ID.nl logo
Google+: Hoe gebruik je het, en waarom?
© PXimport
Huis

Google+: Hoe gebruik je het, en waarom?

Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die alleen Google+ gebruikt, niemand verlaat Facebook namelijk voor Google+. Toch hebben veel mensen een Google+-account, vooral omdat het netwerk zo nauw verbonden is met Gmail, Google Drive en Maps. Maar wat kan je er nou eigenlijk mee?

Het is niet ongebruikelijk om je aan te melden bij Google+, een biografie in te vullen, misschien een foto toe te voegen, en het vervolgens meteen te vergeten. In haar streven om een supermacht sociaal netwerk te worden, heeft Google+ een heleboel instellingen, tools en bronnen ingebakken, maar dergelijke pogingen maken het nogal overweldigend. Facebook, Twitter, Instagram, Vine - dit zijn allemaal eenvoudige sociale netwerken. Google+ is een stuk ingewikkelder, te beginnen met: Wie moet je toevoegen aan je kringen? Wacht even - wat is een kring? Laten we terug naar de basis gaan.

Google+ voor dummies

De meesten onder ons hebben niet echt een ander sociaal netwerk nodig, maar gezien het feit dat we dagelijks met Google bezig zijn heeft de natuurlijke nieuwsgierigheid de groei van Google+ aangewakkerd. Er zijn mensen die het netwerk gebruiken om hogerop te komen in Google's zoekresultaten in een poging tot zelfpromotie. Er zijn bedrijven die de privé gemeenschappen van het netwerk gebruiken om bedrijfszaken te bespreken. En dan heb je nog de reguliere mensen (jij en ik) die gewoon willen weten waar Google+ goed voor is.

Net als ieder ander sociaal netwerk is Google+ nutteloos tenzij je een profiel opbouwt zodat mensen bevriend met je willen zijn, en het helpt als een aantal van je vrienden al lid zijn. Profiel, vrienden - deze dingen zijn belangrijk. Google+ doorzoekt behulpzaam je e-mail contactpersonen en geeft aanbevelingen om mensen toe te voegen met wie je samengewerkt hebt of naar school geweest bent, of je kunt op naam zoeken. Doe het allebei.

En hier komen de cirkels bij kijken. Net als op Facebook kun je met Google+ het publiek dat de posts die je plaatst te zien krijgt beperken. Van sommige dingen wil je dat iedereen ze te zien krijgt, terwijl andere dingen voor slechts een bepaalde groep mensen bedoeld is. Je kunt dezelfde mensen aan verschillende kringen toevoegen - sommige zijn zowel vrienden als collega's, bijvoorbeeld - en je kunt het publiek per post veranderen.

©PXimport

Google+ heeft heel veel opties als je het eenmaal onder de knie hebt. Je kunt gemeenschappen beginnen of er lid van worden, oninteressante posts dempen, en verhalen die op het internet staan delen. Het brede bereik van Google betekent dat Google+ met Maps en Gmail kan werken - wanneer je naar nabijgelegen restaurants op zoek bent laat Google+ je horecagelegenheden zien die je vrienden bezocht hebben of op het netwerk beoordeeld hebben. Je kunt ook direct content van Gmail naar je G+ pagina delen. Het zit hem in de kleine dingen.

Google+ biedt bijna teveel mogelijkheden, en ze zijn niet altijd voor de hand liggend. Zo kun je wanneer je een post aan het schrijven bent op een klein pijltje klikken waarmee je commentaren en shares kunt uitschakelen. Dat kan met Facebook niet. Je hebt ook toegang tot de Chrome extensies voor Google+, waarmee je van alles kunt doen, van +1 (het equivalent van de Facebook 'like') voor internetpagina's naar keuze tot het inplannen van toekomstige posts.

Maar wat moet je posten? Als je al Facebook en Twitter gebruikt, kan het lastig zijn om iets te bedenken dat interessant is om met je Google+ volgelingen te delen wat ze nog niet eerder gezien hebben. Als je je Google+ account actief wilt houden maar geen verschillende content kunt bedenken om op al je netwerken te posten, dan kun je eenvoudig hetzelfde artikel of je mijmeringen op verschillende sites posten met behulp van diensten zoals Buffer of de eerder genoemde Chrome extensie.

©PXimport

Fotofuncties die de moeite waard zijn

Google+ is niet moeilijk om te gebruiken, maar als je er goed naar kijkt realiseer je je dat het sociale netwerk niet veel van andere diensten verschilt. Waar Google+ echt in uitblinkt ten opzichte van de concurrentie is het delen van foto's.

Het afgelopen jaar heeft het netwerk zich vooral gericht op fotografie, en deze strategie werpt duidelijk zijn vruchten af. Vanaf oktober worden er wekelijks 1.5 miljard foto's naar Google+ geüpload.

Het uploaden van je foto's naar het netwerk is het eenvoudigst met Chrome, waarmee je je foto's gemakkelijk naar het netwerk kun slepen. Met de Google+ iOS en Android apps kun je een automatische back-up instelling voor je afbeeldingen instellen, zodat elke foto die je met je telefoon maakt naar een privé map op G+ geüpload wordt.

Zodra je foto's zich op Google bevinden kun je ze bewerken met Google's Lightbox. De fotobewerkingstools zijn alleen beschikbaar voor desktopgebruikers - Google+ loopt op dit gebied achter, want Instagram heeft laten zien dat mensen de mogelijkheid willen hebben om een filter op hun foto's toe te passen wanneer ze met hun telefoon in de weer zijn. Je kunt de G+ automatische verbeteringsfunctie inschakelen in de apps voor een subtiele maar best goede bewerking door Google zelf, en je kunt foto's ook wat bijsnijden. Voor intensiever werk, waaronder het aanpassen van het niveau van de automatische verbeteringsfunctie, zul je Chrome moeten openen.

Uitgebreide mogelijkheden

De desktop gebaseerde bewerkingstools zijn degelijk en veel uitgebreider dan die van enig ander sociaal netwerk. Ze gaan van rudimentair bijsnijden en roteren tot ouderwetse filters, omlijstingen, verscherpen, middelste scherpstelpunt, en een coole schuine stand verschuivingsoptie. Je kunt vierkante afbeeldingen maken, of foto's eruit laten zien alsof ze recht uit een verbleekte filmstrook uit de jaren '60 komen.

©PXimport

Als je meerdere foto's uploadt die duidelijk frames van dezelfde actie zijn, kan de Auto Awesome functie van het netwerk hiervan een samengestelde afbeelding, GIF, HDR-afbeelding, of een mix maken waardoor iedereen er op zijn best uitziet. Afgelopen donderdag lanceerde Google+ voor de feestdagen een update voor Auto Awesome waarmee je foto's van vallende sneeuw kunt omtoveren in GIFs van vallende sneeuw. Hetzelfde geldt voor twinkelende lichtjes. Het beste is dat je een deel van je werk met iedereen kunt delen terwijl je je privé familiefoto's alleen aan je beste vrienden laat zien.

Dat is het probleem met Google+. Mensen raken zo overweldigd door de grote hoeveelheid opties en vakjes die je aan moet vinken op elke pagina dat ze het opgeven. Maar als je Facebook beu bent en een nieuwe plek wilt om je foto's te delen die meer tools en privacy-instellingen heeft dan Instagram, dan is Google+ een goede keuze. Je hoeft niet alle instellingen tegelijk te gebruiken. Je kunt het gewoon uitproberen door je beste smartphone foto's automatisch te uploaden en Google+ je foto's te laten uitkiezen en oppoetsen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Caitlin McGarry (@Caitlin_McGarry). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.