Deze plannen heeft Trump met grote socialmedia-bedrijven

© PXimport

Deze plannen heeft Trump met grote socialmedia-bedrijven

Geplaatst: 1 juli 2020 - 06:38

Aangepast: 25 november 2022 - 10:27

Laura Jenny

Hij zei ooit: “Mijn social media-gebruik is niet presidentieel - het is modern presidentieel". Modern is het zeker, een president die zich op die manier uitlaat op het internet. Echter legt hem dat niet altijd windeieren, want zelfs de machtigste man van de wereld heeft te maken met beleid van bedrijven. Beleid waar hij iets aan wil veranderen.

Trump is te vinden op diverse social mediakanalen, maar de bekendste is toch wel Twitter. In zijn eerste 2,5 jaar als president tweette hij meer dan 17.000 keer (!). Op 5 juni dit jaar tweette hij zelfs 200 keer op één dag. Tweets die niet altijd waarheden bevatten, want fake news is waarschijnlijk een van de eerste termen die in je opkomt als je aan Trump denkt. Niet alleen omdat hij er zelf zo op is gebrand, maar ook omdat hij het regelmatig zelf verspreid, door bijvoorbeeld tweets van ongeverifieerde accounts te retweeten die vaak theorieën van complotdenkers bevatten. Dat is best gevaarlijk, want inmiddels is wat Trump tweet wel iets dat wordt gezien als een officieel statement van de president.

Dat het online gedrag van de president van de Verenigde Staten omstreden is, bleek recentelijk bij de Black Lives Matter-protesten. Toen demonstranten winkels begonnen te plunderen, tweette hij: ‘When the looting starts, the shooting starts”, oftewel: als het plunderen begint, begint ook het schieten. Het klinkt als een dreigement, maar volgens de president is het een beschouwing.

De president quote hiermee een persoon die regelmatige kwetsende, discriminerende dingen over de zwarte gemeenschap zei. Iemand die zelfs een bloederige vergelding op zwarte activisten op zijn naam heeft staan. Kortom, zeker nu een zeer beladen tweet. Een tweet waarvan men op het Twitter-hoofdkantoor bedacht: dit kan echt niet. Het bedrijf meent dat Trump met zijn woorden oproept tot geweld. Hierop heeft het de Tweet achter een waarschuwing gezet. Je moet hier eerst op klikken, voordat je kunt lezen wat de president te zeggen heeft.

 

© PXimport

Dat schoot in het verkeerde keelgat van de president, die sowieso al plannen aan het smeden was tegen social media-bedrijven. Hij vindt het een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Hij heeft inmiddels zelfs een bevel ondertekend waardoor de communicatiewet uit de jaren ‘90 wordt aangepast. Hierin staat momenteel nog dat social media-bedrijven sites kunnen modereren op inhoud die zij niet wenselijk achten, zonder dat hier een rechtszaak uit kan volgen.

Aanpassing mediawet

Trump wil dat die regel verdwijnt, waardoor social media-kanalen echt een soort marktplein worden waarop iedereen tot op zekere hoogte mag zeggen wat hij wil. Maar het betekent nog iets groters: social mediabedrijven kunnen hierdoor allerlei processen aan hun broek krijgen van wie ook maar vindt dat een bericht niet in orde is. Twitter vindt het dan ook een groot probleem voor de vrijheid van meningsuiting, dat deze internetvrijheid straks wordt beperkt. Het verwijt de president dat hij dit doet omdat het hem niet bevalt hoe er met zijn tweets wordt omgegaan, in plaats van dat hij naar het grotere plaatje kijkt. Het zou tegen de democratische waarden zijn om de communicatiewet op dit gebied te veranderen.

Er is inmiddels een belangenorganisatie (Center for Democracy and Technology) opgestaan om een rechtszaak aan te spannen tegen de Amerikaanse president. Het meent dat de aanpassing van de communicatiewet haaks staat op de grondwet en dat Trump alleen maar wraak wil nemen op Twitter omdat het die waarschuwing bovenop zijn tweets plaatste. Zeker in een verkiezingsjaar waarin protesten aan de orde van de dag zijn en er ook nog een dodelijk virus over onze wereld trekt, is het duidelijk dat de gemoederen hoog oplopen.

Niet alleen Twitter

Inmiddels is het Twitch-account van Donald Trump geblokkeerd. De reden is dat hatelijk gedrag in de Twitch-gemeenschap niet wordt getolereerd, in reactie op zijn stream waarin hij zegt dat Mexico niet bepaald zijn beste mensen naar Amerika stuurt, maar mensen die problemen, drugs en criminaliteit meenemen. Verkrachters noemde Trump ze zelfs. Overduidelijk uitspraken die hatelijk zijn naar een bepaalde afkomst. Die regels zijn niet alleen aan de gebruikers om iets van te vinden, ze zijn gewaarborgd in de regels van het streamingplatform.

Tot wanneer de blokkering geldt, dat is nog onbekend. Het schijnt wel van tijdelijke aard te zijn. Het lijkt erop dat social media zich, mogelijk in reactie op de plannen van Trump, keihard tegen de president keren. Zijn online gedrag lag al onder een vergrootglas, maar dit lijkt gezien het huidige politieke klimaat en dat aanpassen van die wet nog heviger dan ooit tevoren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000