ID.nl logo
19 gadgets die goed zijn voor je gezondheid
Gezond leven

19 gadgets die goed zijn voor je gezondheid

Naast smartwatches zijn er nog veel meer gadgets die helpen om je gezondheid te verbeteren. Ze houden bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in je woning in de gaten of analyseren je slaapgedrag. Verder bestaan er allerlei slimme hulpmiddelen om lichamelijke gegevens, zoals je gewicht, vetpercentage en bloeddruk te monitoren. De gadgets in dit artikel zijn goed voor lichaam en geest!

In dit artikel hebben we 19 gadgets voor je gezondheid op een rijtje gezet. Deze slimme hulpmiddelen geven je inzicht in:

  • Jouw gewicht, spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte
  • Jouw bloeddruk
  • Je slaap
  • Hoe schoon de lucht in jouw huis is

Lees ook: Afvallen en gezonder eten dankzij deze keukenapparatuur

6x Slimme weegschaal

Fitbit Aria Air

Bezit je een smartwatch of fitnesstracker van Fitbit, dan komt deze bijpassende weegschaal goed van pas. Dit apparaat geeft de gemeten waarden namelijk door aan een app op je smartphone en bewaart zo alle gegevens op één plek. Je bekijkt via grafieken de voortgang van je streefgewicht en BMI-waarde. Dankzij de koppeling met een polsassistent van Fitbit zie je in hoeverre sportieve activiteiten invloed hebben op je gewicht. De communicatie tussen de Fitbit Aria Air en smartphone verloopt via bluetooth. Deze weegschaal bestaat deels uit glas en heeft hierdoor een chique uitstraling.

Check hier de beste deal!

Garmin Index S2

De Garmin Index S2 is weliswaar stevig geprijsd, maar daar krijg je dan ook een zeer uitgebreide weegschaal voor terug. Naast je gewicht geeft dit product tevens een helder beeld van je spiermassa, vochtgehalte, botmassa, vetpercentage en BMI. Een pluspunt is het aanwezige kleurenscherm dat aan de hand van duidelijke grafieken toont in hoeverre je progressie hebt geboekt. Open voor uitgebreide details de Garmin Connect-app op een smartphone. De Index S2 deelt de gemeten gegevens via wifi. Er is ondersteuning voor maximaal zestien gebruikersprofielen, ideaal voor je gezin of sportteam.

Check hier de beste deal!

Silvergear Bluetooth-weegschaal

Op zoek naar een goedkope slimme weegschaal? Dit exemplaar van Silvergear biedt tegen een zacht prijsje interessante mogelijkheden. Het product ondersteunt maar liefst veertien meetfuncties. Je leest op het geïntegreerde scherm je huidige gewicht af en voor een uitgebreide lichaamsanalyse check je de Fitdays-app. Voor het meten van diverse lichaamswaarden bevat het plateau twee sensoren onder de voeten. Handig is dat je deze toepassing desgewenst koppelt aan Google Fit, Apple Health, Samsung Health of Fitbit. Silvergear ontwikkelt ook een slimme weegschaal met een uitgebreider display die 34,99 euro kost.

Check hier de beste deal!

Beurer BF1000

Wie graag een grondige lichaamsanalyse uitvoert, kan de prijzige Beurer BF1000 overwegen. Naast het reguliere plateau bevat deze weegschaal een standaard met een uitgebreid display. Hierop lees je talloze zaken af, zoals spiermassa, vochtpercentage, caloriebehoefte, viscerale vet en natuurlijk je gewicht. Voor vaststelling van deze waarden ga je op de BF1000 staan terwijl je de zijkanten van het scherm vasthoudt. Vervolgens voert het apparaat via acht geïntegreerde elektroden de lichaamsanalyse uit. Voor nog meer details koppel je deze slimme weegschaal via bluetooth aan de Beurer HealthManager-app op een smartphone.

Check hier de beste deal!

Tanita RD-545HR

Het scherm van de Tanita RD-545HR trek je via twee handvaten omhoog. Dit onderdeel is middels een kabel met de weegschaal verbonden. Het voordeel hiervan is dat je de gegevens van dichtbij kunt aflezen. Bovendien bevatten de handvaten sensoren. Hiermee doet het apparaat een grondige lichaamsanalyse, waarna het twaalf gemeten waarden naar de MyTanita-app op een smartphone doorstuurt. De RD-545HR onderscheidt zich van vergelijkbare producten door tevens de hartslag te meten. Verder voert deze weegschaal een vet- en spiermeting van armen, benen en torso uit.

Check hier de beste deal!

Medisana BS 650 Connect

Als je een slimme weegschaal met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoekt, is de Medisana BS 650 Connect een interessante optie. Deze Duitse fabrikant ontwikkelt al ruim dertig jaar gezondheidsproducten voor consumenten. Na aanmelding op het draadloze thuisnetwerk verschijnen de gemeten waarden automatisch in de VitaDock+-app. Volg hier bijvoorbeeld je voortgang om je vetpercentage en BMI-waarde te verlagen. Je stelt optioneel een streefgewicht in. Door het opvragen van een grafiek over de afgelopen week of maand, kun je zien of je op de goede weg bent. Overigens meet de BS 650 Connect ook je hartslag.

Check hier de beste deal!

4x Meten

Omron Complete

De Omron Complete vervult twee functies. Dit product meet namelijk je bloeddruk en maakt elektrocardiogrammen (hartfilmpjes). Het werkt eenvoudig. Leg een smartphone in de aanwezige houder en lees in de Omron Connect-app de gemeten gegevens af. Je meet de bloeddrukwaarden via de bijgesloten band voor de bovenarm. Voor het maken van een elektrodiagram druk je met beide duimen op de sensoren van het meetapparaat. Wil je alleen je bloeddruk monitoren, dan kun je bij deze fabrikant ook terecht voor allerlei goedkopere meetapparaten.

Check hier de beste deal!

VirtuFit Huidplooimeter

Wil je alleen je vetpercentage monitoren? Hiervoor zijn allerlei betaalbare huidplooimeters op de markt, zoals dit exemplaar van VirtuFit. Volgens de fabrikant ‘pakt’ dit meetinstrument geen spierweefsel beet, zodat je een helder beeld krijgt van het aanwezige vet. Het kleine display toont de gemeten waarde. Een tabel met streefwaarden voor mannen en vrouwen is inbegrepen.

Check hier de beste deal!

Withings Sleep Analyzer

Moeite met slapen? Wie weet achterhaalt de Withings Sleep Analyzer de achterliggende oorzaak. Fijn is dat je ‘s nachts niets om of aan hoeft te doen; je schuift deze slaaptracker namelijk gewoon onder het matras. De volgende ochtend check je de slaapanalyse in de Withings Health Mate-app. Je ziet bijvoorbeeld of er sprake is van snurken, slaapapneu of een hoge hartslag. Verder kun je de slaapcycli nauwlettend volgen. Ontdek welke uren je per nacht diep en licht slaapt. De app toont elke dag een slaapscore. Aan jou de taak om deze score te verbeteren.

Check hier de beste deal!

Medisana PM 100 Connect

Dit compacte apparaatje is een zogeheten saturatiemeter. De Medisana PM 100 Connect meet het zuurstofgehalte in het bloed én de hartslag. De werking is simpel. Stop een vinger in de opening en je ziet op het geïntegreerde oledscherm de actuele waarden. Via bluetooth stuurt de saturatiemeter de gemeten gegevens optioneel door naar de VitaDock+-app op een smartphone. Nuttig voor wie de waarden over een langere periode wilt volgen.

Check hier de beste deal!

3x Luchtreinigers

Dyson Purifier Humidify+Cool Formaldehyde

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt een luchtreiniger in huis voor schonere lucht. Hecht jij veel waarde aan een gezonder binnenklimaat, dan is dit uitgebreide exemplaar van Dyson een goede keuze. Het product bepaalt aan de hand van drie sensoren automatisch de gewenste vochtigheid en luchtstroom. Uiteraard kun je deze instellingen ook handmatig wijzigen. De aanwezige filters ‘plukken’ onder meer (fijn)stof, allergenen en virussen uit de lucht. Als deze filters aan vervanging toe zijn, krijg je een seintje. In de zomer gebruik je deze luchtreiniger eventueel als luchtkoeler. Voor de bediening installeer je optioneel de Dyson Link-app op een smartphone.

Check hier de beste deal!

Philips Air Performer 8000 Series

De onlangs uitgebrachte Philips Air Performer 8000 Series kan verwarmen, koelen en lucht reinigen; je hebt er dus in alle seizoenen iets aan. Volgens de fabrikant is dit product geschikt voor ruimtes met een maximale oppervlakte van 70 vierkante meter. De luchtreiniger detecteert automatisch de huidige luchtkwaliteit en past de instellingen hierop aan. Verwarmen, koelen en reinigen gebeurt alleen als dat daadwerkelijk nodig is. Volgens Philips besparen gebruikers op die manier energie. Activeer desgewenst de slaapstand en profiteer ‘s nachts van een comfortabel binnenklimaat. In deze modus maakt het apparaat weinig geluid. Gebruik je smartphone eventueel als afstandsbediening met behulp van de Air+-app.

Check hier de beste deal!

Winix Zero Compact

Er bestaan ook relatief goedkope luchtreinigers. De Winix Zero Compact is hiervan een goed voorbeeld. Dit exemplaar is geschikt voor bescheiden ruimtes met een maximale oppervlakte van 50 vierkante meter. Ideaal voor gebruik in de slaapkamer. Verwacht overigens geen aanvullende functies, zoals verwarmen en app-bediening. Dit apparaat houdt het bij zijn primaire taak, namelijk het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het aanwezige filter verwijdert onder meer virussen, bacteriën, pollen, (fijn)stof en onaangename geurtjes uit de lucht. De behuizing bevat een eenvoudig bedieningspaneel.

Check hier de beste deal!

3x Elektrostimulatie

Bluetens Classic

Bluetens ontwikkelt zogeheten elektrostimulatieapparaten, die zorgen voor een sneller herstel van gewrichten en overbelaste spieren. Met elektrosimulatie verminder je bijvoorbeeld spierpijn en verbeter je de bloedsomloop. Bovendien gebruik je het desgewenst ook ter ontspanning. De Bluetens Classic bevat vier draden met elektroden, die je bevestigt op de beoogde spier(groep). Via bluetooth bedien je de boel vanuit een mobiele app. Er is keuze uit ruim honderd programma’s voor maar liefst vijftien lichaamsdelen. Vind je de behandeling te heftig, dan verlaag je via de app de intensiteit.

Check hier de beste deal!

Medisana TT 205

De Medisana TT 205 is een betaalbaar apparaat om je spieren te behandelen. Vier elektroden zijn middels twee draden aan de hoofdunit bevestigd. Je kiest op het blauwverlichte scherm welke spier(groep) je wilt behandelen, zoals je nek, schouders, rug of been. Je hebt vervolgens keuze tussen diverse massage- en elektrotherapieprogramma’s. Bepaal aan de hand van veertig niveaus de gewenste intensiteit. De behuizing bevat een oplaadbare accu met een capaciteit van 500 mAh. Voor oplaaddoeleinden bevat de productdoos een usb-kabel.

Check hier de beste deal! 

Beurer EM59

Dit elektrostimulatieapparaat heeft een warmtefunctie. Je schakelt hierbij tussen twee niveaus, zodat je herstelprogramma’s comfortabel uitvoert. Zoals de meeste elektrostimulatieapparaten voor consumenten bevat ook dit exemplaar vier elektroden. Je bevestigt deze zelfklevende gelpads op het gewenste lichaamsdeel en kiest in het menu een elektrotherapieprogramma. Als alternatief kun je de bewuste spier ook laten masseren. Naast tientallen standaardprogramma’s kun je ook eigen behandelingen samenstellen. Voor de energievoorziening bevat de stijlvolle behuizing een oplaadbare batterij.

Check hier de beste deal!

3x Lampen

Silvergear Daglichtlamp

Heb jij tijdens de donkerste maanden van het jaar ‘s ochtends minder energie? Overweeg dan een daglichtlamp. Dit hulpje zorgt ervoor dat je elke ochtend fris en fruitig begint. Ervaar je weleens een winterdipje, dan helpt een daglichtlamp mogelijk ook om sombere gevoelens te laten verdwijnen. Deze goedkope lamp van Silvergear heeft drie helderheidsniveaus. Verder bevat het apparaat een timerfunctie van 10, 20 of 30 minuten.

Check hier de beste deal!

Medisana IR 850

Volgens Medisana helpt infraroodlicht om spieren te ontspannen. Hierdoor ervaren mensen na een intensieve werkdag of sportsessie mogelijk minder spierpijn. Verder kun je de IR 850 ook gebruiken om verkoudheidsklachten te verminderen; het infraroodlicht helpt tegen een verstopte neus. De IR 850 heeft een compacte behuizing, zodat je hem moeiteloos op een hoekje van een bureau of salontafel kunt plaatsen. Je zet de lamp van 300 watt voor een perioden van 5, 10 of 15 minuten aan. Na afloop van de ingestelde tijd schakelt het apparaat zichzelf uit. Wordt de lamp te heet, dan volgt een waarschuwing.

Check hier de beste deal!

Philips Wake-Up Light HF3506/05

Deze wekkerlamp van Philips bootst in feite de zonsopgang na. In combinatie met natuurlijke vogelgeluiden helpt dat je om heel geleidelijk wakker te worden. Net zoals wilde dieren in de natuur! De gesimuleerde zonsopgang met steeds feller licht duurt ongeveer een halfuur. Vind je het licht te fel, dan pas je de instellingen eenvoudig aan. Luister je ‘s ochtends graag naar de radio? Geen probleem, want de behuizing bevat ook een FM-ontvanger.

Check hier de beste deal!

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.