je voeten? Wat kan je opwinden aan je lijf? Kies hiervoor zelf of je elk lichaamsdeel langsgaat en deze vragen stelt, of dat je alleen op bepaalde lichaamsdelen focust. 

©kieferpix - stock.adobe.com

Mediteer je met je partner, dan kun je ofwel door te denken aan de lichaamsdelen en wie je partner is bedenken wat je zo aan hem of haar opwindt. Je kunt echter ook kiezen voor de variant waarbij je je ogen opent en juist kíjkt naar je partner. Niet alleen naar de delen die hem of haar extra aantrekkelijk voor je maken, maar ook hoe hij of zij ademhaalt. Of visualiseer hoe hij of zij je aanraakt.

Er zijn mensen die hier stoppen met de meditatie, maar er zijn ook mensen die het juist wat fysieker willen maken. Daarbij raak je elkaar aan en vertel je elkaar wat je bijzonder vindt, of aantrekkelijk. Het wordt hierdoor een langer proces en het uitspreken wat je fijn vindt, naast het zachtjes aanraken van de ander, zorgt voor een heel sensuele sfeer. Let ook op iemands ademhaling en volg met je brein wat je lichaam doet (en andersom). Zo ben je volledig in het moment en deel je dit met je partner. Of, als je het solo houdt, is het een prettiger moment met jezelf, wanneer je jezelf aanraakt. Je kunt daarbij zelf kiezen of je ook dingen hardop naar jezelf wilt uitspreken.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf prettig voelt: seksuele meditatie is niet het moment om over je grenzen heen te gaan. Je kunt ze verleggen wanneer je dat wilt en wanneer dat natuurlijk komt, maar blijf altijd dicht bij jezelf: laat het een prettige ervaring zijn. Het kan ook voorkomen dat het de eerste paar keren ontzettend raar voelt, terwijl je na vijf keer al merkt dat je lichaam en je hoofd meer getraind zijn en je zelfs resultaat merkt in de slaapkamer.

Tip: Ga je mediteren met je partner, spreek dan van te voren af wat de doelen zijn en hoeveel sessies je eraan wil besteden. Check ook regelmatig hoe je partner het ervaart, zodat het voor iedereen een waardevolle en leerzame activiteit is.

Apps om te gebruiken

De apps die je kunnen helpen met een seksuele meditatie zijn onder andere Guided By Glow en Petit Bambou. Dit zijn apps die ook gewone meditaties bieden, maar ook seksuele varianten. Hierbij word je gegidst door het proces en kun je jezelf vaak sneller aanleren om te mediteren dan wanneer je het zelf doet. Dat komt omdat veel mensen zich heel zelfbewust zijn en zich afvragen of ze het wel goed doen. Door simpelweg te volgen wat de stem zegt, heb je alle ruimte om verder zelf op ontdekkingstocht te gaan. Let wel, soms kosten de apps geld (of bepaalde programma’s binnen de app). 

Je kunt eventueel ook kiezen voor een podcast. Het Nederlandse The Peep Show biedt seksuele meditatie-podcasts om naar te luisteren en je hopelijk op een fijne manier tot een hoogtepunt te brengen. Ze noemen het zelf ‘pleasure meditaties’, maar dit komt uiteindelijk op hetzelfde neer: mediteren voor een beter seksleven met jezelf en met een ander. Het voordeel van Peep Show is dat het gratis beschikbaar is. Je vindt The Peep Show gewoon op Spotify en er zijn vijf afleveringen om te beluisteren.

©vetre - stock.adobe.com

Boeken om te gebruiken

Wil je liever een boek lezen in plaats van andermans stem in je hoofd horen? Geen probleem. Mindful & Mindblowing Seks van Jessica Graham is verkrijgbaar als e-book en als gewoon boek om te lezen en je te helpen om in die meditatieve, seksuele staat te komen. Er zijn ook allerlei boeken over bijvoorbeeld tantraseks, maar Mindful & Mindblowing Seks is toegankelijk en specifiek toegespitst op seksuele meditatie op een heel praktische manier.

Het eindresultaat van seksuele meditatie

Net als seks is ook seksuele meditatie heel persoonlijk. Je aanpak, je wensen en het resultaat zijn dus zeker niet altijd hetzelfde. Wel kan seksuele meditatie ervoor zorgen dat je makkelijker een orgasme beleeft en je je in het algemeen beter kan overgeven aan een seksueel moment. Je kunt op die manier een sterkere band met je partner opbouwen, of een positievere blik naar je eigen lijf creëren. Kortom, er is veel winst te halen uit seksuele meditatie. Veel plezier!

Meer van dit soort artikelen lezen?

Ga dan naar ons Dossier Erotiek
▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop