Deep Nostalgia: A.I. brengt oude foto's tot leven

© PXimport

Deep Nostalgia: A.I. brengt oude foto's tot leven

Software

Geplaatst: 16 maart 2021 - 04:03

Aangepast: 15 december 2022 - 12:00

Wesley Akkerman

Een nieuwe vorm van kunstmatige intelligentie brengt oude foto’s en schilderijen tot leven. De technologie heet Deep Nostalgia en brengt beweging naar foto’s uit het verleden. Hoe oude de foto, hoe enger het resultaat. Maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.

Als je zelf een moderne iPhone gebruikt, dan ben je ongetwijfeld bekend met de live fotofunctionaliteit. Die exclusieve iOS-functie brengt beweging naar normaliter stilstaande beelden, waardoor foto’s als het ware zeer korte video’s worden. Zo leg je ook het moment vlak voor het maken van de foto vast. Het idee achter Deep Nostalgia is natuurlijk anders, maar qua uitvoering hebben beide functies, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, overeenkomsten.

Daar waar je voor de live foto’s een iPhone en een moderne versie van het iOS-besturingssysteem nodig hebt, heb je dat voor Deep Nostalgia niet. Die technologie kan namelijk elke foto als het ware tot leven brengen. Wil je dat meteen een keer uitproberen, dan kun je dat via deze website doen. De website is van MyHeritage; een website waarmee je je stamboom en meer kunt ontdekken door een dna-test te doen. Of dat daadwerkelijk mogelijk is of niet, doet nu even niet ter zake. Waar het nu om gaat is de toffe (gratis) technologie die de website van het bedrijf aanbiedt.

Deep Nostalgia

Deep Nostalgia maakt gebruik van vooraf opgenomen video’s voor het animeren van de gezichten. Het gaat dan om specifieke gezichtsbewegingen die omgezet worden naar uitdrukkingen in het gezicht van de persoon op de foto. Het idee is dat je hiermee een overleden persoon nog eens kunt zien bewegen. Dat klinkt als een mooi idee, maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat dit voor een grote groep mensen een angstaanjagend gevoel brengt. Want het ziet er soms eng uit.

Voordat je een foto uploadt, dien je nog wel een gratis profiel aan te maken. Tijdens het uploaden van je foto verbetert het systeem de kwaliteit en worden de bewegingen toegevoegd. Daarna wordt er een gif-bestand van gemaakt, waarmee de beweging overgebracht wordt. Dat bewegende plaatje kun je vervolgens delen op Twitter, Facebook of andere sociale media met gif-ondersteuning. In de fa op de website staat dat geüploade foto’s niet gedeeld worden met derde partijen; onduidelijk is echter wat het bedrijf verder met de foto’s doet na het toevoegen van de animaties.

Alleen gezichten

Verder is het goed om te weten dat Deep Nostalgia alleen gezichten kan animeren. Bovendien kun je alleen foto’s uploaden van iemands hoofd. Je kunt niet een compleet lichaam laten bewegen, mocht je dat verwachten. Je kunt overigens vijf foto’s uploaden naar de dienst; wil je er mee uploaden, dan moet je een nieuw account aanmaken of overgaan op een betaald account. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000