Is je backup het veiligst in de cloud?

De jarenlange discussie over het wel of niet back-uppen van je bestanden naar de cloud laaide in juni verder op, toen bekend werd dat Google Drive nu de volledige inhoud van pc’s en Macs kan back-uppen. Maar is je back-up wel zo veilig in de cloud, of kun je hem beter lokaal opslaan? PCM vraagt het de experts. En wat vind jij?

Booy Beerling, ict-ondernemer

© PXimport

“Nee, want de cloud zie ik als andermans computer en lokale opslag is erg goedkoop geworden. Incrementele back-ups maken is erg makkelijk en brengt minder risico’s mee. Voorwaarden kunnen veranderen en er is hackgevoeligheid: in het verleden waren diensten als Dropbox zonder ssl te benaderen. Daarnaast heb ik een afkeer tegen propriëtaire software: open source geeft meer transparantie. Het is belangrijk om jezelf vaak de vraag te stellen: is het nog mijn data als ik het neerzet bij een commercieel bedrijf? De cloud wordt vaak voor erg persoonlijke data gebruikt en dit wekt natuurlijk interesse bij mensen met slechte intenties.”

Martijn Vogel, clouddienst BackupHive

© PXimport

“Ja, zeker weten. Maar je kunt het beste back-ups hebben op verschillende media en locaties, waar de cloud er één van is. Al moet die wel veilig zijn en bij veel aanbieders is het onduidelijk hoe (on)veilig je gegevens zijn omdat daar niet of nauwelijks over gecommuniceerd wordt. Je data wordt op buitenlandse servers opgeslagen en we weten bijvoorbeeld niet welke overheden mee (kunnen) kijken. BackupHive is één van de weinige aanbieders die de data (alleen) in Nederland bewaart: jij bent de enige met toegang tot je bestanden. Al moet je ons daarvoor natuurlijk ook op ons woord geloven.”

Ramon Breeuwer, lezer en ict-docent

© PXimport

“Nee, voorlopig blijven mijn back-ups gewoon op een usb-stick of externe harde schijf staan. Bepaalde informatie heb ik liever offline in Nederland dan in de cloud. Ik ben wel benieuwd wat Google in gedachten had bij het aanbieden van volledige systeemback-ups in Drive. Nog meer persoonlijke data vergaren? Of geld verdienen aan de verhuur van meer Drive-opslagruimte? Los van Googles motief en mijn mening erover, heeft een cloudback-up volgens mij nog weinig zin. De standaard opslagcapaciteit van 15 GB in Drive is ontoereikend en het kost veel tijd om een volledige back-up via het internet te up- en downloaden.”

Mark Gamble, redactie-expert

© PXimport

“Ja, een back-up in de cloud bespaart je thuis een hoop ruimte, maar je moet er wel van uitgaan dat de dienst waarop je je gegevens opslaat veilig met je data omgaat. En dat deze garanties kan geven dat je data altijd toegankelijk is. De uptime is daarom erg belangrijk. Maar ook de middelen die worden geboden om back-ups en synchronisatie uit te voeren, zoals een client-tool die zowel volledige back-ups als differentiële back-ups kan maken. En voldoende opslag die makkelijk kan worden uitgebreid, als dat nodig is.”

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000