ID.nl logo
Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam
© J.R
Huis

Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Om geluid op te nemen, heb je in Windows 11 geen extra software nodig. De app Geluidsrecorder is prima geschikt om podcasts, gesprekken en interviews vast te leggen. De geluids- en spraakopname-app is lang erg basic geweest, maar de bijgewerkte versie in Windows 11 brengt daar verandering in.

Soms wil je gewoon snel een geluid opnemen. De Geluidsrecorder in Windows 11 is hiervoor uitermate geschikt. We bekijken hoe de app werkt en hoe je problemen bij een audio-opname verhelpt.

  • Geluid opnemen
  • Punten in opname markeren
  • Opnamekwaliteit instellen
  • Microfoontoegang herstellen
  • App opnieuw instellen

Lees ook: Het oor wil ook wat: personaliseer de Windows-geluiden

In Windows 10 heette deze toepassing nog Voicerecorder, maar in Windows 11 draagt de opvolger de naam Geluidsrecorder. Wees gerust, het gaat om meer dan een naamsverandering. Net als zijn voorganger is Geluidsrecorder een eenvoudige en gebruiksvriendelijke app waarmee je in een mum van tijd geluiden kunt opnemen als je geen zin hebt om meer uitgebreide audiosoftware te installeren. Wat hetzelfde blijft, is de eenvoud in gebruik, maar de app heeft wel een ander uiterlijk en nieuwe functies gekregen. Als het goed is, staat de app al op je Windows 11-pc. Is dat niet het geval, dan kun je hem ook nog installeren via de Microsoft Store. We bekijken hoe deze app werkt en hoe je problemen bij een opname verhelpt.

Wat ontbreekt Een belangrijke functie die ontbreekt, maar die wel aanwezig was in de versie van Windows 10, is de mogelijkheid om opnames bij te snijden. We hopen dat Microsoft deze mogelijkheid toch zal terugbrengen met een volgende update. Om geluidsbestanden te trimmen kun je een krachtigere tool gebruiken zoals het gratis, opensource Audacity, dat ook multitrack-opnamen, heel veel effecten en een overvloed aan bestandsformaten biedt.

In Voicerecorder van Windows 10 kun je wel audiotracks bijsnijden, in Geluidsrecorder kan dat niet.

Geluid opnemen

Plug je microfoon in, zoek de app Geluidsrecorder en start de app. Kijk dan even in de linkerbenedenhoek of het programma de juiste microfoon heeft aangesproken. Als je meerdere microfoons hebt, dan kun je hier het gewenste opnameapparaat selecteren. Om de opname te starten, klik je op de rode knop onderaan of gebruik je de combinatie Ctrl+R. Om de opname te pauzeren, is er de Pauzeknop of druk je op Alt+P. Doe hetzelfde verder te gaan met de opname.

Het meest opvallende nieuwe element is de grafische weergave van de geluidsgolven die verschijnen terwijl je audio opneemt en afspeelt. De golfvorm past altijd in het venster, zodat je niet hoeft te scrollen om materiaal buiten het werkvenster te zien. Om de opname te stoppen is er de Stop-knop of druk je op Escape of Enter.

Je krijgt een visuele weergave van de geluidsgolven te zien.

Markeren

Terwijl de opname loopt, kun je bepaalde punten markeren met Ctrl+M of de knop Markeren, die je in de rechterbenedenhoek vindt. Zo’n markering onderbreekt de opname niet, maar straks bij het beluisteren kun je dan wel sneller naar het juiste punt in de opname navigeren. Zo’n markering verschijnt als een rood streepje in de geluidsbalk. Veronderstel dat je verschillende markeringen hebt geplaatst, dan kun je snel van de ene markering naar de andere schakelen via het menu Markeringen, dat uitklapt als je op het pijltje rechtsonder klikt.

We hebben vier markeringen aangebracht die we met een muisklik kunnen bereiken.

Audio afspelen

De audio wordt automatisch opgeslagen in de map Geluidsopnamen, te vinden in de map Documenten. Je vindt de lijst ook in de linkerbalk van Geluidsrecorder. Uiteraard kun je de map Geluidsopnamen openen en daar op het .m4a-bestand dubbelklikken zodat je de opname kunt beluisteren. Nog gemakkelijker gaat het via Geluidsrecorder. Kies het bestand in het linkerdeelvenster en klik op de knop Afspelen of gebruik de spatiebalk. Met de spatiebalk kun je het afspelen ook pauzeren.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om de afspeelsnelheid te wijzigen. Je hebt de keuze, variërend van een kwart van de snelheid tot vier keer de oorspronkelijke snelheid. Bovendien is het mogelijk om geluidsbestanden te openen die je niet hebt opgenomen met Geluidsrecorder. Daarvoor dient de knop Bestand importeren. Vervolgens navigeer je naar het audiobestand op de harde schijf en klik je op Openen. Hierdoor verschijnt het bestand in het linkernavigatievenster, klaar om af te spelen.

Je kunt de afspeelsnelheid regelen in verschillende stappen.

Audio hernoemen

In het linkerdeelvenster zie je alle opnames die je maakt. Iedere opname krijgt de naam ‘Aan het opnemen (nummer)’, gevolgd door de datum en tijd. Daaronder lees je ook hoelang de opname duurt. Na een tijdje weet je vast niet meer over welke opname het gaat. Daarom geef je deze bestanden liever duidelijke namen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Naam wijzigen. Typ de nieuwe naam en bevestig nog een keer met de rode knop. Hierdoor wordt de nieuwe naam zowel toegepast in de app als in het bestand.

In plaats van de rechtermuisknop te gebruiken kun je ook het via het menu de naam van ieder bestand aanpassen, dus via de knop met de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Om een bestand te verwijderen, selecteer je eerst het audiobestand en druk je daarna op de Delete-toets, of gebruik je de rechtermuisknop en de opdracht Verwijderen.

Je kunt de afspeelsnelheid regelen in verschillende stappen.

Audio delen

Vanuit Geluidsrecorder is het mogelijk om bestanden te delen met andere mensen. Weer klik je met de rechtermuisknop op het bestand. Kies de optie Delen. Daarna selecteer je de wijze waarop je dit bestand wilt delen. Dat kan via mail, maar ook via de functie Naburig delen; een optie om rechtstreeks bestanden uit te wisselen met apparaten in de buurt. Onderaan kun je ook Delen via Teams selecteren. Kies de deelmethode en volg de aanwijzingen op het scherm om het proces te voltooien. Het is natuurlijk ook mogelijk om in het contextmenu de optie Weergeven in map te selecteren. Op die manier kom je in Windows Verkenner, waar je het bestand handmatig kunt ophalen en delen op de manier die je wenst.

Vanuit Geluidsrecorder kun je audiobestanden rechtstreeks delen.

Opnamekwaliteit

Geluidsrecorder biedt een verrassend aantal audiobestandsformaten om je werk in op te slaan. Standaard bewaart het programma alle audiobestanden in de aac-indeling. Dat kun je aanpassen via de drie puntjes. Open de Instellingen en ga naar Indeling. Er zijn vijf mogelijke opname-indelingen: AAC (standaard), MP3, WMA, FLAC (zonder kwaliteitsverlies) en WAV (zonder kwaliteitsverlies). Daaronder kun je de audiokwaliteit selecteren: Automatisch, Beste (hoogste kwaliteit, grotere bestandsgrootte), Hoog (aanbevolen), Gemiddeld (kleinste bestandsgrootte). Zodra je de keuze hebt gemaakt, is de nieuwe configuratie van toepassing en gebruikt de app deze instellingen bij de volgende opname. Eerder gemaakte opnamen worden niet omgezet in een andere kwaliteit of indeling. Converteren is niet mogelijk. De laatste instelling die je kunt aanpassen is het thema van Geluidsrecorder. Je kunt kiezen voor een donker of licht thema. Of je laat de app gewoon de keuze van de systeeminstelling volgen.

Kies eerst de opname-indeling en daarna de audiokwaliteit.

Lees ook: Zo verbeter je de geluidskwaliteit in Windows 11

Problemen

Microfoontoegang herstellen

Vindt Geluidsrecorder de juiste microfoon niet? Dan is het mogelijk dat je de app-toegang tot de Microfoon in Windows 11 moet herstellen. Gebruik de combinatie Windows-toets+I om de Instellingen te openen en klik in de linkerkolom op Privacy en beveiliging. Daarna selecteer je aan de rechterkant de optie Microfoon. In de Microfoon-pagina controleer je eerst of de schakelaar Microfoontoegang op Aan ingesteld staat. Vervolgens kijk je bij Apps toegang verlenen tot uw microfoon. In deze lijst alfabetisch geordende apps scrol je tot je bij Geluidsrecorder komt. Ook hier moet de schakelaar aanstaan. Als het goed is, zou de microfoon nu moeten werken met de Geluidsrecorder-app.

Zorg dat de microfoon kan gebruikt worden met de app Geluidrecorder.

Probleemoplosser

Is het probleem nog niet verholpen, dan volg je de volgende stappen: open de Instellingen nogmaals, maar deze keer klik je in de linkerkolom op Systeem. Daarna open je de pagina Problemen oplossen aan de rechterkant. Vervolgens kies je de optie Andere probleemoplossers. In het volgende scherm zie je bij de groep Meest voorkomende de optie Audio en daar gebruik je de knop Uitvoeren. Zo kom je op de pagina We helpen u graag. Daar omschrijf je het probleem kort, bijvoorbeeld ‘Problemen met microfoon oplossen’. Volg dan de aanwijzingen om het proces te voltooien. Via deze weg kun je ook contact nemen met de Microsoft-ondersteuning.

Beschrijf het probleem dat je ondervindt.

Problemen met Geluidsrecorder

Ondervind je in de plaats van met de microfoon problemen met de app Geluidsrecorder? Ga dan naar de Instellingen en selecteer Apps. Kies de pagina Geïnstalleerde apps aan de rechterkant. Dan krijg je een alfabetische lijst te zien van alle apps op de pc. Zoek de app Geluidsrecorder en klik op de drie stippen achter de naam van de app. Op die manier kun je de Geavanceerde opties openen.

Scrol in dit venster tot je bij de rubriek Opnieuw instellen komt en gebruik de knop Herstellen. Eventueel kun je ook de knop Opnieuw instellen gebruiken. Met de eerste optie wordt de app gerepareerd en merk je geen wijzigingen in de app-weergave. Met de tweede wordt de app opnieuw geïnstalleerd. Daarbij worden de opnamen niet verwijderd van de harde schijf, maar de verwijzingen zullen wel uit het linkerdeelvenster verdwijnen in Geluidsrecorder. Je kunt echter de Import-functie gebruiken om de opnames opnieuw aan de app toe te voegen.

Je kunt de app herstellen of opnieuw instellen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.