Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?

© Maya Kruchenkova - stock.adobe.com

Seksuele meditatie: wat is het en waarom zou je het doen?

Erotiek

Geplaatst: 27 januari 2023 - 09:03

Laura Jenny

Meditatie is goed voor het brein. Elke dag of meerdere malen per week even pas op de plaats maken en tijd nemen om je hoofd leeg te maken, dat werkt. Maar hoe zit het dan met seksuele meditatie? Doe je dat alleen of met zijn tweeën? Waar is het precies voor? Na het lezen van dit artikel weet je het precies.

Wat is seksmeditatie?

Seksuele meditatie, seksmeditatie, orgasmic meditation, sensuele meditatie: er zijn veel namen voor, maar er wordt hetzelfde mee bedoeld. Het is een vorm van mediteren die zich niet zozeer concentreert op het op een rijtje zetten van je gedachten, maar bedoeld is om het sensuele in jezelf aan te wakkeren. Dat doe je door je meer bewust te worden van je lichaam - dat overigens iets is wat ook in andere vormen van meditatie vaak wordt ingezet. Een bekende meditatieoefening is bijvoorbeeld om, terwijl je rustig en bewust ademhaalt, van boven naar beneden langs je lichaamsdelen te gaan om daar de ontspanning als het ware in te laten glijden.

Bij seksmeditatie is die bewustwording van je lijf ook heel belangrijk. Immers: je gebruikt je je lichaam om seks te hebben en eventueel tot een orgasme te komen. Even voor alle duidelijkheid: het doel van seksmeditatie is niet om een orgasme te hebben, al is dat wel een fijne bijkomstigheid mocht het gebeuren. Seksmeditatie is bedoeld om je lijf en je hoofd met elkaar te verbinden.

Wat is het doel van seksmeditatie?

Seksmeditatie doe je om te zorgen dat je tijdens de seks (of dat nu met jezelf is of met een ander) aanwezig bent. Met je lijf aanwezig zijn is niet zo moeilijk, maar hoe houd je je brein betrokken? Sommige mensen hebben bijvoorbeeld het gevoel hebben dat alleen hun lichaam aanwezig is, maar ze qua geest bijna uit hun lichaam treden. Anderen willen niet aan de boodschappen en die presentatie van morgen op kantoor denken wanneer ze seks hebben. Door je geest en je lichaam wat meer met elkaar in contact te brengen, ben je tijdens de seks bewuster bezig met wat je doet. Het uiteindelijk doel is om je meer verbonden te voelen met jezelf en eventueel met de ander(en).

Het doel van seksmeditatie is niet om een orgasme te hebben, al is dat wel een fijne bijkomstigheid mocht het gebeuren

- ID.nl

© adrenalinapura - stock.adobe.com

Doe je dat alleen of samen?

Seksmeditatie kun je samen doen, maar het is ook heel goed mogelijk om het alleen te doen. Het is een meditatie en die begint alleen in je hoofd met je ogen dicht. Jij bent met jouw hoofd en jouw lijf bezig, dus op dat moment niet met dat van je partner. Er zijn echter ook seksmeditaties waarbij je in eerste instantie begint als een gewone meditatie, maar later je ogen opent en kijkt naar je partner. En dan is er de meditatie waarbij je elkaar ook fysiek aanraakt. Het is maar net welke variant je kiest.

Zo werkt een seksmeditatie

Om een seksmeditatie te doen, kun je een yogamat op de grond leggen in een ruimte waarin je je lekker voelt. Zorg dat je kleding draagt waarin je je comfortabel voelt (of geen kleding, als dat beter bij je past). Een prettige temperatuur in de kamer en geen afleiding zoals katten of kinderen helpt ook. Je kunt op die manier volledig focussen zonder dat je wordt gestoord. Neem daarna eerst de tijd om je te concentreren op je ademhaling. Adem rustig in, en rustig uit. Vervolgens concentreer je je van top tot teen op elk lichaamsdeel. Voel de energie stromen en voel dat het onderdeel uitmaakt van jou. 

Tot nu toe is het nog een vrij normale meditatie, maar daar komt nu verandering in. Het hangt er in dit geval van af of je seksmeditatie doet voor zelfbevrediging of voor seks met je partner. Gaat het vooral om zelfbevrediging, dan kun je nog een keer van top tot teen je lichaamsdelen afgaan en ze nu met een wat meer seksuele blik bekijken. Wat is er aantrekkelijk aan je voeten? Wat kan je opwinden aan je lijf? Kies hiervoor zelf of je elk lichaamsdeel langsgaat en deze vragen stelt, of dat je alleen op bepaalde lichaamsdelen focust. 

© kieferpix - stock.adobe.com

Mediteer je met je partner, dan kun je ofwel door te denken aan de lichaamsdelen en wie je partner is bedenken wat je zo aan hem of haar opwindt. Je kunt echter ook kiezen voor de variant waarbij je je ogen opent en juist kíjkt naar je partner. Niet alleen naar de delen die hem of haar extra aantrekkelijk voor je maken, maar ook hoe hij of zij ademhaalt. Of visualiseer hoe hij of zij je aanraakt.

Er zijn mensen die hier stoppen met de meditatie, maar er zijn ook mensen die het juist wat fysieker willen maken. Daarbij raak je elkaar aan en vertel je elkaar wat je bijzonder vindt, of aantrekkelijk. Het wordt hierdoor een langer proces en het uitspreken wat je fijn vindt, naast het zachtjes aanraken van de ander, zorgt voor een heel sensuele sfeer. Let ook op iemands ademhaling en volg met je brein wat je lichaam doet (en andersom). Zo ben je volledig in het moment en deel je dit met je partner. Of, als je het solo houdt, is het een prettiger moment met jezelf, wanneer je jezelf aanraakt. Je kunt daarbij zelf kiezen of je ook dingen hardop naar jezelf wilt uitspreken.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf prettig voelt: seksuele meditatie is niet het moment om over je grenzen heen te gaan. Je kunt ze verleggen wanneer je dat wilt en wanneer dat natuurlijk komt, maar blijf altijd dicht bij jezelf: laat het een prettige ervaring zijn. Het kan ook voorkomen dat het de eerste paar keren ontzettend raar voelt, terwijl je na vijf keer al merkt dat je lichaam en je hoofd meer getraind zijn en je zelfs resultaat merkt in de slaapkamer.

Apps om te gebruiken

De apps die je kunnen helpen met een seksuele meditatie zijn onder andere Guided By Glow en Petit Bambou. Dit zijn apps die ook gewone meditaties bieden, maar ook seksuele varianten. Hierbij word je gegidst door het proces en kun je jezelf vaak sneller aanleren om te mediteren dan wanneer je het zelf doet. Dat komt omdat veel mensen zich heel zelfbewust zijn en zich afvragen of ze het wel goed doen. Door simpelweg te volgen wat de stem zegt, heb je alle ruimte om verder zelf op ontdekkingstocht te gaan. Let wel, soms kosten de apps geld (of bepaalde programma’s binnen de app). 

Je kunt eventueel ook kiezen voor een podcast. Het Nederlandse The Peep Show biedt seksuele meditatie-podcasts om naar te luisteren en je hopelijk op een fijne manier tot een hoogtepunt te brengen. Ze noemen het zelf ‘pleasure meditaties’, maar dit komt uiteindelijk op hetzelfde neer: mediteren voor een beter seksleven met jezelf en met een ander. Het voordeel van Peep Show is dat het gratis beschikbaar is. Je vindt The Peep Show gewoon op Spotify en er zijn vijf afleveringen om te beluisteren.

© vetre - stock.adobe.com

Boeken om te gebruiken

Wil je liever een boek lezen in plaats van andermans stem in je hoofd horen? Geen probleem. Mindful & Mindblowing Seks van Jessica Graham is verkrijgbaar als e-book en als gewoon boek om te lezen en je te helpen om in die meditatieve, seksuele staat te komen. Er zijn ook allerlei boeken over bijvoorbeeld tantraseks, maar Mindful & Mindblowing Seks is toegankelijk en specifiek toegespitst op seksuele meditatie op een heel praktische manier.

Het eindresultaat van seksuele meditatie

Net als seks is ook seksuele meditatie heel persoonlijk. Je aanpak, je wensen en het resultaat zijn dus zeker niet altijd hetzelfde. Wel kan seksuele meditatie ervoor zorgen dat je makkelijker een orgasme beleeft en je je in het algemeen beter kan overgeven aan een seksueel moment. Je kunt op die manier een sterkere band met je partner opbouwen, of een positievere blik naar je eigen lijf creëren. Kortom, er is veel winst te halen uit seksuele meditatie. Veel plezier!

0

Powered by

logo

Meer van dit soort artikelen lezen?

Ga dan naar ons Dossier Erotiek

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000