HP Neverstop MFP 1202nw review - Laserprinter met enorme toner

© PXimport

HP Neverstop MFP 1202nw review - Laserprinter met enorme toner

Geplaatst: 2 november 2020 - 08:24

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Rens Blom

De HP Neverstop MFP 1202nw is een compacte zwartwit-laserprinter (eigenlijk een all-in-one) die zich wil onderscheiden met een enorme toner voor veel en goedkope printjes. Plus eenvoudig in gebruik en onderhoud is. Handig voor kleinere kantoren, maar ook voor thuiswerkers. PCM testte de printer voor dezeHP Neverstop MFP 1202nw review.

Een laserprinter gebruikt een toner met poeder om te printen, wat efficiënter en handiger is dan een inkjetprinter. Er kan immers geen vloeibare inkt verstoppen, uitdrogen of lekken. Toners zijn normaliter duurder dan cartridges, en een laserprinter is ook duurder in aanschaf dan een inkjetprinter. Maar wie veel print, is naar verhouding voordeliger af met een lasermodel.

Voor minder dan driehonderd euro koop je een kleurenlaserprinter met alle functies die je nodig hebt. Een zwartwit-variant kost zo’n 150 euro. HP’s Neverstop MFP 1202nw is ook een zwartwit-printer, maar kost evengoed zo’n 299 euro. Dat lijkt een ongunstige combinatie … is hij toch het kopen waard?

Lees ook: De beste all-in-one-printers voor je thuiskantoor

Compact ontwerp

De Neverstop MFP 12012nw is een compacte printer en kleiner dan we hadden verwacht. Het apparaat is grofweg 38 × 38 x 52 centimeter en past prima op een gemiddeld bureau of kastje. Het grijswitte-ontwerp wint geen originaliteitsprijs, maar geeft de printer wel een zakelijk en neutraal uiterlijk, waardoor hij nauwelijks opvalt. De invoerlade onderin is eenvoudig te verwijderen en steekt wat uit. Je kunt de bovenste printerklep omhoog tillen om een document in te scannen.

De rechterzijkant verraadt via een subtiel bolling de locatie van de toner. Linksboven op het apparaat is een zwartwit-schermpje geplaatst met een aantal aanraakgevoelige knoppen. Hiermee bedien je de printer. Dat het schermpje klein is, is geen probleem, maar de werking via de knoppen vinden we minder gebruiksvriendelijk. Het is raadzaam de snelstartgids even door te nemen om te achterhalen hoe je de Neverstop-printer zo efficiënt mogelijk bedient.

 

© PXimport

De uitvoerlade zit in het midden van de printer. Achterop vind je aansluitingen voor usb, ethernet en de stroomkabel. De stroomkabel is lang genoeg. HP levert – netjes – ook een usb-kabel mee. Een toner is ook meegeleverd en zit in ons geval zelfs al in de printer. Een nadeel is dat de printer standaard niet dubbelzijdig kan printen. Er zijn officiële drivers beschikbaar om dit handmatig in te schakelen. Veel concurrerende printers kunnen wel direct dubbelzijdig printen.

Printkwaliteit en toner

De toner (met de naam HP 144A) moet goed zijn voor vijfduizend prints en de belichtingstrommel heeft een gebruiksduur van twintigduizend pagina’s. Dat is niet alleen in absolute zin heel veel, ook in vergelijking met concurrerende laserprinters is de HP Neverstop heel efficiënt. Volgens HP kost een printje minder dan één cent. Nu hebben wij uiteraard geen vijfduizend pagina’s geprobeerd te printen, maar kunnen wel zeggen dat de printer heel zuinig lijkt.

Onze tientallen prints hebben geen zichtbare invloed gehad op het tonerniveau. Als je na duizenden pagina’s een nieuwe toner moet kopen, biedt HP twee originele opties aan. De HP 143A Toner Reload Kit moet goed zijn voor 2500 pagina’s en de 143AD bevat twee toners die samen dus 5000 pagina’s moeten printen. Deze toners kosten respectievelijk 20 en 35,49 euro en dat zijn zeer scherpe prijzen.

 

© PXimport

De geprinte pagina’s op A4-formaat zien er scherp en goed uit, met een maximale dpi van zeshonderd voor printen. De printer gebruikt dezelfde resolutie om te scannen. Voor een printer in deze prijsklasse is dat prima en gangbaar. We kunnen zo’n twintig pagina’s per minuut (enkelzijdig) afdrukken. Het verwijderen van de (grote) toner is eenvoudiger dan verwacht.

Printen via internet

Aan digitale mogelijkheden geen gebrek. Je kunt de Neverstop-printer bedienen vanaf de computer via de software van HP, die genoeg instellingen bevat maar veel aparte menu’s toont. Het is daarom even zoeken. Gelukkig kun je ook gebruikmaken van een speciale app. Deze HP Smart-app (HP AiO Remote) is gratis te installeren uit de Google Play Store en Apple App Store en krijgt goede recensies.

Met de app kun je instellingen van de printer aanpassen, foto’s en documenten printen, bestanden kopiëren of inscannen, en nog veel meer. Dit werkt naar behoren. Je kunt je bestanden opslaan op je toestel of in één van de ondersteunde clouddiensten. Het is ook mogelijk om snelkoppelingen aan te maken voor taken die je vaker uitvoert en inkt te bestellen bij de HP-webwinkel.

De printer is geschikt voor Apple AirPrint en Google Cloud Print, waardoor je vanaf je computer, smartphone en tablet bestanden naar je printer kunt sturen. Via wifi direct is het mogelijk om direct vanaf je mobiele apparaat te printen. Ook deze functies werken prima, maar alleen via de 2,4GHz-verbinding. Je kunt de printer ook met een ethernetkabel aansluiten op je netwerk. Het apparaat biedt ook ruimte aan een usb-stick voor lokale bediening.

Conclusie

De HP Neverstop MFP 1202nw is compact en heeft een eenvoudig vervangbare toner. Die toner moet vijfduizend prints meegaan en een nieuwe is voordelig in aanschaf. De print-, scan- en -kopieerkwaliteit is goed en HP’s apps zijn prima. Toch is deze printer niet voor ieder (thuis)kantoor een goed keuze. De voornaamste reden is dat hij niet in kleur kan printen.

Ook jammer is dat je wat moeite moet doen voordat de printer dubbelzijdig kan printen. Voor hetzelfde geld koop je een printer die dit allebei wél kan, maar mis je HP’s goede en naar verhouding goedkopere toneroplossing. Of de Neverstop goed bij je past, hangt daarom vooral van je eisen af.

8,0

HP Neverstop Laser MFP 1202nw (5HG93A)

Pluspunten

Uitgebreide apps

Cartridge-concept

Printkwaliteit

Compact

Minpunten

Niet automatisch dubbelzijdig printen

Bediening

Print niet in kleur

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000