Extensies Edge Chromium: is Google Chrome echt veiliger?

© PXimport

Extensies Edge Chromium: is Google Chrome echt veiliger?

Geplaatst: 3 april 2020 - 02:00

Aangepast: 19 december 2023 - 07:28

Wesley Akkerman

Voor zowel Google Chrome als Microsoft Edge Chromium is het mogelijk extensies te downloaden. Voor Edge Chromium kun je die bijvoorbeeld uit de Chrome Web Store halen, maar Google bracht onlangs de boodschap naar buiten dat het bedrijf dat afraadt. Waarom zei Google dit en is dit nog steeds zo?

Wanneer je onlangs in de nieuwe Microsoft Edge-browser naar de Chrome Web Store ging, dan kreeg je de boodschap te zien dat Google aanraadt de extensies, met extra functionaliteit, alleen te downloaden voor Google Chrome. Helaas zei Google op dat moment niet waarom die boodschap in beeld verdween, maar inmiddels heeft het bedrijf er uitleg over gegeven. De reden dat de melding verscheen is dat Edge geen ondersteuning aanbiedt voor Googles Safe Browsing Feature. Wanneer er een malafide extensie opduikt in de Chrome Web Store, dan kan Google hem wel verwijderen uit de Chrome-browser, maar niet uit de browser van Microsoft.

Chrome Web Store in Edge Chromium.

© PXimport

Google Chrome vs. Microsoft Edge

Het is niet vreemd dat Google de melding weergeeft. Dit is namelijk niet alleen om Microsoft te pesten. In februari 2020 maakte het bedrijf namelijk bekend dat er zo’n 500 malafide extensies in de Chrome Web Store gevonden waren. Ze waren uit de Web Store gehaald en uit de vele browsers van gebruikers gehaald – op afstand. Zo kunnen de computers van gebruikers veilig blijven. Diezelfde mogelijk heeft Google niet als het om de nieuwe Microsoft Edge-browser gaat. Het lijkt dus om een legitieme reden te gaan.

Ondertussen waarschuwt Microsoft ook in zijn eigen browser over extensies die je uit de Chrome Web Store haalt. Microsoft ziet natuurlijk het liefst dat je de extensies uit zijn webwinkel haalt.

Op moment van schrijven laat Google de waarschuwing niet meer zien wanneer je een Chrome Web Store-extensie aan je Microsoft Edge-browser wil toevoegen. Waarom die melding nu ineens verdwenen is, is helaas niet bekendgemaakt. Het is wel opvallend dat de boodschap nooit in beeld kwam bij andere browsers die op basis van Chromium gebouwd zijn, zoals Opera. Of het dus alleen met de veiligheid van gebruikers te maken heeft, is nu niet duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Google zijn eigen browser superieur wil laten lijken ten opzichte van Microsoft Edge. Sommige webdiensten van de zoekmachinegigant werken niet goed in Edge, zoals bijvoorbeeld gamestreamingdienst Google Stadia. Ook krijg je nog wel eens waarschuwingen te zien wanneer je Gmail, YouTube of andere diensten opent in de browser van Microsoft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten