Dit verandert er aan de iPad-versie van Photoshop

© PXimport

Dit verandert er aan de iPad-versie van Photoshop

Geplaatst: 2 december 2019 - 04:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Justin Doornekamp

Adobe heeft niet bepaald een goede reputatie opgebouwd met de iPad-versie van Photoshop. Sinds de lancering van Photoshop for iPad kreeg het fotobewerkingsprogramma veel kritiek en Adobe grijpt nu in door enkele veranderingen aan de tool door te voeren.

Veel gebruikers zijn niet erg te spreken over Photoshop for iPad, omdat het een wel erg uitgeklede versie van het desktopprogramma is geworden. Zo wordt bijvoorbeeld Adobe Camera Raw niet ondersteund en zijn de mogelijkheden om foto's te bewerken zeer beperkt.

Adobe erkent dat de nieuwe app tekortschiet en is van plan om diverse aanpassingen te doen in de komende tijd.

Tegen het einde van dit jaar krijgt de app een nieuwe selectietool, waarmee automatisch, op basis van kunstmatige intelligentie, een bepaald gedeelte van een foto geselecteerd wordt. Hierdoor kun je nog sneller en gerichter aan de slag met het bewerken van die foto. De functie is een aanvulling op de al bestaande Quick Selection-tool, waarmee het vrijwel onmogelijk is om nauwkeurige selecties te maken.

Dit verandert er aan de iPad-versie van Photoshop-15082296

© CIDimport

Ook wil Adobe dit jaar nog verbeteringen doorvoeren aan clouddocumenten, waardoor je sneller documenten kunt uploaden en downloaden. Dit zal een welkome aanvulling zijn voor gebruikers die zowel de desktopversie als de mobiele versie van Photoshop gebruiken.

Lightroom-integratie

De grootste veranderingen worden evenwel pas in de eerste helft van volgend jaar doorgevoerd. Zo krijgt de app een Refine Edge-penseel, om fijne gedeelten zoals baardhaar te selecteren. In de eerste zes maanden van 2020 wil Adobe ook wat tools lanceren om korrelige foto's te corrigeren, bijvoorbeeld via de aanpassing Curven die ook al te vinden is in de desktopversie van het fotobewerkingsprogramma. Daarmee kun je het gehele toonbereik van een afbeelding aanpassen. Ook wil Adobe penseelstreken vloeiender maken.

Photoshop-gebruikers zullen evenwel vooral te spreken zijn over de nieuwe Lightroom-integratie, die gepland staat voor halverwege 2020. Dit zal betekenen dat je rawfoto's kunt inladen in Lightroom op je iPad, voordat je ze importeert naar Photoshop voor verdere bewerkingen.

Adobe doet dus wel degelijk wat met de kritiek, al hebben gebruikers toch nog even wat geduld nodig voordat de veranderingen worden doorgevoerd. Tot die tijd moeten zij het doen met een zeer beperkte app.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten