John McAfee: Zit Antivirus-pionier straks achter tralies?

© PXimport

John McAfee: Zit Antivirus-pionier straks achter tralies?

Software

Geplaatst: 9 april 2021 - 06:57

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Redactie PCM

Niet iedereen zal John McAfee een held vinden. Daarvoor heeft hij wat teveel op zijn kerfstok. Aan de andere kant, hij heeft eigenhandig antivirusprogrammatuur uitgevonden die de voorloper is van veel beveiligingssoftware. Na zo’n prestatie mogen mensen best aan lager wal raken zonder die plek kwijt te raken. Bij McAfee is het probleem eerder dat hij in zijn latere leven iets teveel succes heeft gehad – succes van de verkeerde soort.

De verkoop van McAfee Associates leverde McAfee een fortuin op het hoogtepunt van zijn rijkdom in 2007 ongeveer 100 miljoen dollar bedroeg. Na de kredietcrisis was daar volgens de New York Times nog maar 4 miljoen dollar van over. Intussen werkte hij zich in de nesten in Belize, waar hij was gaan wonen en waar hij er een extravagante levensstijl op nahield, met een gewapende lijfwacht, een harem van lokale vrouwen uit een arm milieu, stevig drugsgebruik en een laboratorium voor vage geneesmiddelen. Lokale politici joeg hij tegen zich in het harnas, naar eigen zeggen doordat hij weigerde smeergeld te betalen.

Ook maakte hij ruzie met zijn buurman, waarna deze op geheimzinnige wijze omkwam. Toen de politie McAfee kwam halen voor verhoor, vluchtte hij naar Guatemala, waar hij werd gevonden doordat een reporter van VICE een foto publiceerde waar per ongeluk de geotags nog aanzaten. Hij werd gearresteerd en slaagde erin te worden uitgewezen naar de VS in plaats van naar Belize, onder meer door hartproblemen voor te wenden.

In de VS vond hij zichzelf opnieuw uit als schertsfiguur. Hij publiceerde video’s waarin hij opschepte over vrouwen en drugs, en instructies gaf hoe je McAfee Antivirus moest de-installeren, ‘de slechtste software op de planeet’. Hij dook in bitcoin en voorspelde dat die eind 2020 een miljoen dollar zou kosten. Zo niet, dan zou hij zijn eigen geslachtsdeel live op televisie opeten. Later kwam hij hierop terug. Op Twitter maakte hij voor veel geld reclame voor alternatieve munteenheden. 

Zelfs presidentskandidaat

Ook was hij in 2016 en 2020 presidentskandidaat met een libertaire signatuur. Hij ontpopte zich als vuurwapenfan en verscheen geregeld in de shows van complotdenker Alex Jones. Zijn presidentscampagne van 2020 zou hij voeren vanaf een schip in internationale wateren, volgens hemzelf omdat hij gezocht werd door de belastingdienst.

Na moeilijkheden met de politie in allerlei landen werd hij uiteindelijk begin oktober in Spanje ingerekend op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Dit op twee verdenkingen: het niet doen van belastingaangifte en het aanprijzen van investeringen (namelijk cryptocoins) zonder te vermelden dat hij daarvoor werd betaald. De 75-jarige McAfee maakt nu kans op 30 jaar cel.

Of het daarvan zal komen of niet; ontsnappingskunstenaar McAfee behoudt altijd zijn gekte. Zolang hij leeft, zullen de sterke verhalen blijven komen – desnoods van achter de tralies.

Tekst: Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000