Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam
Om geluid op te nemen, heb je in Windows 11 geen extra software nodig. De app Geluidsrecorder is prima geschikt om podcasts, gesprekken en interviews vast te leggen. De geluids- en spraakopname-app is lang erg basic geweest, maar de bijgewerkte versie in Windows 11 brengt daar verandering in.
Soms wil je gewoon snel een geluid opnemen. De Geluidsrecorder in Windows 11 is hiervoor uitermate geschikt. We bekijken hoe de app werkt en hoe je problemen bij een audio-opname verhelpt.
- Geluid opnemen
- Punten in opname markeren
- Opnamekwaliteit instellen
- Microfoontoegang herstellen
- App opnieuw instellen
Lees ook: Het oor wil ook wat: personaliseer de Windows-geluiden
In Windows 10 heette deze toepassing nog Voicerecorder, maar in Windows 11 draagt de opvolger de naam Geluidsrecorder. Wees gerust, het gaat om meer dan een naamsverandering. Net als zijn voorganger is Geluidsrecorder een eenvoudige en gebruiksvriendelijke app waarmee je in een mum van tijd geluiden kunt opnemen als je geen zin hebt om meer uitgebreide audiosoftware te installeren. Wat hetzelfde blijft, is de eenvoud in gebruik, maar de app heeft wel een ander uiterlijk en nieuwe functies gekregen. Als het goed is, staat de app al op je Windows 11-pc. Is dat niet het geval, dan kun je hem ook nog installeren via de Microsoft Store. We bekijken hoe deze app werkt en hoe je problemen bij een opname verhelpt.
Wat ontbreekt Een belangrijke functie die ontbreekt, maar die wel aanwezig was in de versie van Windows 10, is de mogelijkheid om opnames bij te snijden. We hopen dat Microsoft deze mogelijkheid toch zal terugbrengen met een volgende update. Om geluidsbestanden te trimmen kun je een krachtigere tool gebruiken zoals het gratis, opensource Audacity, dat ook multitrack-opnamen, heel veel effecten en een overvloed aan bestandsformaten biedt.
Geluid opnemen
Plug je microfoon in, zoek de app Geluidsrecorder en start de app. Kijk dan even in de linkerbenedenhoek of het programma de juiste microfoon heeft aangesproken. Als je meerdere microfoons hebt, dan kun je hier het gewenste opnameapparaat selecteren. Om de opname te starten, klik je op de rode knop onderaan of gebruik je de combinatie Ctrl+R. Om de opname te pauzeren, is er de Pauzeknop of druk je op Alt+P. Doe hetzelfde verder te gaan met de opname.
Het meest opvallende nieuwe element is de grafische weergave van de geluidsgolven die verschijnen terwijl je audio opneemt en afspeelt. De golfvorm past altijd in het venster, zodat je niet hoeft te scrollen om materiaal buiten het werkvenster te zien. Om de opname te stoppen is er de Stop-knop of druk je op Escape of Enter.
Markeren
Terwijl de opname loopt, kun je bepaalde punten markeren met Ctrl+M of de knop Markeren, die je in de rechterbenedenhoek vindt. Zo’n markering onderbreekt de opname niet, maar straks bij het beluisteren kun je dan wel sneller naar het juiste punt in de opname navigeren. Zo’n markering verschijnt als een rood streepje in de geluidsbalk. Veronderstel dat je verschillende markeringen hebt geplaatst, dan kun je snel van de ene markering naar de andere schakelen via het menu Markeringen, dat uitklapt als je op het pijltje rechtsonder klikt.
Audio afspelen
De audio wordt automatisch opgeslagen in de map Geluidsopnamen, te vinden in de map Documenten. Je vindt de lijst ook in de linkerbalk van Geluidsrecorder. Uiteraard kun je de map Geluidsopnamen openen en daar op het .m4a-bestand dubbelklikken zodat je de opname kunt beluisteren. Nog gemakkelijker gaat het via Geluidsrecorder. Kies het bestand in het linkerdeelvenster en klik op de knop Afspelen of gebruik de spatiebalk. Met de spatiebalk kun je het afspelen ook pauzeren.
Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om de afspeelsnelheid te wijzigen. Je hebt de keuze, variërend van een kwart van de snelheid tot vier keer de oorspronkelijke snelheid. Bovendien is het mogelijk om geluidsbestanden te openen die je niet hebt opgenomen met Geluidsrecorder. Daarvoor dient de knop Bestand importeren. Vervolgens navigeer je naar het audiobestand op de harde schijf en klik je op Openen. Hierdoor verschijnt het bestand in het linkernavigatievenster, klaar om af te spelen.
Audio hernoemen
In het linkerdeelvenster zie je alle opnames die je maakt. Iedere opname krijgt de naam ‘Aan het opnemen (nummer)’, gevolgd door de datum en tijd. Daaronder lees je ook hoelang de opname duurt. Na een tijdje weet je vast niet meer over welke opname het gaat. Daarom geef je deze bestanden liever duidelijke namen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Naam wijzigen. Typ de nieuwe naam en bevestig nog een keer met de rode knop. Hierdoor wordt de nieuwe naam zowel toegepast in de app als in het bestand.
In plaats van de rechtermuisknop te gebruiken kun je ook het via het menu de naam van ieder bestand aanpassen, dus via de knop met de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Om een bestand te verwijderen, selecteer je eerst het audiobestand en druk je daarna op de Delete-toets, of gebruik je de rechtermuisknop en de opdracht Verwijderen.
Audio delen
Vanuit Geluidsrecorder is het mogelijk om bestanden te delen met andere mensen. Weer klik je met de rechtermuisknop op het bestand. Kies de optie Delen. Daarna selecteer je de wijze waarop je dit bestand wilt delen. Dat kan via mail, maar ook via de functie Naburig delen; een optie om rechtstreeks bestanden uit te wisselen met apparaten in de buurt. Onderaan kun je ook Delen via Teams selecteren. Kies de deelmethode en volg de aanwijzingen op het scherm om het proces te voltooien. Het is natuurlijk ook mogelijk om in het contextmenu de optie Weergeven in map te selecteren. Op die manier kom je in Windows Verkenner, waar je het bestand handmatig kunt ophalen en delen op de manier die je wenst.
Opnamekwaliteit
Geluidsrecorder biedt een verrassend aantal audiobestandsformaten om je werk in op te slaan. Standaard bewaart het programma alle audiobestanden in de aac-indeling. Dat kun je aanpassen via de drie puntjes. Open de Instellingen en ga naar Indeling. Er zijn vijf mogelijke opname-indelingen: AAC (standaard), MP3, WMA, FLAC (zonder kwaliteitsverlies) en WAV (zonder kwaliteitsverlies). Daaronder kun je de audiokwaliteit selecteren: Automatisch, Beste (hoogste kwaliteit, grotere bestandsgrootte), Hoog (aanbevolen), Gemiddeld (kleinste bestandsgrootte). Zodra je de keuze hebt gemaakt, is de nieuwe configuratie van toepassing en gebruikt de app deze instellingen bij de volgende opname. Eerder gemaakte opnamen worden niet omgezet in een andere kwaliteit of indeling. Converteren is niet mogelijk. De laatste instelling die je kunt aanpassen is het thema van Geluidsrecorder. Je kunt kiezen voor een donker of licht thema. Of je laat de app gewoon de keuze van de systeeminstelling volgen.
Lees ook: Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11
Problemen
Microfoontoegang herstellen
Vindt Geluidsrecorder de juiste microfoon niet? Dan is het mogelijk dat je de app-toegang tot de Microfoon in Windows 11 moet herstellen. Gebruik de combinatie Windows-toets+I om de Instellingen te openen en klik in de linkerkolom op Privacy en beveiliging. Daarna selecteer je aan de rechterkant de optie Microfoon. In de Microfoon-pagina controleer je eerst of de schakelaar Microfoontoegang op Aan ingesteld staat. Vervolgens kijk je bij Apps toegang verlenen tot uw microfoon. In deze lijst alfabetisch geordende apps scrol je tot je bij Geluidsrecorder komt. Ook hier moet de schakelaar aanstaan. Als het goed is, zou de microfoon nu moeten werken met de Geluidsrecorder-app.
Probleemoplosser
Is het probleem nog niet verholpen, dan volg je de volgende stappen: open de Instellingen nogmaals, maar deze keer klik je in de linkerkolom op Systeem. Daarna open je de pagina Problemen oplossen aan de rechterkant. Vervolgens kies je de optie Andere probleemoplossers. In het volgende scherm zie je bij de groep Meest voorkomende de optie Audio en daar gebruik je de knop Uitvoeren. Zo kom je op de pagina We helpen u graag. Daar omschrijf je het probleem kort, bijvoorbeeld ‘Problemen met microfoon oplossen’. Volg dan de aanwijzingen om het proces te voltooien. Via deze weg kun je ook contact nemen met de Microsoft-ondersteuning.
Problemen met Geluidsrecorder
Ondervind je in de plaats van met de microfoon problemen met de app Geluidsrecorder? Ga dan naar de Instellingen en selecteer Apps. Kies de pagina Geïnstalleerde apps aan de rechterkant. Dan krijg je een alfabetische lijst te zien van alle apps op de pc. Zoek de app Geluidsrecorder en klik op de drie stippen achter de naam van de app. Op die manier kun je de Geavanceerde opties openen.
Scrol in dit venster tot je bij de rubriek Opnieuw instellen komt en gebruik de knop Herstellen. Eventueel kun je ook de knop Opnieuw instellen gebruiken. Met de eerste optie wordt de app gerepareerd en merk je geen wijzigingen in de app-weergave. Met de tweede wordt de app opnieuw geïnstalleerd. Daarbij worden de opnamen niet verwijderd van de harde schijf, maar de verwijzingen zullen wel uit het linkerdeelvenster verdwijnen in Geluidsrecorder. Je kunt echter de Import-functie gebruiken om de opnames opnieuw aan de app toe te voegen.